Comentariile membrilor:

+ "Lucrarea lucrurilor"
Aurel Sibiceanu
[07.Jan.11 12:51]
O abordare amplă și bine documentată, a unei teme generoase dar plină de capcane dogmatice, mai ales în partea legată de paternitatea proverbelor; ca să nu mai vorbesc de utilitatea excepțională a acestui studiu, atât pentru cititorii de rând, cât și pentru cercetători.

Scris cu limpezime și subtilitate, studiul de față atrage cititorul, nu-l îndepărtează, cum fac unele studii prea specioase, care se adresează doar cercetătorului.

Mi-ați amintit de vremurile bune, ale colecției "Bibliotheca Orientalis", în care au apărut câteva lucrări magistrale, cea îngrijită de Idel Segall.

Puteți fi așezat,cu acest studiu și multe altele, fără a se greși, alături de Zoe Dumitrescu Bușulenga, apărută în colecția amintită cu un studiu despre "Cântarea Cântărilor", prefațată de Ioan Alexandru, lângă studiul lui Ion Banu, despre progeții biblici, etc.

Cu prețuire !

 =  solidaritate intelectuala
Petre Anghel
[07.Jan.11 13:39]
Este o mare bucurie, stimate d-le Aurel Sibiceanu să constat că munca mea este apreciată și de alții. Am mai spus-o și cu alt prilej: sunt la vârsta în care reușesc (parțial) să-mi țin mândria (fudulia, cum zice olteanul) în frâu; ceea ce vreau să sugerez e că mai mult decât aprecierea mă încântă sentimentul de soridaritate intelectuală și artistică.
De asemenea, sunt încântat să constat că știți să citiți un text - nu mă surprinde în cazul dv., experimentat lector și poet sensibil, cu timbru personal - dar și aveți amabilitate să comunicați starea sufletească benefică.
Să dea Cel de Sus ca drumul spre înțelepciune să fie bătătorit de cei care vin, iar înțelepciunea ebraică și română să fie benefică pentru toți cei din neamul lui Sem și Iafet!

 =  de citit - despre proverbe
Anni- Lorei Mainka
[07.Jan.11 15:05]
Stiti ce imi face cel mai bine la textele dvs? FAptul ca explicati o tema dificila fara sa o contorsionati in abscons si intrinsec!!!!

(pe la mijlocul textului apare cuvintul Proverb scris diferit, este intentie sau typo?)

 =  subiecte grave
Petre Anghel
[07.Jan.11 16:54]
Stimata Anii-Lorei Mainka,
Multumesc pentru lectura atenta. Greseala observata e de redactare, am observat-o si eu, dar târziu, o voi corecta. Imi face placere sa aud ca textele mele sunt lizibile.
In adevar, e un pericol, pe care putini stiu sa-l evite, acela de a trata foarte doct. E drept, nu poti sa scrii oricum despre subiecte grave, dar nici sa te grozăvești nu e bine.
Constantin Noica era un model prin capacitatea de a scrie simplu și pe înțelesul tuturor (cui vrea să asculte) despre adâncul sau înaltimea gândului.
Voi mai posta subiecte din aceasta categorie.
Cu prietenie

+ petre anghel-înstelat
Nache Mamier Angela
[07.Jan.11 17:16]
cred ca biblia ramâne o carte a cartilor,sursa infinita de cai care explica prezentul ,trecutul si viitorul umanitatii.
fara aceasta carte de capatâi un scriitor nu si-a desavârsit ucenicia(care poate dura o viata,caci oameni ca dvs.îsi cunosc lungul nasului,sunt modesti si rabdatori cercetatori de o viata ale luminilor din carti )
trebuie cernuta multa literatura pentru a ajunge la portile cunoasterii si la interpretarile subtile la care ati ajuns dupa îndelungi meditatii.
din fericire exista spirite sintetice ca al dvs. pentru a ne deschide porti(chintesente) pe care nu am fi avut timp sa le deschidem vreodata(ori doar în parte)

 =  oameni de/cu spirit
Petre Anghel
[07.Jan.11 17:27]
Apreciez cu inima deschisa frumoasele cuvinte scrise la adresa mea.
Ele imi dau mult curaj sa continui si sa nu tin in sertar sau doar pentru prietenii din jur micile mele idei, sensibilitati sau ecouri culturale.

Faptul ca sunt interesat de ecou si se adreseaza unur oamnei cu spirit si nu oricui se demonstraza de amanuntul ca acest text si altele sunt scrise de vreo zece ani, fiind fragmente dintr-o teza de doctorat în teologie pe care am sustinut-o in anul 2003.
Sa aveti o zi bună, cu Soare în suflet, daca afara e ger...

 =  La Izvorul...
Miclăuș Silvestru
[07.Jan.11 19:24]
Înțelepciunii, în 2003, sunt sigur că ați și fost răsplătit pe măsura efortului depus! Astăzi, trebuie să vă mulțumim... dezvăluiți cititorilor din roadele primite. Mult succes în continuare.
cu respect deosebit

 =  revenire
Petre Anghel
[07.Jan.11 19:21]
Doamna Angela Nache Mamier,
Revin pentru a va declara, independent de mesajul anterior, ca va citesc cu placere textele publicate pe Agonia.

 =  Prudenta si cumpatare
Gheorghita Ionescu Eugeniu
[07.Jan.11 19:24]
Ecclesiastul abunda in cugetari filozofice pesimiste, experienta autorului isi spune cuvantul.S-ar spune ca totul este asa de cand lumea, nimic nu se poate schimba. Imuabilul aici isi are sorgintea in natura umana.Este blamata cupiditatea,avaritia,setea de putere.Cu verbul unuia care le-a trait, autorul indeamna spre un altruism moderat.Dar toate sunt...vanare de vant,certitudinea sta in credinta si in faptele ei.

 =  petre anghel-vobiscum
Nache Mamier Angela
[07.Jan.11 19:37]
stimate domn petre anghel,
dupa cum ati putut constata nu sunt prea prolifica ,dar daca suntem pe aici e pentru a discuta ,a împartasi din idealuri,sacrificii personale,experiente proprii(un cenaclu gigantic virtual)
cred ca trebuie respectata libertatea de a se exprima si ca atare ca dam sau nu semn de viata ,desigur ca ne citim cu totii în masura în care timpul ne permite(cu un ochi critic exigentdar mereu pasionat de actul scrisului )
e o adevarata placere de a descoperi talente,de a învata zilnic câte ceva despre spiritul uman,de a se autodepasi...

 =  răs-plata, răs-pus, răs-spuns
Petre Anghel
[07.Jan.11 19:51]
Silvestru Miclăuș: răsplata adevărata vine acum, din partea cititorilor ca dv.
Atunci a fost un context special, legat de propria-mi biografie, nu-mi trebuia doctoratul, ca aveam unul în filologie, susțunut în tinerețuri (1978). Și eram deja conferențiar universitar. Dar am zis că ar fi bine, pentru a nu mă scleroza ... prematur, să studiez sistematic un subiect de inter și transculturalitate. Cum la proverbe si basme (mituri) stam și noi, românii, bine, a ieșit ce mi-au izvodit și mie mințile!
Voi mai reveni cu texte, de dragul dv., cititorii Agoniei.

 =  îndreptătorul înțelepților (inaintea luminii, înțelepciunea)
Ioan-Mircea Popovici
[07.Jan.11 20:59]
aici
in subsolul textului
n-ar fi rau sa aplic teorema prelungirii
folosind proprietatile de permanenta din original

versetele au in ele atata simplitate
si atata oglindire a inimii curate
ca mi-e greu sa scurtez citatul

La ce spuneti aici: "În viziunea lui Solomon înțelepciunea este izvor de viață pentru om, fiindcă inima lui va deveni mai bună, va ști să vorbească și se va face plăcut oamenilor:"

exemplific din original

"Pentru aceea m-am rugat și mi s-a dat înțelepciune, am chemat, și duhul cumințeniei a coborât în mine.
Am ținut la ea mai mult decât la sceptre și decât la tronuri și am socotit bogățiile deșarte față de ea.
N-am pus alături cu ea nici pietrele cele mai scumpe, fiindcă tot aurul din lume pe lângă ea nu e decât nisip, iar argintul, înaintea ei, mi se pare noroi.
Am prețuit înțelepciunea mai mult decât sănătatea și frumusețea; am pus-o chiar înaintea luminii, fiindcă strălucirea ei nu se stinge niciodată".


Cu bucuria întâlnirilor rare, Ioan Constănțeanul, (cum imi spunea Parintele Isihie (Gheorghe Ghelasie))

 =  interes nobil
Petre Anghel
[07.Jan.11 21:51]
Ioan Mircea Popovici: Multumesc. E corect tot ce afirmati.
Ma bucur pentru nobilul interes arătat cărții lui Solomon.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0