Comentariile membrilor:

 =  CTP - debut 1984
Marina Nicolaev
[03.Mar.11 09:32]
Cristian Tudor Popescu a debutat in SF in 1984.
Cristian Tudor Popescu a venit prima oara, in tabara de creatie sf de la Strunga judetul Iasi in 1984 cu Maria Ghica (colega de serviciu cu el, din anturajul lui Gheorghe Bratescu si Alexandru Mironov). Dupa aceasta tabara, Cristian Tudor Popescu a debutat propriu-zis in cenaclul Solaris din Bucuresti, unde eram sefa de cenaclu (o conditie in plus pentru a fi sef de cenaclu era si aceea de a fi student, nu numai membru cu activitate, iar eu fusesem adusa de la cenaclul elevilor bucuresteni « Sagetatorul » de Alexandru Ungureanu), cenaclu pe care a inceput sa il frecventeze.

Cristian Tudor Popescu trebuie sa isi aminteasca foarte bine acest eveniment. Mai ales ca a fost criticat fara menajamente. A venit cu o povestire de nivel scazut, chiar daca mai tarziu a inserat-o in primul sau volum : Planetarium, editura Albatros, 1997, redactor Constantina Paligora, si ea membra in cenaclul Solaris.
Cine a fost insa cu volumul sau la Conventia europeana sf de la Montpellier, unde a primit premiul, este alta poveste, pe care o stie perfect...

La Strunga 1984 a fost difuzat prima oara in Romania filmul "Shining" al lui Stanley Kubrick cu Jack Nicholson in rolul principal. Cenaclurile SF beneficiau de filme cu circuit inchis: astfel, la Casa Studentilor « Grigore Preoteasa » din Bucuresti se difuzau duminica dupa orele de cenaclu intotdeauna filme care nu ajungeau pe marele ecran decat rareori.

Regret ca nu m-ati remarcat la Conventia de la Lugoj (dar vad ca isi aminteste Laurentiu Nistorescu), am expus la sectiunea de arte plastice.
S-au dat cu acest prilej, ca de obicei, o serie de filme importante care nu rulau pe marele ecran. La prezentarea filmului "Experimentul Philadelphia", am stat langa domnul Prunariu.

In anii '80, la Consfatuirea de la Timisoara, unde participau profesionisti dar si amatori, s-a hotarat sa se dea o mai mare importanta sf-ului si mai ales tinerei generatii. Din acest moment,se poate vorbi in egala masura despre Generatia 80 a sf-ului romanesc atat in literatura cat si in arta si datorita acestei decizii luate la Timisoara in 1980, unde printre cei tineri s-a remarcat ca lider Dan Merisca.
La acea ora, erau doar cateva cenacluri sf tinere, de forta, majoritatea pe langa casele de cultura studentesti: Solaris Bucuresti, HG Wells (Casa de cultura a studentilor Timisoara), Henri Coanda Craiova, si nu cel din urma, Quasar Iasi cu Doru Pruteanu, Dan Merisca, Lucian Merisca, George Ceausu, Dan Petrescu samd. Fenomenul sf s-a amplificat.

P.S. Am pastrat mult timp o faianta imprimata cu sigla Consfatuirii de la Lugoj (mai tarziu dupa 90 s-au numit Conventii, sau RomCon-uri).
Va mai amintiti? Le-ati dat ca suvenir participantilor.

 =  erata an volum 1987
Marina Nicolaev
[03.Mar.11 09:38]
Am corectat anul aparitiei primului volum al lui Cristian Tudor Popescu: 1987, Planetarium, editura Albatros, 1987.

 =  Caietul program?
Ghinea Nouras Cristian
[03.Mar.11 14:30]
Multumesc foarte mult pentru aceste precizari! Aici se vede ca agonia este cu adevarat un cenaclu!
Eu nu am participat la eveniment, desi mergeam la sedintele de cenaclu. De aceea am si apelat la bunul prieten Laurentiu cu care am lucrat alaturi sase ani la acelasi ziar. Dintre fostii membri Sirius, Adriana Weimer, Laurentiu Nistorescu si Constantin Buiciuc sunt membri ai Uniunii Scriitorilor. Si eu sunt membru USR, dar la Sirius veneam doar sporadic. Stiu ca am citit acolo pentru prima oara la un cenaclu povestirea mea Pseudo-India, o proza fantastica pe care am pastrat-o si acum. Alt jurnalist si scritor, Nicolae Toma, coordonatorul cenaclului, ar dori sa editam impreuna o brosura despre eveniment. Ca organizator, el are si programul autentic si alte documente de atunci, poate il mai ai si tu?
Precizarea la CTP este importanta, cineva imi atragea atentia ca povestirea era "Cassargoz". Trebuie sa fac rost de acel program si revin. Mii de multumiri!
PS Toma l-a amintit printre participanti si pe Mihai Gramescu, participant la Zilele Sirius din 1984 si de doua ori la Lugoj, la Rom Con si la Tabara de creatie.

 =  Lugoj & CTP
Marina Nicolaev
[03.Mar.11 15:25]
Este important de precizat ca nu contest parcursul literar al lui CTP
(Are cateva povestiri interesante printre care si "Cassargoz" care a fost publicata intr-un nr din almanahul "Anticipatia").
Nici de faptul ca e expert in PR...
Si nici cariera lui de jurnalist nu o contest.
Este ceea ce si-a dorit sa fie.

Doar ca la timpul respectiv, in 1984, cand CTP a venit in sf, mult mai talentati erau regretatul Alexandru Ungureanu (care a si publicat in 1984 "Marele Prag" la editura Albatros, redactor de carte Constantina Paligora) si mai ales, Mihai Gramescu ("Aporisticon", 1981, Editura Albatros redactor de carte Constantina Paligora).

Cenaclul "Prospectart" a fost infiintat de el mai tarziu, poate si din orgoliul sau exagerat de a fi sef (fiind deja absolvent de Politehnica nu putea fi ales sef la Solaris, exista acel regulament), dar majoritatea care eram la "Solaris" mergeam in grup la "Prospectart". (In urma unui mail dur ref la "Prospectart", observ ca au inclus pe site-ul lor actual ca membri fondatori, si pe mine si pe Constantina Paligora).


PS Pastrez in general, majoritatea pliantelor, siglelor etc. de la Conventii. Mai mult ca sigur am acasa si programul de la Lugoj si multe altele (mai putin faianta care s-a spart accidental), dar momentan particip la un salon international.

...Eu il tineam minte pe Nicolae Toma de la Consfatuirea de la Lugoj si mai putin pe Cristian Ghinea...

 =  filmele sf
Marina Nicolaev
[03.Mar.11 21:13]
In contextul celor spuse, fraza "În ciuda șicanelor și a interferențelor organizatorice, Convenția de la Lugoj a reușit performanța de a prezenta, în premieră absolută, filme științifico-fantastice care făceau furori în epocă, unele dintre ele fiind retrase de la difuzare imediat după lansarea în cinematografe." nu este valabila.

Atat la Bucuresti cat si Timisoara sau Iasi se dadeau filme cu circuit inchis la casele studentesti respectiv ale tineretului. Filmul „Odiseea spațială 2001” al lui Stanley Kubrick l-am vazut in acea perioada de cel putin 6-7 ori. Nu mai spun de "Solaris"-ul lui Andrei Tarkovski.
In schimb filmul "Calauza" a lui Andrei Tarkovski (simbolic, profund, cu trimiteri mult dincolo de "Picnic la marginea drumului" al fratilor Arcadi si Boris Strugatski) a rulat in cinematografele bucurestene luni de zile...printre alte productii rusesti.

 =  Alphaville
Ghinea Nouras Cristian
[04.Mar.11 08:38]
Multumesc din nou pentru trimiteri. Precizez inca o data - nu am participat la eveniment, eram student pe vremea aceea la Timisoara. Mi-ar fi placut sa ne intalnim. Cat despre filme, ma refeream la proiectiile generale, nu la cinemateci. Era o cinemateca la Timisoara, unde am vazut niste filme foarte bune cand eram student - imi amintesc de "Aphaville"...

 =  Prospectart
Ghinea Nouras Cristian
[04.Mar.11 08:42]
PS Prospectart, jos palaria

 =  ProspectArt etc.
Marina Nicolaev
[04.Mar.11 09:26]
Nu fac absolut nicio confuzie cand afirm despre filmele sf difuzate in acea perioada. Casele studentesti proiectau filme cu circuit inchis, nu stiu de unde aduse, nu erau difuzate in oras aproape niciodata (sau apareau dupa foarte multi ani).
"Calauza" lui Andrei Tarkovski a rulat mult timp in oras pentru ca a avut un altfel de regim: erau difuzate filmele sovietice fara rezerve (asa, totusi, am vazut integrala filmelor lui Nikita Mihalkov, cat si alte capodopere).
Cred ca si "Solaris" a fost mai tarziu difuzat, cat si "Andrei Rubliov" (un film suprarealist din punctul meu de vedere, dar care contura perfect spiritul rusesc). Dupa plecarea in Occident a regizorului, nu au mai fost difuzate...

La cenaclul "Solaris" era intotdeauna prezent un "metodist" (angajat al Casei studentesti), care asista mai mult la sedinte, nu intervenea in discutii neaparat. Dar cand era vorba de deplasari in tara, prin el aveam gratuitatile evenimentului. (Mircea Dumitrescu: am auzit ca a murit intre timp).

La "ProspectArt" sunt de fapt, majoritatea fostilor membri de la "Solaris", la care s-au adaugat si fostii cenaclisti de la "Modul 13SF" (organizat pe langa Uzinele 23 august, de unde au venit Stefan Ghidoveanu, Nicu Gecse s.a.).
Cred ca mai era in Bucuresti un cenaclu sf de elevi "Sapiens".
Dintre membrii cenaclului "Solaris" mai erau: Cristi Dumitrache, Marian Gogoase, Nina Daianu, Gabriel Manolescu, Radu Pintea.

Cel mai bun artist sf era in realitate, Sergiu Nicola din Timisoara, stabilit in Germania. Din pacate, nu stiu daca mai picteaza...
Dintre graficienii de atunci, era deosebit (cu tehnica de monotip speciala in acrilic) inginerul Ioniceli din Galati. Stiu ca eu m-am dus cu lucrarile lui la "Stiinta si tehnica" si a fost publicat in Almanahul "Anticipatia". A luat premii, a publicat calendare chiar! Dupa 1990, am auzit ca s-a calugarit...Nu cunosc amanunte. Aurel Manole, colegul si unul dintre prietenii lui, a incercat sa ii copieze tehnica. Nu a ajuns niciodata insa, la nivelul lui Ioniceli.

 =  Amintiri
Ghinea Nouras Cristian
[04.Mar.11 09:49]
Nicu Gecse - foarte bun, cel putin mie imi placea tare mult. A colaborat daca nu mai insel si la "Helion" la Timisoara, dar era si in Almanahul "Anticipatia", pe care/l asteptam cu sufletul la gura in fiecare an si-l cumparam cu pile...
Cat despre filme si provenienta lor, intr-adevar, m-ai pus pe ganduri. Era sa fac zic la repezeala despre Cinemateca de la Casa Studentilor din Timisoara ca era aprovizionata de Centrul Cultural Francez (majoritatea filmelor erau franceze), dar CCF s-a infiintat acolo abia in octombrie 1990. Aveam in schimb o Biblioteca Americana, unde am descoperit "Dune" - prima lectura in limba engleza. Era un volum format "de buzunar" dar destul de gros, cu marginile paginilor vopsite in rosu, cum rar mai vezi azi. Amintiri, amintiri...
Recunoscator pentru acest dialog, Cristi

 =  ați greșit numele
rechesan gheorghe
[04.Mar.11 10:17]
regretatului Coco CozmiUc...în rest, un remember bine venit(cred io, un fost și episodic hyperionist-hgwelist)

 =  Nicu Gecse
Marina Nicolaev
[04.Mar.11 10:24]
Nicu Gecse era/este bun pentru statuetele din sticla realizate, in stilul lui Alexandru Ghildus (si el stie ca stiu ce spun...). De-altfel, pe atunci era inginer la Optica Romana. A cochetat foarte putin cu grafica (in tus). Si era pasionat de japoneza.
Sergiu Nicola insa, avea clasa. Peisajele lui stranii ulei/panza erau superbe.

Exista si o Cinemateca la Bucuresti (cu abonament, unde nu am reusit, ca studenta, sa intru niciodata) care avea filmele ei, dar ceea ce rula in circuitul caselor studentesti era altceva. Am vazut filme de exceptie.
"Cainele andaluz" a lui Luis Bunuel!
Cred ca si timisorenii de la HG Wells pot confirma acest lucru. Nu stiu provenienta acestor filme.

Mai tarziu, cand au aparut aparatele video, a inceput o adevarata industrie. Nu mai povestesc cum ne strangeam la cate unul dintre noi acasa sa vedem filme sf. Casetele se puteau imprumuta doar o seara.
CTP isi cumparase video, dand meditatii la mate, asa cel putin afirma...Ne adunam si la el sa vedem aceste filme.

 =  SFistii timisoreni aveau la dispoyitie o nava adevarata
Ghinea Nouras Cristian
[04.Mar.11 11:04]
Aoleu, abia acum am vazut. Multumesc pentru corectura, d-le Rechesan. Radeam aici de unul singur, amintindu-mi intalnirile cenaclistilor de la Wells, care aveau la dispozitie... o nava adevarata! Vaporasul "Pescarusul", parca-i zicea, care cred ca mai face si acum cursa pe Bega, le era la dispozitie o data pe luna, dupa-amiaza. Veneau acolo Antuza si Silviu Genescu, Laurentiu Nistorescu, Dorin Davideanu, Laurentiu Demetrovici, Remus Simian, cati si mai cati. Citeam acolo, ne distram, la capitolul Diverse venea berea si se punea la cale revelionul SF/istilor. Acolo mi-am "lansat" primul volum de proza fantastica, in 2003. Mai, mai, si Coco Cozmiuc, cu pleata lui alb-cenusie stranasa in coada ii tot dadeau cu "maestre, maestre" ragusit asa cum era el. Eu, parca eram bagat in priza, il tot zoream: cand scoti primul volum, ce mai astepti? A asteptat sa moara saracul, ca sa debuteze postum cu volumul despre tot vorbeam. Nu mai stiu, cred ca la Editura "Bastion" a aparut.

 =  "I se spunea bărbatul"
Ghinea Nouras Cristian
[04.Mar.11 19:47]
Domnule Recheșan, "I se spunea bărbatul" este titlul volumului postum al lui Coco Cozmiuc, apărut la Editura Eurostampa din Timișoara, în anul 2009. Are o postfață de Viorel Marineasa; ediție îngrijită de Dorin Davideanu; au contribuit la realiazrea volumului Antuza Genescu, Laurențiu Nistorescu și Viorel Marineasa. Coperta îi aparține prietenului plastician Traian Abruda...

 =  Constantin Cozmiuc
Marina Nicolaev
[04.Mar.11 22:26]
Un gest admirabil din partea timișorenilor: iată adevărații prieteni care nu l-au uitat pe Constantin Cozmiuc.
Felicitări!

 =  "Pelican"
Ghinea Nouras Cristian
[07.Mar.11 08:20]
Se pare ca memoria imi joaca feste. Vaporasul se numea "Pelican", am gasit fotografiile cu el.

 =  sediul
Marina Nicolaev
[07.Mar.11 18:15]
In fapt, dupa 1990, sediul cenaclului HG Wells a fost revendicat.
Nu stiu daca oficial, au gasit alt spatiu. Sa fi ramas doar Pelicanul?...

 =  va multumesc
Anni- Lorei Mainka
[10.Mar.11 02:13]
din comurile domniilor voastre mi-am amintit de calauza, da , era la cinemateca la Bucuresti, citiva studenti intram, ieseam, si ne tot uitam si ne minunam....
va multumesc pentru acest intro intr-o viata apusa....




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0