Comentariile membrilor:

 =  de citit
Anni- Lorei Mainka
[03.Mar.11 11:47]
Va multumesc pentru acest interviu extrem de interesant, cu detalii care re-formuleaza viata acelui poet al linistii....un filosof de care ar trebui sa ne mindrim....

 =  pardon
serban georgescu?
[03.Mar.11 14:37]
stai ca nu pricep
autoritatile comuniste puteau sa impiedice Academia suedeza sa acorde un premiu, oricui ar fi vrut muschii ei de acdemie sa acorde?

pai erau tari domn'e astia

de altfel, sunt si acum, ce mai..

scuzati

sunt alergic la telenovelism

 =  revedere
Ghinea Nouras Cristian
[03.Mar.11 14:41]
Pentru ca n-aveam cum sa ajung la Bucuresti, de care ma despart totusi vreo 600 km, am convenit o discutie telefonica, anuntata cu o zi mai devreme. Sper din tot sufletul sa ne vedem in preajma Pastelui, cand va veni aici. Toate aceste momente sunt foarte importante, iar ocaziile nu se lasa ratate de doua ori. tunci voi intregi cu siguranta acest material, care, la scurtimea lui, are un singur avantaj: ca incape intr-o pagina de ziar, unde sunt si ceva reclame... Oricum, multumesc pentru lectura si apreciere!

 =  Politica e-n toate...
Ghinea Nouras Cristian
[03.Mar.11 14:48]
Un comentariu binevenit, dar... nu trageti in pianist! Eu am pus doar intrebarea, raspunsul e inregistrat pe reportofon. Nu mi se pare chiar "telenovelistica" ideea sforariilor, a intereselor, a paradoxurilor din umbra acestor premii care, stiti bine, n-au mers intotdeauna la cei mai buni si mai drepti dintre pamanteni. Am mai publicat un interviu cu poetul Ion Milos din patria Academiei Suedeze (e de la ei..., cu alte cuvinte), care sustinea lucruri asemanatoare. Sunt doua marturii care converg. Putem sa-i credem sau nu.

 =  cu urechea la ascutit
serban georgescu?
[03.Mar.11 16:50]
Metoda asta de a prelua o idee a interlocutorului si a o insera in chapeau-ul interviewului, asa, ca din partea autorului, ca un adevar general valabil si unanim acceptat nu e deloc OK stimate domn.

Nu inseamna ca daca cucoana respectiva zice ceva, dvs trebuie sa-i prezentati declaratia ca si cum ar fi propria dvs descoperire

Nu stiu daca va dati seama dar asta e exact principiul pe care se bazeaza jurnalismul de mana a doua, sa-i zicem... "dupa ureche"

Nu ca mi-ar fi mie neaparat simpatica ideea de profesionalism

in vreun domeniu

dar, orisicat...


 =  Melcul
Ghinea Nouras Cristian
[04.Mar.11 08:32]
salut gestul extrem de curajos pe care il faceti, d-le Georgescu, de a o demasca pe fiica marelui poet ca fiind o telenovelista. In fond, ce contributie si-a adus ea la cultura romana?! Mai nimic - a tinut sa fie publicata opera tatalui sau in 12 volume, ceea ce s-a si adeverit, iar tatal sa aiba bucuria unui volum tiparit cat inca era in viata. Dar ea era o telenovelista, si a trebuit sa vine poetul Georgescu sa o demaste, ca de bietul ei interlocutor, ce sa mai zic. Zicea bine Sorescu: "În jurul cochiliei/E lumea,/Restul lumii,/
Dispusa încolo si-ncoace/ Dupa anumite legi/ De care-i e sila –//Si-n centrul acestei/ Sile universale/ Se afla el –/ Melcul,/De care-i e sila". Cam multa sila maestre, cam repede ridici piatra. Dar, in fine, fiecare cu alergiile lui. Tratabile, pana la urma, printr-o viyiune mai calma, mai relaxata, fata de semeni si viata.

 =  Profesionalism
Șerban Georgescu, unde vedeți o declarație prezentată ca propria descoperire a autorului acestui text? Nu-i decât un interviu redat cu liniuță de dialog. Dacă tot vorbim de profesionalism, să facem vorbire și de profesionalismul cititului și comentatului.
Noru, te felicit pentru acest interviu, am vrut s-o fac de acum câteva zile când l-am citit, dar deh! Se pare că așteptăm altfel de prilejuri pentru a zice de bine:)

 =  Casa de la vie...
Ghinea Nouras Cristian
[04.Mar.11 09:25]
Multumesc Loredana. Sper sa am timp sa ma revad cu d-na Dorli in aprilie. Poate refacem impreuna drumul la vie... La un preot in varsta am descoperit un tablou foarte frumos cu casa asta, realizat in anii 30. Fotografii, cel putin la colectionarii de ilustrate de epoca, nu am gasit. Exista insa rude de familie din partea Corneliei, evident, unde poate gasim ceva foto. Familia Dobrin de care vorbeam este familia primul prefect roman al judetului Severin, de dupa Unire. George Dobrin, caci despre el este vorba, a fost intemnitat la Sopron in Ungaria pentru "agitatie nationalista" impreuna cu Ion Vidu si alti fruntasi ai miscarii unioniste. Maia Bayer Dobrin este urmasa lui directa inca in viata.
Cat despre polemica, ea e binevenita. Ne mai descretim fruntile, unii, ni le mai incretim, altii. Depinde de care parte a profesionalismului suntem :)
O zi buna sa ai!

 =  explic
serban georgescu?
[04.Mar.11 10:53]
nu fac decat sa va mai spun o data, cat se poate de relaxat, ca afirmatia pe care o faceti in introducerea acestui interview, in nume personal, fara sa o citati pe doamna Blaga, cum ca autoritatile comuniste au barat calea lui Blaga catre premiul Nobel, este o bazaconie, care m-a facut sa intrerup lectura de teama descoperirii altor bazaconii si mai mari.

nu vad unde e neintelegerea


 =  In genunchi, pe coji de nuca :)
Ghinea Nouras Cristian
[04.Mar.11 11:11]
Aveti dreptate suta la suta. Intreruperea lecturii a fost providentiala. Iar treaba cu mana a doua, sincer, ma onoreaza. Dumnezeu ne-a dat doua maini, asa ca ferice de mana a doua, care e si ea tot de la Dumnezeu. Pentru nefericita palarie a interviului, voi merge pe carbuni aprinsi, ma voi autoflagela, apoi voi trece in colt, pe coji de nuca. Ma bucur ca va regasesc mai relaxat. Asa mi i/am imaginat dintotdeauna pe Detinatorii adevarului absolut: calmi, relaxati.

 =  cel puțin pentru mine, inedit
radu stefanescu
[04.Mar.11 16:13]
iar polemica, împreună cu (de altfel, superba) eroare de tastare "comnuiste" ar putea fi evitată, concesiv și cu minim de mijloace, astfel:

"care, în opinia domniei sale, s-a aflat foarte aproape de un Premiu Nobel în 1956, drumul fiindu-i barat de autoritățile comuniste din propria-i țară, care l-au declarat mai târziu autor interzis".

 =  de acord :)
Ghinea Nouras Cristian
[04.Mar.11 20:04]
De acord :) Mă bucură când articolele sunt citite, dezbătute, chiar și cu patimă. Deși răspund cam rar "prezent", îmi place acest site. Îl consider liber și onest, ca și polemica de față, care a avut darul să mă învioreze după o săptămână plină de stress. Interlocutori ca d-na Blaga, chiar le dacă afli numărul de telefon ocolind "pe la Ploiești", întrebând în dreapta și-n stânga ca mama din Miorița, sunt importanți. Pentru că sunt în viață, pentru că a doua oară nu știi dacă-i mai întâlnești. Week-end plăcut!

 =  Opinie
Petru Dincă
[11.Mar.11 21:24]
Domnule Ghinea Nouraș,

Găsesc interesant interviul luat de dumneavoastră lui Dorli Blaga, mai ales în ceea ce privește părerea ei referitoare la ratarea de către tatăl ei a Premiului Nobel, în 1956. Subscriu, în mare măsură, la această părere, care este foarte plauzibilă, având în vedere că, în acel moment, în Occident era destul de puternică orientarea de stânga, și chiar unii dintre premiații acelor ani (îi amintim aici pe Hemingway și pe Camus) au fost scriitori cu simpatii de stânga sau care, oricum, nu erau suspectați că ar fi avut un trecut ,,de dreapta'', cum era considerat Lucian Blaga, cel puțin de către autoritățile românești. Există totuși și o excepție, și anume acordarea, în 1958, a premiului lui Pasternak, deși acesta era persecutat de autoritățile sovietice și a fost chiar obligat de acestea să refuze Nobelul. E important, însă, de menționat că scriitorul rus își publicase celebrul roman ,,Doctor Jivago'' în Italia, în timp ce Blaga nu prea fusese publicat nici în România, prin urmare era puțin cunoscut în străinătate. Prin urmare, este greu de spus cât a contat reclama proastă pe care i-au făcut-o comuniștii lui Blaga la Stokholm, dar dacă ,,l-au pârât'' că a colaborat la ,,Gândirea'' lui Nichifor Crainic, e sigur că aceasta a cântărit foarte mult, având în vedere statutul recunoscut de legionar al lui Crainic, pentru care, de altfel, a făcut și închisoare.

Din punctul meu de vedere, Blaga merita mai mult decât Jimenez să primească premiul Nobel, dacă s-ar fi ținut cont de criteriul valorii. Din păcate, după cum știți, au fost destule excepții de la această regulă în acordarea premiului.

Pentru că vreți să-i mai luați un interviu lui Dorli Blaga, m-ar interesa ce părere avea Blaga despre căsătoria ei cu comunistul Bugnariu.

Cu stimă

 =  ...
Anni- Lorei Mainka
[29.Mar.11 20:08]
Vad ca Blaga este o preocupare a dvs.....
important ptr mine este -stiti in cite lb a fost tradus??
Precis stie fiica sa....poate pina atunci stringeti pe site o lista cu cele mai importante intrebari ptr viitorul interview cu ea, si in felul acesta se regasesc si cititorii inca nelamuriti.....Blaga a fost ptr sec 20 acela care a lasat in urma o TEorie a culturii, nu numai tendinte sau nelamurite ginduri pe ici pe colo!!!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0