Comentariile membrilor:

 =  Ciudă
Gârda Petru Ioan
[03.Dec.09 16:37]
Prin nori răsfirați
o lună srintenă
mergând îndărăt

Mi-e ciudă că n-am făcut pe dracu-n patru să merg. Noroc cu tine,Doru că ești un observator atât de atent și că ți-ai făcut timp și pentru noi. Sper că ne întâlnim la viitorul eveniment de acolo.

+ Doruleț, ai reușit...
Emil Iliescu
[03.Dec.09 16:40]
Doruleț, ai reușit să ne porți cu tine într-o parte a lumii plină de taine, care știe ca nimeni alta să caligrafieze pe crugul cerului sufletul japonez în contemplare. O sărbătoare necunoscută nouă, europenilor, obișnuiți, nu-i așa, mai mult să vorbim decât să privim. Privitul lunii, surprinderea creșterii și descreșterii ei, emoția sufletului ce participă într-o comuniune nocturnă cu astrul reveriei și tăcerilor, este un dat ontologic al acestui spațiu sacru, cufundat în legende. Spațiu-suflet care descoperă în reflecția lunii în apa mișcătoare sensul devenirii universale.
Iar bijuteriile poetice prezentate la final ne fac să înțelegem mai adânc semnificațiile sufletului oriental, chintesența gândirii acestui spațiu special, indicibil.
Cu prietenie, Emil Iliescu

 =  privitul lunii...
Teodor Dume
[03.Dec.09 16:52]
doruleț,
văd o îmbinare reușită aici.
domnul emil iliescu a punctat în esență,(drept pentru care îi mulțumesc și eu), așa că mă opresc și spun doar atât:

felicitări!

cu sinceritate,
teodor dume,

 =  Atenție
Raul Ionut Coldea
[03.Dec.09 17:51]
Atenție la folosirea virgulei și la câteva greșeli de tastare: Tyukaro, Lasăți, Cea mai veche povestea, calndarului, despre aceasta legenda, haiku-lui.
În rest, felicitări pentru această relatare! Ai reușit să surprinzi câteva esențe ale întâlnirii, mi-a plăcut.

 =  sunt sigur
Doru Dorian David
[03.Dec.09 18:46]
ca n-o sa prind iepurele din luna... Iconarule, vad ca te adancesti in poezia japoneza... meditativa si profunda!!! povestea ta este pilduitoare, inmiresmata cu puritatea unui tanar care stie sa guste si sa transmita prin cuvant insufletit o clipa din viata... o zi buna si harnicie la scris!

+ japoniachina
Ligia Pârvulescu
[03.Dec.09 20:36]
Foarte reusita prezentare. Adunarea voastra mi s-a parut a-si fi atins scopul. Interesant, chiar am privit luna aseara cand am iesit din casa, era plina cred, sau aproape plina, cam portocalie si cu niste nori pe ea. Am stat cam 5 minute sa ma uit, iar asta pentru o friguroasa ca mine, e enorm. Iepurele m-am straduit sa-l vad, mai ales de cand am aflat ca e zodia mea chinezeasca, dar probabil nu m-am straduit suficient. Iepurele, se spune parca la ei, e cel mai norocos semn. Parca, nu mai stiu exact. Haiku-ul lui Buson este deosebit, o sinestezie. Recunosc ca waka n-am citit pana acum, m-a a-MU-zat numele, interesanta alcatuire a cuvintelor :)
Bravo :)

 =  lună plină
Maria-Gabriela Dobrescu
[03.Dec.09 21:10]
Doruleț, și mie mi s-a părut foarte reușită prezentarea. Mă bucur că ne-ai împărtășit și nouă aici impresiile tale. Sunt pasionată de tradițiile nipone și îmi doresc să văd cât mai curând Japonia. Am privit și eu luna aseară și parcă, parcă mi s-a părut că îmi făcea cineva semne. Să fi fost iepurele?

Cu prietenie, maria

 =  mi-e pofta de ceva, orice, de acolo
Iakab Cornelia Claudia
[03.Dec.09 21:22]
multumesc pentru o lectura placuta. cred ca tu ai facut atmosfera sa fie mai calda.
inocenta lunii e aura ta de povestitor.

 =  Domnule Gârda,
Doru Emanuel Iconar
[03.Dec.09 22:26]


Mulțumesc de trecere și pentru haiku-ul lăsat. Sper că și ceilalți iubitori de poeme nipone să vă urmeze exemplul.

Următoarea întâlnire va avea loc în 12 septembrie. Sper să ne vedem. Voi fi acolo, am promis.

Între timp am aflat și cum se numește directorul Centrului Cultural Nipon. Este vorba de D-l Katsutaro Kawai.

Ii cer scuze, pe această cale.

Doru Emanuel

 =  frumos și complet
Maria Tirenescu
[03.Dec.09 22:49]
Doruleț, mă bucur că ai avut ocazia să participi la această frumoasă și interesantă activitate, că ai fost împreună cu mama ta și că ne-ai împărtășit impresiile. De altfel, tu mi-ai scris cu câteva zile în urmă un mesaj.

Să știi că eu, fără să fiu influențată de ceea ce am aflat abia acum, privesc destul de des luna. De două zile era cu halo și în urmă cu două ore a plouat. (eu eram la televizor, să văd dezbaterea finală...)

În ce fel mă influențează luna? Când e neagră, adică atunci când e aparent aproape de soare, nu îmi place, sunt fără vlagă. Dar, când văd că este ca o seceră, ca un D subțirel, mă trezesc ca după un somn odihnitor. Apoi, seară de seară o urmăresc. Aseară nu cred că a fost plină, ci cred că plină a fost cu câteva seri în urmă. De obicei, când e lună plină, lumea are somn agitat. Eu am scris mai multe haiku-uri în serile în care luna se vedea din cameră.

Sper că, de acum vei participa la toate acțiunile japonezilor din Cluj și vei fi ambasadorul nostru la Centrul cultural japonez.

Articolul e bine scris, cu amănunte care ne determină să regretăm că suntem departe de Cluj. El deșteaptă dorința de a completa aceste informații cu altele, din alte surse.

Regret că nu ai posibilitatea de a posta pozele pe care mi le-ai trimis. Să văd dacă reușesc alți membri Agonia să le afișeze. (Oricum, e posibil să urmărerască blogul pe care ele sunt: www.romaniankukai.blogspot.com)

Cu prietenie, Maria

 =  despre iepuras
Ela Covaci
[03.Dec.09 22:54]
Foarte faina prezentarea, mi-a trezit nostalgii. Si frumos indemnul, sa vorbim mai putin, sa privim mai mult...
In China, iepurasul de pe luna sta la umbra unui arbore de scortisoara si face medicamente pentru oameni. El este singura companie a singuraticei zeite Chang'e. Aceasta, dupa ce a baut pe furis elixirul nemuririi ce apartinea sotului ei, a zburat pe luna unde isi petrece nemurirea si singuratatea.

 =  Pe lună după iepure:)
Ina Simona Cirlan
[03.Dec.09 22:54]
Doru,
Se vede că ultimul samurai era penultimul:)
Mă bucur nespus că dificila sarcina de a scrie un articol la care te-ai înhămat, a fost apreciată așa cum trebuie. Să știi că eu tot mă uit de vreo trei zile după iepurașul ăsta și nu văd nimic. Cred că-i vreo șmecherie la mijloc:))
Felicitări, voinicule!

 =  urmează-ți calea
Adrian Silviu Mironescu
[03.Dec.09 23:04]
Buna Doruleț, prietene! Eveniment cultural exotic la Centrul Cultural Japonez imaginea și întâmplările pe care le treci tu în revistă cu har și un ușor umor îmi reamintesc de pasiunea ta pentru cultura japoneză. Găsesc aici în substrat o întrebare pe care aș considera-o cheia povestirii. "Eu m-am făcut mic, mă rog, cât am putut de mic... Dar voi? Când ați privit ultima oară luna?!?" Mi-am adus aminte că în goana după existență din nefericire si eu am cam uitat să admir frumusetile gratuite din jur. Mereu am privit cu o oarecare fascinație spre stele nemărginirea. Îți mulțumesc pentru tot și ceea ce mă bucură cel mai mult este că tu îți urmezi drumul. Să nu obosești niciodată!

 =  o poză
Maria Tirenescu
[03.Dec.09 23:44]
Încerc să postez una dintre poze. Poate nu reușesc...

http://4.bp.blogspot.com/_Q1py8hOr8Ls/SxTToY7Uz1I/AAAAAAAAAS8/LWVCXeutjhA/s1600/Otsukimi.jpg

 =  încă două poze
Maria Tirenescu
[03.Dec.09 23:51]
Celelalte două poze trimise de Doru pot fi văzute la adresele de mai jos:

http://1.bp.blogspot.com/_i8bLtPph-Ug/SxTe640f2ZI/AAAAAAAADRQ/CewgUHyXmp4/s1600/otsu+2.bmp

și

http://3.bp.blogspot.com/_i8bLtPph-Ug/SxTeqlTy2oI/AAAAAAAADRI/8a6dAMCNylQ/s1600/otsu+1.bmp


 =  .
Alexandru Dan-Alexandru
[04.Dec.09 01:30]
nu am reusit sa citesc textul in sine, dar am citit haiku-urile, superbe.
am cautat in bucuresti asta vara o zi intreaga in tot centrul o carte de haiku...
nu am gasit nimic.
am gasit intr-un final, dar desigur, nu in land of choice.

(nu stiu in ce masura creatiile proprii ale unui nejaponez pot fi vreodata numite haiku)

 =  Ema,
Marinescu Victor
[04.Dec.09 12:51]
ultima oara cand am privit luna, a fost acolo. de fapt, nu asta conteaza, trebuie sa te trezesti, sa ai timp, sa te cunosti pentru tine, doar asa vei afla ce fel de iepure esti. iepurele-luna-tu, imaginea ta, imaginea ei, imaginea lui in fiecare zi, in fiecare zi...

 =  Cealalta poza
Gârda Petru Ioan
[04.Dec.09 13:01]

 =  septentrion...
Petruț Pârvescu
[04.Dec.09 16:46]
***
sub luna plină
umbra cade pe apă
și nici un sunet

 =  Eh, si cand ma gandesc ca puteam fi acolo...
Lesenciuc Teodor
[04.Dec.09 20:30]
Fascinanta cultura japoneza! Imi amintesc ca, dupa ce am citit "sho-gun" am inceput sa invat japoneza (pornind de la cuvintele din carte desigur) si luni intregi ma holbam prin dictionare pretinzand ca vreau sa invat. N-am reusit, dar ce vreau sa zic e ca e usor sa te lasi fermecat de poezia si de arta inclinata spre frumos, spre simturi pe care le credem pierdute. Nici nu pot sa-ti spun cat de ciuda imi e ca n-am venit!
Bravo!

 =  luna
George Daryoung
[05.Dec.09 16:07]
o prezentare reușită dar ce-i mai important, talentul tău de povestitor. admir și rezonez la căldura și umorul ce te caracterizează în prezentarea unui eveniment cultural. ai prezentat o lume paralelă, ciudată, care mi-e și mai aproape, parțial datorită modului cum tu ai simțit. felicitări!

george

p.s. iepurii sunt acolo, cred că trebuie să vrei cu adevărat să-i vezi

 =  câteva răspunsuri
Doru Emanuel Iconar
[07.Dec.09 16:17]
Domnule Iliescu,
Luminoasă trecerea dumneavoastră, aurie ca luminițele de Crăciun și tot atât de iubită, steluță dorită de toți cei ce se străduiesc aici, semn că ceea ce lăsăm aici are valoare. Mulțumesc. Mare surpriză mi-ați făcut. La fel de mare a fost și surpriza adusă de recomandarea textului. Probabil, plăcerea care am simțit-o scriind acest text a ajuns și la dumneavoastră și la toți ceilalți care mi-au trecut pragul. Majoritatea.

Doruleț


Mulțumesc editorului care a avut bunătatea să completeze articolul cu imaginea tradițională a acestei deosebite sărbători. Îi sunt recunoscător.


Doru Emanuel

 =  Teodor, prietene,
Doru Emanuel Iconar
[07.Dec.09 22:37]

Plec la culcare cu un minunat buchet de felicitări de la tine. Sigur voi dormi liniștit. Prietenia ta mă veghează.

Îți mulțumesc.


Doruleț

 =  Domnule Raul Ionuț Coldea,
Doru Emanuel Iconar
[08.Dec.09 22:35]
Cer scuze pentru cele câteva greșeli de tastare și dumneavoastră și celorlalți cititori care parcurg textul. În mod obișnuit îmi revăd textele de zeci de ori înainte de a posta, tocmai pentru a evita astfel de greșeli. Acum însă era vorba de un articol, cu date concludente acum, nu peste un an sau doi cât durează la mine finisarea unei povestiri.
Mulțumesc pentru atenționare, am făcut corecturile în original. Normal și pentru felicitări.
Mă bucur că articolul a atras un nou cititor în pagina mea.

Doru Emanuel

 =  Doru Dorian David, răspuns
Doru Emanuel Iconar
[09.Dec.09 22:33]
Ati, prietenul și ocrotitorul meu de departe,

și ție ți-ar fi plăcut atmosfera, pasiunea domnului D-l Katsutaro Kawai – directorul Centrului cultural japonez. De fapt cred că aici semănați pentru că și tu trăiești cu intensitate momentele zilei. Am dreptate?
Mă atrage poezia niponă, mă disciplinează, ceea ce nu poate decât să îmi aducă avantaje în scris.
Tare mulțumesc de vizită, rămân îndatorat pentru toată simpatia arătată iconarului rătăcit între cuvinte.

Doruleț

 =  Doamnei Ligia Pârvulescu,
Doru Emanuel Iconar
[10.Dec.09 22:24]
Spun „Bun venit!” în pagina mea. Este pentru prima dată când lăsați semn. Bonus, o foarte frumoasă steluță.
Mi se pare minunat să fii răsplătit, în acest caz de două ori. Prima dată la o întâlnire unde am fost primit și m-am simțit foarte bine, ceea ce, după cum am spus deja, rar mi se întâmplă, a doua oară aici, prin prezența dumneavoastră, a prietenilor, a celorlalți și aprecierea editorului care a recomandat textul.
Sunt norocos. Foarte!
Mulțumesc.

Doru Emanuel

 =  Doamnei Maria-Gabriela Dobrescu,
Doru Emanuel Iconar
[11.Dec.09 22:25]
Recunoscător pentru vizita dumneavoastră. M-ați însoțit astfel la magica seară a privitului lunii. e plăcut să ai prieteni în preajmă, într-o astfel de ocazie.
O relatare foarte frumoasă ați scris și dumneavoastră despre zilele cisnădiorenilor. Am parcurs-o dintr-o suflare în revista „Singur”. Când o citim și aici?

Doruleț

 =  Doruleț,
Dely Cristian Marian
[12.Dec.09 17:45]
deși sunt cam lunatic și, totodată, iepure în zodiacul chinezesc, am realizat că nu am privit niciodată luna mai mult de câteva secunde; dar cred,
cred că iepurele este acolo, pe partea nevăzută a lunii, fricos (așa cum îl știm), așa cum și luna este, câteodată, temătoare.

îmbrățișat de prunc
iepurașul din pluș -
și luna-ntreagă

cu plăcerea lecturii,

 =  Doamnei Iakab Cornelia Claudia,
Doru Emanuel Iconar
[12.Dec.09 22:54]
De mult timp n-ați mai trecut. Prin acest text cred că am reușit să scot la lumină o altă latură a mea și tare mă bucur pentru că uite, mă răsfățați oprindu-vă la micul meu articol.
Vă mulțumesc pentru trecere și pentru cuvinte.

Doruleț


 =  "Când ați privit luna ultima oară?"
Călin Sămărghițan
[12.Dec.09 23:50]
Nu când ați văzut-o, ci când ați privit-o? Hai, fiți sinceri! Cred că Japonia e pusă pe hartă pentru a ne mai pune astfel de întrebări. Poate chiar și despre un verb, "a privi", pe cale de dispariție.

luna

Rămâne o întrebare: În Crai Nou, unde merge iepurele din lună?

 =  Doamnei Maria Tirenescu,
Doru Emanuel Iconar
[13.Dec.09 11:08]
Vă sunt recunoscător pentru că alături de cuvinte frumoase și zâmbet, mi-ați dăruit multe clipe din timpul dumneavoastră.
Nu uit că, datorită unui mail primit de la dumneavoastră s-a născut acest text.
Mulțumindu-vă cu mult drag, vă urez ca toți elevii dumneavoastră să vă aducă numai satisfacții.

Doruleț

 =  răspuns Elei Covaci,
Doru Emanuel Iconar
[14.Dec.09 12:43]

Pentru că nu îmi suna cunoscut numele, am descins în pagina ta, am deschis puțin fereastra, am citit. E multă frumusețe în poemele tale
Cineva, altcineva decât un puști o să-și dea seama.
Mulțumesc că ai poposit aici. Prezența ta îmi face plăcere.

Doru Emanuel

 =  Doamnei Ina Simona Cîrlan,
Doru Emanuel Iconar
[14.Dec.09 23:02]
Zână Scaietina, n-ați trecut de mult iar acum îmi faceți două surprize: comentariul de aici și apărarea de la textul precedent. De unde deduc că, aidoma unei zâne din poveștile ce-mi plac atât de mult, aveți grijă de ucenicul dumneavoastră chiar dacă nu pare.
Cu așa zână prin preajmă, credeți că mai scăpați de mine? Ever!
Vă mulțumesc din suflet pentru tot și toate.
Cu mare, mare drag,

Doruleț

 =  Adrian Silviu Mironescu,
Doru Emanuel Iconar
[15.Dec.09 23:21]
Prietene, din îndepărtata Spanie, mă gândesc că e primul comentariu pe care-l lași. Așa că îți dai seama ce încântat sunt că am reușit să te prind cu acest text care mi-a adus multă satisfacție, aici și în alte locuri, pe alte planuri. Între timp am participat la sărbătoarea de sfârșit de an. Dar cum nu am adunat destule noutăți demne de povestit unor cititori atât de pretențioși ca cei de aici, articolul va mai aștepta ceva timp.
Îți mulțumesc pentru cuvinte și timpul petrecut aici.

Doru Emanuel

 =  Re: Alexandru Dan-Alexandru,
Doru Emanuel Iconar
[16.Dec.09 10:54]
Dacă măcar poemele le-ai citit, ai dreptate sunt deosebite, gândesc că nu am postat textul degeaba.
Și, din moment ce un japonez spune că unul din haiku-urile mele, din cele câteva reușite, sună foarte frumos în limba lui, zic că nu degeaba studiez aceste mici poeme.

Salutări din Ardeal. Sărbători fericite!

Doru Emanuel

 =  Re: Victor Marinescu,
Doru Emanuel Iconar
[16.Dec.09 23:03]
Cum urmăresc fiecare episod din “Lebedei 21”, implicit și evoluția ta, am învățat de-a lungul anilor că ești destul de reținut în a lăsa comentarii altor autori. Popasul tău este încă o dovadă pentru mine că ceea ce am lăsat aici este interesant și destul de bine scris.
Sper să reușesc să mă cunosc cât mai bineși asta cât mai curând.
Îți mulțumesc, Victor.

Emanuel

 =  domnului Petruț Pârvescu,
Doru Emanuel Iconar
[23.Dec.09 13:43]

sunteți îngăduitor cu mine.
Uneori mă gândesc că nu merit,
alteori trece și-mi spun că dacă un om ca domnia ta are încredere în mine, trebuie să am și eu.
Vă mulțumesc.

Doruleț

 =  Lesenciuc Teodor, răspuns
Doru Emanuel Iconar
[23.Dec.09 23:25]

Teodor, te asigur că întâlnirea a fost mult mai interesantă decât filmul la care te-ai dus și care, ai recunoscut singur, nu te-a încântat.
Pe când acolo: oameni calzi, conversație interesantă, atmosferă primitoare din toate punctele de vedere.
Poate data viitoare. Ce spui?

Doruleț

 =  Re: George Daryoung
Doru Emanuel Iconar
[24.Dec.09 09:49]

Mulțumesc pentru cuvinte și pentru că-mi ești alături.
Nu uit că urmărind poemele tale am ajuns să îndrăgesc haiku-ul și acum cultura niponă.
Îți sunt recunoscător.

Crăciun fericit!

Doruleț

 =  Domnului Dely Cristian Marian,
Doru Emanuel Iconar
[26.Dec.09 00:22]
Pare că am câștigat un nou cititor, lucru care mă bucură mult, fie el și “lunatic”.
Eu sunt “câine” după zodiacul chinezesc. Oare cum s-ar împăca cei doi?
Mulțumesc.

Luna întreagă
îmbrățișând prunc și-un
iepure de pluș


Doru Emanuel

 =  ne înțelegem..
Dely Cristian Marian
[26.Dec.09 02:48]
îmi cer scuze memoria mi-a jucat o festă. am spus că sunt în zodia iepurelui și de fapt sunt "câine" (luna octombrie).

fără nas, în vânt
un om de zăpadă -
luna rotundă

sărbători fericite!

 =  Domnului Sămârghițan,
Doru Emanuel Iconar
[26.Dec.09 23:01]

Onorat de prezența dumneavoastră în pagina mea, din câte îmi amintesc prima.
Vă mulțumesc.

La crai nou, cred că iepurele emigrează! Ce spuneți?

Doru Emanuel

 =  semn...
Petruț Pârvescu
[27.Dec.09 11:50]
***
drumul e lung..., trebuie sa ai incredere!

Sarbatori fericite!

 =  Re: domnul Petruț, domnul Dely,
Doru Emanuel Iconar
[27.Dec.09 13:24]
domnul Petruț,

Aveți dreptate, cam lung lung drumul. Eu sper totuși să răzbesc.
Mulțumesc.
Sărbători fericite și pentru dumneavoastră.

Doru Emanuel

domnul Dely,

“fără nas, în vânt
un om de zăpadă -
luna rotundă

Haideți să-i punem nasul la loc, că mi-e milă de el. Uitați varianta mea:

fără șal, în drum
un om de zăpadă –
luna rotundă

Sărbători fericite!

Doru Emanuel
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !