Comentariile membrilor:

 =  de nota 10
florian stoian -silișteanu
[11.Jan.09 22:30]
mă prind primul să ascut din tăcerea ce nu se află
În primul rând mulțumiri pentru felul în care am fost primiți primit pentru ospitalitate pentru limpezimea întâmplării pentru seriozitatea aflată pentru bun simț pentru coerență pentru tot.Bravo frate Călin! Sibiul are ce să pună din nou în vitrină bravo tuturor bravo pentru organizare și pentru alegerea făcută.Dincolo de toate acestea se poate spune un bravo celor care au participat fiindcă nu ne+a fost]dat să întâlnim figuranți ci oameni care au ceva de spus.Poate că pe unii i+ar fi apucat rânduieli răgățene dar Sămărghițean acesta a pus înainte disciplina și aceasta a fost la vedere fără forțări adică totul a curs. Pentru mine a fost un premiu de nota 10 această zi de 10 ianuarie 2009 și așa cum spun și fac de acum mă simt și mai obligat față de puterea cuvântului de frumusețea ce locuiește în om.Felicitări și felicitări

 =  Sibiu, orașul poeziei
Maria-Gabriela Dobrescu
[11.Jan.09 23:18]
Mă bucur dacă am reușit să le fac o surpriză plăcută invitaților acestei seri. Am pus în gestul meu toată admirația pentru poezia lor. Rămâne regretul că nu i-am putut întâlni, dar îi asigur că îi voi citi cu aceeași plăcere ca până acum.

Cu prietenie, Maria

 =  Poveștile care au urmat
Rodean Stefan-Cornel
[12.Jan.09 08:40]
Aveți dreptate domnule Sămărghițan când încheiați cronica dumneavoastră cu fraza "Poveștilor care au urmat nu le-a mai putut ține nimeni socoteala."
Nici eu nu am reușit acest lucru, dar, având în vedere faptul că dumneavoastră ați relatat ceea ce s-a întâmplat până pe la ora 20, la "Atrium" o să spun, foarte, foarte pe scurt că în continuare, în alte două localuri, până aproape de ora 03 (cel puțin) s-a recitat din Marin Sorescu, din Nichita Stănescu, din Miron Radu Paraschivescu, din George Coșbuc și din alți autori, au citit din nou din creațiile lor majoritatea celor prezenți, s-a discutat despre relația dintre nonconformism și antiortodoxism în poezie, despre mit în romanul universal și în cel românesc, despre condiția de azi și de ieri a artistului (în special a poetului), despre filmul asiatic, cultura și civilizația Extremului Orient și despre multe altele...
Dar, pentru că întâlnirea a fost și un adevărat atelier de creație, puțin înainte de miezul nopții cineva (domnul Sămărghițan sau domnul Adrian Suciu, nu am reținut exact) a avut ideea de a se compune un poem prin adăugarea de către fiecare participant a câte două versuri. A început Adrian Suciu și ce a urmat poate o să spună altcineva (Cornel Ștefan Ghica?)...
Bineînțeles, am spus aici doar o parte din ceea ce am văzut și auzit, pentru că dezbaterile și atelierul de lucru au mai continuat și după ora la care m-am retras eu (aprox. 02,30), rămânând în continuare "pe metereze" doi participanți.
A fost plăcut, instructiv, necesar!
Felicitări Călin Sămărghițan! Mulțumesc celor din alte orașe pentru că mi-au dat prilejul să-i cunosc și să respir același aer (chiar dacă era cu fum de țigară) cu ei!
Cu prețuire,
Cornel Rodean


 =  semn
Dana Banu
[12.Jan.09 10:31]
dragilor, am ajuns cu bine înapoi în bucurești iar acum vă scriu rândurile astea pentru că le meritați, știți bine că, în general, îmi place să vorbesc fără ocoluri odorizant metaforizante(astea le las pentru poezelele mele:))) și fără politețuri-formalități enervante deci vă scriu așa:

eu una vă mulțumesc, sibienilor, pentru felul cald în care m-ați primit și v-ați apropiat de mine, voi reveni în orașul vostru, la serile artgotice, de fiecare dată când voi avea ocazia

da, trebuie să spun încă o dată public, răspicat și tare, Călin face o treabă foarte bună acolo, e o gazdă desăvârșită și un prieten de drum lung

servus dragilor,
să ne revedem cu bine

dana banu

 =  Sibiu, DA
Cornel Ștefan Ghica
[12.Jan.09 12:49]
...și tuturor celor care au contribuit din sinea lor înspre sinea noastră.
un eveniment care a început să crească, o treaptă înspre civilizație, bun simț și profesionalism (curat înțeles).
mai e nevoie de un moderator pe măsura și această "expoziție" poate ajunge cel mai important eveniment de poezie din România.
vă recomand și vouă (celor ce n-ați știut, celor ce n-ați fost acolo, celor ce n-ați vrut), mergeți la Sbiu și gustați argoticu' nectar, civilizați-vă și bucurați-vă.
felicitări și bravos vouă, armată de sibieni cu Părintele-Căpitan.

cu respect, Cornel Ghica

 =  completare
Dana Banu
[12.Jan.09 13:05]
poza Potra-Caragiu e genială, frumoși băieți, părerea mea :D

 =  Provocare Artgotică pentru Anghel Pop
Victor Potra
[12.Jan.09 13:36]
Călin Sămărghițan a găsit o rețetă remarcabilă. Folosirea diferențelor ca motivare a dialogului cultural, întru completitudine.
Ce legătură poate exista între "agnosticul" Potra și "credinciosul" Caragiu, între prozatorul impertinent și poetul delicat? Mai multe decât s-ar putea bănui. Sensibilitatea aparte a poemelor sale, m-a îndemnat, irepresibil, să doresc să citesc câteva versuri care mi-au adus aminte că adevăratele povești de dragoste sunt universale... Acesta este doar un exemplu, dar poate unul definitoriu pentru Sibiul lui Sămărghițan: confruntarea învinsă de comuniune, egoul sublimat de rezonanță.

Dacă Călin va hotărî asta, și dacă toți cei implicați vor fi de acord, mi-aș dori un dialog atât pe proză/eseistică cât și întru poezie cu Anghel Pop. Serenitatea artgoticului desenat de Călin e arena perfectă pentru o asemenea întâlnire, în care două moduri extrem de diferite de a privi arta și creativitatea pot concura nedistructiv.
Călin, dacă ești de acord, din martie încolo îți stau la dispoziție.
Anghel Pop, aceasta este o ocazie unică de a-ți arunca acea mânușa culturală a diferenței de perspectivă, care ne-a învrăjbit și apropiat totodată.

Sunt cucerit de Sibiul lui Călin, poate voi avea timp pe seară să-mi relatez impresiile mai pe larg.
Victor Potra

 =  pentru Victor
Anghel Pop
[12.Jan.09 15:23]
N-am prea înțeles ce anume înseamnă "un dialog atât pe proză/eseistică cât și întru poezie". Mai precis, cum se va încadra el în specificul serilor artgotice, pentru că văd că este cerută acceptarea lui Călin?

 =  semn
florin caragiu
[12.Jan.09 15:44]
M+am simtit foarte bine la seara de poezie de la Sibiu, organizarea si atmosfera destinsa, voia buna au dat prilejul unor sinapse extrem de interesante. Au fost momente memorabile, cenaclul a continuat si dupa, la masa, unde s-au citit tot felul de poezii faine... Felicitari, Calin, m-as bucura sa revin la Sibiu cand o veni vremea, m+as bucura sa-i revad pe toti cei pe care i-am intalnit acolo. Important e sa tinem focul aprins...

 =  reguli de turnir :) arbitru Noemi
Victor Potra
[12.Jan.09 15:55]
Poate fi o idee nouă. De exemplu să citim alternativ texte consistente tematic și stilistic. Proză scurtă, poezie, fragmente de eseu.
Putem marșa și la minidezbateri punctuale: tehnică, mesaj, atitudine.
Sunt permise/dorite loviturile pe tema rostului literaturii moderne, cu împunsături în direcția relației cu receptorul/cititorul :)

Propun ca arbitru al turnirului pe Noemi. Prea-Serenitatea Sa Noemică sunt sigur că are combinația potrivită de imparțialitate și agresivitate, astfel încât să împartă grațioase lovituri de evantai (dacă e cazul), precum și să-și asume incontestabile dăruiri de batistă la sfârșitul fiecărei runde.

Amfitrionul nostru, Călin, va veghea la integritatea armurilor, astfel încât toți participanții să plece nevătămați acasă :))

Hai măi Anghele, că-i frumos! De când nu s-au mai organizat turnire autentice?... :)

Aștept reacția ta, reacția noemică și reacția lui Călin.
Victor

 =  câteva gânduri
Călin Sămărghițan
[12.Jan.09 16:34]
Tuturor, mulțumiri pentru participare și contribuție. Scopul serilor este să vă simțiți bine și să citiți cu plăcere. Mă bucur de reacțiile pozitive, văd că este tot mai mult ceea ce nădăjduiam, și bineînțeles o să-mi însușesc și criticile și sper să ne perfecționăm din mers. Mă bucur totodată că se aglomerează cititorii, iar programările se întind deja pe perioade tot mai lungi de timp, și datorită faptului că le facem acum doar o dată pe lună, iar mai mult de 4 cititori pe seară ar fi, cred, exagerat. Dar, pentru câteva minute, ați văzut, poate citi oricine, chiar dacă nu este trecut pe afiș. Aceasta nu a fost o regulă de la început, dar a apărut pe parcurs, în funcție de participanți și de disponibilitatea acestora de a citi.

De asemenea seara propriuzisă începe tot mai mult să fie doar un pretext pentru discuțiile ulterioare, pentru lansarea unor teme sau confruntări de opinii, pentru abordarea unor dispute începute poate virtual dar temeinicite și aplanate față către față, cu amiciție și profesionalism. Asta e bine și sper că nu vor face altceva decât să ne cunoaștem mai îndeaproape, fără a ne ascunde în spatele PC-ului.

Anghel, de acceptarea mea este nevoie doar datorită programării, și respectării unei minime formule organizatorice, nu e vorba nicidecum de o cenzură. Nu am cerut niciodată textele pentru a le "controla" înainte, fiecare citește ceea ce crede că este reprezentativ pentru creația sa. Victor îmi sugerase la Sibiu o anumită formulă de invitați pentru una dintre întâlnirile din martie încolo (februarie este deja "ocupată"), rămâne doar ca eu să o coroborez și cu celelalte contacte pe care deja le-am făcut. Altfel, participarea la serile Sibiului este deschisă în egală măsură tuturor.

Și reamintesc, sperăm să organizăm un festival de poezie mult mai extins in perioada 15-17 mai. Încă nu sunt sigur de formula de desfășurare, depinde foarte mult și de cei care mă sprijină aici la Sibiu (foarte puțini), și mă consult cu cât mai mulți pentru a avea opinii și sugestii din toate direcțiile, iar ideile se îmbogățesc de la o săptămâna la alta, dar cert este că atunci sper să fim la un loc cât mai mulți.

 =  da
Anghel Pop
[12.Jan.09 18:19]
Dacă problemele mele de sănătate îmi vor permite să vin, voi veni cu plăcere, mai ales că Sibiul este un oraș de care mă simt atașat, și pe care îl cunosc destul de bine. Dacă nu, atunci pot trimite câteva texte, proză, eseu, poezie, ca să fie citite. Până atunci, Victor, ceea ce facem noi pe aici toată ziulica tot un fel de turnir este, cu plesneală de commuri metalice peste bot, en garde, cules de batiste lirice aruncate de pe conturi-fantomă, cavalcade de idei și încrucișat de vorbe ascuțite, uneori până la ciomăgeală de clone sau ambuscade cu useri-vasali. Deh, dacă n-am avut norocul să ne naștem măcar pe la 1500, când încă se mai trăia, nu se citea despre viață...

 =  reactia noemica
noemi kronstadt
[12.Jan.09 18:58]
multumesc pentru gentila invitatie.
daca batistele imi vor permite sa vin, evantaiul nu va avea nimic impotriva.

gratioasa reverenta, domnilor

 =  On y va
Victor Potra
[12.Jan.09 22:54]
Perfect, avem toate datele pentru turnir! :)
Mai rămâne ca stăpânul ducatului să trimită olăcari cu vești despre voia domniei sale... :)
Victor

 =  Bună idee
Călin Sămărghițan
[14.Jan.09 22:29]
Eu zic da, chiar mă bucur și vă felicit pentru intenție. O să încerc o formulă pentru luna martie, dar vă rog răspundeți-mi la încercările de a vă contacta pe mess.

 =  On vous attendre...
Cristina Voicu
[15.Jan.09 00:16]
Ca să vezi, se pregătește turnir mare aici... ! Pregătim batistele și evantaiele... mai ales pentru Noemicul arbitru purtător de evantai... vă așteptăm cu drag și interes... și scut de azbest pentru scînteile vajnicilor purtători de lănci! (în traducere liberă, Victor și Anghel)

 =  sa nu uit: multumiri Mariei Dobrescu si nu numai
Adriana Lisandru
[14.Jan.09 23:18]
Maria, foarte multumesc pentru surpriza...:)si-a gasit un loc pe peretele de deasupra biroului; nu pentru versuri, ci pentru imbinarea dintre cuvant si culoare. remarcabil gestul tau!

si, fireste, multumiri lui Calin. la cat mai multe seri frumoase. nu stiu cum se face...dar la Sibiu orgoliile tac si vorbeste poezia.

 =  Călin, olăcarii au ajuns :) Anghel, alege-ți culoarea
Victor Potra
[15.Jan.09 13:43]
Iată, trimit com-pajul să-ți mulțumească pentru invitație, eu voi veni cu certitudine.

Anghel, ce-ar fi să ne alegem niște culori? :) Știi, cum erau pe vremuri, Cavalerul Negru, Cavaleul Roșu sau Alb... Curtoazia îmi impune să te las pe tine primul să alegi... :) Eu voi alege prin contrast :))

Victor

 =  intrebare pentru Cornel Stefan Ghica
Adriana Lisandru
[15.Jan.09 21:31]
treceam pe aici...si m-a tras de maneca urmatorul fragment din comentariul tau:
"mai e nevoie de un moderator pe măsura..."

da' de ce? ma intreb si intreb.
Calin Samarghitan ti s-a parut a fi o holograma? ti-a lasat impresia ca nu poate stapani evenimentul...pe care el l-a creat?

ciudatica poveste, zau...:)




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !