Comentariile membrilor:

 =  o simpla parere
emilian pal
[04.Apr.06 22:27]
Imi pare putin ca in strofa a doua "manifeste" strica oarecum echilibrul strofei, iar in ultima strofa mi se pare ca se repeta "si". In schimb penultima strofa e excelenta. Per ansamblu mi se pare un poem pe care trebuie sa-l bei, sa te stergi cu dosul palmei la gura, si sa mai ceri un vin vechi. Si prima strofa e reusita, care are o rezonanta deosbita, din punctul meu de vedere, prin lipaitul salbaticiunilor dupa ce te prelingi pe gituri insetate.

 =  parere
Enache Ionut Laurentiu
[04.Apr.06 22:47]
rugăciunea mea este strict la obiect
„Doamne, dă-mi ceva anume”


m-au atins cuvintele astea, si cred ca multi ne regasim prin aceste rugaciuni.. putini recunoaste.
sticla de vin o astept si eu, am cerut-o acum 4 luni de ziua mea si vad ca nu mai vine, a zis ca imi zice la multi ani..
bunavointa aceea aristocratică.. eu cred ca un exemplu elocvent al bunavointei suntem noi. cred.
prin inlaturarea unor astfel de idoieli cred ca portile se vor deschide singure..

Ionut

 =  erata cat toate zilele
Enache Ionut Laurentiu
[04.Apr.06 22:49]
off, putini recunosc , sunt aiurit.

 =  Emilian, Ionuț
Liviu Nanu
[04.Apr.06 23:26]
Emilian, Ionuț - mă simt onorat de vizită. Am făcut și mici modificări, sper să fie mai bine, deși finalul strofei a doua încă nu mă mulțumește. Dar aici e un atelier, nu?

 =  parere II
Enache Ionut Laurentiu
[04.Apr.06 23:29]
parerea mea e ca demonetizeaza putin din fluiditate
alaturarea cuvintelor "arunc manifeste peste ".
in rest, curge frumos :)

 =  o poza cu vin :)))
Ludmila Barsan
[04.Apr.06 23:40]
mi-a placut foarte mult prima strofa, mai ales acolo unde scrii: "să pot curge printre degete de femeie /prelins pe gîturi însetate" cat si acel "lipait de salbaticiuni". de asemenea este impresionanta imaginea omului "adunat intr-o cana de tabla". de remarcat conjunctivul perfect " sa fiu adunat" care insista asupra formei pe care o ia corpul, facand imaginea mai sugestiva. "acel ceva anume" ni-l dorim multi dintre noi, de cele mai multe ori nici nu stim in ce consta, dar ne dorim ceva_altceva.Iar sticla aia de vin e chiar binevenita acolo si fiindca a remarcat-o si emilian pal, iar ionut laurentiu asteapta si el una de vreo patru luni, pun si eu una aici, ca s-o beti voi si toti cei care vor urma .( sa nu ma injurati, dar e numai poza :))


 =  'să pot curge printre degete de femeie '...
Erika Eugenia Keller
[05.Apr.06 00:11]
Imi place poemul,
prima parte mă unge la suflet
" să fiu adunat într-o cană de tablă
să pot curge printre degete de femeie
prelins pe gîturi însetate
lipăit de sălbăticiuni
copleșit de trofee"
la finalul poemului eu am intrebari
de ce "bunăvoința Ta aristocratică", Doamne'?
eu nu văd așa..as schimba 'aristocratica'

iar Dumnezeu nu a pariat pe Iov
"Atunci Domnul a zis diavolului: Toate cîte sînt ale lui, le dau în mîinile tale; dar de el să nu te atingi!"


asa ca "dă-mi o sticlă de vin
pentru început
ca să-mi intru în mînă'
poate nu am stiut sa vad asa cum ar fi trebuit.

cu drag si respect
erika



 =  rugăciunea mea Doamne ....'
Erika Eugenia Keller
[05.Apr.06 00:16]
daca e sa fie chef
aduc eu o sticla de vin bisericesc
e curat!

:-*
erika

+ bancomatele sunt aristocratic rău-voitoare
Adrian Firica
[10.Dec.18 14:27]
/să fiu adunat într-o cană de tablă
....
că nu mă cheamă Iov/
(și)
/rugăciunea mea Doamne este
„dă-mi ceva anume”
...
și nu paria pe mine/
(și)
/ca să-Ți intri în mînă
...
să-mi dovedești/

sunt reperele poemului acesta "aparent" sprințar.

paradoxal, bancomatele sunt aristocratic rău-voitoare. paradoxal!

 =  Parere
Andu Moldovean
[05.Apr.06 00:48]
Sa spui acum ca un poem semnat Liviu Nanu e bun, sa-i dai basca si stea, e ca si cum ai spune ca Nicoleta stiti voi care aia are tzatze stim noi cum de visam la ele noaptea si dimineata cand ne trezim o luam de la capat cu bara-bara.
Poemul asta are prea mult "sa" de-ti vine "sa" te intorci si "sa" zici ca Ion Baiesu in ale lui celebre "m-a-ntorc si zic": "sa" dovedesti Nanule ideea poemului asta fara atati de "sa" pe kil de vers.
Sa fie primita si parerea mea,
Bobadil.

 =  parere
Ionut Caragea
[09.Mar.07 16:55]
inca nu am aflat cine este Iuda, si chiar daca esti tu, tot nu conteaza, palimpsestul tau biblic este bun, ametesci si modernul pentru ca VREI sa fii la moda(poate ca aici se vede fortarea ta poetica). Poate ca atunci cand un poem vine din suflet, un poem curge, urmareste o linie, tu ca poet cu experienta poti inventa, cana de tabla imi pare totusi neadecvat, dar asta este gustul meu, poemul este al tau si il pictezi cum doresti...nu este rau

 =  pentru inceput:)
Lory Cristea
[10.Dec.18 14:27]
,,dă-mi o sticlă de vin
pentru început
ca să-Ți intri în mînă``


un poem reprezentativ, marca Liviu Nanu si poate nu gresesc daca spun ca nici nu S-ar gandi sa parieze pe dvs. in alt mod decat pe poetul usor sarcastic la adresa vietii:)
Lory

 =  iov
Cosmin Dragomir
[05.Apr.06 09:03]
iar face Liviu aluzie la mineși la vinul ăla pe care tot ne chinuim să-l aducem la roșiori, afacerea aia decare vorbeam în alt subsol. Bodabil are dreptate cu "să"-urile, dar ele pot fi retușate...că doar e atelier:D
iov, adus brusc în final de poem te face să-l mai citești o dată, să vezi ce-i cu mitologia asta biblică, să îți dai seama că autorul a vrut să spună ceva și cu asta. Nu prea m-am prins, dar în fine, o fi știind el ceva și eu nu, - trebe să recitesc istorisirea cu IOV.
chestia cu manifestele dă senzația unei arte poetice, ca aceea cu a rămas de căruță din finele celui de al doilea volum. sau te duce cu gîndul și la primele poezii din același op. se pare că liviu încă nu s-a hotărât să arhiveze trăsăturile artei poetice într-o singură poezie și încearcă mai multe rețete. nu e de rău sar nici încurajator. o poemă biografică bunicică, parfmată din plin cu miros de doagă și crîmpeie de rugăciuni, o împărtășanie post modernă

 =  umor
Mihai Tita
[05.Apr.06 10:24]
ai vrea sa fii tot felul de lucruri despre care banuiesti ca ti-ar place :))
"să fiu adunat într-o cană de tablă
să pot curge printre degete de femeie "

"să exist printre alții asemenea mie
să arunc manifeste peste lume
în decor"

mi se par destul de simple versurile


"și nu paria pe mine
că nu mă cheamă iov"

astea mi se par deosebite :) foarte misto

ma bucur de citire

 =  mdeah...
anghel emil
[05.Apr.06 12:45]
mdeah ... nu cunosc, sau poate imi scapa, ideea principala. in concluzie D-zeu nu e o gluma, si ca un sfat: mai bine scrie despre relatia ta cu vecinul de la 2. cred ca sunt subiectiv...dar nu imi place relatia cu D-zeu pe care incerci a o prezenta intr-un stil putin umoristic. si apropos:
"Sfantul Petre-i baiat bun,
Ne tratreaza cu tutun.
I-am cerut si marijuna...
Si mi-a spus ca nu-i Satana"

zbye ...mai cetim, mai spunem

 =  în primul rând titlul e mișto
Ioana Veronica Epure
[05.Apr.06 13:46]
Mi-a plăcut poezia, mai ales datorită adresării directe care m-a făcut să o citesc pe nerăsuflate. Ce nu mi-a plăcut:
"prelins pe gîturi însetate
lipăit de sălbăticiuni", m-am împiedicat în prea multe "p"uri, îi ia din cursivitate. Finalul este reușit, îmi place că în general poeziile tale se salvează sau se desăvârșesc tocmai prin final. Aici, am impresia că întreaga poezie este construită în jurul ultimelor două versuri, ca și cum ai construi o casă într-un anumit fel numai ca să i se potrivească un anume tip de ușă. Poate că și ăsta ar fi un minus. Nu sunt în măsură să spun... dar poezia e caldă, deși nu lipsită de luciditate și ironie fină, și asta mi-a plăcut.

 =  anton, o părere
Laura Aprodu
[05.Apr.06 13:57]
parcă nițel dhiotomică poezia. ruperea de ritm de la strofa a doua în jos, rupe nițel și sensul, mai ales coborîrea bruscă în dialog cu Dumnezeu.

 =  anton
Catalin Gaian -Konig
[05.Apr.06 16:28]
Faptul ca l-ai amestecat pe Dumnezeu in "bisnisul" tau
"...dă-mi o sticlă de vin...și nu paria pe mine."
nu te priveaza de dezaprobiu cetatii...ghinion, ai dat-o tocmai in post.In ceea ce priveste forma, este...atipica. Prima strofa este foarte buna. Se putea termina poezeaua ta aici si era ok. Dar ai vrut mai mult si ...pana la urma a iesit... chiar bine.

 =  răspunsuri
Liviu Nanu
[05.Apr.06 18:55]
Ludmila, Erika, - oferta voastră alcoolică este foarte tentantă. Așa să fie! :)
Andu, mulțumex pentru sugestie, cred că ai dreptate, am exagerat. Am reparat puțin, dar nu prea mult, textul este construit pe acțiune și verb.
Ionuț - cana de tablă, da. Tabla este un înlocuitor al lutului, este artificială, dacă vrei. Poate chiar ar fi trebuit să merg mai departe și să spun "de plastic". Uite că așa îmi vin și ideile, din dialog.
Lory - onorat. poate sarcasm, poate autoironie...poate și una și alta.

 =  alte răspunsuri
Liviu Nanu
[05.Apr.06 19:22]
Mihai, îmi cer scuze pentru simplitatea versurilor. Atît pot eu. Mă bucur că în ciuda acestora, spre final ți s-au părut mișto.
Emil, varianta ta este mult mai inspirată, de ce nu o postezi? Și da, am scris și despre vecina de la 2 (sau 3), de ce nu citești Emil, de ce? Dacă vrei un posibil răspuns (care, desigur, nu te va satisface), plec (și) de la ideea că de greșim încercînd să-i atribuim lui Dumnezeu calități și defecte umane, apropiindu-l prin acest artificiu de noi, considerîndu-l "fratele" nostru mai mare. Nu intru în amănunte.
Ioana, ai dreptate, dacă n-ar exista finalurile... Dar eu am încercat (am și reușit asta, sper) să las fiecărei strofe o altă semnificație, să poată exista independent.
Laura, am reținut părerea ta.
Cătălin, este o istorie simplă, cum s-a născut în capul meu această poezie, dar nu vreau să explic aici. Pot doar să-ți spun că am fost oarecum contrariat de un om al bisericii care a apărut pe un post tv și ne explica foarte serios că rugăciunea de azi trebuie să țină pasul cu moda și să fie "la obiect". Era tot un fel de creștin și el.

 =  dacă
valeriu dandes ganea
[05.Apr.06 19:39]
dacă ți-ar cere ceea ce a cerut lui Avraam?
Deocamdată, te lasă, te lasă să scrii poezii, iar tu
- o faci și nu-mi cere să exist cu alții asemeni mie, doar dacă primești sticla aia cu vin, ciocnim în sănătatea cuvântului ( pe care eu tot mai adesea-l stâlcesc) ne mai vedem!

 =  Domnului Cosmin Dragomir, Valeriu
Liviu Nanu
[05.Apr.06 19:54]
Cosmin, scuze că te-am sărit tocmai pe tine, criticul. Îmi repar aici greșeala și-ți spun că am scos din să-uri. Dar mă întreb: unde vezi tu biografism? În sticlă?
Valeriu - e simplu. scriu altă poezie. Dacă mai apuc.

 =  păi cam da
Cosmin Dragomir
[05.Apr.06 20:04]
întreb și eu(criticul dim mine pe poetul din tine) este o artă poetică? atunci totul est estabilit, scris la persoana întîi, făcînd referire la tine, nu biografism în sensul personismului american, sau al personalismului optzecist - am mai scris azi de chestia asta, daracolo chiar asta era - ci un biografism subînțeles din ciclul celor amintite mai jos. chestii care țin de tine, de rugăciunile tale, de dorințele tale. grupul marmotelor învelitoare de cioclolată salută această poezie

 =  Cosmin
Liviu Nanu
[06.Apr.06 00:14]
Cosmin, transmite, te rog contrasalutul meu marmotelor și spune-le că aștept invitația. Sper să nu împacheteze ciocolata în poeziile mele, ar suferi mulți de burtă și mi-aș atrage mînia lor pe drept justificată. Eu știam că în general ai o impresie deja formată (și proastă) despre biografismul poetic, tocmai de aceea te-aș ruga să dezvolți. Dar nu aici, deja sîntem offtopic.

 =  D-le Liviu. Troc de prost gust !
razvan ducan
[09.Apr.06 11:11]
Mulțumesc, d-le Liviu, pentru apreciere.Nu trageți în pianist, face și el ce poate. Nu trageți în mine, fac și eu...Din păcate, așa cum se întâmplă de ani buni în presa noastră literară, s-au făcut și se fac și aici "servicii de reciprocitate".Te public în "Poesis" la Satu-Mare dacă mă publici în "Vatra" la Tg.Mureș...Te citesc și spun vorbe măgulitoare (de cele mai multe ori fără acoperire) dacă mă citești și faci același lucru despre mine..Troc de prost gust !

 =  domnule Răzvan
Liviu Nanu
[09.Apr.06 11:30]
Domnule Răzvan, cunosc fenomenul. În general nu se aplică celor mici, ca noi. Din această cauză multe dintre revistele literare fac compromisuri, adică practică o politică de gașcă. În dauna calității. Eu, din fundul provinciei nu am posibilitatea să îndrept această stare de fapt, resursele mele sînt limitate. Dar am promovat și o voi face și de acum înainte, acolo unde ușile îmi sîntn deschise, literatura autentică fie că e scrisă de tinerii aceștia talentați care nu au șansa publicării, fie că e scrisă de cei din generația noastră, care nu sînt acceptați nici de cei mai în vîrstă, nici de cei tineri, deci au un dublu handicap.
Cu prietenie,
Liviu Nanu

 =  D-le Liviu. E greu să ai coloană vertebrală în zilele noastre. E greu dar frumos
razvan ducan
[10.Apr.06 07:36]

Mă bucur d-le Liviu că gândim la fel în acestă direcție.Și eu la Târnăveni sunt tot din fundul provinciei.Nu înseamnă că scriu (că scriem) o poezie ..provinciară, adică în sensul de a fi de mâna a șaptea !Să vă dau un exmplu de ceea ce s-a întâmplat cu..mine.Fiindcă nu m-am aliniat unuor jocuri de culise făcute de conducerea filialei Tg.Mureș a Uniunii Scriitorilor, când mi-am dus dosarul de primire în uniune, firesc, filialei Tg.Mureș (Târnăveniul e la doar 40 de Km), pentru a fi discutat ulterior la București,acesta a fost..dat perdut, așa încât a trebuit să-mi refac tot dosarul și să merg la Cluj (100 de Km de Târnăveni) unde am fost primit cu brio.Se întâmplă niște măgării la Tg.Mureș și probabil și în alte părți.E greu să ai coloană vertebrală în zilele noastre.E greu dar frumos.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0