Comentariile membrilor:

 =  Meseriase!
Atropa Belladona
[30.Apr.09 07:59]
Esti bun, Cornele! Mi-au placut mult cele de la tema "Doctorul". Excelente! Am urmarit cu mare atentie si rimele, felicitari!

cu admiratie,
c.

 =  Da!
Gârda Petru Ioan
[30.Apr.09 10:02]
Super!. Doar o mica rezerva am la ultimele doua versuri din ultima epigrama, care cere oaresce licenta, cred eu.

 =  Bune si pe bune!
florian abel
[30.Apr.09 10:22]
Cele de la "doctorul" ar fi fost de premiat, e de remarcat jocul cu derivatiile din "variatiuni paradoxale". La taxe si impozite, primele doua cred ca au fost amendate pentru ca nu se pot separa de titlu, dar sunt faine.
Si ca sa vedeti ca "geniile gandesc la fel", am ceva in acelasi registru cu "guvernul este sarac", voi posta poate mai tarziu.


Aceste teme, ma gandesc,
Au fost alese chibzuit:
La cate taxe-am sa platesc,
Ajung la doctor negresit.

Cu stima, FA

 =  semn...
Petruț Pârvescu
[30.Apr.09 10:58]
Stefan,
eprigrame cu/pe cinste!... felicitari!

n.b.La spital

Moștenitorii-așteaptă-o veste,
Iar doctorul le-o dă, în fine:
"Nicio speranță nu mai este...
Bolnavul... se va face bine!"

 =  Răspunsuri, pe puncte...
Rodean Stefan-Cornel
[30.Apr.09 11:15]
Carmen, Nelu și Florian,
Și mie mi-au plăcut mai mult cele de la prima temă, mă bucur că am apreciat la fel.
Nelu Gârda, ai perfectă dreptate, ai sesizat o problemă de finețe la ultimele versuri ale ultimei epigrame, sper că te referi la ritmul acestora. Am mai explicat această chestiune, dar nu mi-e greu să o mai fac.
Așadar, la epigramă se folosesc de regulă ritmurile bazate pe picioare metrice bisilabice (iambic și trohaic). Dacă în versurile catrenului ar fi numai cuvinte mono și bisilabice, nu ar fi nicio problemă, iambii și troheii ar curge perfect. Dar, de cele mai multe ori folosim și cuvinte formate din mai multe silabe; în această situație, ne prevalăm de prevederea DOOM (în partea teoretică, prima parte) care spune că la cuvintele polisilabice se pot folosi, pe lângă accentul principal și alte accente, secundare. Concret, la epigrama mea, cuvintele "inspecție" și "protecție", având patru silabe, dacă le accentuăm doar cu accentul principal le putem trata la peoni secundari, dar dacă le integrăm unor versuri cu ritmul iambic, atunci, le putem citi în doi iambi (accentul principal fiind pe a doua silabă, iar cel secundar, mult atenuat, căzând pe ultima silabă).
Florian, faptul că un titlu are legătură directă cu catrenul nu este de amendat (teoria despre titlul epigramei îmi dă dreptate); necazul este că sunt epigrame care fac toată expunerea temei în titlu, apoi urmează trei versuri de umplutură și o poantă în ultimul vers (ceea ce sper că nu am făcut eu în epigramele respective).
În concluzie, este frumos când, chiar dacă epigramele nu sunt chiar grozave, ai parte de comentarii competente. Mulțumesc!
Ne mai citim

 =  Cititor avizat
Rodean Stefan-Cornel
[30.Apr.09 11:21]
Domnule Pârvescu,
Îmi permit să spun că sunteți un cititor avizat de epigramă și mă bucur că apreciați creațiile mele. Atunci când compui epigrame la două teme date, însă, nu întotdeauna, toate pot fi de același nivel (eu nu sunt chiar mulțumit de toate cele șase de mai sus, dar cea nominalizată de dumneavoastră îmi place și mie cum a ieșit).
Cornel Rodean

 =  Epigrama bate... chinograma
Călin Sămărghițan
[30.Apr.09 12:20]
Fără să-mi arog nici un titlu de cunoscător, ci doar de consumator al epigramelor, las și eu un semn de apreciere atât pentru cele de aici, și de pe alte conturi, cât și pentru acest teoretician al genului, care este domnul Cornel, și de la care eu însumi învăț mereu câte ceva. Distinșii autori au realizat cu epigramele dumnealor o selectă și binevenită oază de destindere și zâmbet aici pe site.

 =  High class!
Laurentiu Ghita
[30.Apr.09 12:35]
Înca o dovadă a înaltului nivel la care au fost epigramele prezentate la Viseu.

 =  Dativ
Gârda Petru Ioan
[30.Apr.09 18:43]
Cornel,
De fapt, ma gandeam si la forma dativului in acest caz. Cui platesc? Pestilor. Lor le... Ce zici?

 =  Se mai putea prelucra
Rodean Stefan-Cornel
[30.Apr.09 20:06]
Nelu Gârda,
Păi, ce să zic? Așa este, deși parcă merge și cum am zis eu. Este ca și cum ai spune "Plătesc la doctor" (adică, atunci când mă duc la doctor), sau "Plătesc la frizer". Dar dacă în loc de întrebarea "Cui", întreb "Unde"?
Nu știu sigur, nu insist, dar oricum, era mai corect "Peștilor", ai dreptate, mai putea fi prelucrat catrenul, l-am finalizat în grabă.
Mulțumesc de comentarii,
Cornel

 =  Un concurs
Gârda Petru Ioan
[30.Apr.09 20:33]
Cornel,
Profit de faptul ca esti pe aici ca sa te intreb ca pe o persoana extrem de informata. Am auzit ceva de un concurs "Cirese amarui", dar nu am date deloc. Poti sa-mi spui ceva? Intreb aici si nu pe mail, pentru ca, eventual, sa afle si altii.
Multumesc,
Nelu

 =  Epigrame ca lumea
Dan Norea
[01.May.09 14:09]
Toate au construcția și prozodia impecabile. Cel mai mult mi-a plăcut prima de la Taxe și impozite. Taxa dată șefului pe valoarea adăugată la salariu este, după câte știu, nou-nouță, n-am mai întâlnit-o niciodată. După mine cele mai bune epigrame sunt cele care aduc ceva nou, nemaiîntâlnit până atunci.
Felicitări !




 =  Nelu Gârda și Dan Norea
Rodean Stefan-Cornel
[02.May.09 18:21]
Nelu Gârda,
Eram pe aici, am mai plecat, dar m-am întors. Din păcate nu sunt chiar atât de informat pe cât credeai; ca dovadă, nu cunosc răspunsul la întrebarea ta.
Dane,
Eu nu aș spune că sunt chiar foarte mulțumit de toate cele 6, dar atâta am putut atunci, în timpul și în condițiile pe care le-am avut la dispoziție. Mulțumesc pentru aprecieri.
Cornel

 =  Scuze Călin Sămărghițan și Laurențiu Ghiță
Rodean Stefan-Cornel
[03.May.09 10:33]
Am omis, în comentariile anterioare să vă mulțumesc pentru trecere și pentru cuvintele frumoase care, dacă sunt din partea voastră, sunt și mai îmbucurătoare.
Cu prietenie,
Cornel

 =  Pentru Nelu Gârda
Rodean Stefan-Cornel
[10.May.09 19:46]
Nelu, am aflat cum este cu "Cireșe amărui" citind de curând revista "Spinul" de la Baia Mare. La pag. 28 a numărului 13 al acestei reviste scrie:

"Tema concursului pentru revista "Spinul" nr. 14 este "Cireșe amăriu". Termen 15 mai, 2009, data poștei."

Cornel




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !