Comentariile membrilor:

+ Ela
Thais Teodorescu
[25.Jun.05 01:06]
te-ai presarat pe tine si a iesit Poezie.

cuvintele tale par a fi exponentul sufletului frumos, intelepciunea de a recunoaste cealalta jumatate, asa cum este ea, curajul de a presara seminte in pamantul care poate da orice fel de rod.

 =  Thais
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
Jumatate din mine zâmbet ție, acum, jumătate gând departe-departe, cine știe încotro îl fură timpurile. Steluța ta poate mă îndreaptă spre Poezie. Înecrcate-mi sunt căile. Mulțam mult pentru luminiță.

Ela

 =  intregul
scorus ilinca
[25.Jun.05 23:53]
jumatate frumos-jumatate superb, jumatate inteles-jumatate visat...
intregul-apreciat...
cu bine, ilinca

 =  Ilinca
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
Jumatate din azi spre maine mirat, jumatate femeie-jumatate barbat, jumate intreg de luna purtat. Multam de trecere, de mult nu te-am auzit.:)

Ela

+ jumatati cat intreguri
Daniel Bratu
[26.Jun.05 17:06]
text pornit din mitul androginului, ca o tulburare a apelor metempsihotice prin mai multe treceri prinse intr-o singura viata, decalaj intre spiritual si traire, de aici suferinta, dar una sub toga albastra cat cerul, simboluri multiple, felii de sensuri, maiestrit imbinate,
remarc tot, in special insa:
"atunci când mă voi naște
fi-va pătrar de pământ
am presărat orhideea
au răsărit cedrii
jumătate înalți" - cedrii aceia jumatate inalti suplinind jumatatile nenascute inca - teribila imagine

 =  Dedal
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
Întregi cedrii înalți nu sunt în astă viață, uneori femininul esențial își are căutarea în alte vieți, ori poate în alte tărâmuri ale existenței. Plecată pe jumăate înțeleaptă, de la un mit la altul de la o răsărire la alta, am doar parfum de samen. Nenăscute încă pentru parfumurile celorlalte jumăatăți, sesurie se fac felii de viață întoarsă de corola cedrilor.
Mulțumesc, sensul cuvintelor-stea se fac jumătate lumini. Așa să fie, înțelepciune.

Ela

 =  erata
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
jumătăți
sensurile

 =  germinare reusita
Elena Albu
[26.Jun.05 19:01]
Ela, foarte frumos. O suita de simboluri: unul, jumatatea, patrarul, germinarea, androginul,intelepciunea sau dionisiacul...Multa forta si originalitate. Felicitari!

 =  Elena
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
Multumesc, toate adunate se afla in toate si inca multe-multe altele toate. In noi sunt de cind suntem. Te mai astept acolo unde rezoneaza in tine jumatatile jumatatilor.

Ela

+ lumea desfasurata, lumea infasurata..
Dana Stefan
[26.Jun.05 19:45]
lumea este un 'holos', o totalitate. omul, integrat intr-un camp al continuum-ului, spatiu temporal cu care este intr-un raport de determinare reciproca. totul este comunicare cu totul. intre galaxii si jumatatile noastre, intre noi si nuferi, intre gandire si licrona cereasca, timpul, spatiul si materia sunt interdependente...

mituri izvorate din plutiri de nuferi..

 =  Linea
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
Nesfirsita infasurare-desfasurare, om-lume, de la inceputurile tutror lucrurilro, esentelor... Intre a fi si a fi nesfirsit, este o trecere a vietii noastre. Sau mai mult. Jumatate stim uneori, alteori nici macar atit. E bine sa descoperim.
Multumesc pentru cum ai intregit iar sensuri, sensuri.
Drag, Ela

 =  samen: cronica zilei de 26.06 de la 12 a.mla 23.17 p.m
carmen mihaela visalon
[26.Jun.05 23:29]
draga ela,
jumătate din tine, a ramas in visul meu si-n gandul meu de dimineata au inflorit gradini suspendate, jumatate barbat, jumatate femeie, jumatate copil...
carmen

 =  Carmen
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
Jumatatea acesetei iasomii a regilor sa iti ramina parfum de copil, sa il respiri zi-jumate, noapte-jumate, tu femeie fiindu-ți mereu jumătate, asemenea.
Mulțam pentru cea mai interesantă cronică a unei zile de poezie ce am putu scrie. Jumătate a fost ieri. :)

Ela

 =  jumatati intregi
Bogdan Groza
[27.Jun.05 08:54]
foarte multe simboluri, bine plasate in text, contine acest poem. Mitul androginului este vizibil, care prin pozitia bratelor lui, in forma de svastica, uneste cerul si pamantul ca intr-o hermeneutica.
Inceputul poemului in care jumatatile sunt antagonice una nascuta si inteleapta alta nenascuta dar nascuta, totusi, prin presararea samenului. De aici rasare o femeie, jumatate barbat, deci insumand intr-insa yin si yang.
Bineinteles ca din acest hibrid interesant, din aceasta simbioza intre femeie si jumatate barbat copii care se vor naste vor fi jumatate om, adica entitati fizice, cu sentimente si trairi, jumatate nenascuti, adica entitati spirituale, sa-i zicem semizei, nevazuti dar simtiti in noi, fiind tot timpul in contact cu divinitatea, cu inexprimabilul, si avand pe cap corole in aur si in argint, adica, stapanand atat soarele, (astrul zilei, corola de aur ) cat si luna (astrul serii, corola de argint)
De aici rezulta apoi celelalte simboluri si mituri, cel al Mayei, de pilda.
Finalul este oarecum asemanator inceputului de poem, dar de data asta se inchide rotund, se completeaza lipsa celiilalte jumatati. Pentru ca, daca in primul vers cealalta jumatate nu s-a putut naste in nici o gradina, lasand doar cealalta jumatate, inteleapta, sa simta, sa iubeasca, aici, in ultimul vers, cealalta jumatate nu numai ca nu exista dar e trainda, deci o permutare, o nastere a celeilalte jumatati, atunci cand "a venit vremea" ca ea sa-si urmeze cealalta jumatate si sa-si traiasca, iubind, viata.

 =  Bogdan
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
Multumesc mult, ai patruns in multiplele sensuri ale poemului, le-ai simțit îndeajuns cât să poți descifra tot mai departe. Poate că ar mai fi de spus, însă azi ceva lumini în poeziile mele nu mai sunt. Când semeni lumină și răsare într-un loc răul, lași miturile și religiile și reinventezi alte semințe de lumină pentru aceia ce o pot primi.
Mulțumesc.
Ela

 =  ce de intrebari...
Costin Tănăsescu
[27.Jun.05 16:12]
acest poem de trei stele, sau patru cu aia de la "recomandate" ma face sa ma intreb de ce niciodata o jumatate nu poate fi ca cealalta jumatate? de ce mereu trebuie sa existe un yin si un yang, un om un nenascut, jumatate femeie jumatate barbat? echilibrul? asta sa fie? trebuie sa existe o balanta cumva? ce de intrebari...
mi-a placut si daca nu te irit cumva, spune-mi si mie ce inseamna balta aia de deasupra? ma refer la poza cu nuferi...
drag,

 =  Costin
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
Intrebarile nasc alte intrebari, bine stii, la care uneori asteptam vieti sa le putem afla raspunsul, atit timp cit putem primi. Ma bucura popasul tau aici, mirarea ta ma mira, iar la ultima ta intrebare iti pot raspunde simplu: este lacul de nuferi din gradinile lui Claude Monet (desigur ii cunosti tablourile) de la Giverny.
Pe bune regasiri, chiar si in jumatati intregi.

Ela

 =  aceeasi intrebare
Costin Tănăsescu
[28.Jun.05 06:59]
Ela, nu, nu-i cunosc tablourile si nu ma refeream la asta, stii bine... intrebarea mea este: care este rostul acelui tablou, ce semnifica el, in raport cu poezia ta...
drag,

 =  Costin
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
Limpede vezi că aici vorbesc de ceva ce se seamănă și ceva ce răsare, de un fel de grădini, de simbolurile fiecărei plante din grădina sufletului: euphorbia, lotuși, nimpheas (nuferi, nuferiicai-au inspirat tablourile lui Monet), rodii, orhidee, cedrii... Fotografia mi-a inspirat poezia, îndeosebi grădinile lui Monet. Și pentru încă o lămurire, Samen este, în cosmolgie, o iasomie a regilor, cu parfum de copil.
Acestea puteau fi și altefl lămurite, nu în comentarii.

Mulțumesc pentru atâtea întrebări. Oare de ce te simt incomodat de poezia asta? Și mai ales începutul primului tău comentariu lăsat aici mă miră în continuare.
Sper că ți-a fost o lectură plăcută.

Ela

 =  precizare
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
În ultimele săptămâni am descris printr-un ansamblu de poezie-fotografie (mai puțin seria Eliad, desigur) călătoria mea, cu ceea ce mi-a inspirat acel colț de lume.
Lucrurile se văd clar acolo unde precizez și de unde este fotografia. Singua poezie din serie care nu are încă fotografie este Nostalgiile, care e inspirată, așa cum se vede în subtitlu, de o sculptură a lui Rodin, din Muzeul Rodin din Paris.
POate că întrebările tale, Costin, m-au făcut aici să descriu și să expli mai mult decât necesar.
Fiindcă luate împreună poeziile și fotografiile ar face o carte-album de călătorie.
Mulțumesc pentru răbdare.

Ela




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0