Comentariile membrilor:

 =  felicitari tuturor
Flavia Muntean
[15.Mar.11 15:26]
Iarasi o colectie fermecatoare de imagini si poeme delicate, pline de emotii si talcuri profunde. Acum astept cu si mai mare nerabdare sa infloreasca lotusul pitic din acvariul de acasa :)

Cu admiratie,
Flavia M.

 =  Flavia mulțumim și te așteptăm cu noi
Cristina Rusu
[15.Mar.11 15:44]
îmi pare rău că nu ai fost cu noi de data asta, dar te așteptăm data viitoare. tu scrii frumos și ești o colegă bună.

cu prietenie, bia

 =  Frumos
Gârda Petru Ioan
[15.Mar.11 16:03]
Cristina Rusu -
mâna antrenorului
armonizând valori

 =  prietenul nostru Ioan
Cristina Rusu
[15.Mar.11 16:27]
ai venit cu un poem bun, dar ai avut și o imagine frumoasă. o barcă plutește printre stele și lotuși. îmi și imaginez lacul, fulgerul acela departe și barca plutind ușor. brava Ioan, ai făcut treabă bună. mulțumim că ai venit cu noi și te-ai prezentat onorabil.

cu drag, bia


 =  Și mie îmi plac
Ica Ungureanu
[15.Mar.11 18:15]
Poeme pe lac-
superbe flori de lotus
ochiu-mi încântă.

Felicitări autorilor

 =  Re:Și mie îmi plac
Dan Norea
[15.Mar.11 18:48]
O, ce mă bucur -
Petrică ne aduce
un nou cititor
:)

Ica, te văd prima oară într-o pagină de haiku. Am fost răutăcios cu Petrică, sunt sigur că lotușii te-au atras. Nu încerci și tu?


 =  mulțumim
Cristina Rusu
[15.Mar.11 19:01]
Ica,

Dan te îmbie să te apuci cît mai curînd de scris poeme nipone și încercarea știi tu. mulțumim de poem și gînduri bune

Dan,

te-ai cufundat în lacul tău roz și liniștea te-a absorbit total, iar mîngîierea soarelui și a florii de lotus te-a purtat departe...frumoasă imagine, frumos poem

mulțumim de impresii și participare, bia

 =  Hai ku noi?
Ica Ungureanu
[15.Mar.11 19:38]
Dane,
nu e prima oară... când intru pe o pagină de haiku. Am intrat și alte dăți - citit,plăcut și atât.

Cristina,
mulțumesc, dar nu mă îmBia să scriu poeme nipone,
e prea greu pentru o "minipoetă" ca mine. :)


 =  speranța
Mihaela Roxana Boboc
[15.Mar.11 22:29]
Ai reușit o haiga extraordinară, Cristina. Urmărind toate haiku-urile, pot spune că am simțit speranța înflorind timid în suflet. Felicitări!

 =  Lotusul cu o mie de petale
Călin Sămărghițan
[16.Mar.11 06:33]
Foarte, foarte delicat momentul, nu oricine s-ar fi încumetat, totuși Bia cu sensibilitatea-i caracteristică a reușit să-l prefire în chip minunat, "pe un lujer, speranța", lanțul ei închegând poate cea mai pretențioasă verigă.

Inspirația, tema, titlul găsit, contribuie toate la un spectacol din nou inedit. Lotusul, transcenzând chipul lumii, descrie acest șir care leagă, descrie într-un autentic spirit oriental, asimilat, asumat totodată, alunecarea înspre înțelesuri ascunse. Înspre taina de dincolo de suferința văzută ca accident cosmic, apanaj al ființei în drumul ei înspre taina unui frumos absolut și doar înțeles, existent și manifest doar în planuri secunde. O asumare a lumii niciodată perfecte și o detașare a spiritului care se înalță. Panteismul extrem oriental, conturat în perfecțiunea celor o mie de petale, celor o mie de culori ale luminii, un excurs pe deplin reușit.

Mulțumesc mult pentru invitația de a participa, onorat să fiu alături de voi.

 =  alb de portelan
Dana Stefan
[16.Mar.11 09:50]
un sentiment de admiratie pentru toti autorii intruniti aici, un sentiment de consideratie pentru cea care a legat in pagina atat de diferite unghiuri de privire ce au transformat privirea in priveliste.
imaginile intregesc intregul, printr/o unitate in diversitate desavarsita.
pentru exercitiile de admiratie, felicitari tuturor!

Linea

 =  floarea de lotus
Cristina Rusu
[16.Mar.11 11:11]
Mihaela,

poemele chiar sînt lucrate și se vede munca depusă. mulțumim de participare, și tu ești o parte din acest întreg.

Călin,

frumos comentariul tău. mă bucur că ai fost cu noi. floarea de lotus este completa purificare a trupului, rostirii și minții precum și înflorirea faptelor curate în procesul eliberării. lotusul reprezintă condiția umană: el crește din noroi (samsara), ajunge la suprafața apei (purificare) și dă naștere unei flori minunate (iluminare). Nichiren (nichi - soare, ren -lotus), un călugăr japonez născut la 16 februarie 1222, învăță devotamentul față de Lotus Sutra (celebra carte a sutrelor), denumit Myōhō-Renge-kyo în japoneză, ca mijloc exclusiv de a atinge iluminarea și cântarea, Namu-Myōhō-Renge-kyo. la 28 aprilie 1253, el a expus Namu Myōhō Renge Kyo pentru prima dată, marcarea lui Sho Tempōrin ("transformarea primei roți din Lege"). el a simțit că era imperativ pentru suveran să recunoască și să accepte adevărata cale(risshō)ca singura modalitate de a obține pacea și prosperitatea pentru țara și poporul său, punînd capăt suferințelor (ankoku), iar această cale era punerea în practică a învățăturilor din Lotus Sutra.

Saichō, un alt călugăr budist japonez, născut în anul 767, a studiat budismul în China, și a revenit acasă în Japonia, unde a pus bazele școlii budiste Tendai; între preceptele acesteia Sutra Lotusului și învățăturile desprinse din ea erau considerate de o importanță deosebită.

Dana,

mulțumim pentru participare. ai avut o idee foarte bună pentru poemul tău. ca în pîntec matern stă floarea împresurată de ape. imaginea este una a renașterii, floarea este acasă la ea, în pîntec, de acolo pornește frumusețea, bucuria, creșterea, începe o nouă deschidere spre viitor. floarea se naște din casa ei. ea este albă, pură, nu e murdărită de nimic. acolo ca în pîntec se dezvoltă o nouă lumină benefică pentru viitor. este o viziune pentru această țară, ce va găsi în pîntecul matern puterea de a reveni, strălucirea de altădată.

cu drag, bia

 =  Floarea de lotus
Magdalena Dale
[16.Mar.11 13:16]
Acest lanț de poeme încântă privirea și sufletul. Multe poeme frumoase în spiritul haiku. Lanțul începe foarte inspirat cu un poem scris de Grigore Chitul care se mulează pe tragicele evenimente pe care le trăiește în această clipă poporul japonez. Însăși floarea de lotus reprezintă ceea ce se întâmplă acum. Ea are semnificația purității dar apare din noroi, așa cum speranța apare acum din tot noroiul la propriu adus de tsunami. În poemul lui Grigore Chitul frunza de lotus este învolburată de vânt sufletul căutându-și locul în acest vârtej.

Poemul Siminei Șcladan de asemenea mi se pare bun. Un cer fără stele în care doar lumina lotusului este singurul lampadar în noapte, purtător de speranță și călăuzitor.

Și poemul Marei Cîrciu pentru mine este plin de semnificații. Când soarele apune, la marginea lumii un simbol firav al speranței încă trăiește.

Nu vreau să mă lungesc prea mult cu acest comentariu. Totuși nu pot ca să nu remarc că sunt autori cu poeme care mi-au plăcut în mod deosebit cum sunt Dan Norea și Daniel Bratu.

Toate poemele au ceva aparte, eu nu am evidențiat decât ceea ce mi s-a părut din toate punctele de vedere deosebit.

Magdalena Dale

 =  poeme în spirit nipon
Cristina Rusu
[16.Mar.11 15:40]
subiectul florii de lotus este unul cu adevărat fermecător. să scrii despre o floare de lotus, deja se transmite sufletului o stare mai deosebită. am găsit contraste foarte bune în poemele de aici; la Norea, Ioan Gârda, Călin, Simina. la blîndețe și curgere poetică avem poemele lui Norea, Doru, Magda, Ioana, George, Tincuța, Mihaela, Ana, Anișoara. apoi, cele desprinse din realitate Rășinaru, Tanța.

poemul Magdei cu luna este foarte frumos și feminin, apoi cel al lui Tomescu mi-a plăcut că spune o poveste de dragoste. Ioana și Mihaela au acel parfum și cerul asociat ca și contrast universal. ca idee bună am mai zis, mi s-a părut cel al Danei, nu mi-ar fi trecut prin cap să scriu ceva despre pîntecul matern. lacul ca mamă.

versurile care mi-au rămas la suflet; "soarele blînd lîngă o" - cît de mare este soarele, mă refer la ceea ce revarsă peste pămînt, blînd lîngă o floare, o mică floare de lotus, de parcă atunci în acel moment, în surprinderea clipei, soarele nu era ucigător, exagerat de fierbinte, ci blînd. cînd a întîlnit floarea de lotus era blînd, lîngă ea. acest poem trebuie citit cu atenție, el poate trezi, mișca ceva in suflet. alt vers frumos "stele și lotuși" - stelele sus, lotușii jos, două rînduri de lumini în noapte și barca ce plutește printre ei, foarte poetic, romantic, liniștit. apoi versul "ca-n pîntec matern" - cu lacul mamă și floarea fiică, " se cuibărește-n lotus" - ca o femeie plină de iubire ce se cuibărește în brațele iubitului protector, chiar foarte feminin acest poem, plin de înțelesuri, "prin rotocoale de vînt" - vîntul trece și face cercuri foarte fine în aer, duce cu el parfumul ușor, îl poartă pînă departe, " "între picuri lotușii" - printre picăturile de ploaie se văd foarte departe, prin perdeaua de picuri mici, florile de lotus, "umbrită de stele" - o umbră trecătoare, doar pentru o clipă, ce trece peste flori și le ia strălucirea, "așteaptă barca" - nuferii așteaptă barca, în sens metaforic dar parcă această mîngîiere îmi pare frumoasă, așteaptă a atingere, "păstrăvi la rădăcina" - două sensuri ale vieții, peștii iuți și floarea care renaște și se deschide spre lumină, ambele pornesc din adînc spre lumină, spre viață, " doar cerul mai cuprinde" - doar cerul este cel mai potrivit în imensitatea lui să cuprindă un suav parfum.

frumoase poeme, și chiar lucrate, gîndite, muncite. vă mulțumesc pentru priceperea poetică, și pentru că sîntem împreună.

cu drag, bia

 =  tristețe
florian abel
[16.Mar.11 23:16]
floare de lotus
nici propria durere
nu mai poate cuprinde

 =  foarte sugestiv poemul
Cristina Rusu
[17.Mar.11 08:07]
da, Florian, un poem sugestiv ce arată durerea de necuprins prin care trec niponii în această perioadă. mulțumim de cuvinte și că ești alături de noi.

cu prietenie, bia

 =  Flori de lotus
Chitul Grigore
[17.Mar.11 21:00]
Un lant frumos, emotionant si o ocazie sa mai aflam lucruri interesante despre lotusi. De la inimoasa Cristina Rusu. Multumim ca ne-ai dat ocazia si ai depus, din nou, un efort altruist, pentru acest proiect, deloc simplu.

 =  Revin cu precizări...
Dan Norea
[17.Mar.11 21:11]
...pentru că se pare că poemul meu, printre atâtea altele, a plăcut.
Marele merit este al Cristinei. I-am trimis un poem vechi, de prin 2006, de pe vremea când încă nu scriam haiku. Dacă nu e primul, cu siguranță este printre primele mele trei haiku-uri.
Ei bine, Cristina i-a găsit o imagine perfectă, care dă impresia că poemul a fost scris special pentru ea.

Nu mai e nevoie să subliniez meritele Cristinei în alcătuirea acestui colaj. Sunt la fel de mari ca și la colajele precedente. Dar, ca o impresie, poate datorită temei, sau a imaginilor, sau a contextului (evenimentele din Japonia), parcă de data asta colajul se apropie de perfecțiune.

Cristina, felicitări!


 =  colegii mei buni și poemele lor
Cristina Rusu
[18.Mar.11 09:38]
Grigore,

ți-am pus poemul primul pentru că, așa cum a spus și Magda era cel mai apropiat de aceste evenimente triste din Japonia. mi-a plăcut participiul învolburată, și că ai folosit acel semn de întrebare; sufletul oare cum este în aceste momente. a contribuit și faptul că imaginea ta era alb negru. era necesar să fie doar alb și negru la începutul acestui lanț de poeme, iar apoi, speranța din culori să curgă peste sufletele învolburate. ți-am urmărit poemele ani la rînd și ideile tale sînt bune, scrii mai adîncit în idee. mulțumim de participare. ești un coleg bun și nu mofturos deloc.

Dan,

tu știi că primul lucru pentru care te-am apreciat a fost sufletul tău bun. și nu am dat greș în ceea ce te privește, drept dovadă că avem o colaborare onestă și bună. pentru poemul tău ți-aș fi dat un premiu, de fapt îți dau un premiu pentru compoziție. foarte puține poeme ascund o interpretare atît de gingașă. ai găsit cuvinte potrivite și așezarea lor a făcut ca acest poem să aibă ceva aparte. faptul că l-ai scris la începutul drumului spre lirica niponă, semnifică talentul tău de a scrie astfel de versuri. acum nici nu mai știi cîte poeme ai scris, dar cred că sunt sute. poemul este bun și fără imagine, pentru că întrunește tot ce îi trebuie unui haiku, dar imaginea chiar îi dă strălucire aici. s-au potrivit ca la carte. mă bucur că ești cu noi, sufletele bune adunate dăruiesc multă frumusețe. nici nu ne-am dat seama cît ne-au legat aceste poeme și ce prieteni buni ne-am găsit. fiecare haiga are peripețiile ei și momente bune sau mai puțin bune. de data aceasta imaginea Siminei a fost schimbată de vreo trei ori, pînă a ajuns în forma asta. și imaginea Magdei după ce am lucrat-o în treizeci de variante cu diferite lumini mi-am dat seama că nu e nevoie de lumină în sine ci de o altă imagine. mai sînt imagini schimbate și refăcute. m-am amuzat și cu autorul imaginilor, noroc că am un amic bun în Iași care știe arabă, căci i-am trimis email în arabă, tocmai ca să nu schimbăm o groază de emailuri în engleză. peripeții.

vă mulțumesc tuturor pentru dragostea voastră ce o arătați liricii nipone. și cred că un suflet mare este completat de un talent pe măsură.

vă îmbrățișez pe toți. bia

 =  Imaginea florii de lotus
nicolae tomescu
[18.Mar.11 09:46]
unește gândurile multor oameni iubitori de poezie. Din păcate în aceste zile imaginea poetică se întretaie cu cea a suferinței.
Fie ca forța gândului bun să ajute pe cei afectați direct de furia naturii.

 =  Nicolae să trăiești
Cristina Rusu
[18.Mar.11 15:30]
veștile nu sînt mai bune pe zi ce trece, dar puterea de vindecare a unui popor este mare. mulțumim pentru că ai fost alături de noi cu un poem bun.

multă sănătate, bia

 =  Haiga noastra
Mara Circiu
[20.Mar.11 09:04]
Draga Magdalena, multumesc ptr aprecieri! Privind imaginile triste din Japonia, nu poti sa nu te intrebi, oare mai traieste speranta pe pamantul nipon? Noi, in felul nostru, ne exprimam solidaritatea fata de valorile culturale nipone, fata de semenii nostri atat de crunt incercati, fata de frumos...felicitari, Cristina, ma simt onorata sa fiu inclusa in proiectele tale, rezultatul final este intotdeauna frumos si plin de semnficatii! Tincuta, inca odata, multumesc, nu ma numaram printre voi daca nu erai tu:))

 =  puritate
tincuta horonceanu bernevic
[20.Mar.11 10:03]
Atâta delicatețe în florile de lotus și în poemele colegilor mei. La început de primăvară, speranță, lumină, bucurie. Asta mi-a sugerat această haiga deosebită, pentru care, Cristina, îți mulțumesc.
Mara, mă bucur să te citesc aici.


tincuța

 =  delicatețe în florile de lotus
Cristina Rusu
[20.Mar.11 10:18]
speranța și puritatea petalelor de lotus, cuvinte regăsite și completate în imagini reunesc armonia și ridicarea sufletului spre înalt. acest lanț de poeme să rămînă pentru noi ca o bucurie de o clipă repetată.

Tincuța și Mara, mulțumim de participare și că sînteți alături de cei în suferință.

bia

 =  Foarte frumos șiragul de Haiku.
Nicolae Sorina
[22.Mar.11 22:58]
Ceva mai frumos nu se se putea concepe. Felicitări, este puțin spus. Succes asigurat cu o astfel de concepție despre poezie.

 =  Sorina
Cristina Rusu
[25.Mar.11 18:58]
multumesc pentru gindurile tale bune si pentru semnul lasat in pagina noastra. cer scuze ca scriu mai tarziu si fara diacritice, dar sunt momentan undeva departe. iti doresc mult spor la scris si inspiratie.

cu prietenie, bia

 =  în șir de haiku....
Victor Ciobanu
[05.Jun.11 17:55]
Minunată colecție.
Felicitări tuturor celor care au realizat acest minunat leac pentru ochi și suflet.

 =  nuferi...
Teodor Dume
[05.Jun.11 20:48]
o colecție de suflet oferită cu mult drag de Cristina Rusu.
felicitări tuturor autorilor și
mulțumiri cristinei!

ps: lacul cu nuferi din Felix l-ați tatuat pe cuvintele voastre.
frumos!

aprecieri!


 =  Ușor - am spune! Facil. Dar fiecare vine cu perspectiva și viziunea sa.
Dragoș Vișan
[05.Jun.11 22:49]
Parcă se creează senzația că totul se repetă, că specia lotusului ar fi prea banalizată prin combinațiile ce se pot face în trei versuri. Pozele au incluse în ele indicii că pot continua ideea textului, însă imaginea zboară iar glasul rămâne!...

Mi-a plăcut apusul de soare, penultimul poem.





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !