Comentariile membrilor:

 =  mini
Monica Manolachi
[20.Apr.10 01:09]
ce este peremotca?

 =  .
Ecaterina Bargan
[20.Apr.10 07:39]
am uitat sa mentionez. peremotka vine din rusa si inseamna intr-un fel bobinarea peliculei/ filmului inapoi.

 =  sa vina evacuatorul
silvia caloianu
[20.Apr.10 07:49]
nu induce lumea in eroare, Ecaterina, si nu promova aiurea barbarismele, si nu inventa regionalisme (nu cred ca te folosesti de dictionarul moldo-roman, al comunistilor).

cred ca iar te duci la vale :)

 =  Douămiizecismul noilor Decenei
Dragoș Vișan
[20.Apr.10 08:56]
Gastronomic-economic-amoros discurs al generației douămiizeciștilor. Tenta ironică este incisivă, însă nu deranjează prin nimic pe nimeni. Siglele și reclamele în rusește au uneori și "metatext" în engleză. Vorba "moldovenească" regional-marginalizată este o realitate dură. Tinerii trec peste acest aspect minor. Minora cultură despre care vorbea E. Cioran (idee ce nu-mi convine) este evidentă abia astăzi pe plaiurile mioritice de dincoace de Prut, în România aproape devastată. De ce n-ar deveni Chișinăul artistic un nou centru cultural al douămiiștilor-Decenei? Tendința acestui manifest a izbucnit chiar acum un an. Chiar acolo, în adevărata revoluție împotriva comunismului. Este un argument, al tinereții, al liberei exprimări.

 =  .
Ecaterina Bargan
[20.Apr.10 14:54]
silvia, nu crede ca am adoptat brusc un alt stil prin care vreau promovez ceva sau altceva. daca orasul ni se adreseaza intr-un limbaj comunist, prin publicitate, asta e. am scris cateva texte in cadrul unui proiect, ni s-a cerut sa facem abstractie de erorile lingvistice, sa folosim toate limbile prin care ni se comunica anumite lucruri. este un experiment. este o degajare. este un nonconformism. daca asta ma duce la vale, atunci cadere placuta mie. nu schimb nimic. textele scrise de mine inafara oricarui proiect vor fi scrise, ca si pina acum, in limba romana.

dragos, multumesc pentru lectura si intelegere.

 =  proiecte si efecte
silvia caloianu
[20.Apr.10 15:27]
vad ca nu ai inteles nimic. "banca" e doar un barbarism, si nu un regionalism, in cazul in care il foloseste vreun "vai_de_capul_sau" cu sensul cuvantului "borcan". in ce priveste "peremotca"... ce sa mai zic? chiar zilele trecute am spus, comentand pe blogul lui Vitalie Ciobanu, ca ma dezgusta "planeta moldova" si o consider nociva.

 =  Brand nedepărtat
Dragoș Vișan
[20.Apr.10 16:09]
Blogul lui Vitalie Ciobanu - pe care nu l-am consultat deși pe cel al lui Dumitru Crudu îl consult periodic de puțin timp - chiar nu are legătură cu flexibila exprimare din acest poem "texte" al ideilor proprietate-personală, al senzațiilor proaspete luate dintr-un oraș care e de fapt cam de-al același sânge cu toate ale noastre. Criticile acestea adiacente nu își au deloc un scop de corijare a marilor erori (aș!), ci doar un efect coercitiv, de inhibare a scrisului unui tânăr și real talent, aș spune brand al Chișinăului actual - Ecaterina Bargan. Dacă ea știe și rusește ar putea să scrie și versuri întregi în rusește. Engleza o stăpânește bine. Însă nu o face. Mai acordă și un glossar, din modestie.

 =  texte cu texte
Anni- Lorei Mainka
[20.Apr.10 16:14]
sunt vii , proaspete, merg in singele realitatii - evident ca n-ai cum sa schimbi asa de una singura , poezia s-a scris , poate daca dpdv politic se schimba ceva se schimba si reclamele etc

+ acceptat
Leonard Ancuta
[20.Apr.10 18:04]
cred ca am trecut mai rar prin pagina ta. in mod normal o faceam mai des. de multe ori ma opream citream cate ceva, acum insa m-am hotarat sa las si cateva cuvinte, asta fiindca simt tecstele tale mai vii, mai dinamice, mai rupte dein real. in felul acesta te simt mai aproape si de poezie si de autentic, si vad ca iti place sa filmezi, da, felul in care translezi ochiul peste moldova ta transmite si mie. cred ca vroiai sa spui ulei rafinat, chibrituri- asta ca o corectura, dar in special pentru tecstul 2, cred ca meriti o recompensa, ceva care sa-ti arate ca se simte un plus in scrierea ta.

 =  asta nu e politica, ci... "brandul Ecaterina"
silvia caloianu
[20.Apr.10 19:32]
nicio stea a vreunui stelutar agonic nu va justifica expresia continuta in textul de mai sus: "* în moldova bancă este echivalent cu borcan pentru unii (regionalism)", pentru ca e un cuvant rusesc, inexistent in limba romana, folosit de unii - de dincoace de prut - care nu isi cunosc bine nici propria limba, nici limba rusa. e trecut in DEX drept regionalism? nu cred. nici nu verific. si asta nu e politica.

Dragos Visan, da, Ecaterina (I?), o tanara promitatoare (de aia nu rezist si ii mai zic cate ceva) foarte bine ca frecventezi blogul lui Dumitru Crudu, l-ai gasit pe google si pe "Vitalie Ciobanu"? (apropo, de branduri...)

 =  imi cer scuze
emilian valeriu pal
[20.Apr.10 20:07]
Din punctul meu de vedere asta nu e poezie, nici macar "texte". Un text absolut incoerent, aproape de penibil, doar prin simpla incercare de a suna cumva a mihai dutescu sau a ceea ce se scrie. Tot urmaresc eforturile Ecaterinei de a se impune prin orice fel. Din pacate, se plateste tribut. tocmai din cauza glumelor proaste pe care le face Ancutz acordind stele de-an boulea, site-ul asta a ajuns sa fie subiect de banc. Si el e subiect de banc. Dar o face pe revoltatul cind nu e in stare sa faca diferenta intre un mijloc de apreciere subiectiv si propria lui genialitate.
Cu amaraciune. Ca tot l-am vazut dind lectii de poezie, dind lectii de citire, desi pe siteurile de care vorbeste e facut varza. De aia vine aici. Ca aici se poate impune. Ca aici are gasca de aplaudaci pe care tocmai el ii condamna. Genialitatea lui a atins portile Olimpului. Si sincer, mi-e greata cind vezi cite unul ca asta care se crede bardul natiunii si adevaratul detinator al poeziei care ne doua noua pilde despre ce tre sa citim sau cum tre sa scriem. Ave Leo, muritorii te saluta.

 =  Impresie comunicată la ureche, nu în gura mare
Dragoș Vișan
[20.Apr.10 20:36]
Eu cred că dacă eram toți ca înainte de primăvara anului 1944, nu exista nici critică literară de dincolo și de dincoace, niciun fel de comentarii pe sub apele fricii noastre, nici aluzii urâte la cine scrie și cine comentează!
Poemul-manifest al tău, Ecaterina, vine după o serie bună și e excepțional. Pot să aduc și un car de argumente, dacă o să mi se ceară.
Până acum, din comentariile anterioare, nu rezultă pe unde scârțâie. Pe bune! Mai verific o dată. Promovarea barbarismelor la tine? O fi deformarea de percepție lectorială - tu scrii și "pahat" dacă așa apare la Chiși-new. Rusofilii de-acolo pot amesteca și engleza pe pereți, numai ca să stâlcească mai bine româna, despre care spun că nu există. Insinuarea cu dicționarul rom-mold e foarte răutăcioasă, iar cunoașterea realității de-acolo - Vitalie Ciobanu - nu mă va interesa și în ciudă nu deschid reviste, bloguri cu acest nume.

Și o rog frumos pe Silvia Caloianu să nu mai facă niciun comentariu la comentariu, pentru că eu vorbesc la obiect, n-am nevoie de insinuări și referiri chiar la textele mele (v. Ecaterina I). Să se coboare și asupra poemului meu la care face referire și îi răspund la mine cu plăcere.

 =  ”mol do va es te pat ri a mea”
Alexandru Gheție
[20.Apr.10 21:23]
poate că dacă răutățile ar dispărea, dacă luptele acestea personale sau magia asta cu împărțitul... s-ar rări, ar putea fi apreciat și obiectiv un text... e vorba aici de puterea fiecăruia de a accepta și altceva, de a trece peste aceste dispute subiective... Nu știu dacă textul ecaterinei merită sau nu o steluță, dar discrepanța asta de la a ridica un text în slăvi și apoi a-l desființa, păi asta duce la bancuri cu agonia. Până la urmă e dreptul fiecăruia de a acorda steluțe, la fel cum e dreptul fiecăruia de critica un text. Dar asta cu justificări, cu exemplificări, obiectiv...
Eu nu agreez astfel de poezii, poate nici nu e poezie, dar asta nu înseamnă că e lipsit de valoare, sau că e lipsit de mesaj. Al doilea grupaj îl văd mai bun, mai legat, cu toate că ultima parte îmi pare a-și atinge cel mai bine țelul... Moldova, filmul înapoi, moldova, încotro? Mi-a făcut plăcere
numai bine,
alex

 =  .
Ecaterina Bargan
[20.Apr.10 22:15]
eu cred ca scriu tare prost. aproape la fel de prost cum a fost timpul de afara azi. faptul că leonard mi-a dat stea este pentru mine o incurajare, ca pentru cineva care e la inceput de drum. și îi mulțumesc lui leonard, atât pentru încredere, cât și pentru faptul că s-a abținut să pornească, ori să continue vreo polemică. aceste texte nu mă reprezintă. să-mi fie scuzată utilizarea unor lexeme "barbare", cărora am îndrăznit să le mai dau și explicații. am scris doar ceea ce am văzut. îmi pare rău că trăiesc în asemenea societate. este și vina mea că societatea în care trăiesc nu este mai bună. dar nu pot să schimb nimic.
silvia, pur și simplu am auzit nu o dată acest cuvânt, bancă, într-un context în care banca se dorea a fi borcan. nu știu dacă este sau nu regionalism, dar știu că în anumite regiuni se foloseste sub forma asta sau anumiți oameni utilizează acest cuvânt cu acest sens.
dragos, emilian, anni, alexandru, va multumesc pentru lectura si atitudine. sunt prea obosita ca sa spun acuma ceva mai mult de atat. va respect atitudinea, oricare ar fi.

 =  Greșeala ta-n scris nu este să fie
Dragoș Vișan
[21.Apr.10 08:59]
De multe ori o poetică foarte constant urmărită, cum procedezi tu, Ecaterina, dă impresia unei monotonii pentru că unii cred că epicizarea n-are ce căuta în poezie. Epicizarea este însă la tine condiția sine qua non a cântării vieții, de parcă ar fi un diapazon. Îl lovești, cântă lumea ta, corul stradal, ori pădurea, localul, clubul literar, cetatea, dealurile. Dai cu el de pământ numai când te superi justificat - și am observat că ai de ce mereu, nefiind înțeleasă. Și eu zic așa. Nu mai răspunde aproape deloc la comentarii, scrie, reinventează-te în vers liber generos, cum îți stă în fire, consemnează tot, nu te mai uita decât la ce vei scrie apoi. Iese fain, indiferent ce ai face. Pentru tine greșeala în scris nu este să fie.
Să strige care cum o vrea că diapazonul tău nu scoate nota de-ncepere dorită de el!

 =  .
Ecaterina Bargan
[21.Apr.10 22:39]
dragos, sincer, chiar n-am vrut sa raspund, dar bunul simt nu mi-a permis sa... dar o sa tin cont de sfatul tau si o sa creez asa tip de texte. cum sunt eu de suparacioasa, furia vine repede, iar, odata cu ea, si inspiratia. multam de cuvintele intotdeauna calde. chiar am avut nevoie de ele acum.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !