Comentariile membrilor:

 =  Da, de luat aminte...
Florin Rotaru
[15.Jan.11 16:56]
Pe Nae eu l-aș asculta
(Și nu doresc să-i fac reclamă)
Dar de la el poți învăța
Cum nu se scrie epigramă

 =  au mai pățit-o și alții...
Vasile Ilin
[15.Jan.11 20:11]
Epigrama fără poantă
(Nu mai e niciun mister)
Tam-nisam e una boantă
Și ajunge-n Atelier.

 =  ne-structurat
Laurențiu Orășanu
[15.Jan.11 20:26]
Nae,
Spun de la început că nu m-a preocupat decât în calitate de uitlizator teoria în domeniul epigramatic. Te rog să consideri ca atare comentariile de mai jos.

Textul tău îmi aduce aminte de QBE (Query by Example), modalitate de a dialoga (selecta, insera, șterge) cu bazele de date, modalitate folosită în sisteme mai vechi, în general nerelaționate (DBASE, MS Access). N-am înțeles de ce se numea așa, dar am aplicat-o. Funcționa.

La fel și la tine. Mergi pe exemple de "cum NU trebuie să fie poanta" (cum bine spui, doar ultimul EXEMPLU e reușit, e la "așa DA"). Nu e rău. Cine vrea și vrea să învețe, învață foarte bine din greșelile altora.

Dar,
Ce propui nu e deloc o structurare (pe categorii de poante). Deși spui că nu vrei să abordezi o structurare pe "catrene (cu pretenția de a fi epigrame) fără poantă, epigrame cu poantă slabă, voalată, epigrame cu poantă bună, foarte bună, sclipitoare", practic te ocupi (doar) de cele cu poantă slabă. Nici vorbă de criteriul anunțat "clasificare după modul în care este structurată și gândită poanta". Îl anunți, dar nu-l aplici. O categorie e "poanta îndemn"? Foarte bine aș putea spune și eu: poanta-plângere, poanta-mirare, poanta-tiflă, etc.
"Poanta prelungită" nu poate fi o categorie: e o carență pe care o poți întâlni în orice epigramă, chiar în "Poanta-joc de cuvinte".

La limită, textul tău ar trece dacă ai da și exemple de poante reușite, în "categoriile" propuse de tine.

Dar, și mai bine, cred eu că ar trebui să mergi pe categoriile de epigrame deja parafate de alții, amendându-le dacă vei considera necesar, și dând exemple (QBE) și pe o parte (bună) și pe cealaltă (rea).

Calimero

 =  citindu-vă constat că:
milos petru
[15.Jan.11 21:36]
Doar ascultând de Calimero
Voi depăși nivelul zero,
Căci după Nae nu prea sper
Să-nvăț să ies din atelier.

 =  Lauren'iu,
nicolae bunduri
[15.Jan.11 21:27]
Am ]nceput cu criteriile pe care nu le agreez dovadă că nici nu am prea găsit exemple poyitive. Revin cu partea a doua imediat unde vei găsi și epigrame de toată frumusețea dar la alte (categorii de greutate) În principiu ai și tu dreptate. Ceea ce am scris e doar un punct de vedere Revin

 =  Reciclări
nicolae bunduri
[15.Jan.11 22:17]
Doar ascultând de Calimero
Voi depăși nivelul zero,
Căci după Nae nu prea sper
Să-nvăț să ies din atelier.
Miloș Petru

Petrică, eu nimic nu-ți cer
Și nu îți caut nici pricină:
Când ieși dintr-un "atelier"...
Ve fi trimis într-o uzină!
n bun

 =  În atelier
nicolae bunduri
[15.Jan.11 22:29]
Epigrama fără poantă
(Nu mai e niciun mister)
Tam-nisam e una boantă
Și ajunge-n Atelier.
Vasile Ilin

Atelierul, plin de har,
Repară și el tot ce poate
Și poți spera Vasile, dar...
Există-o limită în toate.
n. bun

 =  Re-reciclare
milos petru
[15.Jan.11 23:18]
Petrică, eu nimic nu-ți cer
Și nu îți caut nici pricină:
Când ieși dintr-un "atelier"...
Ve fi trimis într-o uzină!
n bun

Eu aș vrea să ai o vină
Să îndur cu cinste drama,
Să ajung într-o uzină:
Epigrama

 =  Jocuri de cuvinte
Dan Norea
[16.Jan.11 11:50]
Nae, cred că poantele bazate pe jocuri de cuvinte meritau mai multă atenție. Eventual împărțite pe subcategorii - omonime, sinonime, ligamente... Părerea lui Mircea Trifu (și nu numai a lui) are la bază, probabil, credința multora că jocul de cuvinte poate înlocui poanta și, de aici, abundența de epigrame slabe. Dar, ca la orice alt tip de poantă, epigramele slabe nu trebuie să ducă la căderea în derizoriu a metodei. O epigramă bună bazată pe un joc de cuvinte surprinzător va fi totdeauna un adevărat deliciu.
După mine, marele defect al jocurilor de cuvinte este altul: nu se pretează la recitare.

Felicitări pentru material, este cât se poate de util. Am citit deja și partea a doua și cred că ar trebui dezvoltat cu mai multe exemple, de ambele tipuri, așa DA și așa NU.

 =  Dan
nicolae bunduri
[16.Jan.11 12:10]
Epigramele valoroase, adevărate, bine și foarte bine realizate având la baza poantei jocuri de cuvinte cu toate subdiviziunile de care vorbeși, sunt superbe dar...puține. Gheorghe Constantinescu, unul dintre cei mai apropiați mie, a plecat de la rebus ,a cochetat cu epigrama, a ajuns un epigramist de vârf iar acum, având sorgintea în jocurile rebusiste, este unul dintre cei mai buni realizatori de astfel de epigrame. Din păcate , mulți se aventurează la această metodă și dau greș. Vezi și exemplele date de mine. E adevărat că am tratat superficial problema deși am două rafturi lungi de eigramă dar asta presupune timp, răbdare... Dar dacă e și pasiune ...merge treaba. Voi reveni vreodată cu un pachet mai mare de astfel de note. Desigur, se pot găsi și alte păreri chiar contradictorii, fiecare vede prin prisma lui. Sunt foarte multe de spus. Mircea Trifu, periodic(cam la fiecare festival adică 3-4 pe an) ne ținea câte o lecție de felul acesta și la mulți le-a prins bine. Acum cine ar trebui să le dea mai multă atenție le tratează superficial sau deloc. Dar nu mai zic nimic .Aștept păreri sau idei mai bune.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !