Comentariile membrilor:

 =  Mi-a plăcut articolul
nicolae tomescu
[18.Feb.08 11:30]
dar, cred eu, ca viziunea Dvs,despre hulubul din mâna lui Gagarin, să devină și a majorității basarabenilor este nevoie ca aceștia să știe și despre A. Vlaicu, Traian Vuia H. Coandă și mulți alții.

 =  Recenzie la articolul lui Boris Druță
Valerian Ciobanu
[28.Mar.08 17:03]
Iată că și după ziua de 27 martie, după 90 de ani de la votarea Actului Uniri Basarabiei cu România tot despre probleme dificile scriem. Mi-a plăcut și mie articolul, dar teamă-mii că și la 100 de ani tot așa vom fi.
Vreau să sugerez autorului, cât și eventualilor cititori, că nu monumentele ridicate deja de alții trebuie să ne preocupe, ci oamenii care au mai rămas în Republica Moldova. Ei urmează să fie remodelați. Despre deșteptare nu mai zic nimic, pentru că s-a încercat o vreme cu "Deșteaptă-te române, din somnul cel de moarte..." și unde s-a ajuns?
Flăcăii și fetele basarabene au fost duși sau sau dus de bună voie și în locul lor au rămas numai babele Marta, Maria, Ioana sau Eugenia, care se crede EVghenia ca și fost președinte a Parlamentului de la Chișinău. Iar cu baba Marta, Maria sau Evghenia, de Zinaida nu mai zic nimic acum, nu mai remodelezi oamenii. Și ei în loc să fie din "lutul iubirii", sunt din lut călcat cu tancul și tot pe Grigorii Kotavskii sau Pavel Morozov au să-i prefere...
Așa că, dragă Boris, hai să modelăm mai bine oamenii, așa cum se cuvine,
să-i modelăm!..

 =  Aleea cosmonauţilor din Chişinău
Gaina Alex
[11.Jul.08 23:15]
Stimaţi Boris, D-le Tomescu şi Valerian!

Am vrut să vă amintesc că în anii 80 în grădina publică Ştefan cel Mare a existat o alee a cosmonauţilor. Ea se afla în partea vestică a grădinii. Pomii există şi astăzi însă au dispărut plăcuţele cu inscripţiile respective.
În general tema este una foarte importantă după mine sub mai multe aspecte. Să nu uităm, că cucerirea spaţiului cosmic de către sovietici a servit ca propagandă a comunismului. Amintiţi-vă cum pozau cosmonauţii, cel puţin primii cu Nichita Hruşcev pe tribuna mauzoleului. Consultaţi enciclopediile şi veţi vedea, că toţi, sau aproape toţi cosmonauţii din URSS erau comunişti. Mai mult ca atât Sergei Pavlovici Coroliov (Korolev), a fost şi el comunist.

Dar trebuie să ne lămurim în această situaţie. La fel de bine se ştie, că Korolev a stat la închisoare începând din 1938, la fel cum au stat mulţi dintre oamenii de talent din Rusia. În 1953, când s-a terminat cu Stalin, Korolev a crezut, că s-a terminat şi cu comunizmul şi a intrat în PCUS.
Evident, Korolev, la fel ca şi Saharov şi mulţi alţi oameni talentaţi s-au aflat sub controlul permanent al KGB-ului, indiferent de faptul, dacă era la cârmă Stalin sau Hruşcev, dacă era comunist sau nu.

Korolev este autorul primului satelit şi această realizare este deasemenea de o importanţă foarte mare pentru progresul umanităţii. Nu mai mică decât zborul lui Gagarin. Au urmat sateliţii cu câini (Laica), deasemenea momente de referinţă în istoria cosmonauticii.

Autorităţile sovietice au impus condiţia tuturor celor ce doreau să zboare în cosmos să fie membri ai PCUS. Ştiţi foarte bine, că şi Gagarin a fost membru PCUS. Eu cred, că guvernanţii îi controlau pe cosmonauţi, ca şi pe cei mai de vază oameni de ştiinţă atât în faza intrării în PCUS, cât şi după.

Se mai ştie, că autorul satelitului şi a primului zbor pilotat fusese desemnat pentru primirea Premiului Nobel, însă Hruşcev a intervenit într-un asemenea mod, ca în străinătate nici nu s-a aflat, cine a proiectat satelitul şi nava "Vostok". Korolev a fost un om de ştiinţă secret. Numele lui s-a aflat mult după zborul lui Gagarin, şi chiar se pare, că abea după ce venise Brejnev.

Aceasta iarăşi nu înseamnă, că Brejnev a fost mai democrat decât Hruşcev. Fiecare despot cu complexele proprii.

Este important după mine să observăm:
1) Rolul de excepţie al lui Korolev în derularea programelor cosmice sovietice.
În acest sens eu l-aş plasa pe Korolev înaintea lui Gagarin ca valoare. Gagarin putea să refuze să intre în partid, sau să colaboreze cu autărităţile comuniste la un anumit punct.

2)Probabil, Gagarin a avut şi el încercări de conştiinţă atunci când vroia să zboare, dar ... ( Punctul din formular...). Trebuie să citim, ca să nu umblăm cu ghicitul. Undeva printre rânduri se poate găsi, cine a fost un comunist sincer, dacă nu înveterat. Se ştie, că Gagarin a avut concurenţi la momentul selecţiei pentru zbor. Tactica Sovietelor a fost întotdeauna să se dea preferinţă comuniştilor. Poate Gagarin a fost un comunist înveterat? Eu nu afirm acest lucru, ci doar întreb. Am dreptul să întreb. Poate Gagarin a fost mai devotat partidului decât Gherman Titov?


Eu î-mi amintesc, că atunci când pe tata îl luau în partid (în anul 1959), au fost momente când i s-a spus direct: "Nu vei putea fi unicul director din raion nemembru de partid. Dacă nu intri în partid, va trebui să părăseşti poatul de director de şcoală". El era director din 1955. Şi era, se pare, unicul director, sau printre foarte puţinii directori din raion nemembru de partid. Eu ascultam la 4 ani discuţiile nocturne între mama şi tata. Discuţiile erau lungi. Agitatorul, care umbla după tata făcea propagandă pentru comunizm, că uite ruşii zboară în cosmos, au făcut centrală hidroelectrică pe Răut, au dat radio în sat şi câte şi mai câte, că în curând se va asfalta drumul din sat. Agitatorul se ţinea scai de tata cu aceste realizări. Mama se opunea intrării lui tata în PCUS. Erau certuri câte odată seara.

Sigur, scara geografică şi a personalităţilor este diferită. Să nu comparăm sătucul Căzăneşti cu Centrul cosmic sovietic. Dar, vreau să vă spun, că intrarea în PCUS era un eveniment neordinar.

Î-mi mai amintesc, în legătură cu aceasta, lamentările fostului meu coleg Vasile Nedelciuc cu ocazia cererii pe care o depusese pentru a intra în partid. După ce depusese cerere de a intra în partid, au început să-l controleze cei de la KGB. El mi-a spus acest lucru. Nu ştiu cu ce s-a terminat acest control şi, la fel, nu-mi amintesc dacă a intrat sau nu. Aceasta era prin anii 80.

În definitiv, problema se rezumă la interacţiunea dintre KGB şi PCUS pe vremea URSS! Pe de o parte comuniştii erau la vedere şi, deci sunt credibili, sau mai credibili. Cu excepţia celor ce se discutau la adunările de partid, unde nu erau admişi toţi cu hurta. Dar, în general noi îî ştiam cu toţii. Ei, Boris, spune, tu nu ai ştiut, că Canivovschii, învăţătorul nostru de geografie a fost membru de partid? Asta o ştiau toţi elevii din şcoală! Că Dabija a fost membru de partid asta deasemenea o ştiu cu toţii. Iar, dacă nu ştii, deschide enciclopedia "Literatura şi Arta Moldovei" . Dar, uite că Academicianul Nicolae Străjescu nu a fost membru de partid. La fel ca şi Landau, Tamm şi nu la fel ca şi Semenov, aceştia din urmă fiind laureaţi Nobel.

Să nu minimalizăm organele KGB ale lui Hruşcev. Noi ştim, că în URSS au fost 14 mln de comuniştipe la 1980, iar conform unor altor surse mai recente -19 mln. Dar câţi ofiţeri a avut KGB-ul ca funcţie de timp? Şi nu mai puţin important, câţi informatori, sau agenţi invizibili a avut KGB-ul? Căci ăştia nu erau mai slabi decât comuniştii. Nimeni nu i-a ştiut niciodată!


Ce căuta ucigaşul preşedintelui John Kennedy la Minsk înainte de 1962?




Ca să revin la sibiect:

1) Trebuie să citim ce scriu însăşi cosmonauţii despre PCUS şi comunism.
2) Să facem o distincţie între un aviator, care vrea să zboare în cosmos, şi Hruşcev. Poate printre cosmonauţii sovietici au fost şi nesimpatizanţi ai comunizmului?
3) Cred, că ar trebui să restabilim aleea cosmonauţilor şi să-l invităm şi pe Dumitru Prunariu să sădească un pom la noi la Chişinău. Dar, poate nu numai pe Dumitru Prunariu, ci şi pe Remek şi pe cei din Polonia, Germania, Bulgaria.






Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !