Comentariile membrilor:

 =  Pre-alfabetizare: liniuțe și bastonașe; nimeni nu e la fel
George Pașa
[30.Apr.10 17:37]
Cred că textul ar trebui să-l citesc așezat undeva, pe linia de echilibru. Într-un fel, deși oarecum șochează la început, textul poetic devine cumva un elogiu adus celor fără de care nici noi n-am fi... altfel.

 =  Excelent
Liviu-Ioan Muresan
[30.Apr.10 19:02]
cîteva idei geniale transpuse excelent în cuvinte. Parcă te regăsești. Nu mai zic nimic, citirea și recitirea textului, iată plăcerea lecturii!
LIM.

 =  lui Vasile Munteanu în postura de elev
Dragoș Vișan
[10.Dec.18 14:27]
De ce vrei să generalizezi? A fi profesor nu este un lucru ușor. Depinde cum îți faci meseria. Și eu sunt chiar profesor, în vitregitul învățământ românesc de astăzi.
Dacă primele două distihuri sunt strofe, eu mă împușc, să știi!
Dacă te vezi în oglindă sex prematur ejaculând vorbe, e treaba ta...
A treia e culmea truismelor.
A patra o cacealma - unde e poezia?! Hustler, asta ai învățat la școală. Mă iei cu statistici... Sau... sau - e greșit spus. Fie... fie... trebuia. Ce te bâlbâi, frate, la lecția de gramatică, la morfo-sintaxa poetică? Vina pe situația economică e băgată din top, fără motiv. Cine dă vina - nu se înțelege! Poate chiar tu. Care apoi spui că n-ai simț al umorului și ești... nu mai știu cum.
Și în a cincea strofă greșeala e prea vizibilă:
"sunt mult mai sincere neînvățând
la gât cravatei cum se face nodul".
Ți se pare că din două litote în versul cu gâtul-cravata-nodul gramatica lirică se echilibrează de la sine?
Strofa a șasea. Se pare c-aveai obiceiul să troscănești medicamentația dată să stai treaz la ore! Ce spirit-mamă ai, ca În Luceafărul!
A șaptea zi-strofă: odihnească-se acest poem și prin atelierul creației tale!




 =  Vasile Munteanu
Ottilia Ardeleanu
[01.May.10 21:36]
Și totuși, ceea ce spui tu, în câteva cuvinte cu dibăcie mânuite, este realitatea, din păcate. Cred că sistemul e picat și, negeneralizând, profii sunt/au devenit, în mare parte, altceva decât dorim pentru generațiile actuale și cele ce vor veni. Sau, poate, depinde de fiecare dintre noi ce vrem de la viață!

"între degetele de-nchinare trebuie ținut un pix"!

Ottilia Ardeleanu, cu plăcerea lecturii

 =  Alză părere
George Pașa
[01.May.10 22:07]
Eu am crezut că, asemenea lui Sorescu, se pleacă de la o negație și se ajunge la afirmarea unui adevăr. Fiind în sistem, nu am cum să nu știu adevărul. Nu-mi vine să cred, totuși, că există atâta pornire împotriva profesorilor care au educat generații. Rămân la credința că un poet nu ae poate disocia de dascălii săi. Eu păstrez, cu sfințenie pe mulți dintre eiîn suflet.
Știu că autorul nu va spune nimic, doar a spus în text.

 =  Erată
George Pașa
[01.May.10 22:08]
Altă părere

 =  ...
iarina copuzaru
[01.May.10 22:26]
Fiindcă nu am avut poezia aceasta în timpul școlii, mă bucur de ea acum:) Nu vreau nici să fiu înțeleasă eronat – mama mea e cadru didactic. Nu aversiunea aceea o am, ci aceasta, altfel.
Cu alte cuvinte, felicitări pentru poem.

 =  scuze ca va zic
Mihai Constantin
[03.May.10 08:30]
oameni buni, puteti citi aceasta poezie fara sa o judecati ca fiind realista si prada unei porniri etc.? o puteti citi doar ca pe un text, bun / rau etc.? si, in general, puteti citi un text literar care 'pare' a se sprijini pe un discurs concret accesibil, ca pe un text literar si nimic altceva?

asta nu e articol de ziar ca sa discutam despre 'ce spune', ci poezie. cred ca atentia ar trebui sa se indrepte inspre 'cum spune', mai degraba

mie spre exemplu mi se pare o poezie proasta pt ca face uz de o stilistica facila, ca aici "poate că manechinele-n vitrine
sunt mult mai sincere neînvățând
la gât cravatei cum se face nodul" - dar de aici si pana a spune ca vezi doamen invatamantul romanesc, sistemul s.a.m.d. e cale lunga

e ca atunci cand citesti ginsberg - poemele sado maso - si le iei de bune, si in loc sa vezi forta discursului, ierarhia care se instaureaza in text pe parcursul sau, constructia si structura lirica etc. pe tine te freaca grija de apucaturile sexuale ale lui ginsberg

sorry de interventie, sper sa fie considerata ontopic; sistemul de validare a commurilor de pe acest site ma depaseste uneori. o avea, oare, o minima legatura - undeva, acolo - si cu apucaturile de care vb mai sus?

 =  Notă (datașată) de lectură
George Pașa
[02.May.10 12:13]
Încerc o altă interpretare, detașându-mă de statutul meu profesional.
Într-adevăr, primele două versuri scandalizează, dar conțin și o doză de amărăciune și umor negru. Pentru că rostirea aceasta ghidușă arată un adevăr: profesorii sunt și "ai mei", și "ai tăi", și "ai lor" (nu spuneam care ei, persoane importante, vorba lui nenea Iancu), dar, în cele din urmă, "ai nimănui", adică uitați de toți, ca și când ar fi o masă neimportantă. Și, până la urmă, ete bine să se spună ratați: cine oare ne-a pus să ne facem profesori, când corigenții de azi vor fi "ai noștri tineri" ce vor învăța "la gât cravatei cum se face nodul"? Ce să mai conteze pentru ei beletristica? Li se pare că ești căzut din lună atunci când le recomanzi spre lectură niște opere literare, în condițiile în care există concurența acerbă a revistelor gen "hustler", cum bine remarcă autorul. Și așa este cum se spune aici: nu situația economică e de vină, ci o gravă criză morală, afirmarea falselor valori, pentru care și învățământul are partea sa de vină.

Și nu cred că s-a vrut aici o generalizare. Cum nu toți elevii sunt după calapodul tinerilor ce învață "la gât cravatei cum face nodul", nici profesorii nu sunt toți la fel (adică și ei pot fi "altfel").

Este drept, poți învăța și din experiențe benefice, și din cele rele. Nu este obligatoriu ca altul să fie un model pentru tine. Pentru că poate ești altfel și dorești "altceva".


 =  Despre literatură
George Pașa
[03.May.10 09:29]
Da, desigur că am avut în vedere că aici ar trebui să fie un text literar, cum procedez de obicei. Da, se poate întâmpla să cădem uneori în păcatul unora care l-au judecat greșit spre exemplu pe Caragiale, având în vedere exclusiv mesajul etic. dar cine spune că nu trebuie avut în vedere și conținutul, inseparabil, de altfel, de formă? Doar nu avem aici de a face cu niște forme goale, așa cum se mai întâmplă uneori în poezia actuală. Textul adoptă o formulă diaristică, de aceea poate și comentariile s-au orientat mai mult spre conținut, dar nu numai pe acesta. Ca realizare artisitcă, există și versuri memorabile ("cum/ între degetele de-nchinare trebuie ținut un pix", "un alt tip de consumator bântuie cotloanele/ împuțitelor și strălucitoarelor noastre cetăți"), dar și altele mai puțin reușite, datorită formulărilor care țin mai mult de statistică decât de literatură (vezi strofa a patra). Nici nu m-aș fi oprit aici dacă nu aș fi remarcat unele calități, cum ar fi ritmul interior, care ne arată că aici este totuși poezie, nu un articol pe tema eternelor frământări din edu-ca-ție.

Acolo unde un antecomentator găsea "o stilistică facilă", există totuși o trimitere la un Poet. Cred că mulți cititori au observat acest lucru. Doar este un procedeu legat de postmodernitate, chiar dacă știu că autorului îi repugnă ideea de a fi asociat cu un -ism sau altul.

Scuzele mele pentru aceste intervenții în avalansă, dar nu cred că voi mai comenta mult pe site.

 =  .
Mihai Constantin
[03.May.10 10:10]
george pasa, tocmai trimiterea aceea la 'ai nostri tineri' mi se pare un procedeu stilistic facil, cum spuneam, mai ales in contrapunct cu ideea unei fiinte goale ('manechinele din vitrine')

recitam poezia aia pe vremea comunismului, era perfecta atunci. sa nu crezi ca n-o stiu :) si in general stiu cam tot ce au scris Poetii romani




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0