Comentariile membrilor:

 =  Apa aceluiași rîu - omul aceleiași întâmplări
mariana fulger
[22.Apr.06 18:15]
Nici un om nu poate să intre în apa aceluiași râu de două ori, deoarece nici râul și nici omul nu mai sunt la fel.

Discutabil. Dacă și unul și altul se schimbă în timp, nu se pot schimba în același procent, ca să poată forma încă o dată un întreg? Filosofia mi se pare un teren umblat în lung și în lat, dar încă nedesțelenit. Unele interpretări se fac prea unilateral. Cred că m-aș putea certa cu tine la infinit pe teme de acest tip. Sărbători fericite!

 =  pe miristea filosofemelor
dorin cozan
[22.Apr.06 19:15]
imi permit sa raspund marianei:
oamenii inteligenti ca noi nu se cearta. mai ales ca la infinit toate coincid.


 =  paratext.
dan mihuț
[22.Apr.06 19:28]
da, nu ne putem certa. am pierde din atenție o oarecare lipsă de discursivitate, o nuanțare greoaie în anumite momente. și, ca să nu mă trăznească fulgerul irelevanței, mă opresc aici și promit să aștept seria următoare a acestei "postmoderne" serii în intenție. domnule cozan, poftește la râu. începem desțelenirea cu o baie în râul de-acum trei mii de ani!

 =  Mariana
Manolescu Gorun
[22.Apr.06 19:54]
Mai Mariana, nu stiu daca ai formatie "matematica" sau numai te intereseaza "matematica". In prima ipoteza, asi putea sa-ti furnizez niste spatii "Hausdorf" (nu stiu daca se scrie cu doi de ff sau cu unul singuer si n-am chef sa verific)"nemertrice" care pot "modela" "instantaneitatea" fara "spatialitate". Si daca e o posibilitate care se "poate", atunci eu am incredere in ea ca si in geometriile ne-euclidiene. Cu atat mai mult cu cat si in alte contexte culturale (extrem-orientale dar si de prin alte parti, e.g. vezi 'Gandirea Salbatica' a lui C. Levi Straus sau lucrarile lui Mircea Eliade, Culianu, David Bohm, aia de se ocupa acum cu tot soiul de teorii: ale string-urilor, super-stringurilor, buclelor etc., etc.) se pare ca SACRALITATEA "naste", pur si simplu, "timp" + "spatiu" sub forma de cuante "spatiu-timp". Pe aici se poate umbla pana inebunesti de-a binelea. Ca si prin "twistor"-ii lui Penrouse (in care timpul merge nu numai inainte dar si inapoi - evident nu in Lumea noastra (profana) de toate zilele). Mai iesi si tu din "temporal" si "spatial" si mai du-te in "Lumea sensurilor si semnificatiilor" cum o numesc eu si, te asigur ca, daca o "experimentezi" o sa ajungi sa fi mult mai detasata, inclusiv de ceea ce numim "moarte" si/sau "viata" . Dar, pana atunci, "Cristos a Inviat!", chiar daca in avans, dar in spiritul traditiei noastre crestin-ortodoxe care, ca orice traditie (indiferent ca e crestina, islamica, budista etc.) ne "conditioneaza" si, intr-un fel, prin religie "institutionalizata" in cadrul diverselor "biserici" ne "manipuleaza" si ne face sa nu ne mai intelegem om cu persoana, indepartandu-ne chiar de SACRALITATE care e aceiasi pentru toti astia care ne aflam in "Pestera" lui taica Platon. Asta nu inseamna ca, fiecare pe limba lui, nu poate experimenta SACRALITATEA in sanul (laptos) al fiecarei religii careia ii apartinem. Cu conditia sa facem abstractie de faptul ca Biserica in care intram este una crestina, o moschee, sinagoga etc.. Acum nu ca eu asi detine "Adevarul Absolut" si ca pot da sfaturi altora. Dar m-am cam plictisit de tot soiul de chiote, chuituri si chicote cu pretentii "metafizice" care cam circula peste tot, in diverse limbi ale unui nou Babel. Si daca-l intrebi pe un "credincios practicant" daca a experimentat pe pielea lui SACRALITATEA o sa-ti raspunda, de obicei, ca nu, dar asa scrie in "Scripturile" dansului. Cum mi-a raspuns un apucat de "martor al lui Iehova" cu care m-am intretinut intr-o atmosfera "calda", "prieteneasca" si distractiva (pentru mine)provocandu-l cu tot soiul de argumente "contra" (tot din Biblie)pana a abandonat (dupa cateva ore) si ne-am despatit prieteni dupa ce am vorbit discutii.

Se aproprie ora 12 si vreau sa ma duc "curat" la Inviere (in felul meu propriu si individual) facand abstractie de orice si oricine pentru a "simti" SACRALITATEA.

Fie ca gandurile mele sa te insoteasca pretutindeni!

Gorun

 =  unde?
ioan peia
[22.Apr.06 21:25]
acestea-s simple fișe de lectură. astfel de fișe poate face oricine. unde-i contribuția personală a... eseistului?

 =  raspunsuri
Manolescu Gorun
[23.Apr.06 08:36]
Mariana
"Fie ca gandurile mele sa te insoteasca pretutindeni!"
Cred ca ai subinteles "gandurile mele bune". Inca o data: Cristos a inviat!

Dorin Cozan

"mai ales ca la infinit toate coincid."
Daca pana acolo nu ne mananca sfintii.

Dan Mihut

"o oarecare lipsă de discursivitate, o nuanțare greoaie în anumite momente"

Promit sa incerc sa fiu mai "cursiv" cu proxima ocazie pe care, cu amabilitate, o astepti. Numai bine.

Ion Peia

"unde-i contribuția personală a... eseistului?"

Poate-mi raspunzi matale, dom' inginer. Si astfel aflu si eu. Ca ultima data cand ne-am intalnit (inginereste)pe la caminele alea culturale am ramas, reciproc, cu tot soiul de nelamuriri metafizice. Asa ca una in plus (daca n-o s-o poti descalci) nu mai conteaza.

Un "Gorun cu craca-n cer" (cum ai avut inspiratia de-a dreptul "poetica" sa ma numesti la zisa ultima noastra intrevedere); ramanand totusi, in acelasi timp si simultan, al dumitale "nou" neo-arghezian (ca vechiul erai tu - dar ce sa-i faci? Intelegi cam greu si treb' sa ti se explice cu rabdare si de mai multe ori ca poate, poate...)



 =  deh!
ioan peia
[23.Apr.06 11:56]
nenorocirea e că nu prea am nevoie de lămuririle unui savant ca să pot dumiri ce și cum! dacă am pus întrebarea asta, e pentru că, așa cum am spus, am remarcat că fișele de mai sus sunt DOAR o reproducere seacă, fără nerv și noutate, a unor lecturi pe care, eventual, le poate reproduce oricine are ambâț să pară cioclopedic. dacă aș fi remarcat un ton personal aparte, care reașeza temele sus-citate și aborda un tip de discurs lumesc mai puțin arogant, discurs care, ușor observabil, rămâne undeva în sferele semețe ale vedetismului academic, atunci, da! aș fi acceptat acel gen de contribuție la care am făcut referire. altcum, repet, "eseul" are aerul că explică unor proști chestiuni mult prea sofosticate pentru mintea lor primitivă. deh!
cât privește îndoiala matale carteziană asupra capacității mele de receptare a unor noțiuni așaaaaaaa de complexe, dă-mi voie să-ți explic că am trecut și eu p-acolo, da' nu mi-am pus pe cap nici o coroană de dafin și nici în piept un sistem de semnalizare!

 =  erată
ioan peia
[23.Apr.06 11:59]
era un "sofisticat" pe-acolo...

 =  Sofisme
mariana fulger
[23.Apr.06 13:10]
Văd că s-au încurcat rău ițele prin comentariile acestea. Cearta mea însemna discuție la infinit. Mi-ar plăcea să discut cu tine la infinit pe astfel de teme și să caut înțelesuri dincolo de înțelesurile stabilite, încercând să dau o altă dimensiune realității luate ca atare. O zi frumoasă.

 =  corespondenta
Manolescu Gorun
[24.Apr.06 08:03]
Ion Peia

Peișor tăticule, sunt două categorii de tipi care nu trebuie contraziși: ăia geniali din naștere și ăilalți care umbla cu galoșul tras de sfoară după ei și zic "Cuțu,cuțu!"; și, dacă vrei să le faci plăcere și le spui: "Vai, ce cățel fumos!", îți răspund: "Ce, te-ai țicnit!? Nu vezi că-i galoș?" , "Atunci de ce nu-l pui în picior?", "Mă, ești tâmpit de-a binelea! Vrei să mă muște !?"

Cred că cei care trec pe-aici nu-i interesează nici geni(t)alitatea ta și nici academismul meu. Și, dacă mai continuăm, ajungem la limbaj de băieți de cartier. Și ne provincializăm di tăt. Iar marea cultură universală o să intre într-o suferință imensă de lipsa noastră. Așa că, de acum încolo, scrie-mi la poșta redacției. Și o să-ți răspund (dacă 'oi trece pe acolo și 'oi avea și chef).

Mariana

Oricând la dispoziția Dvs. să ne certăm frumos pe tema dată. Și dacă-i va interesa și pe alții, cu atât mai bine.

 =  mare greșeală
ioan peia
[24.Apr.06 10:10]
Gorunaș-călțunaș,
Destul de hazliu scheciul autobografic din prima parte. Te felicit pentru sinceritate!
Dar, mai ales, pentru deșteptăciune. Ar fi un gest de o supremă noblețe și generozitate, săvârșit în beneficiul umanității, să-ți lași creierul, post-mortem, pentru studiul aprofundat al unei astfel de excepții anatomico-fiziologice. În felul acesta, cultura universală nu ar mai intra "în suferință" și m-aș putea felicita și eu pentru geniala idee de a-ți fi sugerat acest lucru.
PS. Dacă ai să faci o mică statistică a mostrelor tale de erudiție postate anterior, vei observa că ai fost ignorat cu entuzism. De data asta, ai, cel puțin acum, 166 de prezențe, ceea mă umple de mândrie telectuală fără de seamăn. Nu e simplu să scoți la lumină un geniu neînțeles, decorat ca o tunică sovietică, dar ignorat ca o katiușă ruginită.
Ai face o mare greșeală să nu mai răspunzi și să te recufunzi în neantul din care tocmai te scosei...
PPS. Fii ceva mai elegant și respectă, totuși, onomastica. Dacă mi-aș permite să elimin o silabă din numele tău, cred că aș obține ceva de genul: Mao Lescu!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0