Comentariile membrilor:

 =  leonard ancuta
dan herciu
[11.Mar.08 19:42]
un poem, cu ritm și suflet de esență tare cu trimitere în vremuri vechi, precreștine...mi-a plăcut faptul că „cei ce n-aveau nume” (cei nebotezați) știau doar că „se spunea că îl vor crucifica sau îi vor tăia capul” ...parafrazările după Vechiul testament („ mâncați beți și vă veseliți”) trimiterile la „molimă, „pești”, chiar și primirea morții râzând „înpreună cu curvele lor” dau farmec și credibilitate ....sunt de reținut și versurile : „scoteau noaptea din piepturi
și înveleau dușmanul cu ea” care dau o altă dimensiune războiului.
Am însă o dilema... care apare citind versul” au mâncat cartofi copți cu unt și sare”...acest vers poate trimite „timpul” poemului din „precreștin” în „postcreștin”.nu?
..și încă două sugestii (dacă-mi permiți : ) ):
- în strofa doi și începutul strofei trei se repetă „într-o zi”...eu aș modifica
- cred că finalul „ până ce liniștea /se prelingea ecou după ecou”...este sub nivelul de exceptie al poemului.
cu prietenie
dan
P.S. cred că este un poem de „recomandate” și sunt convins că cel puțin un editor va face lucrul asta.merită!

 =  parca
Mihai Robea
[11.Mar.08 21:04]
vorbesti de doua Romanii care nu se vor intalni niciodata, REALA ar fi cea a poetilor!?

 =  Just
Catalina Cadinoiu
[11.Mar.08 22:34]
Leo, îmi plăcu foarte mult.
O primăvară ca poezia ta!

 =  intrinsec și firesc uman
Plopeanu Petrache
[11.Mar.08 22:45]
Leonard, m-am gândit dacă există justificarea identificării spațiului și timpului poemului tău splendid, cu acela precreștin. Nu cred asta, pentru că poemul tău are trimiteri mult mai complexe care depășesc simplul timp precreștin! Aici nu este o simplă referire la acele timpuri paradisiace, la o vârstă de aur în care chiar și moartea era privită cu îngăduință ci altceva care face parte puternic integrantă din chiar fința creștinismului, dar dintr-o ființă umană a creștinismului nu din aceea fanatică ci dintr-una atât de intrinsec umană, încât o poți apropria sufletului fiecăruia.Este aș putea îndrăzni, o vârstă paralelă a creștinismului, una în care toate sunt privite cu un firesc de la sine înțeles.Îmi place foarte mult ce ai scris acum, cred că aș putea comenta mult fiecare trimitere, dar e bine să păstrez măsura și să nu trimit într-un derizoriu tehnicist acest, încă o dată, splendid poem
Felicitări!
Cu prietenie
PP

 =  Leo,
Dana Mușat
[12.Mar.08 10:38]
să-ți spun de ce place poema asta: pentru că nu plictisește. Poema povestește ceva, ca într-un basm, ca într-o nuvelă veche despre război, foame și morți.

Consider că este destul de dficil să scrii un poemâ-poveste(că nici nu știu ce denumire să-i dau).

Finalul l-aș fi vrut puțin mai dur, așa ca o lumină puternică după ce ochii ți-au stat în întuneric, sau ca o explozie neașteptată, departe de tine.

Salut!

 =  erată
Dana Mușat
[12.Mar.08 10:38]
poem-poveste

 =  tuturor
Leonard Ancuta
[12.Mar.08 11:38]
multumiri pe indelete si saturate si de luat acasa.

am citit cu atentie comentariile voastre, m-am bucurat foarte mult ca ati gasit o cheie de interpretare a poemului. fiecare din voi are dreptate, chiar eu insumi sunt surprins de bogatia sensurilor ce decurg de aici. nu as vrea sa punctez ceva anume, cred ca as distruge farmecul si in plus as obstructiona alte interpretari ce ar putea venii, pe care de altfel le astept cu drag.

va multumesc inca odata tuturor si astept noi pareri.

 =  erata
Leonard Ancuta
[12.Mar.08 12:13]
in comul anterior, am scapat pe undeva un i in plus. sper sa aveti mila de mine.

 =  excelent
Ligia Pârvulescu
[12.Mar.08 15:02]
Remarcasem textul inca de ieri, dar lipsa timpului in ultima perioada m-a impiedicat sa argumentez steluta pe care voiam s-o las aici. Imi pare tare bine ca textul a fost recomandat, o merita din plin.

 =  *
George Pașa
[12.Mar.08 18:23]
Leonard, eu citesc mai mereu ceea ce scrii, observ în scriitura ta căutări neîncetate, variate registre stilistice, uneori atingând sublimul, alteori grotescul. Dar se pare că tocmai acolo unde limbajul e mai puțin novator, predominând ideea sau stările pe care le transmiți, realizarea estetică e mai deosebită.
Nu-i un paradox aici, dar, deși narativitatea e mai bine conturată, n-aș spune că lipsește lirismul, conturat, poate, prin acele versuri imperceptibil modificate de la o strofă/ secvență la alta : "setea era a lor (..)/ curvele lor/ erau curvele lor", sau prin finalurile strofelor. N-aș vrea să mă refer la semnificații, am înțeles în felul meu, poate mai ciudat pentru alții, lăsând pe alții mai "pricepuți" să le înterpreteze. Mai spun numai atât: un text ce-și merită recomandarea.

 =  *
Leonard Ancuta
[13.Mar.08 17:08]
Ligia, multumesc pentru intentie, aprecierea e mai importanta pt mine. in plus sustinerea ta ma onoreaza.

George pasa, ma bucur ca ma citesti adesea, nu aveam de unde sa stiu. nu sunt un maestru in tehnici de scriere, dar cateodata mai iese cate ceva. apreciez de asemenea ca si tu esti de acord cu recomandarea acestui tecst.





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0