Comentariile membrilor:

 =  Foarte interesant...
Rodean Stefan-Cornel
[15.Jun.11 13:24]
În opinia mea este o poezie foarte drăguță, cu un umor fin, sensibil și cu o prozodie foarte bună. Mi-a plăcut și alegoria, corespondența dintre insecte și diferite ocupații umane fiind, în general, foarte inspirată, mai ales la buburuză (excelentă ideea cu etalarea fustei mini cu buline) și la greieraș (angajat cu jumătate de normă, dar plecat la cântat), dar și la bondari (pe unul îl doare în aripă, iar celălalt a zburat la mare); nu sunt sigur însă că asocierea dintre păianjen și patronul care nu face nimic este cea mai bună, câtă vreme, această insectă este percepută mai ales ca "țesător harnic", nu ca "trântor".
Subliniez, de asemenea, că avem mai sus o ilustrare a unui tip de fabulă "mai altfel" (studiat de teoria literară) care se scrie mai rar astăzi. Adică, este fabula în care nu se urmărește neapărat ca prin morală să ni se dea îndemnuri, recomandări de comportare pentru a ne feri de viciile personajelor vizate; altfel spus, nu este o fabulă care ar aparține genului didactic. În această idee, concluzia finală (o constatare hazoasă prin răstălmăcirea unor versuri celebre) nu cred că ar trebui intitulată "Morală" (eventual, dacă eliminăm cuvântul "Morală" ar mai trebui vreo două versuri de legătură între încheierea alegoriei și această concluzie finală).
Interesantă și această experiență într-un nou domeniu, felicitări!
Cornel

 =  Foarte interesante și sugestiile...
Vali Slavu
[15.Jun.11 15:02]
Sunt de acord că asocierea păianjen-patron nu este cea mai inspirată. Mă gândeam că, așa cum păianjenul suge sângele insectelor, personajul meu, patron fiind, se îmbogățește prin truda angajaților (mă rog, a angajatei). Voi lăsa fabula în varianta aceasta, dar, când va fi s-o public într-un volum, voi instala în biroul patronului un trântor (deocamdată nu am timp să găsesc o versificare inspirată în acest scop). La fel, voi ține seamă și de sfatul referitor la încheierea fabulei. Cred că, găsind cele două versuri, ideea ar curge frumos.
Mulțumesc pentru aprecieri și pentru sfaturi!

 =  Vali
milos petru
[15.Jun.11 18:10]
Harnică furnica ta. Poate ar merge ultimile trei versuri:
Treaba merge ca pe roate
Iar(Că) furnica duce-n spate
Patru trântori jumătate.

mă tem că dacă schimbi paianjenul cu trântorul ultimul vers ar trebui schimbat și se poate dilua.
mitru

 =  Răspuns
Vali Slavu
[16.Jun.11 06:23]
S-ar putea lega astfel versurile. E o sugestie pe care o rețin.
Da, acum observ că am folosit termenul de "trântori" la final. Mă voi gândi cum realizez organigrama fabricii de pâine. :)
Mulțumesc!

 =  Trei cu mapa
Gheorghita Ionescu Eugeniu
[16.Jun.11 15:38]
Pentru o fabrică de pâine
Aspectul pare cam forțat
Îl regăsim și azi și mâine
În "angaralele" de stat.

 =  Re - Trei cu mapa
Vali Slavu
[17.Jun.11 08:19]
Nu-s chiar trei cu mapa... Unul e cu mapa, altul cu viaoara, una cu bulinele...
Mulțumesc pentru vizită!

 =  Da
nicolae bunduri
[19.Jun.11 11:46]
Fără să intru în amănunte mi-a plăcut. E BUNÃ - Remarc un vers:"Dar îl doare în… aripă" Rămâi în nota de ironie rafinată și e bine
p.s. Poate dacă era mai elaborată, mai cosmetizată și nu "aruncată" la prima scriere, era de notă max Oricum...e bine

 =  Nu
Vali Slavu
[20.Jun.11 06:56]
Nu e aruncată la prima scriere. Am trimis-o la concursurile unde era secțiunea "Fabulă" (ultima dată la Alb-Umor) și de fiecare dată am "cosmetizat-o" așa cum m-am priceput.
Oricum, e bine că ți-a plăcut. :)




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0