Comentariile membrilor:

 =  Opinie
Florin Rotaru
[21.Jan.10 15:42]
se pare că nici cu un sac de ceapă n-ai reușit să storci prea multe lacrimi. Mă gândesc că ar merge ca scenariu pentru o reclamă la programul "rabla".
Glumesc, să știi. Mie mi-a plăcut povestirea ta. Idee bună, realizare ușor diluată, în opinia mea, dar pe total e ok. Nu te plictisește, te face să o citești până la capăt. Finalul neașteptat, nedrept, așa cum este viața de foarte multe ori cu oamenii de bun simț.
Ca o concluzie - bucuriile mari, cum ar fi găsirea unui sac cu ceapă, te pot face să-ți pierzi capul.

 =  parere
Laurențiu Orășanu
[21.Jan.10 16:19]
GPI,

Din nota de final rezulta ca esti dezamagit de rezultat. Credeam ca am invatat, macar noi cei harsiti in concursuri, ca un concurs e un concurs. Au fost cinci jurati, nu?
La text:
E scris bine, planul e bun, realizarea putea fi putin diferita. Prima parte, care n-are voie sa fie lungita intr-o proza scurta, e prea mult lungita, prea explicita, prea "deja vu" (cu intoarcerea acasa si grija fata de parinte). N-as zice ca serveste, necesarmente, ceea ce va urma. De aceea spun ca era mai bine sa fie scurtata (vezi si dilutia remarcata de Florin Rotaru). Mijlocul lungeste (iar) prin repetarea remuscarilor, posibil plictisind. Partea finala e buna, bine stapanita.

Stilul adoptat serveste constructia, planul; limbajul folosit e consistent, fara iesiri din registrul asumat - si acestea ar fi pe partea buna.

 =  Dragi preiteni
Gârda Petru Ioan
[21.Jan.10 17:28]
Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi textul și pentru aprecierile critice. Din ceea ce am scris eu și din ceea ce ați scris voi, rezultă lipsa de experiență a autorului, ceea ce nu reprezintă o scuză valabilă (vezi Vali Slavu).
Calimero, nu sunt nemulțumit de rezultat. Locul meu este în poziția potrivită care mă face pe de o parte să nu-mi pară rău că am participat, iar pe de altă parte să nu-mi doresc să ajung scriitor, nu de alta, dar sunt cam comod, sau ca să sune mai bine, n-am timp.

 =  Să recunoaștem
Rodean Stefan-Cornel
[21.Jan.10 20:46]
Nelu,
Eu am citit acest text (doar dupa afișarea rezultatelor), am mai citit câteva (nu pe toate, recunosc) și spun sincer, mi-a plăcut mai mult decât altele. În primul rând mi-a plăcut pentru că ai încercat o proză de ficțiune (sper să nu greșesc), ceea ce, să recunoaștem, este mai greu decât sa-ti povestești viața, să relatezi o întâmplare trăită, sau să evoci un eveniment, fapte și personaje reale. Să nu se înțeleagă cumva că subestimez creațiile din această a doua categorie, care dacă sunt realizate cu sensibilitate și talent, pot fi adevărate bijuterii. Finalul, mai ales explicația cu bunul simț, mi-a plăcut în mod deosebit.
Cornel

 =  Un real câștig
Dan Norea
[21.Jan.10 23:57]
Nelu, tehnica o stăpânești, stilul e atractiv, dacă ții cont de observațiile colegilor (cât se poate de pertinente cele ale lui Laurențiu Orășanu) poți scrie o proză de calitate. Marea problemă (cel puțin la mine) este subiectul. Stau prea mult în casă, ori subiectele și personajele se iau din viață, nu din imaginație. Nu spun să le redai așa cum sunt, ci să te inspire, să-ți dea un punct de plecare.

O soluție este să treci pe proză umoristică. Ai ochiul format și sesizezi imediat ridicolul unor situații. Aici și televizorul te ajută. E suficient să privești cu un ochi atent câteva emisiuni, comicul involuntar domină o bună parte din talk-show-uri.

Una peste alta, concursul ăsta e un real câștig, a scos la iveală câțiva prozatori talentați, la care nu mă așteptam. Și cum tu ești unul dintre ei - felicitări !


 =  Cornel și Dan
Gârda Petru Ioan
[22.Jan.10 07:59]
Vă mulțumesc pentru lectură în primul rând, apoi pentru observațiile măgulitoare, zic eu.
Aveți dreptate cu ficțiunea. Dacă n-am avut inspirația să mă pun la propriu în pielea personajului înainte de concurs, mă gândesc să mă pun acum, și apoi să rescriu unele pasaje. O Dacie veche aș găsi, nu-i mare lucru, la tren aș accelera, că nu-s... prost, dar nu mă lasă inima să sacrific atâta ceapă. Mă mai gândesc. Fac pe această cale un apel la prieteni, poate mă ajută. Dar să fie din răsad, nu din arpagic, pentru că aia e mai dură și n-aș vrea să risc...

 =  ficțiune vs realitate
Florin Rotaru
[22.Jan.10 08:24]
Păi cred că cei doi prieteni tocmai pe asta mizau - pe bunul tău simț. Așa că, pentru autenticitate, apreciez că n-ar trebui să accelerezi în momentul culminant. Cât privește ceapa, aș putea suporta eu costul acesteia, dacă te hotărăști...

 =  Florin
Gârda Petru Ioan
[22.Jan.10 09:38]
Muțumesc, contez pe tine. Dar nu mă pui să semnez pe propria răspundere că "bag frână"!

 =  semn
Vali Slavu
[22.Jan.10 19:15]
Cu întârziere, am ajuns și eu pe aici. Da, mi-a plăcut textul. De când au fost postate, am sesizat că mai e text care, la fel ca al meu, începe cu ploaie și se termină cu moarte.
Așa cum era de așteptat, un epigramist talentat ca tine, a dovedit că poate scrie bine și proză.
Felicitări!

 =  Vali Slavu
Gârda Petru Ioan
[22.Jan.10 20:28]
Mulțumesc. A fost o experiență interesantă, nu știu dacă se va repeta în cazul meu.
Succes în gestionarea succesului! :)

 =  opinie
radu stefanescu
[24.Jan.10 17:30]
am citit cu placere, mai putin finalul - in care eu unul, milos, as fi mutat Dacia 2 m mai incolo, sacrificand astfel doar sacul de ceapa. e limpede, aveti condei. din pacate, mi se pare la fel de limpede ca in ziua in care ati scris-o, n-ati prea avut idei. oricum, incepand de azi, ati castigat in mine un cititor constant. dupa parerea mea, ar fi bine sa continuati si cu proza...
s-auzim astfel de si mai bine.

 =  alta opinie
Atropa Belladona
[24.Jan.10 18:04]
Si eu sunt de parere ca ar trebui sa continui cu proza umoristica; am convingerea ca foarte curand ne-ai putea rezerva surprize din ce in ce mai placute. Ar fi pacat sa nu...se simte filonul...

 =  Radu Stefanescu, Atropa Belladona
Gârda Petru Ioan
[25.Jan.10 11:24]
Radu Stefanescu, multumesc pentru răbdarea de a citi textul și pentru observații. În ziua aceea, alea au fost ideile. Este o realitate faptul că se moare prea mult la trecerile cu calea ferată. Personajul meu a fost neatent, alții sunt iresponsabili, alții sinucigași, de multe ori sunt ucigași cei care nu asigură semnalizare și vizibilitate suficiente. În alte țări nu există treceri la nivel. Sper s-o rezolvăm și noi cândva. Cât despre ceapă... Inițial m-am gândit la cartofi, dar cartofii sunt prea duri și îmi puteau omorî eroul înainte să vreau eu. Poate că voi mai scrie. Vă citesc și eu cu plăcere.
Belladona, o mică încurajare din partea ta e ordin pentru mine. Îl voi executa, dar va mai trece ceva vreme...
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !