Comentariile membrilor:

 =  Actualitatea lui Eminescu
Rodean Stefan-Cornel
[11.Sep.08 13:30]
În opinia mea, excelentă idee, foarte inspirate titlul și subtitlul, foarte bună legătura cu Eminescu, foarte de efect, trecerea de la problemele atât de grave abordate de Poetul Național și de la problema (cu experimentul) atât de dezbătută acum, la poanta din versul patru al epigramei.
Epigrama are poanta bună, jocul de cuvinte și dublul înțeles (Mare Neagră, ca întindere de apă, cu care ne învecinăm și o gaură "Mare Neagră") fiind folosite cu măiestrie.
Ritmul și măsura sunt fără de cusur, limbajul este corect, clar și concis, ca la o epigramă bună. Din partea mea, care citesc atent cât mai multe producții de acest gen, încercând să-mi exemplific ceea ce studiez ca începător, felicitări sincere pentru elementele arătate mai sus!
Totuși, am două obiecții:
1. În mod evident, "înțeleagă" nu rimează cu "neagră"; "înțeleagă" rimează cu "leagă", "fefeleagă", "aleagă" ș.a.m.d.(pentru rimă "bogată") și cu orice cuvânt terminat în "agă" (pentru rimă "simplă"), dar "neagră" are un "r" în plus la finalul său; "neagră" ar rima, spre exemplu cu "pelagră". A pune să rimeze "înțeleagă" cu "neagră", care sună cam la fel, dar nu au terminații identice (și eu m-am păcălit o dată cu aceste cuvinte), este o "asonanță", acceptată de poetică doar la poezii și cântece populare (mai nou, și pe la textele de muzică ușoară).
2. Am citit undeva că, nu este bine să folosim formula "c-o", pentru că ar da naștere la confuzii (se poate înțelege "că o", "ce o", "cu o"); deci, în cazul epigramei de față, mai corect ar fi fost "cu-o", iar ritmul și măsura rămân la fel de bune.
Vă aștept și pe dumneavoastră, la dezbateri, asupra notelor de studiu intitulate "Învățăm împreună", postate de mine la "Personale".
Cu cea mai mare simpatie,
Cornel Rodean


 =  Antologie
Dan Norea
[11.Sep.08 13:45]
Emil, m-a rugat Sorin Olariu (care pentru moment nu are internet) să-ți transmit că, pentru a intra în antologia de epigrame de care probabil ai aflat, trebuie să trimiți 30-40 de epigrame, o poză si o scurta biografie. Adresa lui de email este: [email protected]
Succes !

La textul de față, eu aș cârcoti împotriva cârcotelii lui Cornel, legată de "c-o". A fost totdeauna prescurtare de la "cu o", niciodată de la "că o" sau "ce o". Omologul masculin este "c-un", uneori folosit (nu știu dacă e corect sau nu) "cu-n".
Cu rima "neagră" are dreptate, evident. Din păcate găsești greu o rimă bună la neagră. Altfel aveam până acum puzderie de replici, sintagma "gaură neagră" n-ar fi scăpat nevalorificată de epigramiști.

În schimb, nu-mi place "hudă", un regionalism de care până acum nu auzisem.


 =  Promit "c-o" să fiu mereu, foarte atent
Rodean Stefan-Cornel
[11.Sep.08 14:14]
Bine că am rămas pe net, ca să răspund pe loc:
1. Dane, spui că niciodată nu se folosește "c-o" cu sensul de "că o"? Îți spun că te-ai grăbit și sunt convins "c-o" să întâlnești nenumărate exemple (uite că deja, unul ți-am dat eu!)
2. La întrebarea ta, cum este corect "c-un", sau "cu-n", răspund tot acum, făcând apel la cartea unui profesor universitar, doctor în asemenea probleme. Citez din "Gânduri între 4 rânduri", Editura PRINTEURO, Ploiești, 2008, semnată de Elis Râpeanu. Iată ce scrie în această carte la pagina 26:
"Ceea ce ne-a atras atenția este o greșeală de ortografie destul de răspândită: scrierea "cu-n" în loc de "c-un"..............
.....din legătura dintre "cu" și "un", elementul important este "un", nu prepoziția "cu", deci "un" rămâne întreg, se reduce "u" de la "cu": "c-un". La fel, "pentr-un" (nu "pentru-n")."
În concluzie, este corect "c-un".
Cu aceeași considerație,
Cornel Rodean

 =  P.S.
Rodean Stefan-Cornel
[11.Sep.08 15:00]
P.S. În legătură cu "c-o", recunosc, nu se folosește niciodată pentru "ce o", dar, exceptând acest exemplu, problema pe care am ridicat-o la punctul 2 din comentariul de la ora 13.30 rămâne (adică, din "c-o" se poate înțelege atât "cu o" cât și "că o")

 =  Cornel, sigur "c-ai" dreptate :)
Dan Norea
[11.Sep.08 16:11]
...recunosc că m-am înșelat cu "c-o" în loc de "că o". Dar, pe de altă parte, nu cred că există situații în care să apară confuzii, "cu o" e urmat uzual de un substantiv, iar "că o" de un verb. Formula "sigur c-o blondă e mai deșteaptă" e posibilă, dar nu e uzuală. :))


 =  ,, Al meu suflet, Psyhée ''
bodea emil felician
[12.Sep.08 16:22]
D-le Rodean,
Vă mulțumesc pentru aprecieri și comentariu și vă admir capacitatea de a analiza cu atâta migăleală și pricepere totodată, un catren.Eu sunt un amator al domeniului epigramistic și nu am foarte multă pricepere literară...și asta o spun fără pic de ironie, adică sincer. Învăț mâncând cum se zice și vă rămân dator pentru faptul că ați fost printre puțini care îmi vizitează pagina constant, zic eu!...și mă sfătuiți în mare măsură, pentru a-mi lustrui epigramele, să aibă mai mult luciu. Am să caut ,,Învățăm împreună''iar apoi o să mă gândesc ce se poate face. Era o vreme când doream să renunț la epigramă și chiar la orice gen de poezie deoarece, nefiind comentat, consideram că nu am finalitate, o finalitate dată, în fapt, de valoarea scrisului.Mă bucur că nu am făcut-o, amintindu-mi de tata care, demult, văzându-mă mic, pe când tencuia la casă, mi-a pus mistria în mână și mi-a zis:,,dă-i înainte cu mortar chiar dacă nu te pricepi!... formează-ți mâna!
Ei, vedeți? Asta fac și eu, îmi formez mâna.
Până una-alta, toate cele nune!
Cu respect: Emil

 =  Ca acasă la mamaia !
bodea emil felician
[12.Sep.08 16:34]
D-le Norea,
Cu mare drag vă găsesc la mine pe pagină! Mulțumesc pentru puntea de legătură pe care ați făcut-o între mine și Sorin. Am luat aminte de adresă și de toate celelalte.
Cu respect: Emil
PS. Marea Neagră, din câte știu eu, la Dan Norea e ,,iarba verde de acasă''.
La mine la Cluj, la părinții mei proveniți de la țară, ,,hudă''face parte din limbajul comun și știți vorba aia: ,, nu-i frumos ce-i frumos, e frumos ce-mi place mie!'' Emil

 =  Măria sa Epigramma!
Ion Cuzuioc
[13.Sep.08 12:18]
Dragii mei confrați,Rodean Ștefan-Cornel și Dan Norea:idei pot fi geniale, dar mai necesită a fi realizate.N-am(nu am)nimic cu autorul versurilor de mai sus,care este foarte fecund pe Agonia,dar dacă rimăm "înțeleagă" cu "neagră",atunci scuzați de concluziile lui Ioan Toderașcu,Constantin Colonescu,Cercel,subsemnatului etc.,care practic ne-am retras cu plasarea epigramelor,(repet)care!!!automat sunt "băgate-n"atelier.Nu exclud faptul,ca până la urmă să nu rămână pe Agonia 2-3 autori de epigrame care au Undă Verde pe saitul respectiv.Elis Râpeanu dac(ă)ar citi unele epigrame postate pe "centrala" și-ar face cruce și n-ar mai deschide saitul în viață.Cornel a devenit un salahor al Agoniei,face un lucru demn de orice teză științifică,îl doare calitatea epigramelor!Cei cu Undă Verde ar trebui să țină cont de acest lucru,iar redactorul șef să-l(să-îl)angajeze editor special de epigrame.Ce-ar mai câștiga epigrama!!!Experimentăm următoarele(sau următorul?):Îmi trimiteți pe EMAIL câte-o epigramă antologică!,eu o plasez pe Agonia ca s-o vedeți automat în atelier.Și invers,eu vă trimit 2-3 școlărești ca....ș.a.m.d.Unii editori cred că epigrama este doar un joc distractiv.Am abordat această problemă de mai multe ori, fiindcă mă doare ceea ce văd pe Agonia.Nu-i(e)vorbă de mine,căci am de toate:și cărți,și titluri ,și lauri etc,chiar și angajat corespondent special al Agenției Internaționale de Presă cu saitul sau literar,dar e vorba de viitorul epigramei,care pe Agonia are șanse să se "dezvolte" așa cum o merită ea.(Ei,vedeți,tot la Agonia țin!)Cu cele mai nobile intenții Ion Cuzuioc.
p.s.Dragă Bodea Emil Felician,mi-a plăcut ultima epigramă:joci bine,cist-ită:-mită etc,Respectă acest gen-specie de poezie și vei fi onorat!Ommar Khayyam ,Antioh Cantemir,fiul Domnitorului Moldovei Dmitrie Cantemir,au intrat în istorie cu Măria sa Epigramma!Baftă!

 =  ???
bodea emil felician
[13.Sep.08 14:12]
D-le Cuzuioc,
Mulțumesc de trecere și vă promit că o să respect epigrama, până în pânzele albe.
Eu mă aplec cu mare dragoste asupra ei, precum asupra unei fecioare și deocamdată, ca un fecior holtei, nu prea știu ce să-i fac, să nu cumva, din prea multă pasiune, să-i compromit sentimentele.
O să vină vremea, ea, să mă pună cuminte la casa mea!
Mulțumit de încurajări, toate cele bune!

 =  !!!
Ion Cuzuioc
[13.Sep.08 18:49]
Dragă Bodea Emil Felician, aș fi trecut doar cu vederea epigramele D-tale dacă nu observam(fug de tautologie,substituind "a vedea" cu "a observa") un bun promițător,ca să nu zic talentat epigramist.Ai vervă,simți momentul,îl folosești cu dibăcie,poanta bate în versul patru,dar nu te bucura de avantajele Agoniei.Cizelează-ți epigrama ca să-ți devină antologică.Regretatul Nicolae Ghițescu a editat o singură carte în viață-la 77! de ani,dar a devenit clasic cu mulți,mulți ani înaintea ei.Citește-l,te rog.Să nu socoți niciodată epigrama ca pe-o recreație.Nuvelele scurte ale lui Cehov au devenit nemuritoare în comparație cu romanele unor contemporani ai lui.Contactează-l(din numele meu)pe Domnul George Corbu,președintele UER,care are cea mai bogată bibliotecă epigramatică din țară și poate să-ți recomande câte ceva,ca să nu zic și de sfaturi utile.Aștept noi creații de valoare.Cu intenții creștinești Ion Cuzuioc.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !