Comentariile membrilor:

 =  Vali,
Florin Rotaru
[05.Aug.09 13:12]
epigrama ta e construită bine, pe o idee care, ca multe altele, a mai fost exploatată și de alții. Am să-ți dau un singur exemplu care îmi vine acum în minte, o epigramă scrisă de George Petrone (sper să nu mă înșel):

Căsătoria

E un turn de fildeș dintre
Cele care-or să dureze:
Cei de-afară vor să intre,
Cei închiși, să evadeze.

(din memorie)

 =  Amin !
bodea emil felician
[05.Aug.09 13:18]
Vali!

Însurat, neînsurat,
Și legat de patul tău
După zece ani de stat,
Orișicum îți pare rău.

Emil

 =  Bătătorite-s, Doamne, cărările epigramei!
Vali Slavu
[05.Aug.09 13:21]
Când ziceam și eu: "Mamă, ce idee originală a născut imaginația mea!", aflu că iar am luat-o pe drumuri bătătorite.
Sper să nu mă acuze acest domn Petrone că i-am plagiat și numele!
Bătătorite-s, Doamne, cărările epigramei!
Petrone(la)

 =  Zece ani de stat?
Vali Slavu
[05.Aug.09 13:33]
"Însurat, neînsurat,
Și legat de patul tău
După zece ani de stat,
Orișicum îți pare rău."
(Bodea Emil Felician)

Dat fiind acest context,
Nu rămâi tu, chiar legat,
Inactiv la mine-n pat;
Dup-o lună îți spun: "Next!"

 =  La mijloc
Rodean Stefan-Cornel
[05.Aug.09 13:36]
Vali,
Din nou sunt obligat să intervin și să te liniștesc. Nu este ceva deosebit, s-a întâmplat și altora și se întâmplă în continuare. Și... nu întâmplător începătorii scriu foarte multe epigrame ci, pentru că toate poantele li se par grozave, în plus crezând că ei le-au descoperit pentru prima dată. Un distins coleg spunea că nu prea mai scrie epigrame deoarece sunt prea multe similitudini în domeniu. Altul spunea că nu-și pune niciodată problema plagiatului și a similitudinilor, atâta vreme cât în muzică se folosesc doar șapte note și nu se vorbește atâta de acest aspect ca în epigramă, unde, o sumedenie de dicționare ne pun la dispoziție zeci de mii de cuvinte și de expresii.
Ca de obicei, și aici cred că adevărul este la mijloc.
În concluzie, scrie că scrii foarte bine, iar în timp, și cu ajutorul colegilor (aici ar fi foarte bun și un cenaclu "clasic") se va rezolva problema, dacă este într-adevăr o problemă.
Cornel

 =  Florine, ai redat exact!
ioan toderascu
[05.Aug.09 13:49]
Și eu știu epigrama lui George Petrone pe de rost și pot să spun că nu ai schimbat nimic la ea.
Vali, vreau să știi că "acest domn Petrone" este cel mai bun epigramist în viață, fapt recunoscut de mulți confrați cu multă experiență.
De asemenea, trebuie spus că dumnealui a fost ani buni președintele Academiei Libere de Umor "PÃSTOREL" din Iași, cel mai puternic centru epigramistic din țară.

Revenind la epigrama ta, Vali, pot spune că e realizată foarte bine, doar că, citind-o, gândul meu a zburat imediat la epigrama domnului Petrone.
Asta e!
Toate cele bune!


 =  Petronela (?)
Florin Rotaru
[05.Aug.09 13:50]
Vali, stai liniștită, nu e vorba de plagiat. Dar, așa cum spunea Cornel, astfel de situații sunt inevitabile. În opinia mea, e posibil ca aceeași idee să poată fi pusă în valoare sub o formă chiar mai bună decât în forma originală. Ãsta e dezavantajul nostru, al ăstora sub 60 de ani :). Au "fumat" alții înaintea noastră.
Exemplul de mai sus ți l-am prezentat numai pentru comparație.
În ceea ce privește pe "acest domn Petrone", te asigur că este un epigramist de mare valoare, de mare rafinament, ale cărui creații epigramatice am avut privilegiul să le citesc și pe care ți-l recomand cu căldură. Modest și de bun simț așa cum știu că este, nu te-ar învinui niciodată de nimic.

 =  Deci
Vali Slavu
[05.Aug.09 14:41]
Inițial, această epigramă fusese ghicitoare. Am tot ezitat să o postez, temându-mă că nu va fi înțeleasă (cred că gândesc cam încrucișat când e vorba de ghicitori). De altfel, mai multe ghicitori ale mele stau la naftalină, neavând curajul să le scot la lumină. Apoi, văzând că mai mulți epigramiști au postat în ultima vreme definiții epigramatice, mi-a venit ideea să transform ghicitoarea în epigramă.

Cornel, despre un cenaclu nu poate fi vorba; singurul loc unde pot să învăț ceva despre epigramă este Agonia.

Ioan, să îmi fie rușine că nu am auzit despre marele epigramist George Petrone. Uite că am mai aflat azi ceva.

Florin, într-adevăr este un dezavantaj că anumite teme sunt "fumate", dar avem și avantajul că viața de zi cu zi ne oferă destule posibile teme. Totul e să avem inspirație să le valorificăm.

Vă mulțumesc tuturor!

 =  Nu mai spune!
bodea emil felician
[05.Aug.09 14:56]
Dat fiind acest context,
Nu rămâi tu, chiar legat,
Inactiv la mine-n pat;
Dup-o lună îți spun: "Next!"

(Vali Slavu)

De-o să pot să-ți demonstrez,
Într-o seară, prin prezență,
Că sunt mare amorez,
Iar mă chemi: dau dependență!

Emil

Emil

 =  Vin cu detalii
Constantin Iurascu Tataia
[05.Aug.09 15:31]

Pentru Vali* (și ceilalți comilitoni întru epigramă) nu mai supralicitez privitor la personalitatea lui George Petrone și al celor ce numără pestze 60 de ani, vorba lui Florin Rotaru. Cei care s-au apucat de epigramă în ultimele decenii, dacă au fost prudenți s-au documentat privind producțiile înaintașilor. Nu ca să evite similitudini sau pseudoplagiate ci ca să-și îmbogățească propria lor experiență.Eu care am iontrat binișor în al optulea deceniu mărturisec fără ocol că George Petrone a fost modelul meu de epigramist după ce m-am stabilit în Iași prin 1965. Cine vrea să citească cîteva zeci de catrene cu autor George Petrone pot accesa site-ul www.citatepedia.ro unde are o mică rezervație. Rog să fiu iertat dacă observațiile mele au caracter oarecum
didactic

 =  Tataie,
Vali Slavu
[05.Aug.09 15:53]
Eu am început să scriu epigrame cam de trei luni. Credeți-mă că sunt dornică să mă documentez, dar nu prea am avut de unde. Singurele epigrame pe care le-am citit, înafară de cele de pe site, sunt cele apărute prin anumite reviste, și unele dintre ele, din păcate, ar fi prea slabe și pentru Atelier. Cu ceva vreme în urmă i-am trimis un e-mail domnului Valerian Lică, dorind să mă abonez la revista "Epigrama" (parcă așa se numește). Nu am primit niciun răspuns. Voi intra pe site-ul indicat de dumneavoastră.
Vă mulțumesc!

 =  Căsătoria
George Budoi
[16.Aug.09 13:50]
Ideea redată de tine în epigrama ta, cât și de maestrul George Petrone într-a sa, este foarte veche, regăsindu-se într-un proverb chinezesc și într-unul scandinav, precum și la Jules Payot,
dar asta nu știrbește cu nimic frumusețea epigramei tale, nici pe cea a epigramei maestrului Petrone. Între epigrama ta și cea a d-lui Petrone sunt diferențe notabile.
Doar cu titlu documentar, redau următoarele citate:

"Căsătoria este ca o cetate asediată: cei care sunt afară vor să intre înăuntru, iar cei care sunt înăuntru vor să iasă afară" (Jules Payot (1859-1939); Proverb chinez).

"Căsătoria e ca un banc de țipari: cei care sunt afară vor să intre, cei care sunt înăuntru vor să iasă" (Proverb scandinav).

Felicitări și succes pe mai departe!
Cu prietenie,
George

 =  Re- Căsătoria
Vali Slavu
[16.Aug.09 15:08]
George,
observ că ești foarte documentat în ceea ce privește subiectul "căsătorie" (dată fiind și încercarea ta de a valorifica tema aceasta în epigrame). Nu cunoșteam citatele, dar cât trăim, învățăm.
Mulțumesc pentru semn!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0