Comentariile membrilor:

 =  Nae Bunduri
Elena Malec
[24.Feb.09 22:23]
Cum nimeni, vad, nu indrazneste, poate trebuie sa-l invit pe maestru sa ma lumineze.

 =  Încerc o părere
Florin Rotaru
[24.Feb.09 22:46]
Elena, cu riscul de a părea că mi-am luat-o în cap după concurs, voi încerca să-ți răspund cum se vede de la mine. Ca realizare tehnică, n-ar fi multe de reproșat, deși catrenul îmi pare ușor rupt la jumătate. Problema este poanta. Tu vrei probabil să spui că soțul are norocul că, deși vorbește în somn, soția sa nu înțelege ce spune pentru că acesta este bâlbâit. Așa, și? Care-i poanta? Nu mai spun că a "descoperi" poate avea și înțelesul de a "dezveli", că tot e vorba de somn. Dacă n-ar fi titlul, ideea de infidelitate ar fi foarte puțin susținută de cele patru versuri. Catrenul tău aduce foarte mult cu un limerik, dar e departe de o epigramă reușită.

 =  multumesc, Florin
Elena Malec
[24.Feb.09 22:54]
asta nu inseamna ca e de nota 5, cred.

 =  mai mult
Florin Rotaru
[24.Feb.09 22:57]
"și"-ul ăla deranjează:

- De n-ar fi fost ȘI bâlbâit -

De ce "și"? Adică mai era cum?

Puteai spune așa:

Am cunoscut cândva un domn
Care vorbea, sărmanu,-n somn
Dar soața nu l-a dovedit
Fi'ndcă era cam bâlbâit




 =  Florin, mi-ai luat vorba din gură
Dan Norea
[24.Feb.09 22:59]
Îi răspunsesem același lucru, dar când să postez am uitat titlul și s-a pierdut: așa e, și mie îmi aduce aminte de un limerick.

La nivel de prozodie, pot detalia eu.
- Ritmul propus este unul iambic - picior din două silabe, cu accent pe a doua. Ori, pentru asta, ar trebui ca în versul 2 cuvântul "ca-re" și în versul 3 cuvântul "soa-ța" să fie pronunțate, nefiresc, cu accent pe a doua silabă.
- Rima "descoperit-bâlbâit" e o rimă facilă (vezi lecțiile lui Cornel Rodean). La un catren obișnuit se mai închide ochii, la un concurs ești depunctat.


 =  Norica
Elena Malec
[25.Feb.09 00:08]
multumiri pentru lamuriri, te mai astept si cu alte ocazii la prozodia epigramelor mele.
Ce ma nedumereste este faptul ca balbaiala nu este poanta aici. Poate ar fi bine sa discutam intr-un topic separat poantele acestui concurs.Ar fi foarte util pe viitor si am avea ce invata din exemple.Din cate stiu prozodie s-a mai discutat, poante nu.

 =  Vreau să spun și eu ceva!
ioan toderascu
[25.Feb.09 00:08]
Iată ce anume vreau să punctez:
- construcția lasă de dorit; poanta ar fi avut un impact mai puternic, dacă "terenul" era pregătit cum trebuie;
- catrenul șchiopătează prozodic;
- dacă nu ar fi cuvântul "salvare" în titlu, nu are nicio legătură cu tema concursului; mai corect era "norocul soțului";

Referitor la rimă, Dan Norea nu are dreptate: rima e corectă și NORMALÃ.

 =  foarte bine
Elena Malec
[25.Feb.09 04:18]
Toderascule, sunt de acord, schiopateaza prozodic; cum ai pregati, tu, terenul, asta vreau sa aflu de la cei mai buni ca mine.
Florin a oferit o varianta si cred ca suna mult mai bine ca a mea.
Mai cred ca e o idee care are potential si o minte inzestrata poate scoate ceva din ea, adica o epigrama care sa nu semene cu un limerick.

 =  Elena, e slabă!
Laurentiu Ghita
[25.Feb.09 10:45]
Elena,
Mi-ai luat vorba din gură, sună a limerick toata ziua. Toderașcu are dreptate,din păcate, avântată pe terenul versificării, cam uiți incotro te îndrepți. Pe bune, ce ai vrut să spui?

 =  Slabă
Rodean Stefan-Cornel
[25.Feb.09 13:29]
Câteva păreri, foarte pe scurt:
- poanta nu este clară, așa cum au arătat și ceilalți;
- ritmul este foarte slab la versurile 2 și 3, deoarece ne obligă să citim "care", "noaptea" și "soața" cu accentul pe a doua silabă, ceea ce nu sună bine;
- rima "descoperit" - "bâlbâit" este corectă (suficientă, simplă, necesară), nu mi se pare "facilă", deoarece "l-a descoperit" este verb, iar "bâlbâit" este adjectiv; în mod evident ar fi fost facilă dacă aveam două verbe, sau două adjective; problema este că unele adjective se pot forma din verbe, dar sunt adjective, pe când aici avem un verb și un adjectiv.
Dane,
Eu, în materialul invocat de tine am scris:
- rime obținute prin simpla flexiune gramaticală;
- rime obținute prin utilizarea unor sufixe de diminutiv sau augmentativ;
- rime obținute prin terminații cu care unele adjective se formează din verbe.
Tu te gândeai la a treia situație, dar aici este vorba de două adjective (ex. cântător - băutor), iar la Elena este un verb și un adjectiv.
Părerea mea, este o epigramă slabă, atât ca poantă cât și ca prozodie.
Cornel

 =  va multumesc
Elena Malec
[25.Feb.09 20:10]
dragii mei,pentru lectia de anatomie a epigramei mele. E de mare ajutor o parere avizata si aici am mai multe si in concert.Ce inteleg din asta este faptul ca o idee fie cat de buna trebuie lucrata mult si bine pana iese diamantul care este epigrama.Pe acest aspect al cizelarii, slefuirii trebuie sa insist.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0