Comentariile membrilor:

+ Text bun
Gheorghe Pașa
[26.Jul.07 13:05]
Deși recunosc aici stilul specific lui V. Munteanu, în care ludicul alternează cu gravitatea, un fel de îmblânzire a realului cu mărturisirea frustă, totuși ceva parcă semnalează o schimbare în tehnica de creație, anunțată, poate, și de versul: "locul tălpilor mele e mai rece. mai adânc." Existența enunțurilor concentrate asigură profunzime deosebită ideilor. Aprind și eu o stea.

+ pentru
Adela Setti
[26.Jul.07 13:34]
gravitatea ludică a discursului
cromatică și atmosferă
lipsa totală a stângăciei, mâna sigură, nota personală
originalitatea abordării tematice - pitorescul cotidianului, rezultat din resemnificarea lui
plăcerea pură a lecturii, pe care textul o induce
aprecierile mele
Adela

+ deosebit
Ion Diviza
[26.Jul.07 14:22]
Apocaliptic tablou al caniculei citadine, cu "abur de câmp, abur de lumânări" "limbă de sete", "limbă de turmă", "fum de grătare" etc., în care ludicul are funcția de a estompa cât de cât grozăveniile unui iad pe jumătate real, pe jumătate imaginat. Mână sigură, cu adevărat. Detalii sugestive, precise. Impresionează alternanța armonioasă a versului alb cu versul cu rimă. O stea pentru un text deosebit, ca să-l vadă lumea de departe, la recomandate.

 =  .
Vasile Munteanu
[27.Jul.07 12:45]
mă simt "răsfățat" ca în vremurile "copilăriei" pe site; parafrazând: hei, ce secetă-i afară.../ pentr-o cană de cuvinte/ înstela-voi mâine seară.

mulțumesc (din nou) lui Pașa pentru atenția acordată, cum și Adelei și lui Ion, pentru prezența lor "veche" și dragă.

 =  koga
Cătălin Găian -Konig
[28.Jul.07 09:27]
Discurs sacadat, impresionant prin..viata..Imagini "din" umbra cu cele "de" lumina se ordoneaaza dupa reguli numai de tine stiute. Nu am a cauta nod in papura pe care Dumnezeu a ordonat-o, si pe care(eu stiu de ce) dar numai el o poate dez-ordona. Te prind si te pierd printre imagini care respira si...mai prins ! Salutari poete !

 =  intrebare
Sonea Roxana Crina
[28.Jul.07 13:07]
Inteleg si salut ideea de cat mai multe sensuri in cat mai putine cuvinte, poemul exceleaza in asta. Dar e sacadat, prea sacadat. Te impiedici in silabe. Daca n-ar fi avut trei stele agatate de titlu, l-as fi abandonat in prima treime. Credeam ca poezia, chiar fara rima, prin ritm trebuie sa se strecoare, sa curga prin vene.
Nu sunt un critic deci sed si ma intreb : am drepate sau au ei si stelele deci ma indruma corect ce sa citesc, desi, nu-mi place.

 =  Cătălin, Crina
Vasile Munteanu
[28.Jul.07 23:57]
Cătălin: uneori, "nodul în/din papură" poate semnifica, de exemplu, impactul cu esența; mulțumesc pentru lectură și semn.

Crina: spui tu că poezia trebuia să curgă prin vene...; nu te contrazic; deși nu cred în "poezia perfuzabilă"; nici în "umoarea lirică"; ești femeie și îmi place să cred că înțelegi de ce; să înțeleg că, deși nu îți place, de câte ori vezi un text înstelat simți nevoia să îl citești? nu prea înțeleg cum vine asta, e ca și cum ai spune că stelele de pe etichetă de constrâng "să citești" o sticlă de coniac; și, totuși, în funcție de an și de regiune, s-ar putea ca, în final, să ai surprize plăcute; cred că rostul "silabelor împiedicate" este anume acesta: a te ajuta să bei în doze moderate; mulțumesc pentru lectură și semn.

 =  Vasile
Sonea Roxana Crina
[29.Jul.07 08:13]
Nu e o constrangere, dar cand deschizi un text care vezi ca e apreciat de altii si tie nu-ti place (nu`s adepta picaturii la secunda, vreau sa nu ma mai pot satura de un text) te intrebi uimit : de ce? hai ca poate-mi place mai incolo...

 =  zisa din singe
Anni- Lorei Mainka
[06.Aug.07 14:23]
bine ai zis-o si bine ai facut ca ai dat telefon .....un fel de martor la disparitia ce multora li se pare de la sine inteles....poate e normal sa rida toata lumea de toata lumea.....nu stiu,
ce stiu este ca perspectiva prin care ai vazut cernica, apoi lacul, oamenii , iisus........lupa pe care ne-o oferi ....totul a reusit poetic......de retinut poema, istorie ce va fi uitata, mercedesul va ramine si sangria, insa la alt pret

 =  Obositor
Alexandru Uiuiu
[07.Aug.07 07:16]
Lupa despre care vorbeste Anni nu te-a ajutat sa vezi inca diferenta dintre numele propri si cele comune sau chiar dintre cele propri. Amestecul acesta dintre "lopez jimenez",
"iisus dumnezeu" si propria-ti persoana tinde sa confunde biografii usor diferite. Sau gresesc?!

 =  Anni, Alexandru
Vasile Munteanu
[07.Aug.07 12:51]
Anni: ai dreptate, este și retorismul un fel de "chivot" (mecanism); mult mulțumesc rostirii tale.

Alexandru: asta cu substantive comune și substantive proprIi (2x) e o distincție care se învață, dacă îmi aduc bine aminte (și, voroava clasicului, "îmi aduc bine aminte") pe la clasa a 6-a (exceptând noțiunile generale din învățământul primar); eu, unul, recunosc, posibil că am lipsit de la acea lecție - pe atunci, băteam mingea, săream garduri, colindam munții, citeam mult (evident, lectură în afara celei școlare, chiar și în timpul orelor; chiar și biografii; pe asta a lu' "lopez himenez" o am pe o etichetă, pe a lu' "iisus dumnezeu" nu am găsit-o, dacă îmi poți recomanda o librărie, un aticariat, o sală de lectură ceva, îți rămân recunoscător);
în concluzie, nu greșești; eu unul am priceput niciodată prea bine ce e cu mine, cum gândesc și de ce; dar nu mi-am făcut griji - s-au găsit întotdeauna oamenii care să pretindă că și să îmi explice; despre ce era vorba?
mulțumesc pentru prezență și semn.

 =  Alt poem
Alexandru Uiuiu
[09.Aug.07 06:00]
Observatia nu era una gramaticala ci una ontologica. Nu ma indoiesc ca esti un tip cu toti sacii in caruta la capitolul lectura.
Versurile 2,3,4 exceptionale.
Par a fi din alt poem, care nu te contine atit de asuprit de tine insuti.

 =  Alexandru
Vasile Munteanu
[09.Aug.07 09:18]
pentru că observația ta era, de fapt, una pe marginea "distincțiilor", am să îmi permit să evidențiez că nici despre ontologie nu este vorba, ci despre epistemologie (cu nuanțe implicite ale (ne)cunoașterii: de tip estetic, de tip teologic ș.a.).
cât despre faptul că anumite versuri par din alt text..., deși nu mi-am pus problema, înclin, din nou, să îți dau dreptate; "nu știu alții cum sunt" (ca să îl recitez pe clasicul sus-menționat), dar, măcar uneori, îmi dispare "coerența temporală", adică cu greu sau deloc reușesc să găsesc zilelor o succesiune logică, sub raportul implicației sau deducției; o fi rău, o fi bine? dumnezeu/naiba știe.

mulțumesc pentru revenire.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0