Comentariile membrilor:

+ Între eros este și rapt. Între Leibniz și... Voltaire, aș zice
Dragoș Vișan
[13.Jul.23 18:09]
Un poem filosofic și concomitent de iubire. Leibniz în epoca barocă și pe urmă, după un veac, Voltaire (cu iluminismul radical, spre revoluție burgheză mondială în sânge), au explicat diferit, unul pe principiul iubirii morale sădite în om, celalalt mai mult... etic social și anticipând materialismul dialectic, ca pe-o mașinărie perfectă lumea. Leibniz credea că locuim (trăim în) cea mai fericită dintre lumile posibile. Voltaire l-a contrazis și parodiat copios prin macabru, satiricul său roman "Candid".

 =  Speculații în secolele XVII-XVIII despre justiție,etică, dragoste, moarte,
Dragoș Vișan
[13.Jul.23 18:33]

Iubirea lui Leibniz este încărcată de patos religios, dar și de speculații inspirate, fiind și cel c-un sistem filosofic mai mult extatic decat critic, sistem care va conduce prin spiritul său de investigație prin raționamente și enunțate de noi principii și teze la abandonarea fixismului vechilor concepții (de exemplu de tip determinist) și conturând clar idealismul primului filosof modern Immanuel Kant. A susținut și Contrareforma catolică. Nu s-a îndepărtat radical de ea la un moment dat, ca Blaise Pascal, plătind cu viața această sfidare.

 =  Continuare, Voltaire
Dragoș Vișan
[13.Jul.23 18:58]
Dacă lecturăm "Candid (sau optimistul)", în care eroina Cunigunda, iubita lui Candid, ajunge să fie făcută zombie ori poștă în războiul nemților apoi debarcă în Buenos Aires, realizăm cum decade o națiune amenințată. A cimentat materialismul în gândirea occidentală, prin spiritul său de investigație.

 =  Și acum și despre poemul tău, Leo
Dragoș Vișan
[13.Jul.23 19:07]
Poemul tău, Leo, este și unul c-o problematizare a erosului picaresc ca la Petronius și Voltaire. Iubirea sau cuplul ca o monadă (idealist vorbind) este de la filosoful Leibniz. Bineînțeles că amanții nu trăiesc într-o bulă, într-o altă lume decat cea reală. Voltaire a vrut să arate prin acțiunea cărții sale "Candid" că erosul și idealismul împerecherii androginice, cât de nobile ar deveni, pot fi înnegrite brusc de... fatalitate. "Fatum" volterian și iubire monadică leibniziană...

 =  Dragos
Leonard Ancuta
[13.Jul.23 19:59]
comentariile tale sunt savuroase, o adevarata lectie de exegeză și antropologie literara. multumesc pentru tot.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !