Comentariile membrilor:

 =  Jos cu ploconirea!
Cornel Simion Galben
[10.Dec.18 14:27]
Ți-am citit cu real interes textul și parcă l-aș fi scris eu! Aveam în gând ceva similar, așa că mi-ai dat un imbold. Să văd ce o să iasă, iar dacă voi fi mulțumit, îl voi face public.

 =  ce e aia dragobete ?
Zabet Mihai
[25.Feb.06 17:24]
Eu nu am auzit de dragobete până nu a apărut Sf. Valentin. Pe bune ! Și am trait 23 de ani în societatea socialistă multilateral dezvoltată, unde chestii din astea gen 8 martie, 1 martie, daci, draci, laci, logani erau la mare cinste. Acum nu zic că Valentine’s Day o fi ceva diferit de 8 martie dar sincer nu am auzit de dragobetele ăsta decât în momentul apariției sfântului cu pricina.
Cu ce este mai romantica o sărbătoare, probabil tribală, decât una materialistă sau una cominternistă ? ( să nu zic comunistă de-a dreptul – a fost inventată de femeile “emancipate” de stânga de la începutul secolului XX și preluată cu mare tam tam de stalin & co. )
Nu e mai bine ca fiecare să-și sărbătorească ziua când a cunoscut perechea ? Sau data căsătoriei ? Sau Sfântul de nume ? La ce ne folosesc niște kitsch-uri de coșari atârnați în piept cu un șnur alb roșu ? Ne simțim mai bine ? Mai iubiți ? Mai români ? ( că în altă parte chestia asta cu 1 martie nu există ) În afara de faptul că prosperă niște tarabagii cu un gust îndoielnic în ale artei care e șmecheria ?
Personal nu am luat în viața mea mărțișor nimănui, nici măcar soției ( și trăim bine mersi de 22 de ani împreună ). Avem o singură zi care o sărbătorim cu mare plăcere: ziua când ne-am cunoscut. Și nici nu facem tam tam din asta. Nu știe nimeni.

 =  Dragobete e sf. Valentin românesc
Elena Malec
[25.Feb.06 22:38]
Dragobete este in folclorul românesc fiul Babei Dochia si se serbeaza in popor pe 24 februarie. Acum nu cred ca cineva poate avea pretenția sa cunoasca toate sărbatorile din bogatul și inepuizabilul folclor românesc. Daca Mihai a auyit recent de Dragobete se datoreaza economiei de piața care vede o sursa de profit dintr-o sarbatoare locala menita a combate mult prea globalul Sf. Valentin. Sărbatorile in sine sunt traditii populare in ambele cazuri si nu e nimic rau in a pastra o traditie; ceea ce supără e comercializarea nerușinată a sumedenie de nimicuri din plastic, kitsch-uri, cum spune si articolul de față, vânzarea fără discernământ a tot ce poate servi ca dar în aceste zile. Tradiția urmeaza calendarul, schimbarea din natură, februarie fiind luna imperecherii la animale si în mai toate culturile e considerata un început, o lună de schimbare a anotimpului; chinezii de pilda o numesc luna tigrului si sărbatoresc noul an sau sosirea primăverii, evreii au și ei o sărbatoare numita noul an al pomilor, romanii aveau Lupercaliile, noi avem Dragobetele urmat de marțisor.Inainte de a fi devenit o sărbătoare de oraș, deci înaintea comercializarii traditției, mărțișorul ca și Dragobetele se serba la sate, bogatul folclor românesc fiind
sursa sărbatorii importate de orașul capitalist.A refuza kitsch-ul e una, a denigra, a nu recunoaste folclorul e cu totul altceva si aici trebuie acordata atenția noastră. Folclorul, tradiția populară e ceea ce suntem, identitatea ca oameni, ca popor, ca inconfundabilă cultură. A serba Dragobetele sau mărțișorul e un gest de rezistență în fața invaziei unor sărbători globalizante ca sf. Valentin, el însuși expresia capitalista a Lupercaliilor.O cultura e mai puternică și mai longevivă cu cât are mai multe elentele unice, propri, autentic originale.De ce sa nu avem mărțișor sau Dragobete câta vreme sunt parte a bogatului folclor românesc si tradiției populare autohtone. Japonezii serbează primăvara prin festivalul florilor de cireș, sakura, noi prin șnurul alb-roșu al mărțișorului legat de un buchețel de ghiocei.

 =  unde e decența ?
Zabet Mihai
[26.Feb.06 00:22]
Sincer puțin îmi pasă de japonezi, chinezi și alți marocani. De ce să fiu obligat să țin o sărbătoare doar că e tradițională ?
După principiul ăsta italienii trebuie morți copți să aducă ofrande lui Jupiter, grecii lui Zeus și rușii zeului Perun – zeul focului – figura principală a adorației în timpul societății tribale rusești.
Eu zic că am depășit ( cel puțin așa cred ) faza cu politeismul, baba dochia, ielele, capra, mielul, steaua, luceferi, miorița și alte bazaconii de genul ăsta.
E trist să rămâi cantonat la nivelul anului o mie. Și mai trist să vrei asta. Și și mai trist să-l adopți pe Valentin.
Trebuie neapărat să ne batem cu pumnul în piept cât de îndrăgostiți suntem și ce mult stimăm femeia de 8 martie, ca apoi să o altoim cu nădejde patriotică ?
Ne mai rămâne să ieșim în stradă ca iranienii și să ne autoflagelăm, ca să arătăm mapamondului de câtă credință suntem capabili.
Și așa nu mai poți să intri în biserică din cauza babelor care schimbă rețete de patiserie în timpul slujbei.

 =  Dragobete aka Gorobete
Eugen Galateanu
[26.Feb.06 08:45]
La început a fost Gorobetele- contemporan cu Zalmoxis și care nu se spăla niciodată pe picioare. De tare ce mirosea toate femeile din jur cădeau ca fulgerate și-i șopteau printre dinți "Draghe, draghe, mai spală-te și tu". De aici, limba modernă ni-l dă pe Dragobete.

 =  răspunsuri
Miriam Cihodariu
[26.Feb.06 11:15]
Îmi pare bine că părerile mele au suscitat asemenea dezbateri.
Unele detalii legate de Dragobete nici nu le știam până acum. Vă mulțumesc tuturor pentru trecere și aprobarea, în mare, a semnalului de alarmă pe care am încercat să-l trag.
Toate cele bune,
Miriam.

 =  si va fi si mai mult tam-tam
Anni- Lorei Mainka
[04.Dec.06 02:50]
fi pe faza, vin acum gramezi de pachetele pre-ambalate peste noi, e cam groaznic sa scapi de vinzatoare si obligatii...m-am bucurat ca ai scris acest text, revin abea acum, eh, probleme de alt tip....revin




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0