Comentariile membrilor:

 =  din fericire
adrian pop
[06.Sep.11 13:31]
pentru o ipotetica forma de interactiune culturala, m-am oprit din citit dupa prima propozitie
sint nevoit deci sa o comentez doar pe aceasta (cu riscul de a-mi fi imputata, din nou, o limitare de ordin oniric):
este imposibil sa te pozitionezi intr-o zi de simbata
din (cel putin) doua motive - ziua de simbata este o chestie foarte abstracta, as putea spune ca nici nu exista, practic, iar sfinta duminica este un personaj mitologic, nu exista in realitate, greu de prins, tintuit de o masa (eventual) si deschis, pentru a permite inaintarea spre esenta
chiar daca-i ora unu


 =  ...
Silvia Bitere
[06.Sep.11 13:43]
eu nu am să vă imput dumneavoastră, vreodată, absolut nimic și cred că și intuiți de ce. nu îmi cer scuze pentru ce nu înțelege domnia voastră, cititorul dintr-o sâmbătă. nutresc, însă, speranța că veți reține, măcar, titlul din nota din jurnalul ce va urma a fi scris de către, însuși, cel care va răspuns astăzi, aici.

 =  ...
Silvia Bitere
[06.Sep.11 13:52]
v-a* raspuns

 =  nu intuiesc
adrian pop
[06.Sep.11 15:07]

dar putem admite ca nici important nu este

din astfel de constructii (nefericite) nu-i de inteles altceva decit ce se propune
sint eu mai al dracului, probabil, dar refuz sa vad in fiecare greseala o licenta sau o particularitate plina de miez

jurnalul este o specie literara, ca oricare alta, si se supune, sau ar trebui (daca nu este grav) acelorasi rigori

evident, din scrupulozitate am citit tot textul, daca tot am ales sa polemizez
motiv pentru care mai am citeva observatii

"nu doresc să fiu înțeleasă pentru ceea ce scriu acum, cum nu pot să fiu responsabilă pentru neînțelesul celui care mă citește"

prima parte a frazei este o pretiozitate inutil-amuzanta, evident ca doriti sa fiti inteleasa, altfel ati fi inchis jurnalul asta intr-un sertar (sau intr-o simbata, vedeti, pot si eu sa fiu poetic)iar cea de-a doua este falsa - nu exista scriitori neintelesi si, in mod logic, un cititor nu poate fi blamat pentru ca textul pe care l-a citit este prost (daca nu ma credeti pe cuvint cititi-l pe ionescu)


varianta unei posibile licente (de prima propozitie zic) este, nu atit improbabila, cit fantezista
din motive de cadru festiv
cititi prima propozitie cu voce tare, de trei ori, si daca nu va buseste risul, clar nu aveti simtul umorului

"scriu cu o singura mina" - de obicei scrieti cu doua?

"așa nu pot, acum, să explic existența durerii care-mi zace în membru" - interesanta dilema carteziana propuneti spre analiza
exist deci trebuie sa explic
explic deci exista, pentru ca zace in membru

"le este grea explicația" - daca era vorba de desagi sau de, poftim, posmagi, puteam sa le atribui adjectivul
asa, habar nu am cui sa atribui ceva, pentru ca nu ati avut bunavointa sa ma lamuriti despre cine-i vorba in propozitie
dar, evident, nu-i vina dumneavoastra



 =  ...
Silvia Bitere
[07.Sep.11 08:35]
m-ați făcut curioasă și am zis, hai, să trec să văd cine sunteți. scrieți nu prost, ci foarte prost. asta ca să folosesc din exprimarea dvs. unui om dacă vrei să-i spui că este prost, nu-i spui că este prost, că nu o să înțeleagă în veci treaba asta. puțină subtilitate și bun simț nu v-ar strica la nivel de frază. nu numai că nu voi da curs unei polemici, aici, dar regret că puteam să evit un tuberculos. greșeala mea că v-am răspuns și atât. am văzut că mergeți cu intimidatul prin sat. pe mine nu mă intimidați. este oarecum ciudat că la cât v-ați perindat prin sat, ba jucând șotron cu cine vă dădea apă la moară, ba încercând să mimați puținele lucruri pe care le etalați în scris din lipsă, probabil, de ocupație. ce v-ați zis, hai să bat puțin câmpii.
am să vă zic atât: sunteți în cel mai bun caz un victor socaciu față în față cu maestrul nae caranfil.
sănătate vă doresc.

 =  gresit
adrian pop
[07.Sep.11 16:23]
imi exprim doar parerile
exclusiv la texte

rectii ca cele de mai sus sint, in cel mai bun caz, infantile

 =  comparatie
Sorin Teodoriu
[07.Sep.11 10:39]
Aduc spre comparatie un text strain (nu voi spune numele autorului, este un consacrat) plus un fragment din textul Silviei la care am facut mici ajustari (sper sa nu se supere pentru ca nu i-am cerut acceptul). In alta parte am facut o afirmatie, jurnalul este scris in stilul suprarealist, este punctul meu de vedere, desigur textul Silviei este perfectabil, ca orice poezie ca orice proza din lumea asta. Fac aceasta compatie pentru a atrage atentia asupra diferentei dintre un comentariu distructiv si unul constructiv, ambele genuri de comm sunt cunoscute de toti cei prezenti. Fiind vorba de un atelier de creatie si nu de o revista USR, consider oportune sfaturile si ma declar impotriva etichetarii si desfintarii autorilor si textelor. Este totusi o preocupare frumoasa, de scris vorbesc, chiar daca textele ies uneori bune, alteori slabe (nu iau in discutie compunerile de clase primare pe care editorii site-ului le scot din joc)

Text autor consacrat
cuvintele de multă vreme nu mai fraternizau. noi ne iubeam. în zori divinizam săpunul, floreta străvezie a unor simțuri până mai ieri simetrice. aveam cumpene capabile să anuleze rigoarea celor mai pure inegalități. asta ne mai liniștea. virtuțile ineficace ale plinului ne construiau clepsidre. roua cădea pe rouă, retina pe retină, rigidul pe rigid. caii noștri de piatră simulau adăpatul la sorburi de piatră pe când vizitii păreau că meditează în largile lor mantii neclintite. pe rafturi doar arama precaută mai tresărea la fiecare licărire.

Text Silvia
sâmbătă, ora unu, cadru festiv, data nu are importanță. scriu cu o singură mână, mi-aș fi dorit să fie stânga din motive de siguranță, chestiune personală. încerc să mă descurc. durerea mă copleșește, am brațul stâng traumatizat. impactul cu podeaua, cu gresia, a fost greu. așa cum nu-mi găseam cuvintele, bunăoară, să explic bucuria drumului spre caraiman, la picior, urcând pe jepii mici bucegiul, lăsând în urmă, pe cărări de munte, cruci îmbrăcate în mărăcini de culoarea vieții...

Deci textul Silviei nu poate fi considerat prost, perfectabil da. Nu doresc sa supar pe nimeni, este doar un punct de vedere pe care sper sa fi reusit sa il expun cat mai clar.

 =  comparatie irelevanta
adrian pop
[07.Sep.11 16:23]
sau relevanta dar din alt punct de vedere, pentru ca nu imi pare ca a scrie intr-un stil consacrat de altcineva ar fi un mare merit

in ce masura a prezenta doua texte este un exemplu de ...critica constructiva versus critica distructiva?
sau ai postat si un comentariu la textul ilustrului autor si nu il vad eu?

in alta ordine de idei, as fi curios unde am spus eu ca acest text este prost?
ori unde am desfiintat sau etichetat pe cineva?

am emis citeva pareri...modul ridicol in care mi s-a raspuns, apelindu-se la atacuri la persoana ori, si mai caraghios, la manifestari de genul "tu scrii prost", nu fac altceva decit sa imi transmita ca obiectiile mele sint cit se poate de juste

dar daca tot ai venit cu acest exemplu si nu poti sa expui o parere, simplu, la un text, fara sa acuzi pe cei care au avut pareri contrare, poate ma lamuresti si pe mine cum pot fi virtutile eficace sau ineficace, sint ele tehnici de marketing, cumva, sau ce a vrut sa spuna ilustrul cu "floreta straverzie a simturilor"?
sau trebuie sa-mi placa doar pentru ca-i consacrat?
imi pare rau ca te dezamagesc, nu imi place stilul asta pompos, artificial, care nu spune nimic de fapt si care, in realitate este rece si inert

cam asta am facut si in primele mele comentarii, am expus si argumentat o parere
si scuza-ma, sfaturi nu dau
cel putin nu acelora care demonstreaza, nu ca nu au nevoie de ele ci, mai mult, le considera ofense

o alta obervatie - daca afirmi ca "acest jurnal este scris in stilul suprarealist" ar fi bine, cel putin cind faci asta intr-o discutie-atac cu mine, sa te asiguri ca stii exact ce anume defineste suprarealismul, care sint caracteristicile sale si, mai ales, ce anume nu poate fi susceptibil sub nicio forma de asa ceva




 =  ...
Silvia Bitere
[08.Sep.11 09:04]
argumentum ad hominem circumstantiae, precum argumentul tu quoque, vi se potrivește în această zi, poate cea în care ați lăsat ilustrul dvs. comentariu, de minune!
când dvs. veniți în subsolul unui text, și-l comentați, când dvs. dați copy-paste la tot textul autorului și vă puneți mii și mii de semne !?, atunci problema nu este la mine. ce vreți să vă răspund? ce anume? să comentez ce am scris? asta niciodată. fiecare este liber să citească ce-i place sau nu. e foarte simplu, domnule. eu v-am mulțumit, dacă rețineți.
și infantili suntem cu toții. mie nu mi-e rușine când sunt infantilă. ideea este să nu fim prea des în starea asta.
zicea un mare gânditor că cel ce nu a trecut prin ridicol în viața lui, acela nu este un om întreg. vedeți cum percepeți întregul că iar îmi dați exemplul cu posmagii.
puțină modestie nu v-ar strica.
ați spus dvs cu tastele dvs. că scriu prost. eu nu am făcut decât să vă zic același lucru, firește, cu intenție. că nu scrieți prost, ci foarte prost. ca să fiu dreaptă nici nu am citit prea mult de la dvs. scopul meu a fost altul. al demonstrației.
citez: "in special nu imi place jurnalul asta
pentru ca-i scris in scopul de a epata (parada de nume "grele" si referintele culturale nu fac altceva decit sa ma irite)
pentru ca-i confuz, pretios, impleticit si prost scris:" - Adrian Pop.
domnule dragă, nu vă place, nu mai veniți aici. am înțeles că nu vă place nici cum scriu, nici cum vă răspund. am luat în calcul și celelalte adjective pe care mi le-ați atribuit. eu nu mă supăr pe om. ar fi absurd. nici măcar nu vă cunosc.
"sau relevanta dar din alt punct de vedere, pentru ca nu imi pare ca a scrie intr-un stil consacrat de altcineva ar fi un mare merit"
dvs, aici faceți o mare greșeală. meritul cui, domnule? dvs. credeți că sunt atât de tâmpită încât să-mi permit această mediocritate de a mă gândi să copiez vreun stil anume. vă înșelați amarnic și nu vă datorez nicio explicație. eu scriu ce vedeți dvs. aici, intr-o jumătate de oră, și e mult spus. eu scriu sau nu scriu. vedeți, dvs., eu nu am timp să mă gândesc, eu pur și simplu o fac.
vă doresc cele bune.
pe domnul Sorin Teodoroiu, nu-l cunosc nici pe dumnealui. nu pot decât să mă bucur că a fost inspirat să apară cu un text prin comparație. și mai este ceva. dacă îmi spunea Patapievici: Silvia Bitere scrii prost, poate, zic, poate că îmi puneam niște semne serioase de întrebare, dar evident nu renunțam la determinismul strict.
eu nu scriu nimic pentru emfază. mă miră doar faptul că nu ați trecut și prin alte texte de-ale mele ca să realizați că nu mă comentează nici măcar dracul. ceea ce pe de-o parte mă bucură, pe de alta îmi inspiră o ușoară dezamăgire dar este o dezamăgire înaltă, pe care dvs., se pare, că nu o puteți înțelege.
nu vreau să mă fac atât de clară pentru dvs. pentru că nu îmi folosește la nimic polemica dintr-un atelier. dacă trageți cu ochiul, puțin, la bibliografie, veți observa că nu ascund nimic și că îmbrățișez seriozitatea. dacă tragem cu ochiul la bibliografia dvs., s-ar putea să șchiopătăm și nu vă mai sărută nimeni talpa.
aici mă opresc. v-am răspuns din bun simț.
mi-ar fi plăcut să mă desființați altfel.
silvia bitere "nu e în chestie" - T.Maiorescu

 =  parca
adrian pop
[08.Sep.11 11:59]
va imputati faptul ca ati polemizat c-un "tuberculos"
cred ca era mai bine sa fiti consecventa
sau macar sa nu demonstrati ca aveti o logica personala, independenta de logica (spre exemplu eu spun despre un text anume ca-i prost scris, si dumneavoastra ma acuzati ca v-am spus ca scrieti prost, in general; mai transcrieti si citatul)
imi spuneti ca scriu foarte prost, pentru ca apoi, fara sa va contrazica nimeni, sa admiteti ca de fapt nu m-ati citit, dar ati vrut sa demonstrati ceva
da, ati demonstrat ceva, puteti sa faceti afirmatii gratuite, din pura razbunare

stiu ca va este nefavorabila comparatia cu naum
este evidenta incercarea (atentie, poate fi una subconstienta) de a scrie in stilul lui
din pacate-i un esec lamentabil - si va spun si de ce, asa, sa va intimidez in continuare, cum ma acuzati ca o fac ;
poezia lui naum, pentru ca o poezie este, nu jurnal cum incearca, abil, sache sa o prezinte, vorbeste despre niste sentimente, pe a caror traire, presupus intensa, poetul construieste atit o imagine, una singura, un fel de tablou compus din mai multe detalii, cit si o "senzatie" a subconstientului colectiv (de aceea i-am pus si lui sache, eu il cunosc foarte bine, acele intrebari, eram curios daca poate argumenta pentru ce-i place poezia, nu poate, ii place pentru ca-i scrisa de naum)

fragmentul asta de jurnal, si de aceea alaturarea celor doua texte, comparatia lor, este pur si simplu ridicola, nu vorbeste despre niciun sentiment, nu creaza nimic, relateaza banal o intimplare ("impactul cu podeaua, cu gresia a fost greu " - sincer, va place propozitia asta, asta va dau un singur alt exemplu)

altfel, mult zgomot pentru nimic, lucrurile-s banal de simple
mi-am spus, cit se poate de civilizat, parerea despre text, ati reactionat, tipic, prin atacuri la persoana
ce vreti mai mult de atit, incit sa fie clar?


 =  ...
Silvia Bitere
[08.Sep.11 12:19]
domnule, nu m-ați convins deloc, cu absolut nicio vorbă adusă pe text. eu am rugămintea, indiferent de cum vă îndeamnă conștiința (altfel zis, eu nu dau sfaturi literare nimănui, nici măcar unui prieten bun, personal, pentru că s-ar putea să fiu interpretată greșit)să "cotiți" spre alte pagini care vă aduc interes egoului uriaș pe care îl aveți. să vă manifestați hegemonia și mintea mirobolantă prin alte părți. credeți-mă, nu am nevoie de sfaturile dvs. dezordonate.
eu vă doresc succes dvs. și sper să mă iertați dacă ați considerat puținele mele vorbe afront la persoana dvs.îmi cer scuze și pentru dvs., că, deși, am vorbit împreună, ne-am înțeles separat.
să știți că nu sunt un om răzbunător. luați în considerație că nici măcar nu vă cunosc.

cele bune:)

 =  ...
Silvia Bitere
[08.Sep.11 12:23]
considerare*

 =  cum pot fi virtutile eficace sau ineficace
Ioana Bogdan
[18.Mar.13 18:22]

eu nu stiu daca pot fi eficace ori ineficace, depinde in ce cadru le plasezi, in raport cu notiunea de timp.

dar iata cum, in opinia lui Steihardt, este un atribut al culturii:

"Bunatatea sufleteasca nu-i o virtute subtila si rafinata, e un atribut de baza al fiintei omenesti si totodata un atribut al culturii (...) Berdiaev spunea: painea pentru mine este o problema materiala (subinteles egoista, vulgara), dar painea aproapelui meu este pentru mine o datorie morala (...)

De am vorbi toate limbile si toate dialectele pamantului si de-am fi capabili sa clasificam conform cu clasificarea zecimala toate volumele tiparite de la Gutenberg si pana astazi si de am fi toba de carte si de eruditie si de am cunoaste intrebuintarea tuturor stiintelor si tehnicilor tot nu ne putem numi oameni culti daca suntem niste pizmareti, niste badarani si niste oameni rai la suflet(...)

Ca ne-o place sau nu, cultura nu este numai acumulare de cunostinte, ci si o subtirime a caracterului si capacitatea de a nu considera bunatatea drept o simpla virtute desueta si sentimentala (...)

Sa nu savarsim regretabila eroare de a lua drept scriitori pe simpli facatori de carti si de oameni de cultura pe simpli memorizatori de informatii. (N. Steinhardt, in dialog cu Ioan Pintea, in "Primejdia marturisirii", Ed. Dacia, 2002, p. 41)

 =  ...
Silvia Bitere
[19.Mar.13 14:06]
Ioana, mulțumesc de trecere! În rest, ce să spun... Am învățat în timp și de la timp că unii oameni așa se hrănesc spiritual, cu răutatea. Nu-i condamn, mi-e chiar milă de ei. În cele din urmă, răutatea și invidia vor dispărea. Sunt oameni care se dizolvă de la sine, nu am timp să-mi fac griji pentru ei. Pe mine nu mă interesează astfel de persoane, atâta vreme cât mai există și bunătate în jurul nostru, atâta timp cât frumosul ne este zidit ochiului și apa de munte, încă, mai curge, atâta timp cât munții mai există, omul înalt va fi într-o veșnică frăție cu divinitatea. E dreptul fiecărui om să trăiască cum vrea, să fie cum vrea, să scrie cum vrea, e loc pe lumea asta pentru toată lumea...

 =  scriu cu o singură mîna
Leonard Ancuta
[19.Mar.13 14:25]
cred ca și cu două de ați scrie, nu ați rezolva mare lucru. mai ales cand literatura dvs se rezuma la constatari banale gen ”durerea ma copleșește” sau ”iubesc secunda în care am simțit această bucurie” sau ”cum ai putea smulge din tine o avalanșă de bucurie sau un munte de durere” și multe alte construcții asemanatoare care imi aduc aminte de compunerile gimnaziale.

 =  ...
Silvia Bitere
[19.Mar.13 14:32]
ei bine, nu toți am atins pragul cunoașterii universale ca L.A....
mă scuzați că am îndrăznit să scriu!
zi buna!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !