Comentariile membrilor:

 =  creionul rosu - prima parte
Adriana Lisandru
[09.Sep.08 12:18]
1) trecerea de la persoana a II (primul paragraf) la persoana I (al doilea paragraf) se face prea abrupt;
2)"Mă așez pe asfatul umed al scărilor. Aud pașii grei a unui bătrîn cu cîrjă." ai doua epitete, destul de banale, in doua propozitii scurte succesive.
3)"genții grele de școală cu niște cureluși"... corect:cureluse ;
4)"Zgîrîi asfaltul cu unghiile pe care nu mi le-am crescut niciodată în mod exagerat" - poate "nu mi le-am lasat sa creasca";
5)"Fără vreo intenâie, îmi modelez pe față o mimică de om inteligent." tautologie; mimica = expresia fetei! ( si typo la intentie);
6)"Mă sună un număr necunoscut." - poate te suna cineva de la un numar
necunoscut?
7)"Ecourile sunetelor lungi răsună în fiecare ungher al nopții."...:) asta e o fraza de o maaare ...candoare, ca sa spun asa.
8)"Întotdeauna îmi rămîne un etaj pe care să-l ridic fără lift." - oh! mic Sisif ce imi esti! :))) il ridici intr-o mana sau in doua?

ma opresc.
te sfatuiesc sa revezi cu seriozitate textul.


 =  etara la punctul 7
Adriana Lisandru
[09.Sep.08 12:21]
o propozitie de mare candoare.

 =  revin
Adriana Lisandru
[09.Sep.08 12:50]
voiam sa scriu "erata".
si daca tot am revenit: corect este "pasii grei AI unui batran". (punctul doi)

 =  creionul rosu - partea a doua
Adriana Lisandru
[09.Sep.08 13:06]
9)"Înainte să bat în ușă m-au acoperit lacrimile." - pentru Dumnezeu, Ecaterina, incearca sa vizualizezi ce ai scris. Te-au acoperit de sus un jos sau de la stanga la dreapta?
10) "Căutau un colț de mînecă să-mi șterg obrazul. Nu am găsit decît aceeași încheietură a mîinii drepte pe care o țin acum cu stînga, scriind."
Deci ele, lacrimile, cautau "un colt de maneca" (sic!) si tu ai gasit numai incheietura?
11)"Nu a simțit că sunt un element sărit" - esti sigura ca "sarit este adjectivul adecvat?
12)"...un element sărit din grupul de copii mai modest acum la număr, numele cărora îl cunoșteam mult mai bine decît ea." - ale caror nume le cunosteam, Ecaterina!...fiindca este mai multe nume.
13)"Ne-a propus politicos să gîndim un dialog în doi prin care ne-ar cunoaște mai bine." - sa "ganditi" un dialog ori sa purtati un dialog?

uite ca ma opresc la punctul 13. sper sa nu-ti poarte ghinion.
si o fac ferindu-ma sa vorbesc si despre stangaciile stilistice. pentru ca aici intram pe un teren subiectiv. nu?

sincer, cred ca e prea devreme sa incerci proza.

 =  Adriana
Leonard Ancuta
[09.Sep.08 13:13]
ce n-as da sa am si io parte de atata atentie si de o mana de critic chirurg asa ca a ta. sincer vorbesc. ma gandesc insa ca la 17 ani, un astfel de criticism nu face bine la sufletel, descurajeaza, ma gandesc chiar ca biata fata va plange vazand cata pornire e asupra ei si nu va intelege in niciun caz buna intentie. De aceea zic, doamna profesoara, nu mai vanatzi iepurasi si treceti la ursul brun.

 =  Leonard
Adriana Lisandru
[09.Sep.08 13:16]
consideri ca laudele gratuie sunt mai sanatoase "pentru sufletel"? :) probabil. dar asa nu va evolua ca scriitor.
nu-i vorba de nicio pornire, doar de gramatica limbii romane.

 =  sunt onorata
Ecaterina Bargan
[09.Sep.08 20:03]
adrinana, dar si trminata de la lecti. revad maine, multa.

leo, multumesc de incurajare.

va urma, atita zic.

ecaterina

+ text bun
Ioana Geacăr
[09.Sep.08 22:26]
Felicitări pentru seriozitatea cu care ai construit acest text, atît de impregnat de real, de firescul vîrstei.Uite și o abatere, metaforă-clișeu (o impuritate pentru stilul minimal pe care-l abordezi!):
"Ecourile sunetelor lungi răsună în fiecare ungher al nopții"
Părerea mea, nu chiar de 13 :)
- trecerea de la persoana a II (primul paragraf) la persoana I (al doilea paragraf) se face prea abrupt;dar e bine, tensionează
- Mă așez pe asfatul umed al scărilor. Aud pașii grei a unui bătrîn cu cîrjă." ai doua epitete, destul de banale, in doua propozitii scurte succesive.----ar fi banale pentru un text romanțios leșinat, dar aici n-ai nevoie decît de adjective care să redea viața, senzația de viață trăită, nu de bijuterii lirice
(să nu te prind!!!)
-"Zgîrîi asfaltul cu unghiile pe care nu mi le-am crescut niciodată în mod exagerat"- felicitări pentru curajul ...lexical. C a și în "Întotdeauna îmi rămîne un etaj pe care să-l ridic fără lift."(ludic placut!).(Dacă ajungi la abstractizare și mai sunt pe aici o să te admonestez!)
- "Mă sună un număr necunoscut." ---E o exprimare normală pentru un om care are mobil (sau telefon fix!)
- "Înainte să bat în ușă m-au acoperit lacrimile." Cam patetic aici, nu deranjează hiperbola decît ca abatere de stil. Ca și fericirea și bucuria exprimate exprimate rapid, una după alta.
- Uneori mai faci și stîngăcii stilistice, la orice vîrstă! Dar dacă-ți formezi o conștiință artistică, o să le vezi/recunoști/corectezi!
Nu trebuie să te superi cînd ți se atrage atenția asupra unor greșeli, fă corectura, te rog! (completezi, nu complectezi!) Ia cu grijă fiecare enunț!
Iar eu înstelez o încercare bună de proză!
Sper să reziști la toate atacurile de aici !


 =  pentru Adriana
Ioana Geacăr
[09.Sep.08 22:31]
Chiar așa: "sincer, cred ca e prea devreme sa incerci proza".???????????
Dacă corectezi pe alții cu atîta minuțiozitate (era să zic malițiozitate)cochetă de salon, de ce nu folosești naibii diacriticele că zăpăcești copilul!!!!

 =  Katerinei
Silvia Goteanschii
[09.Sep.08 22:34]
chiar nu știu ce poate fi mai dificil: proza sau poezia
încheierea este de toată lauda - Afară era dimineața încă. Aerul rece și umed îmi modela plămînii de dinăuntru. Am urcat în 105. M-am ghemuit într-un scaun fără pereche. Căștile în urechi, Hamsun pe genunchi, viața asta ratată în ghiozdanul de pe umărul care mă doare tot mai mult - și la 17 ani se poate naște în suflet secretul cuvîntului

sunt de acord cu steaua, felicitări

 =  Katerinei
Silvia Goteanschii
[09.Sep.08 22:39]
și, fii mai blîndă în comentarii, chiar și cu cei care nu prea știu acel secret al cuvîntului, unii au potențial, chiar dacă la începuturi secretul e stîngaci pentru ai determina să scrie mai frumos
desigur, susțin critica acolo unde nu se face poezie, ci un ..... vai de mama lui
cu drag, silvia

 =  Adriana
Ioana Geacăr
[09.Sep.08 22:39]
scuze de revenire, sunt nelămurită: care e vîrsta bună pentru proză?

 =  Doamnei Ioana Geacăr
Adriana Lisandru
[09.Sep.08 22:45]
Nu folosesc "naibii" diacriticile din comoditate, recunosc. Dar nu stiu in ce masura asta va justifica tonul folosit.
Ganditi-va ca nimeni nu-i va arata greselile si textul acesta ar ajunge la o editura. Sau la o revista. Aici sunt cateva variante: le corecteaza editorul (corectorul) daca are timp, sau...nu o face. Si atunci...Dar nu, nu intentionez sa pornim o polemica. Insa opinia exprimata acolo este opinia mea si mi-o asum, asa cum si dumneavoastra v-ati exprimat una.
Am specificat ca nu vorbeam de stil, dar a incerca sa scrii proza fara a stapani suficient exprimarea in limba in care scrii mi se pare echivalent cu incercarea unui sculptor de a slefui marmura cu o lingura de lemn.
Concluzia: Nu corectam din malitiozitate. Sper ca Ecaterina sa inteleaga asta.


 =  *
Adriana Lisandru
[09.Sep.08 22:50]
erata: echivalenta*.
varsta buna pentru proza? Cea in care constati ca dispui de suficienta maturitate in exprimare. Probabil.
Eu inteleg ca Ecaterina are atuul varstei ei, chiar si pe cel al distantarii de tara si de limba romana; insa nu consider ca acesta e un motiv pentru a se multumi cu putin.

 =  Adriana
Ioana Geacăr
[09.Sep.08 23:59]
Te citez:"Eu inteleg ca Ecaterina are atuul varstei ei, chiar si pe cel al distantarii de tara si de limba romana; insa nu consider ca acesta e un motiv pentru a se multumi cu putin. " Dar ăsta nu e un atuu s-o tratezi cu vulgaritate! și suficiență! și răutate. Am văzut și pe alte pagini în ce dialog o tîrăști.
Zău, e stupid ce zici: "Nu folosesc ... diacriticile din comoditate, recunosc". Tonul meu e justificat!!! NU SE FACE CORECTURÃ FÃRÃ DIACRITICE".
Exemplele cu editura etc. sunt puerile. Corectură ți se dă, talent nu. Și Ecaterina are talent. Sper să nu se mai lase tîrîtă în dialoguri care-i irosesc timpul.

 =  intr-adevar...pierdere de vreme.
Adriana Lisandru
[10.Sep.08 00:41]
aluzia dvs la "alte pagini", unde Ecaterina intra, de altfel, din proprie initiativa, spunandu-si parerea ca orice membru al sitului (pretinzand, deci, sa fie tratata ca orice om matur care scrie aici) m-a luminat. si m-a linistit.
daca ceva ma dezamageste, e faptul ca, din cate inteleg, steaua a fost acordata mai mult drept compensatie pentru "rautatile" mele. dar poate ca ma insel. bine ar fi!
la urma urmei este alegerea dumneavoasta si steaua dumneavoasta. dispuneti de ea cum doriti, fireste.

P.S: nu am ezitat sa-i laud textele sau sa remarc partile bune din textele Ecaterinei cand am considerat ca merita.
Si cu asta, va doresc noapte buna.

 =  ioana, silvia, adriana
Ecaterina Bargan
[10.Sep.08 07:07]
doamna geacar, multumesc pentru critica, polemica, aparare, apreciere, instelare, incurajare, dar nu trebuia. cu exceptia criticii aplicate nu mai trebuia nimic. stelutele pentru mine au ajuns a fi niste jucarii de care nu mai am nevoie, desi la inceputuri imi curgeau ochii dupa ele, fiindca nu stiam cum e sa-ti fie instelat un text. mi-a trecut repede. promit sa corectez toate punctele pe care le voi considera necesar de rectificat din critica dumneavoastra, precum si din cea a adrianei. nicidecum nu consider cele relatate mai su atacuri, pentru ca dupa cum bine stiti, sau dupa cum a mentionat si silvia, nu sunt o dulceata in comentarii, dar o sa-mi revin, macar constructive sa le fac. nu trebuia sa purtati acest dialog cu adriana, eu dormeam la ora aceea, dar as fi clarificat situatia daca eram online. stiu las ce dialoguri va referinti, la textul ulcior, cind adrana mi-a zis ca ma fac de ris, nu am facut decit sa inchid calculatorul, m-am culcat, si dimineata am plins. pentru ca tin mult la aceasta persoana, si cu siguranta nu m-ar fi deranjat daca replica ar fi venit de la altcineva, cu doar citeva exceptii. o admir si o respect pe adriana. nu ma pot supara pe ea, orice ar spune in adresa mea, m-am convins de chestia asta. este o persoana extraordinara, care m-a ajutat mul si stiu ca imi doreste binele. multumesc de timpul acordat. (imi cer scuze ca nu am utilizat diacritice ca sa va raspund, fiti sigura ca nu am facut-o intentionat. dar nici nu cred ca lipsa diacriticilor in comentarii da dovada de absenta minutiozitatii sau chiar seriozitatii in comentarii. nu este un reper forte, iar eu sunt destul de strong la critica).

silvia, multumesc. voi continua scrierile in acest registru, si in altele. iti spun eu, proza e mai greu de scris. comentariile mele vor fi tot mai bune si mai serioase, dar nu spera sa fiu mai putin aspra. voi fi doar sincera, atit promit.

adriana, nu trebuia sa revii aici, sa porti acest dialog. am zis ca nu ma supar pe critica ta, ca iti stiu bunele intebntii, si am incredere in tine (mai ales ca m-ai facut un sisif dragalas). stii bine ca ti-as fi luat apararea in orice context, fiindca te pretuiesc mult. dar nu imi mai da atite lectii pentru care sa pling dimineata. multumesc pentru cele ce am invatat pina acum de la tine.

ecaterina

 =  incă
Silvia Goteanschii
[10.Sep.08 07:22]
prin răspunsul tau la invitația mea de a fi mai blîndă dai dovadă de maturitate chiar la acei 17 ani. E o virstă frumoasă, cind nu trebuie sa cauti inspiratia, cind nu ai momentele acelea de incorsetare care te fac să arunci scrisul colea, ți desigur, discernămint poetic ai - baftă

 =  silvia
Ecaterina Bargan
[10.Sep.08 08:53]
un amic mai recent mi-a zis ca citindu-mi textele credea ca am vreo 30 de ani, si nu este primul care observa, deci nu mă mai miră absolut nimic ce face referințe la maturitate/vîrstă/seriozitate, pentru că știu că mi se dă mai mult decît am, și că sunt, da serioasă în poezie, precum și în viață. multam de revenire. bafta sa ai si tu.

ecaterina

 =  A...E
Ioana Geacăr
[10.Sep.08 10:58]
Adriana, la revedere
Și nu fi dezamăgită, am dat steaua pentru un text bun, cred că am scris destul despre el, deși mai erau multe de zis (cum ar fi asocierea titlului "Foamea" și a lecturii cu spațiul bucătăriei- o lucrătură prea tehnică dar care e un semn bun pentru devenirea autoarei).
Cînd iei creionul roșu asigură-te că ești pregătită (pt tautologie, pleonasm consultă o gramatică, nu dicționarul, ce ai luat tu ca tautologie e pleonasm).
Spune noapte bună orgoliului tău...nu mie.

Ecaterina,
N-am știut că e un duel îndrăgostit între voi două! Mă bucur că ești foarte puternică.
Cu drag,

 =  da da da ioana
Ecaterina Bargan
[10.Sep.08 11:04]
asta e. poate cu termenul prietenesc, nu indragostit. nu ma supar nici pe adriana si nici pe altcineva, daca vine cu argumente. si argumente ati adus ambele. adrianei ii permit s-mi zica orice, fiindca mi-i tare draga. multumesc pentru steaua incurajatoare in initirea mea in ale prozei, o iau ca pe un bun venit. nu credeam ca o sa ajung in latura aceasta a literaturii, cum nu credeam ca o sa scriu vreodata poezie, citiva ani in urma, cum nu credeam ca o sa indragesc vreodata literatura, pe cind nu stiam alfabetul. multam pentru multiplele reveniri, si tie, si lu sancho.

ecaterina

 =  Luciferica...
Victor Potra
[11.Sep.08 02:06]
O mică concluzie la șirul de comentarii de mai sus se impune...

A fost odată ca-n povești
A fost ca niciodată,
Din certuri mici și femeiești,
O proză înstelată.

Si era bună de citit
Si mândră-n toate cele,
Cum este netu-n asfințit
Si luna între stele.

Din umbra falnicilor biți
Ea pasul și-l îndreaptă,
Cu tactul dulce ce i-l știți
Ne aburește-n șoaptă.

Sunt Katy și-am venit pe mări
Să fiu cea ce străluce,
Pe literarele cărări
Ființa-mi vă seduce.

Cum vânătoru-ntinde-n crâng
La păsărele lațul,
Când eu la tine am să plâng
Să-mi înstelezi nesațul…

Și ar mai fi, dar mă doare... Firică, unde ești?!

 =  Solomonic shi solomonar
Adrian DUMITRU
[11.Sep.08 02:58]
Pentru numele lui d-zeu, herr Potra, m-atzi facut sa rad pana la lacrimi (-ouch!) cu aceasta reushita parodie (ei da, sufera prozodic shi nu numai, but who cares!? shi nu ma indoiesc de faptul ca vor exista voci care vor deplora luarea in raspar a geniului nemuritorului Eminescu. Nu vad de ce - ar fi fost mai putzin grav daca v-atzi fi inpirat din Baudelaire? Evident, baudelaire nu este studiat la shcoala din clasa din clasa a patra shi pana intr-a 12a. noapte. Cel putzin asha era pe vremea mea cu Eminescu).

Cu toate acestea, intr-adevar (shi nu se poate sa nu va aducetzi aminte), la 17 ani persiflarea este perceputa altfel.
Iar efortul drei Bargan este mai mult decat laudabil. In plus, dna Geacar are dreptate - aici este talent. dar shi mult de lucru (in plus, chiar shi prozei ultrascurte, nascute dintr-o senzatzie ori impresie, ii trebuie un dram de viziune conducatoare, uneori). Iar in acest caz (chiar shi Marin Preda ne-o spune) e loc de incurajare.

ceea ce nu inseamna - spun eu, solomonic - ca dra Bargan nu trebuie sa ishi asume micile scapari gramaticale. Dar - shi aici ma ashez un pic pro domo mea- in afara de gramatici, cine e perfect intr-ale gramaticii?

certamente, shi dl Ancutza are dreptate - tunurile trebuiesc calibrate dupa dimensiunea tzintei luate in calcul.

dar nici dna (dra?) Lisandru nu se inshela, in felul ei. atata doar ca ii lipsea un strop de, cum sa ii spun, "human touch".

Iata de ce ma raliez parerii dnei (drei) Goteanschii despre blandetze.

Pax fiat nobiscum!

 =  buna dimineata
Ecaterina Bargan
[11.Sep.08 07:42]
domnule potra, daca e sa fiu pe deplin sincera, ma asteptam sa ma injurati in poezia ceea, sau cel putin sa ma scoateti pe scena intr-o lumina mai putin favorabila. multumesc pentru ca nu mi-a'i stricat dispozitia de dimineata.

domnule adrian, tin sa va anunt ca textul meu nu este o partida de fotbal, iar comentariile de mai sus nu este lupta adversarilor. ei toti sunt prietenii mei. nu am nevoie de comentatori la antecomentariile antecomentatorilor. multam pentru cuvintele adresate textului.

ecaterina

 =  erata
Ecaterina Bargan
[11.Sep.08 10:55]
comentariile de mai sus nu sunt camp de lupta al adversarilor




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !