Comentariile membrilor:

+ Stea
Vasile Mihalache
[19.Feb.10 12:44]
Iata un poem realizat de la un capat la celalalt in stil aproape clasic, cu inflexiuni moderne de calitate: "îți dau o mână și mi-o strângi cu degetele tale moi,/ pășim pe-asfaltul plin de flegme și grămăjoare de gunoi./ la semafor, culoarea verde a apărut demult, dar tu/ aștepți s-apară cea albastră din clipa care te pierdu". Gustul metaforei bine implementate este si el prezent: "cerneala verbelor se-așterne, acum, pe pagini din trecut/ și știu că n-oi mai fi cu tine, că-n vocea mea se tot ascut/ cuțitele-ndoielii triste, sfârșeala unui ceas pustiu./ de-acum, pierdută e scânteia și nu voi vrea să te mai știu." Vorbim deci despre un poem placut, lipsit de stangacii, dar imbogatit cu inventii lexicale precum acel june "fofilac" si cuvintzele de ultima ora: "privești perechi după perechi cum trec pe-alee-n pas domol,
croiala hainelor găsite prin galantarul vreunui .".Si de aceasta data este savuros prezenta ironia si autoironia pasadina, blanda, inofensiva.

 =  err
Vasile Mihalache
[19.Feb.10 12:47]
in galantarele vreunui "", iata cuvintzelul care lipseste din comentariul initial.

 =  err
Vasile Mihalache
[19.Feb.10 12:54]
este o eroare de tipar care, iata ca se repeta:"mol"

 =  "prin galantarul vreunui mol"
silvia caloianu
[19.Feb.10 13:26]
scuzati, dar pe mine nu m-a impresionat. poate ca nu am simtul umorului. poate ca nu am idee de poezie, in general, si nu doar de cea clasica. de aceea, probabil, nu salut nici ortografierea cuvantului "mall", asa ca pe unele bloguri (adica, asa cum vad in textul de mai sus: "mol").

 =  eu aș îndrăzni să fiu mai tranșant
rechesan gheorghe
[19.Feb.10 13:37]
între mururile lavrei de enoriași virtualo-literari-tributari, poezica sta desuetă sună cu inflexiuni magistrale de Pavarotti în plin triumf!
Dacă-l scoți pe autor în agora obectivă agonică se aude doar o arie firavă ca scîrțitul moale aunui zefir în sticla ferestrei!

 =  er:
rechesan gheorghe
[19.Feb.10 13:38]
asta-nu sta
obiectivă-nu obectivă

 =  Răspuns
George Pașa
[19.Feb.10 13:55]
Vasile Mihalache, tu știi că am mai multe registre în care scriu și că această "eminesciană" e mai degrabă o nouă întoarcere, din perspectiva unui postmodernism întârziat, la izvoarele poeticului. Îți mulțumesc pentru apreciere!
Cu același respect,
George Pașa

 =  straniu
Ecaterina Bargan
[19.Feb.10 17:32]
nu știu cu ce ochi am citit prima dată aici, dar inițial nu am perceput deloc rima, doar acum o remarc (probabil eram flămândă). este cumva încărcat poemul, însă asta nu îl lipsește de valoare. chiar mi se pare un poem frumos, dar sunt de acord cu silvia caloianu, în privința ortografierii cuvântului mall. în forma aceasta, i se oferă un alt sens, cum ar fi, de exemplu, unitatea de măsură a lui "niu" în chimie, sau nu i se mai spunea, masa molară, nu mai țin minte exact. făcând abstracție de acest detaliu, cu riscul să mă repet, mi-a plăcut și mi se pare un text de calitate, cu rimă bine dozată și cu idei originale.

 =  Da,
Liviu-Ioan Muresan
[19.Feb.10 17:32]
poezie în vers clasic deosebită. Am citit cu mare plăcere. Melodie, idee, susținere prin expresie, limbaj modern. Aș cita versurile 5 și 6, dar aș fi nedrept față de întreg.
LIM.

 =  flash
serban georgescu?
[19.Feb.10 17:07]
momentul din fatza semaforului - absolut memorabil - aproape stroboscopic

la fel combinatia de sentimente asezonate cu flegme si gramajoare de gunoi, precum si cu bocanci (numite aici botine doar din motive de rima si ritm, dupa cum banuim)

dlui Rechesan Gheorghe nu ne ramane decat sa-i reamintim versurile clasice "La Pasa vine un arab f...t in c.. si ras in cap", in care arabul, bineinteles, nu intelege limba...

in acest caz limbajul

pesemne

intrebare ajutatoare:

Ce inseamna "fofilac"?

 =  stimabile serban georgescu
rechesan gheorghe
[19.Feb.10 17:34]
Vă mulțumesc pentru citarea stihurilor clasice, iată un offtopic nechezat cu promptitudinea unui bidiviu dresat în strana credincioșilor "mitocani" (mitoc=lavră, schit)atenți la orice observație critică ce ar putea scrijela aura amicală.
Ãntrbarea era pentru mine? Dacă da vă răspund: o specie endemică de aplaudac, care se fofilează la umbra veleităților în floare...Inșallah!

 =  cu excepția
cezara răducu
[19.Feb.10 17:50]
unor imagini demne de bulevardele bucureștiului, pline de ..de..poemul l-am simțit ca un menuet de primăvară. bineînțeles resemnarea poetului, ironia asta amară care îl însoțește peste tot.
1-2-3,1-2-3
rara

 =  mai pun o roata
Ioan-Mircea Popovici
[19.Feb.10 19:04]
acum ca ti-ai incins cureaua lasand in urma pasi pierduti
un cant se naste sub cortina acoperind si orbi si muti
cu invelisul din cantarea pe care-o canta-n Infinit
doar cel ce are-n el durerea un tarm si-o mare de iubit


lasam detalii in poveste si trecem iar in pasi desculti
pe scara-n care doar iluzii faceau albastre umbre-munti
lasam si tarmu-n care valul batea ritmat aceeasi clipa
si-n amagirile suave mai punem gandului aripa

acum ca maine-i sarbatoare si-i sfanta zi de todorut
la carul tau mai pun o roata a cincea roata la carut

(PS): bucurii pentru cei ce stiu. prietenii stiu de ce. sper ca stie si cel nenumit si revenit. ca bila se rostogoleste pe scara fara sfarsit...

 =  Răspunsuri
George Pașa
[19.Feb.10 22:27]
Ecaterina, știu că se scrie "mall". În limba română, există și omonime.

Șerban Georgescu, "momentul din fața semaforului" se bazează pe transfigurarea poetică a ceva real. Știu că nu v-ați poticnit de un "fofilac" și nu l-ați luat prea mult în seamă.

Dle Mureșan, chiar versurile acelea (adică versurile 5 și 6) îmi pare rău că a trebuit să le scriu.

Cezara, încerc și eu să țin pasul. Nimic nu e pierdut.

Yannelis, pentru că tot ai venit cu ritmuri "eminesciene" și fiindcă mă gândesc la post-scriptum, citez niște versuri ale Poetului:
"E împărțită omenirea
În cei ce vor și cei ce știu;
Unii viață dau problemei,
Ceilalți o cumpănesc și-o scriu."

Sunt onorat de vizita domniilor voastre!

 =  Nu e
Liviu-Ioan Muresan
[20.Feb.10 00:02]
o glumă, o ofensă, chiar acolo dezamăgirea scoate maximul iritației. Și se dezvoltă normal, se mulează pe om. De aceea e de apreciat. Sinceritate, lehamite, acumulare, expresie sinceră.
Scuze pentru revenire. Nu doream a se interpreta.

 =  Meâtre,
Aurel Sibiceanu
[20.Feb.10 06:10]
Felicitări; și pentru textul savuros,
bine întocmit stilistic, și pentru
polemica stârnită de el.

O așteptam ca pe o tante
cu poșeta doldora de bomboane.

Cu stimă

 =  Nu-i lehamite
George Pașa
[20.Feb.10 11:51]
Dle Mureșan, și dumneavostră m-ați înțeles greșit. Voiam să spun că trebuia să scriu și despre această realitate, din păcate, mai puțin plăcută.

Domnule Sibiceanu, mă bucură faptul că ați găsit aici un text reușit.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !