Comentariile membrilor:

 =  uimitor
Goea Maria Daniela
[24.Aug.11 10:20]
Florian, m-ai dat gata! Și eu care credeam că scriu mult... m-ai făcut să mă simt minusculă, insignifiantă, anulată (și este vorba aici doar de un fragment!)

prietene Florian, te felicit!
creația ta - nu știu cum să o numesc: epopee, fabulă, parabolă, poem - este remarcabilă din mai multe puncte de vedere: este originală (nu am mai citit ceva asemănător), foarte bine scrisă, amuzantă dar și cu miez. un produs literar care ni-l relevă pe omul de condei și de spirit Florian Abel în toată splendoarea valențelor lui creative - confirmate în timp - de poet, filozof, moralist, om de atitudine, de reflecție, de spirit și de umor. un periplu numai în aparență epic și șugubăț, în realitate o usturătoare diatribă geo-politico-socială, cu bătaie lungă și focusată, cum altfel?, pe arealul mioritic. întotdeauna am avut senzația că zâmbetul lui Florian Abel este secondat în penumbră de un scrâșnet din dinți, ca și cum filozoful l-ar trage permanent de mânecă pe poetul-umorist, amintindu-i că lumea poate fi și imperfectă.
m-a uimit umorul suculent, abundent (fiecare vers este o poantă, un calambur în sine), bogăția frumoasă și neostentativă a textului. de asemenea, tehnica excelentă, cursivitatea, naturalul, ne-forțarea.
pe scurt, o demonstrație literară în forță, amintindu-ne că Florian, deși se arată rar, este undeva acolo, cu mintea limpede, pana trează, umorul la purtător și, mai ales (cumva neliniștitor), cu ochii pe noi.
bravo, Florian!

+ Ar trebui...
Dan Norea
[24.Aug.11 20:15]
... să reiau comenteriul Danielei, cu copy-paste, după care să adaug steluța pe care ea, în ciuda nivelului proaspăt crescut (felicitări!) încă nu o poate acorda.

Totuși, la argumentele Danielei, valabile sută la sută, adaug și eu câteva, pentru a justifica suplimentar steluța.
Metrica e formată din două emistihuri (7+6), cu o cezură între ele. După introducere, rămâi cu impresia că ar fi fost mai potrivit ritmul trohaic, specific poeziei populare. Dar de la jumătatea poeziei, mi-am explicat alegerea ritmului iambic - basmul versificat este numai un pretext, în fapt e o poezie cultă, vom vedea care.
Prozodia e bună, există foarte mici și puține scăpări de ritm, admisibile la un poem de dimensiunile acestea.
Aș completa lista de încadrări a Danielei (epopee, fabulă, parabolă, poem) cu baladă (ca formă) și pamflet (ca fond). De fapt, ultimul este cel care câștigă teren în ultima parte, virulența atinsă fiind asemănătoare cu a lui Eminescu. Apar în insectar politicienii corupți, lingăii, îmbuibații, prădătorii de țară, semidocții, adică întreaga faună care mișună în jurul nostru.
Ceea ce m-a încântat în mod deosebit este umorul. Trecerea de la basm versificat (râs cu gura până la urechi) la pamflet (scrâșnet), se face gradat, fără o ruptură deranjantă, din care să rămâi cu gura strâmbă.

Florian Abel, felicitări!


 =  Raspuns pt Dana Goea si Dan Norea
florian abel
[25.Aug.11 20:12]
Multumesc pentru elogiile aduse textului. Din punctul meu de vedere aceasta s/ar voi o epopee eroi-comica, in care Ninja face o calatorie in jurul lumii pentru a-l afla pe cel ce l-ar ajuta sa se invinga. Bineinteles, el se va intalni cu majoritatea personajelor centrale ale vietii politice, sociale, artistice, eroii basmelor si mitologiei, etc. dar zabovind foarte mult si revenind adesea si in final in mandra noastra patrie pentru ca, nu-i asa? aici e foarte mult de lucru. Si, normal, pretutindeni vor fi analizate si infierate tarele si lichelele din arealul respectiv. Ca intotdeauna, cel mai pretios capital (timpul) imi este si sel mai mare dusman. Dar sper sa o duc in final la final. Pentru moment voi publica fragmente din alte proiecte de aflate de asemenea pe patul de lucru si pe masa de somn.

Va mai astept cu placere. F

 =  Atitudine
Gârda Petru Ioan
[15.Sep.11 17:31]
Sunt de acord cu ce au scris Daniela si Dan. As vrea sa-ti spun ca, lecturand epopeea ta, ma simt cumva jenat ca ma risipesc in proiecte mici sau improvizatii, pe cand tu (ca si altii) faci literatura. Ideea e grozava, sper s-o finalizezi (nu te grabi, lucrurile mari cer asezare). Eu as zice ca e o poezie de atitudine, imbracata, sigur, frumos, pentru a fi usor de parcurs.
Iti semnalez un tipo: "ză democrați" in loc de "ză democrații".
Sigur, despre convingerile politice se poate discuta, dar un lucru e sigur: trebuie sa urlam ca nu e bine cum e si ca s-ar putea si altfel, mult mai bine. Va mai exploda (vre)odata mamaliga? Sigur nu, daca nu se vine din partea celor constienti cu aportul lor de dinamita.
Felicitari!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !