Comentariile membrilor:

 =  bun de discutat
Laurențiu Orășanu
[15.Jan.13 22:33]
Nu știu dacă nu e exagerat să reunim divorțurile, violurile, certurile sau construcțiile proiectate sau executate greșit sub un singur nume: dezastre. Poate că dezastre locale, față de adevăratele dezastre (sfârșitul lumii, al unei civilizații sau distrugerea unui oraș).
Asta despre căciulă (titlu).

Conținutul de sub ea e însă interesant, poate deschide multe piste de discuție.
Poate că manipularea de către mass-medie, goana ei după senzațional (atinsă de tine foarte bine, persiflată și de mine în A treia bancă) ar fi numitorul comun.

Câtă vreme purtătoarea informației a fost documentul scris (și, implicit, limba), veacuri de-a rândul slujitorii acestuia îl tratau cu respect și doar cu subiectivitatea inerentă (a scribilor, de, slujbași la împărăție). Unghiul de privire fiind european, chiar dacă stagnarea din evul mediu - de care pomenești foarte bine - lăsase Europa la îndemâna importurilor (arabi, chinezi, japonezi), relatările priveau cucerirea sau descoperirea lumilor noi, a Indiilor, a Chinei, a Japoniei (în multe domenii - mai vansate decât Europa).

Limba latină, ca purtătoare, era mai la îndemână decât chineza, japoneza sau maiașa. Cam cum e engleza astăzi (cu deosebirea că, astăzi, nu numai Europa o folosește).

Epoca modernă (hai să o începem cu ziarele din secolul XIX, să o populăm cu cinemaul și televiziunea în secolul XX și să o dotăm cu instrumentul globalizării - comunicațiile - cu noul sosit Internetul) trivializează, în folosul maselor, atât istoria (Nero ia prim planul) cât și faptul cotidian.

Violul din pădurea Corbeanca e pe pagina întâi, în vreme ce discutarea bugetului sau un acord de pace semnat, în sfârșit, de talibani e mai la coadă.

Informația a intrat, în epoca modernă, în economia de piață: publicul cere. Și i se dă exact ce vrea să consume. Există, categoric, o insistență de a-i aduce McDonaldul la ușă, dar nu e mai puțin adevărat că nu ți-ar citi pe Plinius sau pe Jordanes, chiar tradus în limba maternă.
E, desigur, cum bine zici, un dezastru (mass-media) care se hrănește din dezastre adevărate sau inventate, globale sau locale.

Punctual, am o obiecție la exemplul dat cu Y2K. Mass-media a exagerat, desigur, pericolul, adăugându-l în meniul de Sfârșit al Lumii. Dar, aici obiectez, marile companii (exemplul cel mai bun: Marile Bănci) nu se mutaseră de pe mainframe și aveau aplicațiile în Cobol. Le-a țâțâit fundul, n-au știut decât după 1 ianuarie dacă au corectat aia doi digiți la date, peste tot. Milioane de linii de cod. A fost o pâine de mâncat pentru coboliști. Nu mult timp după, coroborat și cu criza dot-com-urilor, piața de forță de muncă în programare s-a prăbușit. Coboliștii au fost în primele rânduri ale dezastrului. Își făcuseră datoria, puteau să moară. Mă rog, nu toți.
Asta în programare. Multe echipamente inteligente au trebuit și ele pregătite pentru noul mileniu.

Câtă vreme, vorba unui analist, 14-15% au votat PPDD, nu e de mirare că există un public care nu poate fără dezastrele de care pomeneai.
A, ai uitat de Elodia.


+ este
Ioan-Mircea Popovici
[16.Jan.13 05:24]
Acord pe cord. Punct ochit, punct lovit. Cercul se strange.

 =  Re: este... bun de discutat
Dan Norea
[16.Jan.13 07:15]
Laurențiu, cu siguranță există un public care cere. Dar faptul că i se oferă consecvent ceea ce cere, duce la multiplicarea procentelor. De la 14-15 se poate ajunge la 80-90 la sută. Ãsta e lucrul care mă îngrijorează.
:) Pe Elodia n-am uitat-o. Am pomenit-o și ulterior, într-un acces de enervare, am scos-o. Într-un fel, simțeam că îi fac jocul lui DD al cărui nume, la fel ca al incendiatorului din Efes, ar trebui pomenit cât mai rar sau deloc.


Ioan-Mircea Popovici, mulțam pentru apreciere și steluță, mă bucur că ți-a plăcut.




+ "Marile spirite se întâlnesc"
Gârda Petru Ioan
[16.Jan.13 17:30]
Apreciez seriozitatea cercetătorului, talentul gazetarului, mâhnirea (tele)spectatorului, pasiunea călătorului, curiozitatea trăitorului, altruismul celui care a acumulat nu numai pentru sine.
La mai multe!

 =  Re: "Marile spirite se întâlnesc"
Dan Norea
[16.Jan.13 22:21]
Nelu, apreciez plin de entuziasm aprecierile tale. Apreciez și steluța, cu atât mai mult cu cât eram convins că textul va trece neobservat. Mulțam!






Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0