Comentariile membrilor:

 =  cu seriozitate
Anni- Lorei Mainka
[29.Oct.07 20:39]
si dibacie ai trecut printr-un Sachbuch despre o trasatura atit de importanta si rara avis in viata de zi cu zi: identitatea....ce nu ti-o da nici un buletin!
Recenzia ta trezeste curiozitatea si puncteaza capitolele la fel de corect cum ii reuseste autoarei , personalitate universitara dealtfel, sa isi atraga cititorii spre teme ce au o importanta ce sunt trecute din pacate prea des cu vederea....viitorul nostru depinde de ce se intimpla azi! dar citi dintre noi constientizeaza importanta unor momente ce intereseaza in prezent doar citiva politicieni?

 =  anni, zau
felix nicolau
[30.Oct.07 19:31]
nu cred ca-i intereseaza pe politicieni. ei doar mimeaza interesul!

 =  un demers inspirat
Dolcu Emilia
[02.Nov.07 08:43]
Daca inteleg bine, problematica integrarii este subsumata oarecum efortului de recuperare a unei constiinte europene in dificultate. Pentru aceasta etapa, gasesc ca e un demers inspirat. Integrarea, pentru noi, respira inca in vecinatatea izolarii, si spaima de-a nu fi din nou inghititi de aceasta din urma, ne face pe multi sa cautam o dizolvare in Uniune mai curand decat o integrare. Sentimentul unei continuitati, indus de-o « informatie suficient de detaliata », si onesta, as spune eu, ar putea face ca efectele integrarii europene asupra integritatii individuale sa-si inverseze tendinta.
Gasesc ca aceasta carte e un gest civic. Si la fel recenzia.



 =  gesturi
felix nicolau
[03.Nov.07 23:40]
cartea e un gest civic, cu siguranta - recenzia e doar une chanson de geste.

 =  Linksruck în Germania
Anton Potche
[04.Nov.07 10:45]
Servus FeliX!

„Neoliberalismul este adânc descreditat”, spune Michael Vester, profesor la Universitatea Hanovra. Această constatare se referă la o evoluție de dată mai recentă din Germania.

Ani de zile concernele și multe intreprinderi mari și mijlocii au profitat de căderea Cortinei de Fier și de liberalizarea nemărginită a proceselor economice pe plan internațional. Firmele și acționarii lor s-au bucurat de câștiguri exorbitante în timp ce salariile angajaților au stagnat. Sindicatele ajunseseră într-o poziție defensivă, capitalul amenințând mereu cu transferarea producției în țări asiatice sau est-sudesteuropene. Astfel, la un moment dat creșterile de salarii din Germania deveniseră cele mai mici din întreaga Uniune Europeană.

Fenomene asemănătoare s-au petrecut pe plan politic. Schimbările istorice din anul 1989 au avut fără îndoială un început revoluționar – chiar dacă modalitățile au diferit de la țară la țară – dar au curs repede într-un proces politic care la urma urmei a dus la crearea Uniunii Europene cu înfățișarea ei actuală. Ceea ce a rămas în acest proces foarte complex și fără precedent în Europa – „uniunile” anterioare se datorau toate unor victorii după războaie distrugătoare – pe drumuri a fost tocmai componenta socială, deci acel nucleu incandescent al oricărei izbucniri revoluționare.

Toate aceste transformări economice și politice – cu toate implicațiile lor sociale – nu se produc de azi pe mâine și receptivitatea lor necesită un timp mai îndelungat. Se pare că Germania stă la începutul unei astfel de perioade, în care pături largi ale populației cer o întoarcere spre economia socială de piață (Soziale Marktwirtschaft), propagată cu atât succes de Ludwig Erhard, ministru al economiei în anii 1949-1963 și cancelar în perioada 1963-1966.

Este evident că pentru o Europă Unită și din punt de vedere social – de fapt, asta ar trebui să fie aspectul primorial al „marii uniri” – procesul de echilibrare între țări trebuie să se realizeze de la vest spre est. Dar nu numai nemții și-au dat seama că unificarea europeană a decurs în ultimii 17 ani tocmai invers. Dacă se continuă așa, milioane de români nu se vor întoarce prea repede acasă. Dar tocmai asta ar trebui să fie țelul politic suprem al guvernanților de la Brussele și bineînțeles al celor de la București.

Neîncrederea în actuala coaliție guvernamentală (creștin democrată & social democrată) de acasă și în Comisia Europeană de la Brussel a dus în Germania la unele schimbări în peisajul politic și civic. Aș vrea să amintesc doar două din ele: crearea Partidului de Stânga (Die Linken) și revenirea în forță a sindicatelor – unele dintre ele cu milioane de membri. Se folosește tot mai des noțiunea Linksruck (deplasare spre stânga) pentru fenomenele politico-sociale din această țară cu încă cel mai mare nivel de trai din Europa.

Oricât de spectaculoase ar fi aspectele istorice, filozofice, politice și economice ale procesului de creare a Uniunii Europene, consecințele sociale sunt cele care îi ating direct pe oamenii din toate clasele sociale. Sper că doamna Tartler a atins (cel puțin tangențial) și această latură a UE.

Ingolstadt, 04.10.2007

 =  anton
felix nicolau
[04.Nov.07 20:00]
nu , nu a atins problematica desfasurata de tine - de aceea si commul e valoros. ca sa nu zica lumea ca suntem elitisti, concluzia ar fi ca nici in germania nu umbla catei cu covrigi in cozi. cat despre intoarcerea romanilor in tara, suntem pe taramul eticii lui "ar trebui". guvernantilor nu le pasa cine si cum se intoarce, atata vreme cat sunt chinezi de rezerva. insa cum peste tot romanii sunt luati drept tigani, se vor intoarce la pachet acasa, din ce se pare.
merci pt commul tau elaborat

 =  naivitate
Anni- Lorei Mainka
[04.Nov.07 20:59]
ma bucura tinuta voastra pozitiva - e adavarat ca nici chenarele viziunilor mele negre ca tusul ca sa nu zic altfel nu duc nicaieri....mimeaza mimeaza citiva politicieni, dar cei care vor reusi sunt extrem de interesati, dar sa nu dam nume si nici replici prea pripite, poate ca prof. din Hannovra de care aminteste Anton sa aiba dreptate..dar exista crize daca sunt prea lungi nu mai pot fi asimilate urmarile....nu mi-as face griji de romanii ce nu se intorc ci de cei care nici nu au apucat sa plece....

 =  Bună prezentare
Cristina Andrei
[04.Nov.07 21:25]
Bună prezentare, mi-ai stârnit interesul pentru carte, mai ales că aceasta se îndepărtează de noua limbă de lemn, după cum menționezi. După atâtea analize scorțoase despre noile realități europene, care se fac toată ziua-bună ziua peste tot, într-un limbaj pretențios și gol, cred că prinde bine o carte scrisă altfel, și totuși cu seriozitate. Ca și articolul tău.
Numai bine,

 =  cristina
felix nicolau
[05.Nov.07 21:15]
de acord cu tine, mai ales ca in politica e mai multa scoarta decat miez




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0