Comentariile membrilor:

 =  Tu chiar nu realizezi
emilian valeriu pal
[22.Aug.23 15:15]
Că nu te mai poți controla?

+ parere
Claudiu Tosa
[22.Aug.23 16:54]
Doresc sa evidentiez aceasta analiza despre mine (ma simt ca Arnold care a sfarsit prin a-si construi singur muzeu in Austria) pe care eu o asociez cu un demers de inalta factura morala venit din partea cuiva care cu siguranta are proprietatea propriilor cuvinte si se afla intr-o capacitate excelenta de exercitiu - in ciuda aparentelor. La data publicarii textului la care se face referire eram pe punctul de a termina liceul mi se pare iar in paralel, Dragos, mult mai mare ca mine, avea demult facultatea de litere absolvita. Tinand cont ca intre timp el a acumulat doua facultati absolvite, doua masterate si un doctorat in literatura si ca lucreaza si ca profesor, nu pot decat sa ma declar surprins de imensa atentie pe care textul unui putoi de liceu il primeste dupa atatia ani din partea unui adevarat monstru sacru al diplomelor, lucrarilor stiintifice si activitatii didactice.

Motiv pentru care ii multumesc lui Dragos nu pentru analiza cat mai degraba pentru oportunitatea oferita, respectiv de a-mi aduce aminte de lucrurile pe care le-am trait, experimentat si simtit in perioada aia, cand idealismul, naivitatea si cautarea unei identitati erau procese incipiente, purtandu-ma printr-o gramada de calatorii interne si externe. Referindu-ma strict la poezie.ro, am cunoscut niste oameni extraordinari care si-au pus o amprenta definitiva asupra mea prin scrisul si/sau atitudinea lor: Radu Tudor Ciornei, Cosmin Dodoc, Constantin Chirila, Zareh Ara, Andreea Draguleasa, Alina Manole, Florina Daniela Bordeianu, Matei Ghigiu, Adrian Firica sunt cativa din ei.

Referitor la calitatea postarilor mele, marturisesc ca o groaza de chestii le-am scris ca sa agat, nu pentru a publica.
Tocmai de aceea, a analiza textele publicate de mine pe considerente si sabloane utilizate la altii care au... "indraznit" sa se ia la tranta cu implinirea si celebritatea in literatura e inutila.
Pentru ca eu nu mi-am dorit niciodata sa ajungi in carti, ci in femei. Si din pacate sau din fericire, depinde din ce perspectiva privesti, nu m-am schimbat prea mult.

Desi eram initial tentat sa sterg o groaza de texte despre care imi spuneam ca nu ma mai reprezinta, cum ar fi de pilda cel mentionat in postarea de fata, am inteles ca de la prima gura de aer inspirata si pana la ultima expirata suntem reprezentati de tot ceea ce facem intr-o masura mai mica sau mai mare, asemenea unor lumini colorate si vii acumulate in caleidoscopul existentei noastre. Prin urmare am lasat totul acolo unde trebuie sa fie, asemenea unor referinte sau check pointuri, ca daca vreodata o sa uit ceva, sau o sa mi se para ca sunt altceva decat in realitate, sa am la ce sa ma uit si sa imi pot aduce aminte. Nu e vorba doar de texte scrise dar si de alte lucruri.

Inca o data multumesc!

 =  bun
Ionuţ Caragea
[22.Aug.23 18:01]
acum a aflat și Dragoș de ce nu e bine să investești critic în niște clonați, în niște anonimi, în niște pretinși autori de poezie. Și acuma s-a mai elucidat un mister. E greu, foarte greu, să agăți cu texte de liceu, niște doamne respectabile din critica literară românească. Și nici cu textele scrise mai la maturitate, în care se imită autorii mari români, nu se poate. Așa că, soluția este una singură. Transformi Agonia într-un loc de agâțat, faci un pic pe deșteptul, că se vor găsi pe aici niște domnișoare în călduri, care să pună botul la... copii ieftine stănesciene și pornoșaguri de 2 lei.


 =  Caragea
Claudiu Tosa
[22.Aug.23 18:19]
Lasa, ca agatai tu cu Uezen, ahahahaha, mor de ras.

 =  :))
Claudiu Tosa
[22.Aug.23 18:24]
imi amintesc cand te banau aia de la amazon pe tine si pe prietena ta pe forumurile lor pentru ca faceati spam la cartea aia si va tot dadea lumea report. mai mult nu mai zic. lasa-ne ca miroase urat.

 =  Claudiu Toșa, mulțumesc; ți-am dat și steluțe la două serii de poeme
Dragoș Vișan
[22.Aug.23 19:19]
Să înțeleg faptul că ai numai... maxim 37 de ani în prezent?
Bravo, domnule! Nu-mi vine să cred! Dar dacă zici, te credem pe cuvânt, toți colegii de pe site. Al tău e viitorul pe-aici, nu al meu.

Greu să găsești texte mai slabe printre atâtea înstelate și recomandate mereu la pagina ta, Claudiu Toșa.
Poate că ești chiar modest în legătură cu valoarea recunoscută a majorității textele tale de către atâția agoniști, cu zecile și sutele. Ce e al tău e pus de-o parte.

Vrei să ne împăcăm?
Zi!

 =  Dragos
Claudiu Tosa
[23.Aug.23 00:42]
Avand in vedere ca am avut grija sa nu apara niciun rezultat relevant pe google si in alte parti atunci cand cauti claudiu tosa, ce te face sa crezi ca m-as apuca sa scriu ceva adevarat despre mine pe aici? Nu e prea greu sa iti dai seama ca singurul lucru care poate fi adevarat din comentariul meu de mai sus e paragraful cu privire la oamenii pe care ii admir si ca restul presupuselor informatii (motivatie, varsta, etc) sunt firimituri de rontait pentru porumbei. Porumbeii sunteti tu si Ionut. Sa nu mai vorbesc despre numele meu, pe care nimeni de pe aici nu l-a vazut in realitate scris in vreun document oficial in 20 de ani.

Eu nu sunt certat cu tine, nu eu postez texte in care te insult, nu eu iti caut prin vechile texte cu exasperare material de ciuruit, s.a.m.d. Eu am semnalat o chestie simpla: relatia personala pe care o ai cu cineva nu are voie sa iti schimbe felul in care ii critici textele. Atat. In rest, ce urmeaza dupa asta e o mahala si un circ trademark Dragos Visan & Ionut Caragea.

Coincidenta sau nu, tot in Constanta, am mai dat de doua persoane care evaluau conceptul de integritate morala tot dupa niste etaloane extrem de interpretabile. Primul a fost Mircea Tuglea (Dumnezeu sa-l ierte), care intr-o noapte, in vreme ce eram mai multi la o masa, beti toti desigur, ma tot invita sa iesim afara ca barbatii ca s-o dam parte in parte, pentru ca nu ma indoiam dupa cum voia el intr-o polemica in care nu avea argumente. Al doilea a fost George Vasilievici (Dumnezeu sa-l ierte si pe el), care a incercat cu mine tipul de relatie pe care il ai tu cu Ionut (ne certam te critic, suntem prieteni te admir).

Ca sa inchei, faptul ca imi oferi impacarea (desi eu nu-s certat cu nimeni) dupa ce imi amintesti ca mi-ai dat niste stele mai demult e tras la indigo cu momentul in care ii aminteai lui Ionut Caragea ca tu i-ai scris o recenzie pozitiva la o carte, fapt care a dus la impacarea voastra si implicit la schimbarea parerii tale la 180 de grade despre creatiile lui. Iti dai seama cat de penibil e sa imi propui acelasi targ imoral de care eu te acuz in raport cu Ionut? Ma intreb daca tu iti dai seama de ceea ce scrii.



 =  Un constănțean așadar... poate ni s-au încrucișat și drumurile.
Dragoș Vișan
[23.Aug.23 01:05]
"Penibil" nu este pentru nimeni să dorească o liniștire a spiritelor.

Înseamnă că o vreme am locuit în aceeași urbe. N-ai participat și la "Tomisseisme", Cenaclul literar? Nici la cel al lui Mircea Țuglea? În "Grazia" de M. Țuglea, romanul apărut postum, pe care l-am cumpărat cum a apărut pe raft la Prăvălia cu Cărți, relatează și el un moment de maximă debusolare a sa, când trăia ca-n transă, boem, cu conștiință practic adormită, absent și uitând multe dintre cele petrecute.

Și pe George Vasilievici l-ai cunoscut. Dar nu cred că este normal să-l evoci așa. Era un om de-o noblețe aparte, un poet adevărat chiar dacă se droga.

 =  "De Sympathia et de Antipathya rerum, Girolamo Fracastoro, 1554
Dragoș Vișan
[23.Aug.23 01:16]


Antipatia pe mine îți vine și-ți aparține zilnic, dragul meu, n-o tot duce mai departe cu tine, că nu-i bine să te culci seara certat cu nimeni. Și zici că ai numai 37-38 de ani? Frumoasă vârsta ta. Mulți înainte, cu spor și avânt artistic!

 =  Ce vremuri! George Vasilievici, cu sufletul mare, boem, incomparabil!
Dragoș Vișan
[23.Aug.23 01:21]
George Vasilievici, redactor-șef la "Tomis", își făcea cu mare dragoste de literatură datoria. Posta și aici, dar nu s-a bucurat de succesul tău fulminant, Claudiu, pe Agonia. Ba dimpotrivă. Nici nu prea a fost băgat în seamă când activa cu poeme și bucăți de romane autobiografice pe "Agonia". Era de fapt foarte modest și discret. L-am cunoscut foarte bine, mai mulți ani. Colaborator constant la revista "Tomis", eu rămâneam mult prin redacția unde el își avea serviciul, în curte la Liceul "Mihai Eminescu".

 =  Dragos
Claudiu Tosa
[23.Aug.23 01:21]
Am relatat doar doua intamplari care nu au legatura cu ce cred eu despre cei doi. Am si spus ca eram cu totii manga. La masa eram eu, Mircea, George, si inca trei persoane carora nu le dau numele.
Dar ca fapt divers, ii respect foarte mult si imi pare foarte rau atat pentru ei cat si pentru familiile lor. Au fost doua tragedii pe care nimeni nu si le-ar fi putut inchipui. Nu o sa uit seara in care am aflat ce s-a intamplat cu george, desi ajunsesem in relatii inexistente practic, dar m-a zguduit complet. Asta pentru ca desi la nivel personal nu mai eram ok unul cu celalalt, literar il admiram foarte mult si-l consideram unul din extrem de putinii douamiisti, comparativ cu o gramada de impostori si curve care inca joaca rolul asta si azi. Plus ca atunci cand ne-am cunoscut impartaseam destul de multe lucruri.

 =  La boema tomitană
Dragoș Vișan
[23.Aug.23 01:24]
Și eu m-am plimbat de atâtea ori, am băut bere cu cei din redacție ori cu mulți colaboratori, Mădălin Roșioru, Irina Iacovescu, fosta colegă de la Teologie-litere, de an, Carmen Raluca Șerban (devenită prin măritiș Naclad), Alinele, Dan Mihuț, Mugur Grosu, Niki Vieru, Marius Pârlogea (alt coleg al meu de la Teologie-Liyere, de an, la "Ovidius") și mulți alții.

 =  Foarte tare și ca poet, și ca prozator George Vadilievici. Am scris despre el
Dragoș Vișan
[23.Aug.23 01:37]
Șerban Axinte, din Iași, mai venea la "Tomisseisme" și la beri. Când se îmbăta mai ieșea cu scântei.
Apropo, am și "Viseptol" ediția scoasă de George Vasilievici înainte de a deceda. Dan Mihuț, Mugur Grosu & co. au tot zis că nu există, că nu s-ar fi publicat în vreo zece exemplare. Că ar fi un basm, o scorneală acea întâi ediție a romanului cântec de lebădă al său, "Viseptol". Și eu de ce am cumpărat-o de la buchinistul ce vindea pe Ștefan cel Mare, aproape de magazinul Tomis chiar în prima parte a acelei primăveri, înainte de 10 aprilie 2010?

 =  Dragoș
Ionuţ Caragea
[23.Aug.23 07:12]
Este foarte ușor să creezi un personaj, după ce citești cărțile altora. Apoi folosești identitatea acelui personaj în discuțiile cu alții, pentru a abate atenția de la cine ești tu de fapt. Nu uita că a imitat și scrisul stănescian, inducând în eroare zeci de persoane din mediul virtual. Tu crezi că socializezi, tu te deschizi, iar el exploatează orice informație pe care i-o oferi, pentru a construi decorul unei manipulări perfecte. Iți dă impresia că se împrietenește cu tine, apoi te va folosi ca pe-o unealtă, când vrea, cum vrea, împotriva oricărei persoane, dar mai ales împotriva celor la care ții, astfel încât el să pară singurul tău prieten. Eu știu de ce am ales să nu mai vorbesc deloc cu astfel de indivizi. Sunt foarte periculoși. Așadar, orice ai face, să ai mare grijă. Este posibil să-ți facă și niște complimente, să-ți aprecieze niște texte, pentru a se juca mai ușor cu mintea ta.

 =  Caragea
Claudiu Tosa
[23.Aug.23 08:47]
Vezi ca vine duba

 =  Claudiu, Ionuț, dragii mei prieteni,
Dragoș Vișan
[23.Aug.23 09:27]
Am o idee. Claudiu, atunci când ești în București, poate facem întrecere cu bicicletele. De unde vrei. Ajung eu cu Stevens-ul meu ultrarapid.

Telefonul meu de rezervă este 0727124188. Pot să-l țin deschis, dacă vrei să-mi scrii măcar SMS pe el. Ori să mă suni.

În orice zi sunt disponibil. Ieșim la o bere Ciuc sau Ursus fără alcool. Cu gust fructat, Radler.

Ionuț Caragea, lasă că merită să mă văd cu el și să discutăm omenește. Tu ești în Oradea. Atunci când ești în București mă poți suna și tu pe acest număr.

 =  Avem de-a face cu un impostor
Ionuţ Caragea
[23.Aug.23 09:38]
Dragoș, data trecută ți-am arătat cum individul l-a plagiat ideatic și metaforic pe Nichita Stănescu, în poezia Centric, din grupajul mistral. Imaginea aproape identică a zebrelor verticale e preluată din Măreția frigului, a marelui poet. Individul mai plagiază și altfel. Preia aproape identic titlul poemului Al meu suflet, Psyhee, de Stanescu, in poemul Ce-ai făcut cu viața mea, Psyheeeee. Preia jocul marelui poet cu îngerul, care a plecat cu aripi zburând, spunând că juca poker cu îngerul, numai ca să-l lase fără aripi. Și să știi că nu-l plagiază doar pe Stănescu. Metafora moartea în bikini îi aparține poetului Nicolae Popa și a fost publicată în revista Vatra, anul 2016.

https://revistavatra.org/2016/11/14/poeme-de-nicolae-popa-leo-butnaru-ion-dumbrava-andreea-voicu-si-alexandra-parvan/

Deci, ca să înțelegi. Acest plagiator fură idei de pe ici-colo, în special de la Nichita, le schimbă ușor forma, mai bagă câteva chestii porno ca să agațe gagici, și gata poezia. El folosește Agonia cu 2 scopuri. Unul de aparență agățare, ca o scuză pentru calitatea scăzută a majorității poemelor, iar celălalt pentru a testa dacă cineva iși dă seama de furturile sale ideatice și metaforice, înainte de a face pasul spre publicarea pe suport fizic. Însă, te asigur, un critic literar cu mare experiență, care l-a citit pe Nichita din scoarță în scoartă, l-ar prinde imediat pe plagiator. Să înțelegi, Dragoș, și de ce nu-și dezvăluie acest plagiator identitatea. Fiindcă, atâta timp cât nu apar poemele pe suport de hârtie, nimeni nu-i poate face nimic. E un anonim cu poeme pe un atelier literar. Le poate șterge, le poate modifica, poate dispărea oricând, fără să știe nimeni cine a plagiat și cine i-a înjurat pe cei care i-au descoperit furturile literare. Ti-am zis, Dragoș, eu nu îmi pierd vremea cu criticatul unor anonimi, dar dacă aș avea cartea unui astfel de hoț de poezie pe mâna mea, l-aș demonta piesă cu piesă, fiindcă ceea ce face el este de neiertat. Bun, am dat 3 exemple evidente în sprijinul afirmațiilor mele. Bănuiesc că nu se vor lua măsuri, cum nu s-au luat nici în cazul atacurilor la persoană ale individului, dar e bine ca lumea să știe că avem de-a face cu un impostor.

 =  Textul de pe Agonia nu mai are recomandare
Ionuţ Caragea
[23.Aug.23 09:45]
Fiindcă impostorul iși modifică textele, implementând ulterior ceea ce vrea în ele. Data publicării este irelevantă la un text care poate fi modificat oricând. Singura sursă de identificare este ISBN-ul. Se vede că textul a fost modificat, fiindcă nu mai are steluță de recomandare.

 =  Merg toate textele lui Claudiu, nu-s de lepădat nici cele de la majorat!
Dragoș Vișan
[23.Aug.23 09:57]
Ionuț, poate așa a început el, acum douăzeci de ani.

Eu, în primăvara aceasta i-am citit (și înstelat) lui Claudiu Toșa poeme epicizante din anii de mai încoace, din ultimul deceniu, despre iubiri și despărțiri frecvente. Sunt surprinse relații adevărate, iar Bucureștiul boemei sale e pe alocuri fabulos, așa cum percepe el viața în spațiu public și în spațiul privat. Are originalitate acest discurs poetic al delimitării programatice, al câte unui love story ce sfârșește prin despărțire după dragoste înfocată. Mie îmi plac aceste incursiuni redate ca un jurnal intim al legăturilor sale.

Mă bucură, Ionuț, faptul că descoperi cam prea multe intertexte din Nichita în poemele mai vechi ale lui Claudiu Toșa. Ar fi putut să redea cu ghilimele măcar două-trei cuvinte niște citări din Nichita. Fiind foarte tânăr în acea vreme, acum douăzeci de ani, este de lăudat totuși că a avut în lirică un bun maestru, pe îngerul cu ochii albaștri. Poate că va reveni pe acele texte, poate le va îmbunătăți. Are voie să agațe și acum doamne și domnișoare cu poemele sale. Să-i urăm și succes. Spre o relație serioasă.

 =  pai se vede ca le imbunatateste
Ionuţ Caragea
[23.Aug.23 10:09]
citeste reviste, preia alte si alte merafore, ale altora, isi modifica poemele vechi, introduce chestiile insusite, apoi isi foloseste ca alibi data publicarii pe site. Insa orice prost stie ca iti poti modifica orice poem, la orice ora, iar cand o faci, steluta rosie dispare. Si eu mi-am modificat poeme vechi de pe agonia, inlocuindu-le cu poemele revizuite ulterior si publicate in volume, iar asta nu inseamna ca poemele de pe Agonia sunt sursa iniţială de publicare, ci volumul în sine, înregistrat cu ISBN la BN. In orice caz, chestiile preluate de la Nichita sunt atat de evidente. Iar originalitata de care vorbesti, cu discursul sau poetic, al indragostitului, bla bla, chiar nu vezi ca preia stilul si ideile lui Cartarescu din volumele lui de debut? Ce naiba e original la acest anonim clonat, la aceasta Rodicutza care isi batea joc de cititorii Agoniei, anuntand lansari fictive de carte? O da, daca ar publica, ar trebui sa vedem o gramada de ghilimele, de genula celora folosite de Cartarescu la incadrarea textului pentru care a fost acuzat de plagiat de Cezar Ivanescu. Plagiatul se transforma, astfel, in intertextualitate. Traiasca ghilimelele! Bun, am zis ce am avut de zis, individul va avea ignore total forever and ever din partea mea, am vrut doar asa, sa afli si tu, sa afle si cititorii, cam cu ce se ocupa acest anonim clonat si travestit literar.

 =  Dragos
Ionuţ Caragea
[23.Aug.23 10:14]
naravurile impostorului sunt prezente si actual, in grupajul mistral, publicat in anul 2020. El nu se dezice de vechile obiceiuri. Metafora furata de la Nichita e in acel grupaj. Daca in cazul autorilor contemporani, poate manipula textele, le poate modifica, inducand in eroare cititorii cu privire la data publicarii, la textele lui Nichita nu ne poate pacali, fiindca au fost scrise cu mult timp inainte ca anonimul sa se nasca.

 =  Interesant tip uman, așa cum reiese din texte mai vechi, ori mai noi.
Dragoș Vișan
[23.Aug.23 10:16]
E tipul macho eul liric din poemele lui Claudiu Toșa. Rodicuța Vadilescu e o toană umoristică de-a sa. Pentru a face foarte atractive discuțiile. Era o Rodicuță serioasă și se deconspira singură colegilor că era de fapt autorul textelor postate. O convenție acceptată de toți, carevasăzică.

O să mă mai uit la texte. Din urmă. O să-ți spun ce ani i-au adus roadele textuale, "fructele pământului", vorba lui Andrei Gide. Mi se pare chiar un tip de bărbat ori de personaj gidian.

 =  mare fan Nichita
Ionuţ Caragea
[23.Aug.23 10:27]
anonimul asta. Probabil si pentru ca era Nichita era berbec. Se vede obsesia anonimului pentru berbeci. Ma gandesc, dar daca Rodicuta asta o fi o tipa buna de tot care se da la berbecul din mine? O atractie asa ascunsa, cum declara mai demult, iar pe fata incearca sa ma intarate, ca intr-un joc al dragostei neimplinite. Cred ca e ofticata ca apartin unei alte doamne. Nu-i pot da nicio buata din mine. Doar un degetel. Si cu asta am incheiat definitiv discutiile despre aceasta Rodicuta. Sa ne intoarcem la lucrurile noastre.

 =  Pot să-i împrumut lui Claudiu Toșa două volume de versuri de Nichita
Dragoș Vișan
[23.Aug.23 10:49]
Un deget arătător ușor clătinat: Rodicuțo, așa nu, fii bărbat!

Bineînțeles că la un moment dat a simțit că i-a ajuns Nichita Stănescu. Dacă nu i-a citit toată opera lirică, "Opera Magna" îi dau eu ultimele două volume, îngrijite la MLR de Alexandru Condeescu, cu poeme din anii '70 și '80, ultimul volum, al patrulea, de versuri fiind din 1977-1981.

 =  Nu trebuie să fii expert să -ti dai seama
emilian valeriu pal
[23.Aug.23 10:50]
Că voi doi aveți nevoie de terapie pentru că sunteți într-o relație de tipul dependent-codependent.
Vișan tu ești dependent de postări, nu te poți abține, postezi compulsiv, indiferent dacă are vreo noimă ceea ce spui sau dacă interesează pe cineva. Dar încă nu ești pregătit de vindecare, stai liniștit, toate se întâmplă la timpul lor.
Contrar a ceea ce se spune în practica terapeutica, cum că cel mai important pas este este să recunoști că ai o problemă, cel mai important pas este, de fapt, să ceri ajutor specializat. Iar aici e marea luptă. In momentul in care vei cere ajutor, următorul pas este să renunți la mediul nociv și prieteniile toxice. Tu nu ești pregătit să renunți la Caragea, cu toate că te-a compromis definitiv.
La rândul său, Caragea e codependentul. El nu are niciun interes să-ti arate unde ai greșit sau să te salveze de la ridicol, pentru că dependența ta îi hrănește codependenta lui de complexul salvatorului mesianic și propria nevoie compulsivă de a se impune, de a fi apreciat, de a-i fi validată imaginea fantasmagorică pe care o are despre sine.
Privind din această perspectivă, e de apreciat că acest site nu exclude pe nimeni, ba chiar își asumă o funcție terapeutica de ambulatoriu de specialitate în care și cei ca voi se pot integra, militând astfel pentru incluziune și nu pentru marginalizare.
Bineînțeles că veți interpreta o astfel de metaforă ca atac la persoană(deși eu vorbesc despre atitudinea voastră periculos de previzibilă și repetitivă pe acest dite), dar duhul blândeții îmi șoptește să fiu înțelegător, pentru că nu e vina voastră, ci a problemelor interioare care vă fac să vedeți o realitate deformată conform viziunilor voastre colectivizate.

 =  Emilian Valeriu Pal, nu știu ce cauți cu terapia, i-ați un arlechin și fugi!
Dragoș Vișan
[23.Aug.23 11:00]
"Viziunile noastre colectivizate", adică ale mele de fapt sunt mai de centru-stânga cu mukt față de viziunea ta declarat fan berlinez pentru totdeauna. I-ați mai bine un dog mare german arlechin. Și tratează-i pornirile compulsive prin terapie canină. Doctor sau psiholog-psihanalist de oameni nu poți fi, dacă ai nostalgii cu atingerea vârstei Fürrerului.

 =  Da, Emilian Pal
Ionuţ Caragea
[23.Aug.23 11:07]
pe tine ar trebuie sa te angajeze Radu Herinean, cu norma intreaga, ca psiholog criminalist si ce oi mai fi tu pe hartiile alea, fiindca banuiesc ca in viata reala e mai greu sa gasesti joburi la priceperea pe care o ai. Tu esti un expert al respingerilor pe la interviuri. Esti atat de priceput incat ai recunoscut ca esti panglicarul site-ului, cu toate ca nu era vorba despre tine. Chestia asta cu interviurile cred ca are legatura si cu idolul tau, Dolfi. Si el a picat un interviu, pentru lipsa de talent, iar apoi s-a razbunat pe cei care i s-a pus pata, devenind un geniu al dezastrului. Tin sa te felicit, totusi, ca esti o persoana reala si ai si texte bune, uneori. Tot la agatat gagici, evident. Fosta ta prietena scria mai bine ca tine, cu exceptia injuraturilor la adresa Patriei. Probabil că scriind mai bine decât tine, n-ati avut o viziune colectivizata. Măi Valeriu, pe fosta ta prietenă au am demontat-o literar, cu sprijinul preşedinţiei României şi al autorităţilor. Pe tine nu vreau să te demontez, eşti vai de capul tău, te chinui pe acolo pe unde eşti. Stai dreacu în banca ta că nu ai nivel pentru asemenea discuţii. Mai bine încearcă să demonstrezi ceva în lumea literară, fiindcă baţi pasul pe loc de ani şi ani de zile.

 =  Fur...Ruhrul
Dragoș Vișan
[23.Aug.23 11:09]
My mistake intenționată. Nu Fürrer. În loc de al doilea "r" este "h".

Dar mi-e rușine să-l și scriu pe internet. De aceea scriu și englezismul poreclă a sa Ady Hi. Nu înțeleg cum rezistă în "stihire 1" scris H...r, precum la jocul Spânzurătoarea — completat înainte de holocaustul cadavrului său în buncărul berlinez din primăvară anului 1945.

 =  Dragos Visan
Ionuţ Caragea
[23.Aug.23 11:20]
tu realizezi ca am puterea sa-l demontez pe acest panglicar si sa arat in presa din Romania ce anume se promoveaza pe unele ateliere literare? Tu realizei ca am puterea sa le trimit unora Politia la usa? De dragul siteului nu o fac. De dragul unor prieteni care se bucura de ceea ce ofera acest site. Panglicarul se încadrează la Legile privind infracţiunile motivate de ură. Citez, din ghidul practic al Legii, articolul 4.3: "Există legi care incriminează discursul datorită conţinutului particular al acestuia. Conţinutul interzis variază mult: în unele ţări este sancţionat discursul care instigă la ură sau reprezintă o insultă la adresa anumitor grupuri. Alte interdicţii obisnuite se referă la discursul care denigreaza „onoarea” sau „demnitatea” unei persoane sau a unei naiuni. Pot exista, de asemenea, restrictii asupra anumitor subiecte istorice, cel mai marcant fiind exemplul legilor care interzic negarea Holocaustului sau glorificarea ideologiei naziste. Această categorie de discurs
este denumit „discurs motivat de ură”.

 =  siamezelor Caragea si Visan
Claudiu Tosa
[23.Aug.23 11:20]
Nu cred ca exista in momentul de fata vreo prescriptie de psihotrope care sa va poata salva din delirul, prostia si infatuarea in care va scaldati. Unul un scriitoras ratat dar plin de ambitii pe care le va atinge asa cum Ahile ajunge broasca in Paradoxul lui Zenon, iar altul, un bagator de seama care crede ca multitudinea de hartii academice adunate il fac sa insemne ceva, cand in realitate nu inseamna nimic. Primul e compromis de atitudinea duala de milog si megaloman, iar al doilea de lipsa obiectivitatii si compulsivitatea cu care (are impresia) ca scrie sau critica. Cand vad ca va lipsesc si minimele resurse cognitive necesare pentru a sesiza ca numele feminin la care faceti referire nu a fost niciodata activ, ci doar pus in locul celui actual doar pe perioada celor 10 ani in care nu am fost aici si nu am postat nimic, contul fiind inactiv, imi dau seama cat de disperati sunteti in incercarea de a va agata de orice, chiar si de ceea ce nu intelegeti sau nu cunoasteti, doar pentru a va demonstra asertiunile derivate din starile de oftica, furie, delir si prostie.

Va inteleg insa starea de zbatere. Numai omul care nu a realizat in realitate nimic simte nevoia cu tot dinadinsul sa demonstreze cat de realizat este el de fapt. Asadar putinul spiritual in care va zbateti ca pestele pe uscat va condamna la starea in care sunteti, similara cu criza barbatului dupa 30 de ani. Vi se pare ca inca mai aveti timp, ca sunteti in floarea vietii si ca acum e momentul sa dati cu pumnul in masa. Realitatea e insa ca ati pierdut startul. In 10 ani va vedem probabil impingand cadrul pe bulevard asezandu-va la coada din fata farmaciei. Viata are intotdeauna modalitatile ei specifice te a te pune sa musti din bordura inainte sa-ti traga o talpa in ceafa. Fereasca de cei care-s pe langa voi, ii compatimesc. Poate cineva, intr-o zi va hotara sa incerce sa va salveze si va apela 112.

 =  Caragea
Claudiu Tosa
[23.Aug.23 11:24]
Du-te si reclama. Te va astepta o surpriza de proportii.
:)

 =  Dragoş
Ionuţ Caragea
[23.Aug.23 11:34]
după cum am promis, eu nu mai răspund impostoarei, orice ar zice. Impostoarea a fost devoalată publicului. Şi ca o chestie, Dragoş, eu am argumentat, clar, pe text, unde se comite infracţiunea. Sper să vadă Herinean şi editorii că nu fac atac la persoană şi nu o consider proastă pe impostoare. Din contră, mi se pare o femeie foarte deşteaptă, care, uneori, precum în cazul de faţă, îşi pierde controlul. Te salut Dragoş!

 =  Eul liric al lui Claudiu Toșa poate fi ce vor mușchii săi.
Dragoș Vișan
[23.Aug.23 12:03]
Nu iau în calcul că eul liric din texte ori comentarii (Claudiu Toșa = Rodica Vadilescu) ar fi femeie ori de sex incert. Poate fi ce vrea el, Claudiu Toșa. Sau Rodicuța "sa".

Eu credeam că mă împac cu el. Adică mă întâlnesc în București, dacă mă sună.

O să cercetez mai mult poemele sale de pe Agonia. Să-i aflu viața cât de cât. E prea sincer cu toată tendința mitomaniacală și carnavalescă și nu ascunde aproape nimic.

 =  Claudiu, mă roade invidia
emilian valeriu pal
[23.Aug.23 12:12]
De ce te alegi tu cu tot ce e mai bun? Pe tine te amenință cu soțul unei doamne, pe mine cu autoritățile
Tu ai șansa unui smardoi curat și cinstit, pe când eu nici măcar de un interogatoriu pe care să mi-l trec în cv, pt că alertarea falsă a autorităților se pedepsește cu amendă.
Offf, cât de nedreaptă e viața asta!

 =  emilian
Claudiu Tosa
[23.Aug.23 12:22]
Din punctul meu de vedere au trecut demult limita. Cine ii lasa asa cum ii lasa o face doar din doua motive: fie se distreaza, fie isi bate joc de ei lasandu-i sa se compromita mai mult decat au facut-o deja. Visan a dat-o deja in comportament de tortionar comunist dupa cum vezi. Mai nou vad ca imi si comenteaza texte vechi la foc automat sperand sa obtina ceva. Dar nu am citit si nu voi citi ce scrie pentru ca nu ma intereseaza parerile lui. Caragea, alt specimen care gandeste de parca ar baga intermitent mainile in priza, se crede si el un fel de procuror, deodata a realizat ca el si numai el are capacitatea de a reclama pe cine vrea. Un adevarat justitiar. Acum vreo saptamana spunea ca el la intoarcerea in Romania a vorbit cu romanii si le-a explicat nu stiu ce. Iti dai seama ca in cap la el e un fel de Bill Clinton care s-a adresat multimii de romani adunate pe aeroport la venirea sa dupa revolutie. De unde nu e nu ai ce sa ceri.

 =  EVP, nu amenință nimeni. Ești chiar foarte uituc. Ne scufunzi...
Dragoș Vișan
[23.Aug.23 12:30]
Amesteci borcanele. Ai pierderi de memorie. Nu cred că ești ce pretinzi a fi psiholog și într-un domeniu imposibil pentru tine. Ia ceva să memorezi mai bine.
Unul vorbea despre soțul unei doamne, altul pomenea despre legislația cu sancționarea celor care lasă scris elogii pentru Dolfi. Dar prin locvacitatea ta de informator mediocru tot incriminezi fără discernământ.

Fă-ți o listă neagră: pe o coloană cu observații asupra mea, iar pe alta asupra lui Ionuț.

Fii specialist! Nu aguamiu în psihologie și terapii individualizate. Fă-ți plan de intervenție personalizată asupra fiecăruia dintre noi, doctore în Ady Hi. Emilian Valeriu Pal! Mai întâi modifică sau șterge de pe site "stihirea 1", cu pomenirea vârstei Fur_Ruhr-ului ca reper existențial de condamnat: pentru eul liric, nu pentru alții, că doar nu te citesc niște dezaxați, ci niște oameni normali.

 =  Dragoş, fii atent
Ionuţ Caragea
[23.Aug.23 12:38]
mi-a zis Herinean, la telefon, că nu are nimic împotriva polemicilor, că sunt parte importantă a Agoniei. Atâta tot, să nu îi facem proşti pe aştia. Lasă-i să ne facă ei cum vor, că activitatea lor e contorizată. Noi să facem analiză pe texte şi, dacă descoperim şi alte cazuri de impostură literară, plagiate, etc etc, să le arătăm publicului. Deci, să nu cazi în capcana jignirilor şi să nu replici cu aceeaşi monedă. Ei asta vor, să sărim calul, ca să existe motive pentru scăderea nivelului. Deci, fii atent!

 =  Claudiu, nu te plânge altora, steaua dată e îndemnul tâu de a te studia!
Dragoș Vișan
[23.Aug.23 12:39]
Claudiu Toșa, mi-ai dat stea.

Prin aceasta mi-ai aprobat efortul de a-ți studia opera de pe Poezie.ro sau Agonia!

Acum ce faci, te plângi? Textul asupra căruia m-am oprit, "Introspecții" nu este tot unul mai vechi, de pe 13.09.2004?

Am aprobarea ta prin înstalarea eseului meu.
Dacă ai juca fair-play, atunci nu ți-ai înștiința prietenii vechi să intervină. Abia îi aștept. Să-i văd cum îți și apară creațiile, pe care le apreciau sistematic înainte.


 =  Mulțumesc din inimă domnului amfitrion Radu Herinean. Și ție, Ionuț!
Dragoș Vișan
[23.Aug.23 12:48]
Mulțumesc mult și domnului Radu Herinean. Pe mine mă distrează polemica fair-play cu cei doi valoroși poeți ai Agoniei, Claudiu Toșa și marele Emilian Valeriu Pal, cel gazonat cu premiul USR pentru debut editorial. O să le studiez poemele la sânge! Adică foarte vigilent și temeinic. Să nu replică acum că nu le înțeleg "literatura de nișă". Nișă nu există la un scriitor galonat de toți membrii Uniunii Scriitorilor din România. De nișă nu este nici poetica erotizată în exces a lui Claudiu Toșa. Ci sunt obișnuite poetici de Strasse, pentru toată lumea, ca oricare alte poetici, de diverși autori. Nu sunt speciale, de nerecomandat unora.

 =  Corect "galonat". Nu "gazonat". Scuze.
Dragoș Vișan
[23.Aug.23 12:51]
Typo "gazonat".

 =  Vișan dragule, e ora medicației
emilian valeriu pal
[23.Aug.23 13:01]
Când mai toți oamenii de sub textul pe care îl incriminezi atât îți spun că îți joacă imaginația feste, dar tu refuzi să crezi asta, e primul simptom. Când îți repeți până crezi și o repeți ca un roboțel, e o confirmare. Când mai tragi și pe altul în delirul tău se cheamă partiție sau împrumut de obsesie.
In rest, după cum a spus și Claudiu, nu poți vindeca cu forța pe cineva care nu vrea sau nu e pregătit.
Mă recunosc învins de problema voastră. Amărâtele mele de studii se axează pe personalitatea infractorului recidivist.
De voi trebuie să se ocupe institute de cercetare prestigioase.
Promit că mai trec prin salon să văd ce mai faci, când ești mai calm, deși mă îndoiesc.

 =  Dacă așa este
Stanica Ilie Viorel
[23.Aug.23 13:03]
atunci să pună Radu pe site un loc unde să dăm cu capul, dar fără să fie pe prima pagină

polemica pe texte literare este una, dar ce se întâmplă în ultima vreme e dincolo de orice imaginație

deschid agonia, caut să observ și eu unele comentarii pe texte recente, poate mai aflu câte ceva, dar nu-i loc de aceste discuții interminabile

atac la atac la atac
replică la replică la replică

nu este evident?
ce s-a dorit să se spună s-a spus, cui folosește acest interminabil bâlci?

 =  Și pr
emilian valeriu pal
[23.Aug.23 13:06]
Dacă ai ajuns sa confuzi o nominalizare cu un premiu, atunci trebuia să treci și premiul Mihai Eminescu.
Cât despre studierea textelor noastre te cred pe cuvânt și mă aștept la ample halucinații transpuse în texte.
Te înțeleg, trece greu timpul în salon, mai ales că îți trebuie un scop în viață.

 =  SIV,
Dragoș Vișan
[23.Aug.23 13:16]
Tocmai s-a terminat "bâlciul" lor.

Eu le analizez acum texte. Am voie. Numai așaîi fac să dea înapoi. Să-și vadă bârnele din proprii lor ochi, nu doar cioburile din ochii mei, ai Elenei, ai lui Ionuț, ai altor oameni de bine ca tine. Este o critică literară necesară, de profilaxie și însănătoșire de lungă durată. De imunizare fermă în cazul apariției atacurilor adevăraților "troli". Numai văzându-și minusurile propriilor creații literare, lucrând să le recenzez scrierile mai noi ori mai vechi putem stabili și arheologia adunării frustrărilor lor, din pulsiunile pe care le-au "sublimat" uneori fără autocontrol strict estetizant.

Doi poeți importanți puși de-acum înainte cu creațiile sub lupa criticii literare avizate. N-o să mai discut decât asupra textelor cu ce-o doi. Împăcare nu doresc. Să mă sune și să discut cu fiecare... nu cred.

 =  Împăcarea prin comentarea scrierilor.
Dragoș Vișan
[23.Aug.23 13:21]
Ei nu doresc împăcarea. Eu o doresc.

După răspunsul tău, SIV, o să închid comentariile la această postare. De peste 12 ani n-am mai apăsat pe acel buton.

 =  Ilie, parca spuneai
Ionuţ Caragea
[23.Aug.23 13:23]
ca tu poti sa ignori, si mai dadeai si sfaturi pe acest subiect. Si, din cate stiu, esti unul dintre privilegiatii acestui site, nici nu mai stiu cate comentarii am lasat la textele tale. Ori, am observat ca tu citetsi mai mult polemici, iar textele le treci cu vederea. Ce, esti copil mic, nu vezi unde e rubrica de texte si unde e rubrica de comentarii?

 =  Da, Dragos!
Ionuţ Caragea
[23.Aug.23 13:33]
Asta spuneam. Ignorarea tuturor atacurilor si critica pe text. Sa nu-ti fie teama de niste premii de debut, date in spirit de marketing. Si nici de cele consacrate, date prin neprezentarea la concurs a celorlalti participanti, vezi cazul de la Botosani cand adevaratul castigator era cazut la pat si nu s-a putut deplasa. Sau vezi cazul acela cu scriitoarea aceea, care dadea la mumu tuturor barbatilor in poezie, apoi s-a pricopsit cu marele premiu. Iar marii critici din juriu nici macar nu citisera cartea, sarcina revenindu-i unui critic mai micut din Bucuresti... Gata, haide sa facem critica pe texte si sa nu raspundem in niciun fel atacurilor.

 =  Ionuț
Stanica Ilie Viorel
[23.Aug.23 13:44]
acu’ îți cășună pe mine?
eu văd pe prima pagină, la comentarii, același text comentat aiurea, într-o interminabilă așa zis “polemică”

n-am vreme să răsfoiesc toate paginile ca să pot observa o noutate

funcția aceea prin care eram alertat pe e-mail nu produce efecte

dacă în titlul comentariului nu făceai apel la numele lui Radu, ignoram așa zisa dezbatere
am crezut că este ceva intetesant, folositor

eu văd, mai nou, prima pagină cu comentarii pe același subiect, texte noi de tip pamflet, esuri ca replică

tu ce vezi ?

și mai ales ce fel de privilegii am pe site? cine mi-a oferit vreun privilegiu?

cred că, în afară de vreo 10 inși cu care dialoghez, inclusiv tu, ceilalți habar n-au cine sunt

cel mult și-or fi dat seama că sunt un scriitor amator, mediocru

acu’ s-a epuizat subiectul de mai sus și inventăm unul zis Ilie?

 =  Ilie
Ionuţ Caragea
[23.Aug.23 13:54]
tu ai intervenit in discutie si te-ai plans. Ma acuzi cumva pe mine ca postez numai pamflete pe site? Nici nu mai stiu de cand nu te-am vazut sub textele mele. Te deranjeaza postarile mele serioase? Rubrica de texte, atat pe versiunea veche, cat si pe versiunea noua, se acceseaza cu un singur click. Nu ai nevoie de notificari, trebuie sa iti deplasezi click-ul in acea directie. E un efort prea mare? Ce naiba? Aveam pretentii mai mari de la tine!

 =  Septa Unella aka Ionut Caragea + Visan
Claudiu Tosa
[23.Aug.23 14:08]
Caragea, tu esti de fapt Septa Unella din Game of Thrones. Peste noapte te-ai reinventat din scriitoras fara perspective in turnator comunist cu aere de justitiar care-si face veacul pe forumuri online cautand scandal si implicit atentie pentru ca in literatura nu ti-a mers, ai confundat-o cu rugbyul. Un simulacru de atitudine hashtagista a cuiva care ar trebui sa primeasca pensie, sa joace sah in fata blocului, sa citeasca ziarul de dimineata in timp ce se gandeste sa-si verifice uneori prostata si tensiunea.
Shame, shame, shame, Septa Unella!

Visane, atitudinea ta de sluguta de serviciu anuleaza orice posibilitate ca eu sa citesc vreodata ceva ce tu ai putea scrie despre textele mele. Esti liber asadar sa debitezi cata in frunza si in iarba, nu am citit si nici nu voi citi ce scrii tu despre ele.
Cat despre steaua acordata si comentariul lasat, iti trebuie o anumita subtilitate sa poti intelege ca tot comentariul este scris la caterinca - cu exceptia paragrafului despre persoanele pe care le respect. Ai atitudinea specifica ofticatilor din curtea scolii, Visane. De complexati si frustrati e plina lumea. Nu e vina nimanui ca nu contezi acolo unde ti-ai petrecut mai bine de jumatate de viata ca sa te specializezi. Impaca-te cu realitatea: esti plin de diplome si studii in domeniul literaturii asa cum curcanul e plin de pene - dar asta nu inseamna ca mai si zboara.


 =  Ilie
Claudiu Tosa
[23.Aug.23 14:16]
Pari un tip inocent si naiv. Si tocmai trasaturile astea doua te pun in defensiva intr-o situatie in care nu ai de ce sa te justifici cu nimic in fata unuia cu aere de proprietar de sclavi pe plantatie. Poate la un moment dat o sa intelegi ca cu cat stai mai mult pe margine ca sa observi doar, fara sa spui nimic, cu atat inactiunea ta se transforma in actiune tocmai in folosul chestiilor de care te plangi.

 =  Dragoş a închis comentariile şi bine a făcut!
Ionuţ Caragea
[23.Aug.23 14:19]
O să folosesc şi eu, pentru prima dată, şmecheria lui Toşa, încâlcând regulamentul. Însă, nu voi acuza pe nimeni de nimic şi nu voi răspunde niciunul atac. Vreau doar să îl asigur pe Dragoş de prietenia mea şi să îl încurajez să facă ceea ce ştie el mai bine! Te salut, Prietene!

 =  Opa!
Ionuţ Caragea
[23.Aug.23 14:27]
E un sacrilegiu să am eu ultimul cuvânt! Fierbe Mama Omida! Refresh, refresh. back, back, să scrie ultimul comentariu. Sf-uri peste SF-uri, acuze, simulacre, pensii, un intreg ghiveci. Ce o fi in capul Mamei Omida? Anonimi revoltaţi. Identităţi eşuate. Nenăscuţii copii ai lui Nichita plâng pe paginile Agonie. Unde eşti tu, Pussyyyyyyyyyyyyyyyeeeeeee!




Autorul acestui text nu mai acceptă comentarii la acest text
(sau şirul de comentarii a fost oprit de un editor)