Comentariile membrilor:

 =  Înainte de...
slavu diana
[14.Jul.11 23:15]
calm si senin a gasit OMUL solutia:"Trebuie un tiv pământului,
să nu se mai destrame", iar acel "Cineva" tintea miezul ...
e doar inima omului, a pamantului ce palpaie, e iubirea si speranta...
citit cu emotie, Diana

 =  .
Ecaterina Bargan
[14.Jul.11 23:14]
în strofa trei s-ar putea omite termenul comparativ ca. în percepția mea sonoră ca-ul merge în contrazicere cu genitivul. repetiția lui de-aceea mi se pare reușită. în ultima strofă conjuncția ar putea lipsi sau ar putea fi înlocuită de două puncte. dar aceste detalii poate că sunt "așchii dintr-un strigăt" și micile imperfecțiuni pe care eu le văd așa, alții poate le văd la locul lor în felul cum sunt acum, implicit autorul.

 =  "N-avea cine să țină verticala"!
Ottilia Ardeleanu
[14.Jul.11 23:32]
eu cred că în penultima strofă, elementul de comparație "ca" trebuie să existe, pentru păstrarea sensului contextual.

vreau să fac unele remarci, și anume:
"În limbă, așchii dintr-un strigăt",
"Trebuie să apărăm trunchiul,
fără el, niciun miez nu rezistă." și penultima strofă.

Ottilia Ardeleanu

 =  .
George Pașa
[14.Jul.11 23:38]
Diana, este și așa cum zici. Mulțumesc!
Ecaterina, am mai scos din conjuncții, dar nu acolo unde spui tu. Nu avea nicio legătură prepoziția aceea cu primul vers al strofei. Sau ai vrut să spui altceva și nu te-ai exprimat prea clar. Oricum, am urmărit și ideea, și ritmul. Uneori, eliminarea unor cuvinte, fie ele și simpli conectori, duce la pierderea și a ideii, și a ritmului. De aceea, cred că nu voi mai schimba nimic.


 =  atractiv!
Adrian Firica
[15.Jul.11 01:45]
trebăluiește acest ”trebuie”.
sună aiurea... a căzut limba clopotului, dar se aude cum ciocănește unul aiurea:
”Trag tiv pământului” ar suna bine!

 =  .
Ecaterina Bargan
[15.Jul.11 08:27]
despre "ca"-ul comparativ observ ca l-ai omis. la conjunctia din ultima spuneam ca ar putea fi "Știm: vânătoarea aceasta...", dar poate ca am uitat eu ce inseamna conjunctie, caz in care-mi cer scuze. ziceam asta fiindca in imediat urmatoarele 2 versuri urmeaza un indemn, si, in lipsa că-ului, vedeam mai clar continuitatea, dinamica mai apasata, daca intelegi. "Știm: vânătoarea aceasta/ precede invazia./ Să apărăm trunchiul,/ fără el, niciun miez nu rezistă."

dar mie mi se pare un text bun si in forma de-acum.

ottilia, in cazul acesta nu cred ca omiterea termenului comparativ dezbate in vreun fel sensul contextual, se-ntelege ca despre om e vorba acolo.

 =  Răspunsuri
George Pașa
[15.Jul.11 08:38]
Adriane, îl las acolo, chiar dacă "trebăluiește". Nu spun că nu e bine și cum spui tu, însă am vrut să rămână această formă, oarecum impersonală, cu "trebuie", nedorind să îl implic numai pe e(on)ul liric.

Ecaterina, eu m-am referit, în răspuns la prepoziția "ca". Cuvântul "că" sigur că este o conjuncție. Las așa, nu trebuie să scoatem neapărat toate elementele de relație, mi se pare o modă, uneori, împotriva unui discurs firesc. Pauza aceea n-ar schimba sensul și nici ritmul, e-adevărat.


 =  ...
Silvia Bitere
[15.Jul.11 09:44]
să apărăm trunchiul, au strigat în cor miile de voci!
învață-ne, tu, cum!
arată-ne, tu, învățătorule!

nu știu... prea multă emfază.


 =  ...
Silvia Bitere
[15.Jul.11 09:52]
parcă mă și văd un pelerin căutând sabia să tai vreun zimbru, metaforic și extrem de filosofic precum coelho, care fie vorba între noi, scrie slăbuț. este un fel de Jon Bon Jovi în rock...
mai trec, poate, poate, dau de un LLosa ceva. că doar nu se sfârși pământul lumilor.

mai trec.

 =  Eu folosesc doar un punct (.), dar ce important este
George Pașa
[15.Jul.11 10:16]
Silvia, nu-i nicio filosofie sau, poate, prea puțină. Versurile finale trebuie să le trăiești și, simultan, să ai reprezentarea lor. Învățătorul e Unul, așa că nu avea rost să iei în deșert numele Său. Eu nici nu l-am citit pe Coelho și nici n-am de gând. La urma urmei, trebuie să fiu eu, nu Llosa ori un altul.

Oricum, e meritoriu efortul tău de înțelegere. Că tot vorbeam de invazie, uite că mai apar și necunoscuți pe aici! Glumesc, desigur.

Numai bine!

 =  ...
Silvia Bitere
[15.Jul.11 10:42]
Domnule, Pașa, eu nu fac niciun efort ca să înțeleg ceva. înțeleg sau nu înțeleg. A, da, făceam un efort dacă îmi spuneați: uite, am tabla asta, și trei roți din cauciuc. ia, vezi, ce faci cu ele? un avion poți? nu. o bicicletă? nu. dar știi să ștergi un cap de redare de la un casetofon? ce este ală?
înțelegeți ce vreau să spun?
plus că eu citesc absolut ce îmi cade în mână ca să pot face diferența și a compara ceva cu ceva. De exemplu, ultima dată am cupărat o bere nefiltrată, am citit pe etichetă ca să știu ce beau. Mă rog. nu au fost probleme. era din grâu, autentică și tulbure. și asta mi-a plăcut. mi-am amintit de apa din fântâna de pe marginea bărăganului cum stătea în cumpăna cu găleată și hău.sigur că nu este nicio filosofie la mijloc în nimic pentru că noi suntem filosofia.
sigur că mai trec. eu folosesc trei puncte, sîc!:)

 =  .
George Pașa
[13.Oct.11 22:01]
Sigur, aici ai dreptate, nu pot cere nimănui vreun efort de gândire. Dar mai bine nu se oprește cu vreun comentariu, dacă tot nu a înțeles. Chestia cu desenatul pe tablă nu o voi face, doar nu suntem la școală și nu dau vreo lecție cuiva. Unde nu există afinități, nu există nici posibilitatea de a fi pe aceeași lungime de undă.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0