Comentariile membrilor:

 =  Felicitări câștigătorilor!
Vali Slavu
[09.Oct.10 16:35]
Mă bucur că printre ei se află poeți pe care îi citesc, cu plăcere, pe Agonia: Dorin Cozan, Silvia Goteanschii și Diana Frumosu, căreia îi prevăd un viitor frumos în domeniul literar.
Felicitări și participanților, pentru că... au aflat de acest concurs. Nu cred că a fost postat pe site regulamentul concursului. Mi se pare cam aiurea să se anunțe doar rezultatele. Dacă a existat și un anunț referitor la concurs și eu nu l-am văzut, îmi cer scuze!

 =  felicitări .......și o rugăminte de bun simț
florian stoian -silișteanu
[10.Oct.10 01:58]
Este foarte bine așezat un așa strigar luminos. Pe viitor dacă nu te superi dom Paul acceptă un sfat> Publică mai întâi anunțul și nu cu două ceasuri înaintea bătăliei ci fă în așa fel încât pentru absolut toată suflarea să fie o șansă egală și abia după venim cu rezultatele.În acest fel vei fi cinstit și cinstind pe întreg tărâmul. Felicitări tuturor juriu participanți câștigători.Aha! Amu văd că ești secretarul festivalului - cu atât mai mult frate! Pe viitor să nu se mai repete!Să trăiești!

 =  un gind bun
Anni- Lorei Mainka
[10.Oct.10 02:04]
sa va fie bine atunci cind va regasiti cu poema sau proza personala
ma bucur ptr voi

 =  domnilor
ștefan ciobanu
[10.Oct.10 02:15]
anuntul a fost postat de mine, chiar la inceputul lunii septembrie. anuntul respectiv nu fusese evidentiat sub nicio forma. nu avea niciun comentariu. nu a fost recomandat. asa ca, dupa 2-3 saptamani (se poate verifica) l-am retras. aveam in jur de 200 de afisari cu indulgenta. consider ca nu am facut o greseala ca l-am sters, pentru ca asa cum va spuneam, trecuse de mult de pe prima pagina si nu era trecut la recomandate.
felicitari doirne. iata ca dupa mine esti al doilea agonist care ia marele premiu pentru volum. :)

 =  erata
ștefan ciobanu
[10.Oct.10 02:16]
dorine

 =  revenire
ștefan ciobanu
[10.Oct.10 02:18]
acum mi-am adus aminte, anuntul avea doar doua comentarii la care am si raspuns. doar atat. noroc ca am luat lecitina de seara.

 =  Ștefane
florian stoian -silișteanu
[10.Dec.18 14:27]
Măi dom Fane asta e treabă tipic românește.Din greșeli învață omul! Iar în altă ordine de idei nu dom Paul atunci trebuia să posteze ci tot dumneata frate.Desigur pot fi luat la palme că de ce mă bag /una alta!Pui anunțul rogi editori bla bla dai sărumâna că aku n/or fi toți geniali dar sigur cumsecade unii suntși în acest caz clar că orice anunț de concurs rămâne dumnezeului să fie pus în ramă!Sau cel mai frumos...ia stai sa vază okiu meu....uite bre iaște rubrică de concursuri bre akolo pe verde la suseni între ARTICOL și COMUNITAȚI și atunci concursurile să fie mereu puse recomandat și la locu lor iar rezultatele în aceeași poziție în aceeași rubrică astfel că partițipantu să poată deveni partițipant în timp util si câștigătorul ....dacă iaște câștigător. Ori așe drăguță mai vedem și noi aci unii care mai trec așe prin furci că m-am săturat de poieți și scriitori care nu au luat în viața lor un premiu care nu au fost publicați în nici=o revistă pen că ie ai dracului directorii și care au găsit loc doar pe blogulețu lor unde taie și spânzură ori aci pe săitulețu ăsta inghe ie ...cuminte

 =  Ștefan
Eugenia Reiter
[10.Oct.10 09:13]
anunțul a fost postat pe 17 septembrie (nu "chiar la începutul lunii septembrie"), manuscrisele trebuiau trimise până la data de 5 octombrie.
nu știu când l-ai retras, tu spui că după 2-3 săptămâni, asta înseamnă că după termenul limită, nu?
plus: astfel de evenimente se evidențiază (recomandă) numai în cazul în care poezie.ro apare în lista de parteneri media pe toate materialele publicitare care fac referire la eveniment. pe afiș apar mulți alți parteneri media, dacă tu ai văzut poezie.ro acolo și noi nu l-am evidențiat, e vina noastră.
a fost acceptat în pagina principală, a fost suficient.

s-a tot discutat despre aceste lucruri de nenumărate ori.

 =  am primit pe adresa redacției
Eugenia Reiter
[10.Oct.10 10:11]
Paul Gorban, tu ai făcut parte din juriu. sunt convinsă că poți oferi o explicație, dacă vrei, evident.

"Concursul își propune descoperirea și sprijinirea tinerilor poeți de limbă română din România, Republica Moldova și din toată diaspora.
Pot participa tineri poeți până la 30 de ani, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România sau ai altor uniuni de creație și care nu au volume individuale publicate."

Dorin Cozan este un autor pe care (și) eu îl apreciez.
are un volum publicat (Apocalipsa după Vaslui), are peste 30 de ani.


 =  ....
dorin cozan
[10.Oct.10 10:20]
cred ca in zilele astea lumea e nemultumita de multe lucruri. si nu mai stim sa ne bucuram pentru ceilalti. nu spun ca suntem egoisti sau ca invidia si rautatea ne reprezinta. spun ca a te bucura pentru altul ne face mai buni. asta inseamna efort si o minte deschisa. stim asta. dar uitam prea repede in ultima vreme.
discutia despre cand cum si unde trebuia afisat anuntul pentru festival e cinica, ingusta si partial absurda. nicaieri nu se spune ca toate concursurile tb sa apara pe agonia. anuntul a existat, logic, si faptul ca aici nu a fost vazut nu e vina nimanui. agonia nu e mama, care sa aiba grija de noi. si nici noi nu suntem copii.
sincer, si eu m-am suparat ca lansarea volumului meu nu a fost recomandata. e ok, nu asta e important. si nu-mi pasa ca am pierdut cativa ani buni, aici pe agonia. stiu ca ar fi trebuit sa multumesc multora. dar nu am facut-o. daca am gresit, e vina mea si mi-o asum. nu stiu ce sa mai spun...mi-ar fi placut sa nu trebuiasca sa scriu aceste randuri

 =  .
ștefan ciobanu
[10.Oct.10 10:24]
eu am recunoscut ca este ''vina'' mea. desi nu este o vina foarte mare. nu exista doar agonia, si anuntul a fost destul de vizibil pe toate siteurile. nu l-a ascuns nimeni.

acum, ca doar concursurile cu parteneriat poezie.ro trec la recomandate, e cu dus si intors. sunt si fara parteneriat care se bucura de promovare. si chiar daca e asa, o steluta tot se putea da pentru eviodentiere.

florine, eu nu dau cu saru'mana. singurul lucru a fost sa cer sa adauge o poza, si au adaugat. daca nu se doreste, nu se doreste. este absolut ok.

pana la urma se pare ca a fost o greseala sa promovez un concurs, sa pun doar un anunt. daca se doreste doar anunturi poezie.ro, restul inchidem ochii, este ok. nu am de ce sa ma cert eu. oricum, a fost ultima oara cand ma mai bag la pus anunturi de concursuri aici.

si ca sa inchei, imi cer din nou iertare pentru faptul ca am sters. nu ca ar fi fost citit, ci ca aceasta discutie nu ar mai fi avut loc.

 =  Daca ar sti Grigore Vieru...
silvia caloianu
[10.Oct.10 11:04]
Incredibil! Adica, al doilea an, consectiv, juriul concursului Grigore Vieru ofera marele premiu unor autori care au debutat - sa zicem insa ca acestia isi contesta primele volume (chiar asa sa fie oare?) - dar cum se face ca nici de criteriul de varsta nu se mai tine cont??? Astept si eu o explicatie (vad ca intrebarea Eugeniei a ramas in aer) si... chiar sper sa nu fiu suspectata de faptul ca nu ma pot bucura de victorile altora.

 =  cu doi de i (cu puncte)
silvia caloianu
[10.Oct.10 11:05]
erata: victoriile.

 =  Drragă Dorin drragi pretini
florian stoian -silișteanu
[10.Oct.10 11:09]
Se vede treaba cu un singurr r că geaba inrăm în europe în codice .......in 2090 degeaba trâmbițăm> Păi crezi mătăluță bre că Eugenia Reiter e invidioasă pe tine și de aia dă în gât că ai o carte tipărită? Nu amice! Sigur nu! Ea , eu și încă foarte puțini în țara asta dorim NORMALITATE! Se aude români? Normlitate adică până și în poezie e nevoie de NORMALITATE aci vizibil să înțelegem că disciplina este știința cu care se ocupă organizarea iară fenomenu creație iaște regula să te prezinți aproape normal.Ca atare fraților tare mă tem că vine nu este a lui Mihai Cimpoi academicianul a celorlalți aproape toți distinși ci mai degrabă ori a ta că nu ai scris în plicul ăla sau în mail ori în mecanismul de prezentare că ai un volum tipărit ori nu ai vrut să scrii ceea ce mă face să nu cred aist lucru fiindcă am o părere înaltă despre tine...ca om.Ori cine a priceput că adevărata treaptă de urcat este omenia departe va s/ajungă iară cine nu păi nu.Frate Ciobanu nu așa bre se procedează or fi și niște amețite prin poeie.ro or mai greși unii alții cu favoruri dar atunci cănd ne apucămde ceva strângem raza cercului să putem desluși. Tot refuz să cred că ăsta mic Cozan a fost necinstit și nu a anunțăt volumul>se complică treaba!

 =  Personal
Liviu-Ioan Muresan
[10.Oct.10 11:21]
nu am participat la acest concurs, nici la altele, tocmai datorită condițiilor impuse. Majoritatea se adresează tinerilor sub 30-35 de ani, să nu fi debutat sau ultimul volum, din anul în curs, să fie volum personal. Mi se pare ciudat.
Doresc totuși să felicit participanți și cîștigătorii. Peste toate, Dorin Cozan merită orice premiu. Scrie bine și asta contează.
LIM.

 =  er
Liviu-Ioan Muresan
[10.Oct.10 11:25]
participanții

 =  atât
Eugenia Reiter
[10.Oct.10 11:51]
îmi pare rău să aflu că și la prima ediție s-a întâmplat la fel.
textul colegului Liviu Ofileanu a trecut neobservat.
îmi pare rău pentru un singur lucru: că voi sunteți autori pe care îi apreciez tare mult și nu trebuia să se întâmple asta.

aflu acum că la prima ediție, unde Ștefan Ciobanu a primit marele premiu, avea deja un volum publicat
Ștefan Ciobanu – Aliona – Amurg Sentimental – 2007

la a doua ediție, Dorin Cozan, marele premiu, cu volum publicat
Apocalipsa după Vaslui - 2009 (plus vârsta)

Liviu Mureșan, intervenția ta seamănă a lingușeală. și eu îi apreciez tare mult pe cei doi, dar noi vorbim aici de un "Concurs internațional de poezie", cu reguli clare de participare.

Apropo de premii

"Concursul își propune descoperirea și sprijinirea tinerilor poeți de limbă română din România, Republica Moldova și din toată diaspora.
Pot participa tineri poeți până la 30 de ani, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România sau ai altor uniuni de creație și care nu au volume individuale publicate."

 =  intrebare de bun simt:
ștefan ciobanu
[10.Oct.10 12:12]
daca va intereseaza doar concursurile cu parteneriat poezie.ro, de ce va agitati atat acum si aici? nu ar trebui sa va pese, cum nu v-a pasat sa puneti anuntul pe un loc mai vizibil. daca anuntul era evidentiat, aveati tot dreptul. asa ...

fata de restul intrebarilor pot (personal) oricand sa raspund. dar nu aici, ca nu este cazul, si nu oricui. imi asum acest drept!

 =  rușinos scandalos
florian stoian -silișteanu
[10.Dec.18 14:27]
și dacă mă gândesc multe dintre poeme pierd din valoare fiindcă imediat ți se pare că nu au originalitate și nu au idei dedincolo dar asta nu mai contează.Iată ROMANIA! Să vă cereți scuze copii și o vreme luați distan....................................ță! Tipic românește! ȚI SE FACE SILÃ!Asta firește dacă mai crezi în ceva sfânt.O să fac public.Așaceva nu se iartă! Rușine de la un capăt la altul!Fără absolut discuție!Juriu, organizatori etc! Grigoraș Vieru merită asta?Așa?Mizerabil!Să nu veniți cu scuze!Să dispăreți!

 =  amuzant
Eugenia Reiter
[10.Oct.10 12:27]
ai putea să-l întrebi pe Radu despre regulile impuse de el.

am tot dreptul să scriu/întreb ce vreau. nu e nevoie ca un text să fie recomandat ca să pot lăsa comentarii.
te cred că ești pus într-o situație jenantă, dar nu încerca să arunci vina în curtea altuia.
o zi bună

 =  ce rușine mare
florian stoian -silișteanu
[10.Oct.10 12:29]
Ia uite la Ciobanu ce tupeu...adică poezie.ro e de vină că nu a fost partener!Amice te ui/////////ti un pic în oglindă?Nu/mi vine să cred!Păi în acest caz poezie.ro merită aprecieri.A demascat o infracțiune una fpoarta gravă!La revedere !

 =  .
ștefan ciobanu
[10.Oct.10 12:30]
nu sunt pus in nicio situatie jenanta. nu am de ce sa cer scuze.

o zi buna

 =  Felicitări tuturor participanților!
Andre Donescu
[10.Oct.10 13:01]
Mă așteptam să-i felicitați pe colegii voștri de site pentru participare, dar mai ales pe câștigători și pe organizatori indiferent de viciile de formă și de fond ale concursului.
Că cei premiați au mai publicat sau au prea mulți ani, cred că e un fapt ce poate să fie contestat doar de ceilalți participanți.
Nu pot înțelege de ce acum, când e publicat deja volumul câștigător, vreți neapărat să umbriți bucuria unui om! QUI PRODEST?
Felicitări domnului Cozan!

 =  hm...
noemi kronstadt
[10.Oct.10 13:21]
ma bucur pentru scriitura de calitate care castiga premii , deci, felicitari castigatorilor...
citind comurile atasate anuntului, imi pun urmatoarele intrebari:
-daca procesul de validare a manuscriselor trimise in concurs presupune, obligatoriu, verificarea respectarii conditiilor de concurs, inseamna ca intreg juriul si fiecare membru in parte era ignorant cu privire la existenta unui volum tiparit anterior de dorin cozan, lansat public si mediatizat corespunzator.
-admitand o posibila neglijenta/ ignoranta/ a juriului in procesul de validare a manuscriselor, acelasi juriu ar fi trebuit, ulterior, sa se autosesizeze din principiu si sa-si amendeze propria culpa, printr-un comunicat public.
as sugera inceperea concursului de tir cu bolovani in poeti numai atunci cand si numai daca aceasta culpa este probata suficient, conform principiilor democratice a caror absenta o jelim cu atata pathos.

 =  ?
Silvia Goteanschii
[10.Oct.10 14:23]
când am aflat rezultatele concursului, nu știam că Dorin Cozan avea deja publicat un volum și nici că nu s-a respectat limita de vârsta impusă în concurs. M-am bucurat sincer pentru mine și pentru el și pentru ceilalți câștigători. Probabil Corina / în comentariul de la: http://www.poezie.ro/index.php/personals/13956421/Baletistul-lansare_de_carte/ accentuează că primul volum nu era unul de poezie, deși, asta nu contează vizavi de cerințele concursului. adică, dacă ai deja publicat un volum, nu poți participa, indiferent de încadrarea literară a textelor publicate. E frumos că marele premiu a fost acordat unui poet bun. E păcat că undeva acolo, în substrat, să fi fost rea-credința sau "animo abscondita".

 =  iaca de ce nu particip la concursuri
emilian valeriu pal
[10.Oct.10 15:01]
Exista, din punctul meu de vedere, doua probleme in regulament, care tin mai mult de bunul simt(cel putin asa inclin sa cred).
In primul rind, regulamentul nu specifica foarte clar notiunea de debutant. Pentru ca poti fi debutant in poezie, dar sa ai volum de proza. Oricum ar fi, dupa cum ma duce pe mine capul, a fi debutant inseamna sa nu fi fost publicat niciodata in volum individual, idiferent de care ar fi ala.
In al doilea rind, ambigua este si conditia de virsta, pentru ca eu pot sa spun ca volumul a fost scris pe vremea cind aveam 19 ani.
Nu iau apararea nimanui, nu arunc cu noroi in nimeni, nu contest valoarea unui scriitor. Daca regulamentul unui concurs, care se vrea international, este ambiguu, atunci marele premiu este si el ambiguu.
In schimb, ce ma revolta pe mine este diversiunea prin care se incearca aruncarea mitei moarte in curtea altui popa. Faptul ca premiul a fost atribuit asa cum a fost atribuit(repet, cu incalcarea regulamentului.) sa fie pus pe seama lipsei de cooperarea a acestui site, mi se pare ilar. Adica eu ce-ar trebui sa fac acum? Sa-mi plec fruntea in fata maretiei autorilor premiati, care nu au respectat regulamentul? Atunci de ce dracu mai e nevoie de regulament?
Iar faza cu lipsa de evidentiere sau partenriate mi se pare absolut penibila. Adica am tot dreptul sa ma pling ca nu am avut sustinere, dar cind se demasca o frauda, o neregula, o dau cotita si imi rezerv toate drepturile de a ignora marea masa a prostilor numiti utilizatori ai site-ului poezie.ro.

 =  :)
silvia caloianu
[10.Oct.10 15:23]
eu nu vad ambiguitati in conditiile concursului. sau, de ce nu? :), ia sa particip si eu cu poeziile mele peste tot, ca...de unde stiti daca nu cumva le-am tinut prin sertare, ascunse, pana sa ajunga pe agonia? :)

 =  Este
Csiborg Mirco
[10.Oct.10 15:37]
… de toate aici:

- acuzatii, pe cat se pare intemeiate, de frauda(asta-i cuvantul ce sa mai...) care umbresc (re)debutul unui autor,

- o discutie, dupa mine, absurda si inutila cu privire la parteneriate care m-a dus cu gandul la versurile nemuritorului Nicolae Guta:
“Daca vrei muzica buna
Pune mina si ne suna!
Daca vrei sa-ti mearga bine
Fa afaceri doar cu mine! “

- acuzarea celor care pun intrebari ca ar fi nemultumiti, invidiosi, egoisti si, voalat, nedemocratici

- un redactor agonia care reuseste sa zica in aceeasi respiratie “ai putea să-l întrebi pe Radu despre regulile impuse de el” si “nu încerca să arunci vina în curtea altuia”,

- cetateni indignati care cer sa fie pus la zid Stefan Ciobanu, care, din cate inteleg, nu e in niciun comitet, comisie, etc, el doar a postat un anunt, pe principiu omorati mesagerul, probabil,

- sincere felicitari, ca doar ce mai conteaza frauda, important e ca a castigat

- prezumtia de ambiguitate
(Asta mi-a placut, pe bune, dar nu prea tine pentru ca in regulament se spune negru pe alb: un plic mare cu motto continand manuscrisul, un plic mic cu datele de identificare si alte date personale, inclusiv data nasterii si activitate literara.
http://www.concursuri.biz/concursul-international-de-poezie-grigore-vieru/
Deci e destul de clar ca despre varsta actuala e vorba, nu varsta la care a fost inregistrat copyright-ul manuscrisului. In treacat fie spus, eu am citit Legea drepturilor de autor si n-am idee cum se poate inregistra copyright in Romania, legea vorbeste doar de “aducere la cunostinta publica”, dar nici macar nu defineste termenul. Poate ma lamureste cineva ca chiar sunt curios.
As observa si ca termenul “copyright”, sau “drepturi de autor” nici nu apare in anunt. )

Ce s-ar mai putea adauga intr-o frumoasa dupaamiaza de duminica? Poate asta:

http://www.youtube.com/watch?v=9ygnnPWvC9c

Archibald Haddock

 =  eu, reguli nu mai vreau...
Miclăuș Silvestru
[10.Oct.10 18:27]
ca să participi, trebuie să te-nscrii... ca să te-nscrii, trebuie să-mplinești anumite condiții... ca-mplinești anumite condiții, trebuia să te fi născut 20 de ani mai devreme... "manuscrise, în 3 exemplare?" ce nație de concurs... gata cu concursurile... cei buni sunt buni și fără concursuri... toți la concurs, sau toți acasă! Știu, cer scuze, am fost nedrept, nu numai o dată... Sunt bulversat de toate contradicțiile dintre noi, colegii... Nu mă luați în seamă!... ascult "Nicu Constantin- Recital- Omagiu- in memoriam" cu nostalgia în inimă... mult succes tuturor "Pa... Moscovnîie vecera" cu respect, silvestru

 =  raspuns
Paul Gorban
[10.Oct.10 16:31]
raspund unor nelamuriri.

1. festivalul a fost promovat pe mai multe bloguri incepand cu luna iunie a acestui an. A se vedea chiar blogul meu persional.

2. festivalul este unul d epoezie si nu unul de proza.

3. debutul lui cozan este in poezie, de aceasta data.

4. au primit e in concurs materialele tinerilor nedebutati in poezie cu varsta pana la 35 de ani. TVR a dat publicitatii de mai mulkte ori anuntul cu privire la festival.

5. nu am incheiat parteneriate cu poezie.ro (poate pe viitor).

6. felicit oricum pe toti care au paerticipat.

7. eram sigur ca vor aparea oricum discutii. asa se intampla la noi la romani.


 =  :)
noemi kronstadt
[10.Oct.10 16:51]
d-le gorban, meritati felicitari si pentru acest delay in explicatii. a fost un experiment minunat despre cat de important e trainingul logic in concursurile de tir:).

 =  Danemarca
silvia caloianu
[10.Oct.10 16:53]
Cum asa "au primit e in concurs materialele tinerilor nedebutati in poezie cu varsta pana la 35 de ani.", daca ati anuntat ca "pana la 30 ani"? doar eu stiu cativa autori de pe acest site, care si-ar fi dorit sa participe... Nu "la romani", dar peste tot apar discutii - mai devreme sau mai tarziu - cand... e ceva putred in Danemarca. Al doilea an. Stefan Ciobanu debutase in poezie, nu in proza... Cum justifica - justificati? Isi contesta primul volum? Nu am auzit asta.

 =  Fiat lux, et lux fuit
liviu ofileanu
[10.Oct.10 16:54]
Răspunsul domnului Gorban este edificator: trăim în România,
chiar juriul e conștient de acest lucru!
Dacă Festivalul de Poezie a pus accent pe "debutul în poezie", neținând cont de alte volume, cum ar fi cele de proză, la ediția de anul trecut a câștigat un poet care avea scoasă o carte de poeme!!!!
Altfel, felicitări câștigătorilor: Premiul I - Silvia GOTEANSCHII (Chișinău, Rep. Moldova)
Premiul II - Mușata MATEI (Chișinău, Rep. Moldova)
Premiul III - Diana FRUMOSU (Criuleni, Rep. Moldova)
Premiul III - Liliana Carmen STANCIU (Botoșani, România)
dar și tuturor participanților.

 =  .
Silvia Goteanschii
[10.Oct.10 17:14]

așa sună textul anunțului despre concurs în aproape toate sursele de informare:

Concursul își propune descoperirea și sprijinirea tinerilor poeți de limbă română din România, Republica Moldova și din toată diaspora.

Pot participa tineri poeți până la 30 de ani, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România sau ai altor uniuni de creație și care nu au volume individuale publicate.

acuma fiecare putem trage concluzii, pe marginea condițiilor despre cum de ce cui și când s-a acordat marele premiu.
vali slavu și liviu ofileanu, vă mulțumesc din suflet pentru că împărtășiți cu mine și ceilalți această mică reușită.

 =  Mi se pare necesar
Csiborg Mirco
[10.Oct.10 17:26]
… sa zic si eu ca au aparut intrebari pentru ca una ati publicat in anunturi si alta ati facut la concurs. Amatorismul, neseriozitatea și șmenul de care au dat dovada organizatorii, astea sunt motivele pentru care se pun intrebari, nu nationalitatea(sau etnia) celor care intreaba. Personal, consider intrebarile intemeiate si cred ca cei care striga ca se arunca cu noroi in juriu sau autori nu inteleg ca de fapt nu arunca nimeni nimic, doar le cere sa iasa din mocirla pe care au creat-o singuri si care umbreste reusita celor onesti. Eu nici nu stiu pe cine sa mai felicit si pe cine nu.

In plus toate chestiile astea gen “asa se intampla la noi la romani”, sau “asa se intampla la voi la tigani” etc sunt o mare porcarie. Tin sa zic asta deoarece asa cred ca trebuie spus, pentru ca, etnic vorbind, eu sunt foarte putin roman si nici altfel nu ma simt vizat personal in vreun fel, si ar putea foarte bine sa ma doara in cot de cum va insultati singuri “voi romanii”(aici ghilimelele marcheaza sarcasmul).

Archibald Haddock

PS: Premiul meu unic si virtual -categoria umor involuntar- merge la noemi pentru trimiterea la logica (auuuuuuuuuuu!).

 =  tot fault, tot fault? intreba CAragiu pe vremuri...
Anni- Lorei Mainka
[10.Oct.10 17:30]
nu pot sa cred! citesc, am citit chiar de doua ori tot, ca sa inteleg, dar cu cit am inteles mai mult, cu atit m-a revoltat mai mult situatia!

si pina la urma , imi poate raspunde si mie, utilizator marunt (nu particip la concursuri ptr ca sunt matusalemica, ptr. ca mai toate concursurile au un regulament facut sa fie calcat si egal cit ma tin de el, tot reusesc sa cad peste paragrafe...si nu datorita kg):

cind scrie pina la virsta de, tine de virsta de pe buletin sau cind sunt scrise ele....????

poti debuta de citeva ori?????
poate ca nu-mi place cum am debutat si mai vreau!

sunt intrebari obiective, ca sa i le explic fiicei mele , sa stie ce o asteapta.....sau sa se lase de tot felul de art-i-ficii!

 =  "asa se intampla la noi la români"
Dan Norea
[10.Oct.10 17:46]
Domnule Gorban, studiez de pe margine problema regulamentelor la concursurile literare de câțiva ani. Tocmai pentru că "asa se intampla la noi la români", regulamentele trebuie să fie cât mai explicite. Și în niciun caz, indiferent de circumstanțe, nu e voie să modifici regulile în timpul jocului.

Că e vorba de un debut în poezie sau unul în literatură, asta deja e o ambiguitate. Să zicem că n-a fost prevăzută. Aveți șansa să fiți mai expliciți la ediția viitoare.

Dar limita de 30 ani e o chestie matematică, aici nu încap dubii. Cine nu își declară anul nașterii, nu e primit în concurs. Cine și-l declară și a depășit 30 ani, nu e primit în concurs.
Probabil ați modificat limita pe parcursul jurizării, văzând că sunt prea puțini candidați. Dar v-ați gândit că există, probabil, numeroși potențiali concurenți de 31-34 ani care n-au trimis texte pentru că depășeau vârsta? V-ați gândit că toți aceștia, în acest moment, simt o frustrare? De ce? Pentru că "asa se intampla la noi la romani". Toțí aceștia, plus alțíi de pe margine, își pierd încrederea în seriozitatea concursurilor literare, gândindu-se că "asa se intampla la noi la romani."





 =  curios
florian stoian -silișteanu
[11.Oct.10 03:00]
sper ca situatia sa devina...rezolvand cu tarie cu coloana a vertebrei cu strans din dintzi si sa auzim sa ne inchinam fiindca vad ca tocmai este in desfasurare evenimentul sa vedem ...REZULTATUL! Imi voi face datoria si in foarte scurt timp voi dezbate si in scris la revista si pe sticla tv acest eveniment plin de mizerie de minciuna de prefacatorie de scuze de micime de...rahat ca atitudine.E timpul sa se inceapa cumva o suratire iar daca premiantii au mintit cu nerusinare atunci nu incape dubiu si clar trebuie sa si ceara scuze sa renunte absolut la orice merit e timpul sa scoatem la lumina orice pata neagra ca ne convine ca nu ne convine. Ma uitqam si nu mi vine sa cred cum un ins scrie mai sus ca a facut reclama pe blog ca....mai baiete orice cacamaca face pe blogul lui o imparatie o impartire dar aia e la el acasa tata orice partz hop be blog ca vezi nimeni nu ne cenzureaza.din pacate daca nu ai bun simt si educatie nu ai ce sa cauti prin lume .nu esti primit.nu ti se acorda atentie.si atunci...fuga pe blog.blogul e bun pentru gagici taica si pentru prins fluturi pentru pius poze cu catei si miau miau pentru un paharel o glumitza un pantof la moda si o parere.dar de aici si pana la ce s e intampla e un mare bai.lipsa de profesionalism , prezenta superficialului din frageda pruncie literara duce la disparitie.nu odata am avut rezerve asupra multor texte.unele recomandate pe aici cu nerusinare si asta fiindca deh nu toata lumea e de zece.am trecut peste atitudinea aceasta. am crezut ca e doar o pasa.un editor mi a sugerat odata sa citesc cu atentie cateva texte.le am citit,parca ma citeam scriind direct pe site.se fura idei in draci se pastiseaza se trec fiori prin partzul unui margaritar ca pe voda sloboda campia.azi un piuc maine un pic si musteriul se si crede poet scriitor si asta fiindca a fost citit pe un site.bre scriitorule retine tata ca aici e un atelier si e important.dar daca nu treci prin examene adica reviste concursuri media etc nu e prea bine sa te dai tare.sunt dezamagit dar nu ma mira.la cata mizerie si minciuna e in tzara asta ce se intampla acum nu e mare lucru.si nici nu e singurul concurs in halul acesta de organizare mincinoasa. se dau in contiunuare premii pe gasti se publica pe gasti dar trebuie sa si spunem ca nu in totalitate ca mai exista inca echilibru si normalitate.bravo eugenia reiter pentru ca nu ai dormit in post.nu trebuie sa fim priviti cu rautate iar cei care ati gresit nu va mai scuzati bre ca pute!

 =  Domnule Gorban,
Vali Slavu
[11.Oct.10 06:37]
spuneți că festivalul a fost promovat pe mai multe bloguri, începând din luna iunie. Este clar că nu a fost promovat îndeajuns.
Citiți versurile de mai jos:

„La al tău mormânt sfânt acoperit cu multe strofe de poezie de admirare,
Și cu flori albastre ca cerul din fiecare dimineață când luceafărul răsare,
Puritatea sufletului tău le-ai transmis prin a ta sfântă poezie literară,
Ai devenit un mare geniu al literaturii vechi din aceea vreme de comoară.”
(La mormântul lui George Topârceanu)


„Dragostea voastră era foarte mare,
Cuprinsă din petale de floare,
Prin scrisori voi comunicați,
De iubirea ce v-o purtați.”
(Imnul lui Mihai Emineascu)


Frumoase, nu? Le-am găsit pe acest site. Dacă la un concurs internațional de poezie se clasează printre primii 20 de concurenți cineva care scrie așa, e evident că acest concurs nu a fost mediatizat cum trebuie!
În altă ordine de idei, când am lăsat primul comentariu nu văzusem condițiile impuse. Acum mi-am dat seama că, oricum, nu puteam concura. Nu mai am nici vârsta (am treizeci și… zece) și sunt membră a unei uniuni de creație (UER).

 =  Asta cu blogul
Csiborg Mirco
[11.Oct.10 06:51]
…e tare, si inca blogul personal, nici mai mult nici mai putin, am observat-o si eu, dar n-am mai zis nimic. Boala asta e, cred eu, mai grea decat pare. Senzatia mea e ca sunt multi care inca mai cred ca totu-i o tovarasie si-o devalmasie, atitudinea aia de unde-i lege nu-i tocmeala cam lipseste. Eu n-am prea vazut nici anunturi de concursuri unde sa se spuna foarte clar care sunt obligatiile si ce se intampla cu drepturile autorilor daca castiga, daca nu castiga etc, sau care ar fi obligatiile organizatorilor. Iar pe la revistele la care m-am uitat eu nu-i cu mult mai bine, pare ca si atunci cand se spune ceva e doar asa, de forma, ca sa dea bine, ca de respectat... lasa ca merge si asa.

Pai de unde seriozitate daca chiar si Legea drepturilor de autor e superficiala si plina de omisiuni? Cum am zis, am citit-o, e drept, doar de doua ori si doar pe ecran, nu cu creionul pe hartie, si nu am gasit ceva clar despre cum poate un autor sa-si inregistreze copyright-ul. Oi fi eu mai tantalau si nespecialist, dar tot asa am citit si legi similare din alte parti si acolo am gasit din prima ca autorul poate merge cu o copie a lucrarii la primarie, cumpara un timbru, primeste stampile cu data, cu alea-alea, copia asta ramane la autor care la nevoie are o dovada; sau alta modalitate e sa depuna o copie la notar, tot asa cu data si tot la pret modic; sau exista un plic special in care pui o copie, trimiti plicul la o adresa anume si ei il inregistreaza si pastreaza pana cand, Doamne fereste, ai nevoie la proces ca sa-ti recuperezi banii. Simplu, fara dureri de cap si, mai ales, facut in asa fel incat sa-i stimuleze pe aia care chiar incearca sa faca ceva, sau cel putin sa nu-i incurce. Legea romaneasca tot repeta exasperant despre “aducerea la cunostinta publica” dar nu spune nicaieri ce-i aia. Si legile astea nu se aplica doar la poezele, care sa zicem ca nu costa si nici nu aduc multi bani, dar si la muzica, teatru, film si chiar software. Eu de ceva vreme ma tot intreb cum reusesc autorii romani in conditiile astea sa-si administreze lucrarile? Si cum de nu se plange nimeni de chestiile astea?

Archibald Haddock

 =  Legea drepturilor de autor n-are legatură
Dan Norea
[11.Oct.10 09:15]
...cu discuția de fata, domnule Csiborg. Hai să vă spun ce știu eu în momentul ăsta:
- pentru soft există ORDA;
- pentru mărci comerciale există OSIM;
- literatura este, teoretic, protejată, prin mecanismul de aducere la cunoștința publicului; orice carte este înregistrată oficial la un organism unic, prin acel ISBN; nu văd cum ar ajuta suplimentar un timbru sau o înregistrare la "primărie";
- despre muzică și filme nu am idee, dar cu siguranță există mecanisme de protecție; că sunt încălcate, asta e altceva, intră sub incidența legii.

Problema se pune la un site literar, unde pot veni să îmi modific un text de acum 10 ani și să susțin că eu am fost primul care a adus textul la cunoștința publicului. Ei bine, după câte știu, agonia are implementat un mecanism care împiedică acest lucru, pentru că păstrează în baza de date prima variantă a fiecărui text. Cu alte cuvinte, agonia îți oferă o bază legală pentru a-ți proteja un text, pentru că poți dovedi, fără putință de tăgadă, data la care ai făcut public un text.
E la fel de adevărat că discuția e pur teoretică, un proces pe tema drepturilor de autor durează mult, costă mult și un plagiat, cu toate înregistrările din lume, e greu de dovedit. La nivelul nostru, nefiind în discuție sume semnificative, nu își ia nimeni măsuri serioase de protecție.

Unde aveți dvs dreptate este aplicarea legii drepturilor de autor în concursuri. Foarte mulți organizatori își arogă dreptul de a publica textele trimise la concurs (în ziare, reviste sau antologii), fără a avea o clauză de acest gen în regulament. Evident, nu e vorba de bani, dar poate mie nu-mi convine să mă publice fără acordul meu, nu? Unde mai pui că de multe ori se vine și cu greșeli de tipar sau chiar cu modificări intenționate, fără posibilitatea ca autorul să poată interveni. Asta e o hibă a concursurilor literare, care ar trebui pusă în discuție.




 =  sfidare
florian stoian -silișteanu
[13.Oct.10 21:44]
Aflu azi în micul birou al USR Filiala Argeș de la Augustin Doman și Mircea Bârsilă că Între timp de curând Dorin Cozan a participat și la Botoșani și la Iași în concurs unde nu recunoaște nici vârsta nici că are volum publicat. Să mergi cu capul sus în felul acesta e dincolo de tăcere.Și cozan tace!

 =  Legatura
Csiborg Mirco
[17.Oct.10 09:55]
… intre ce zic eu si concurs exista, daca va uitati mai sus. Si cred ca daca aplicam tranzitivitatea(cand comentariul a este on topic si comentariul b este on a atunci si b este on topic) si comentariul dumneavoastra, domnule Norea, tot on topic e. Pentru ca topicul aici a ajuns sa fie seriozitatea, sau lipsa ei.

Si fiindca tot am inceput sa vorbim de lege, uitati cam cum inteleg eu lucrurile. Legile sunt bazate de obicei pe un principiu. Aici principiul este ca drepturile autorului sunt generate in momentul in care este generata creatia acestuia(adica proprietatea intelectuala). Acesta e un principiu general care se gaseste la fel peste tot in lume si e terenul pe care se construieste. Se gaseste enuntat si in legea romaneasca.

Prima problema practica e faptul ca “generarea” acestor proprietati se face adesea de catre un individ singuratic undeva in miez de noapte cu nimeni in jur, iar individului astuia trebuie sa i se ofere un mecanism prin care sa-si inregistreze proprietatea pentru a o putea apoi proteja. Asta ar fi temelia. Ei bine, fix temelia, din cate-mi dau eu seama, lipseste din legea romaneasca. La asta ma refeream cand ziceam mai sus de inregistrarea la primarie, la niste proprietati. Nu mai pare asa ciudat, nu? Nu stiu de ce ar trebui tratate foarte diferit de cele imobiliare.

Si, daca privim din punctul asta de vedere, sper ca se vede ca nu prea exista legatura directa nici cu “aducerea la cunostinta publica”(repet din nou, un termen pe care legiuitorul nu-l defineste, poate daca ar fi facut-o si-ar fi dat seama ca-i o prostie), nici cu activitatile comerciale, nici cu nimic. Un autor e proprietarul romanului sau de cand l-a scris, indiferent daca reuseste sa gaseasca un editor care sa-l publice, sau nu. Si ar trebui sa-si poata inregistra si proteja proprietatea pentru a putea incerca sa-si gaseasca un editor in mod neutru si deschis, fara pile, cunostinte, etc. Ca doar, vorba aia, ai incredere in toti, dar taie intotdeauna cartile! La fel si un compozitor e proprietarul partiturilor sale inainte de a gasi un interpret si ar trebui sa aiba si el posibilitatea sa taie cartile. Si partiturile nu sunt aduse la cunostinta publica aproape niciodata. Ca si exemplu, daca-mi aduc bine aminte, acum cativa ani saiturile pe care se gasesc tabulaturi si acorduri ale diferitelor cantece au fost inchise deoarece compozitorii au actionat in justitie pentru protejarea muncii lor. Au revenit on line cand s-a clarificat ca nu e vorba de partituri originale ci de interpretari ale muzicii(sunetelor) facute de administratorii saiturilor, sau voluntari si destinate studiului individual, etc. E vorba de saituri .com, www.acorduri.ro n-a avut astfel de probleme.

Iar in ce priveste programele de calculator, aveti dreptate, exista, in cadrul ORDA, RNPC, dar inregistrarea e greoaie si pe jumatate legata de activitatea comerciala. Chestia asta cu “pe jumatate” e cea mai tare, caci se poate(!sau e obligatoriu, nu-i clar!) inregistra software care n-are destinatie comerciala, dar numai de catre societati comerciale, sau persoane fizice autorizate. Pai numai astia au drept de proprietate intelectuala? Procedura dureaza 5 zile si se cere cazier(?!?). Ca sa exemplific, din cate inteleg eu, un student(sau oricine, dar am zis student ca sa trezesc simpatia, recunosc) care creeaza de capul lui un proiect free source in Romania, in cel mai bun caz n-are cum sa-si protejeze proprietatea, si in cel mai rau caz e un delicvent – nu-mi e foarte clar. Iar amatorismul domneste peste tot si cam la toate nivelurile, uitati aici un articol din Saptamana Financiara 2006 unde nu se pomeneste nimic de free source, dar se vorbeste de “un informatician binevoitor, care a muncit fara bani” ( http://www.wall-street.ro/articol/Special/12080/Amenda-pentru-utilizarea-propriului-program-de-calculator.html )

Eu asa ma gandesc, ca ar trebui sa existe un mod unitar, accesibil si confidential de a inregistra proprietati intelectuale.

Si inca ceva despre “aducerea la cunostinta publica”, din cate stiu eu, exista prin lume doua atitudini ale legilor fata de marci(brand-uri). Unii le protejeaza doar cand sunt inregisrate, altii din momentul cand au fost folosite prima data, deci aduse la cunostinta publica. S-ar putea ca de aici sa fi ajuns termenul in lege, dar o marca e totusi ceva diferit, si prin natura sa public, o proprietate intelectuala nu intotdeauna.

Si cred ca astea sunt lucruri despre care ar trebui sa se vorbeasca mai mult (mai ales aici unde toti isi zic autori) si sa fie mai cunoscute pentru ca, reamintesc, discutia a inceput de cand acorda Emilian prezumtia de ambiguitate facand presupozitii privind data la care au fost scrise textele din concurs. Iar o modalitate legala, simpla si clara de a determina astfel de date nu stiu sa existe.

Archibald Haddock




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0