Comentariile membrilor:

 =  unde?
Adriana Lisandru
[03.May.09 17:34]
sub oboroc, cred...

se primesc semnături de adeziune sub manifestul ăsta? :)

 =  Poezia? Nimic mai simplu și mai complicat, totodată!
George Ene
[10.Dec.18 14:27]

E greu să definim poezia. Concret. Caramitru a reușit să facă poezii din textele filosofice ale lui Eminescu, texte pe care le recită cu diferite ocazii la Ateneu și prin Țară, acompaniat la pian de Dan Grigore.
Textul dvs., dle profesor, se pretează foarte bine la un asemenea recital, firește în interpretarea unui actor valoros, recital la care lumea ar veni nu neapărat pentru actor, ci, mai știi, pentru poemele lui George Pașa, care se pretează-mănușă la punere în scenă.
Și-atunci, pică întrebarea dvs.: „Poezia încotro?”. Poezia se citește, se interpretează, se ascultă, se pune pe muzică și, oricât de proastă poate fi, e aplaudată. Că e… poezie!
Veți fi vrând Esenin, Maiacovski, Arghezi, în fiecare zi? N-ar fi benefic, și să vă spun de ce: pentru că oamenii au trăirile lor interioare, au stările lor sufletești etc., care nu coincid cu ale tuturor. Unora le place zgomotul sticlelor de bere – e poezia care le place. Altora le place Eminescu. Nu-i poți opune pe unii altora. Apropo, mie îmi place textul dvs., care deși se vrea articol (opus poeziei), eu i l-am citi soției, cu oarecare intonație și ne-a plăcut amândurora. Ei, și-atunci? Dvs. scrieți interesant, citibil, chiar recitabil – și asta e bine. În rest, poezia e ce e, adică ceea ce trebuie în acest moment, cel puțin în acest moment… Cu prietenie.

 =  O nouă artă poetică sau o parodie amară
Virginia Popescu
[04.May.09 20:29]

O nouă artă poetică, o reîntoarcere la anii 1918, sau o parodie amară a poeziei actuale?
Dadaism, suprarealism, futurism, cubism, impresionism, gongorism, liberalism poetic sau pașadinism?
Este George Pașa un revoltat total, sau un novator, un deschizător de noi drumuri în poezia actuală ?
Scriere automată, disimulare inteligentă sau o amară parodie?

Dacă-i vorba de manifeste poetice, al meu cu ce e mai prejos? Oare nu e în această "pseudo" poezie chiar o ilustrare a ceea ce scriam eu cu ceva timp în urmă, într-un manifest parodic?

Dar să lăsăm mai bine cuvintele să vorbească.....



Manifest

O poezie în continuă mișcare


de Virginia Popescu [Nadja ]

2008-10-20


Panta rhei - totul curge......
totul se schimbă dintr-un moment în altul.
De ce poezia ar trebui să fie statică, să capete o anume înfățișare, care să o înțepenească într-o formă dată pentru totdeauna?
Nu mă refer aici la ceea ce numim de regulă poezie în formă fixă (de exemplu sonetul), mă refer la întreaga poezie scrisă.
În momentul în care o poezie a fost scrisă, căpătând o anume formă, o putem deja considera un cadavru, un fluture prins cu un bold într-un insectar.
Poezia, ca și fluturele trebuie să zboare, altfel devine un fel de natură moartă.
Vechiul adagiu "Ut pictura poesis" trebuie gândit într-o manieră modernă.
Poetul va trebui mereu să schimbe un cuvânt, o metaforă sau pur și simplu ordinea cuvintelor în poezia sa, în funcție de dispoziție, de inspirație sau de starea sufletească pe care o are la un moment dat.
Noua poezie ar aduce întrucâtva cu pictura impresionistă, care încerca să surprindă efectul luminii asupra lucrurilor, efemerul, evanescentul, clipa.
Poezia trebuie să surprindă aceleași aspecte cu ajutorul cuvintelor sau necuvintelor.
Totul se schimbă dintr-un moment în altul, totul curge, totul se transformă în altceva.
Să lăsăm poezia să curgă peste fixitatea aparentă a cuvintelor, să-i redăm mișcarea prin expresii curgătoare, schimbătoare, mai lente sau mai repezi.

Totul curge - Panta rhei.


Andreea Nadja Bretona


 =  Dragii mei, jos cu scriitura-murătură!
George Pașa
[04.May.09 22:53]
Adriana, cred că poezia mai e ascunsă și acol ounde spui. Despre adeziuni cred că nu e cazul pentru un text scris în vreo cinci minute și finisat aici pe site. Tu l-ai citit când era încadrat la articol, fiind (culmea!) aprobat de editori. N-am glumit când l-am încadrat acolo.

Domnule George Ene, Eu încerc să fiu imparțial, dar mă bucur când un ploieștean vizitează pagina mea (cred că sunteți a treia persoană din acest oraș), nu din patriotism local, ci pentru că păstrați ceva din spiritul lui I. L. Caragiale.
E corect ce spuneți, nu ne putem întoarce în timp; de asemenea, există tipuri diverse de sensibilități artistice și de receptare a creației. Dar, având o minimă educație a simțului artistic, ar trebui să discernem între valorile certe și fals.
Eu n-am oferit aici un model de creație, dimpotrivă, e un fel de așa nu. Adevăratele mele manifeste poetice sunt "ars buleftrica" și "poezia dincolo de moment".

Virginia, cred că e, mai degrabă un limbaj (auto)persiflant, o expresie a tristeții că speranța mea în poezia reorientată spre liric, prin forme novatoare, este o iluzie. Sincretismul genurilor literare și chiar al artelor va fi probabil viitorul. Observam chiar la Cărtărescu faptul că e mai liric în proză decât în poezie. Nu e un caz singular. Da, poate că în această pseudopoezie a mea se poate reflecta și ce ai gândit tu. (Uite că reușesc să te tutuiesc!)

Vă mulțumesc pentru opiniile voastre! Trăiască proezia, pohlema, poemanul, scenariul proetic, varza literară, iar alături de ele, mai umil, și vinul literar vechi, de calitate!

 =  așa ...
Marius Surleac
[04.May.09 23:13]
și? - unde e manifestul, unde e poezia, unde e stilul? Care e scopul?

Bine zis: "scriitură-murătură" - singurul lucru adevărat

 =  Mesajul e inteligibil
George Pașa
[04.May.09 23:23]
Așa, și? Te-am întrebat eu ceva, tinere? Nu-ți convine, nu citi! Tu nu vezi că aici e antipoezie? Scopul e strecurat în text, dar trebuie să-l mai și citești, nu să te uiți după un nume ce-ți este antipatic.

 =  geoporgegpe papașapa
Liviu-Ioan Muresan
[04.May.09 23:36]
Asta e păsăreasca. Revolta e binevenită. O așteptam. Mă bucură atitudinea pe care o luați. Am citit bine jocul de cuvinte. E o revoltă pe care o anticipam. Sper să fie de anvergură, colectivă. Pentru cei ce sînt vizați e doar bula de oxigen. De aceea intervin.
Lipivipiupu.

 =  bine moșule! - supermegafragilistic
Marius Surleac
[04.May.09 23:39]
Se pare că nu știți să primiți comentariile fie ele negative iar tonul dumnevoastră este unul lipsit de bun simț.
Păi ce, dacă nu doreați și astfel de comentarii atunci există opțiunea de a opri șirul comentariilor.

E clar de ce se duce agonia de râpă - pentru că oameni ca dumitale dau "feedback" tinerilor autori sau celor noi care sosesc pe site, și nu acceptă decât comentarii care să preaslăvească, ca în vremurile nu de mult apuse.

Iar dacă îți zic cât e de superbă antipoezia matale, cât de bestială și inteligentă, cât de surprinzătoare și inovatoare, cât de estetică, cât de subtilă - o Doamne! - te simți mai bine?

Și după ce nume antipatic mă uitam eu?


 =  eu zic că e Bălărie
Alberto M. Popesco
[04.May.09 23:49]
George, nu te supăra, dar chiar dacă textul tău are o anumite ritmicitate, o idee vagă de manifest, practic e mult pe lângă orice. prețul ”revoltei” sugerată de titlu se plătește în bani știrbi. concret: nu spune nimic ”concret” :D
sau poate că și ăsta a fost scopul autorului, să ne confuzeze complet.
foarte amical

 =  Reacția dvoastră nu mi se pare întemeiată
George Pașa
[04.May.09 23:56]
Liviu, foloseam un dialect, doar există și poezie ininteligibilă.

Marius, am răspuns în tonul tău de superioritate, îmi cer scuze, dar aștept și de la tine același lucru, pentru că ai spus că sunt lipsit de bun-simț. Se vede că nu citești cea ce scriu, altminteri ai ști că de multe ori am respins comentarii elogioase nefondate. Despre ceea ce comentez eu, editorii sunt mai în măsură să vorbească. M-ai jignit încă o dată, dar te iert, eu nu mă cred superior persoanei tale. Titlul poate induce în eroare, nu e un manifest propriu-zis, ci antipoezie, așa cum am zis mai sus.
Într-un comentariu anterior la acest text spuneam: "Eu n-am oferit aici un model de creație, dimpotrivă, e un fel de așa nu."

 =  .
Mihai Constantin
[05.May.09 00:01]
nu e bălărie, e un text pe undeva ludic, pe undeva experimental, iar mie unul mi-a plăcut, ici-colo.

se poate scrie așa. doar că îi mai trebuie rupturi de ritm. și koi. cât mai mult koi.

pencă, altfel, experimentele astea textualiste sau cum s-or numi devin cam obositoare și nu poți obține expresivitate doar din forțarea limbajului.

 =  Da, e o "bălărie"!
George Pașa
[05.May.09 00:02]
Alberto, apropo de "bălării", eu aveam o poezie, "mesaj", scris înainte de a scoate tu celebrul termen, unde vorbeam, e-adevărat, de buruieni. ce-ar fi să mai plivești și în altă parte? Aici sunt buruieni rămase după ultima prașilă, cred că mai puține ca la alte case. Corect spui, e o "bălărie". Dar, cum spunea un prieten, printre ele se poate ascunde și izvorul. Amicalmente!

 =  în fine
Marius Surleac
[05.May.09 00:05]
tonul meu nu a fost deloc unul de superioritate și nici intenția. Totul a fost pe text, am căutat să văd în primul rând unde e manifestul iar dacă apărea în subtitlu "antipoezie" atunci poate reacția era alta - mă așteptam la ceva mult mai serios, mult mai "manifest". Atunci, îmi cer scuze dacă a reieșit altceva din comm-ul meu, iar intenția nu a fost una de jignire ci pur și simplu am răspuns tonului.

 =  iar...
Marius Surleac
[05.May.09 00:19]
că să revin pe text și să ne raportăm doar la stadiul de antipoezie, cred că textul ar avea mai mult de căștigat dacă s-ar elimina elemente de genul: "ro-men-ia" - chiar și ca simbolistică
"na-ți-o mie dă-ți-o ție" - strică rău textul, chiar dacă ludicul are altă intenție
"hello,/ romania!" - e foarte fals și nu oferă o forță necesară de început, cum ar trebui
rimele - la fel, ca alegere și dispunere în context ar dori să se apropie de antipoezie dar ca stil nu

Punctele forte sunt elementele de ludic care respectă întru-totul ideea, după cum și Mihai a menționat, și părerea mea e că limbajul mai apropiat un pic de rustic ar aduce un plus textului.

Cam asta e ce am de spus despre text - în situația dată.

Marius

 =  Marius
GHERMAN ADRIAN
[05.May.09 01:16]
Nu poti face poezie din textul acesta! Scopul lui este sa exprime nepoezia altora.

 =  i know
Marius Surleac
[05.May.09 08:56]
Domnule Adrian, credeți-mă că știu ce spun.
George, mi-e mi-a plăcut mai mult "antipoezia" ta pe care ai postat-o prin 2008 parcă - acolo limbajul e un pic mai avangardist și mai bine construit. Cred că dacă ai respecta cât de cât aceeași tehnică aici, ar fi mult mai ok.

Cu prietenie,
Marius

 =  Ienăchiță Văcărescu și postmodernismul....
Virginia Popescu
[05.May.09 11:37]
George,
părerea mea sinceră este că ai început să îmbătrânești și nu mai ești în ton cu poezia modernă, oricât te-ai strădui.
Lasă-i pe tinerii de pe site care se nasc poeți "avant la lettre" să-și exprime furiile, nemulțumirile, revolta....
Pe tine nu te mai prinde. Sau schimbă-ți lookul cel puțin!
Lasă-ți plete, până nu chelești, barbă și mustăți!
O să vezi cum crește și valoarea poeziei tale avangardiste...
Ce părere ai de această superbă metaforă a unei fetițe care nu a împlinit încă cinci anișori?

"În floarea de măr stă ascunsă lumina"?

Cât despre mine una, nu-mi rămâne decât să-mi întorc fața către marele Ienăchiță și să-i adresez această întrebare mai mult decât retorică:
"Unde ești tu Văcărescule cu toți Văcăreștii și urmașii, urmașilor lor"?

 =  părere
Mihai Robea
[05.May.09 12:21]

sunt spații unde chiar și din micile hărțuieli poți învăța câte ceva. Probabil că cei mai mulți dintre cititorii acestui text au înțeles ce l-au animat.
Și mă întreb câți dintre noi nu am fi deschiși în fața unui modernism viguros, interesant, care să propună ceva real, opus unor forme de mimetism găunos în fața căruia nu poți să ai decât o milă creștinească.
Mai rău este când vezi cum oameni tineri care au o predispoziție nativă pentru poezie sunt luați în brațe de alții care-i duc nicăieri.

succes cu poezia, George!

 =  Virginia Popescu
GHERMAN ADRIAN
[05.May.09 13:13]
George Pasa e batran, se pare :)). Eu sunt batran?
Prostia, platitudinea, dragostea, fantezia, ura, ingamfarea, visarea nu au varsta!
intensitatea/starea lor se modifica odata cu varsta!
Vorbesc un dialect necunoscut omului?
Trebuie sa reformulez?

 =  Dublă păcăleală?
Virginia Popescu
[05.May.09 15:41]

Domnule Adrian Gherman,
dublă păcăleală?
Bine adusă din condei această întrebare cu tâlc...
Dacă mă uit bine la pozele noastre, aș zice că avem cam aceeași vârstă.....
Cât despre "bătrânețea" lui George Pașa, e o glumă pe care mi-am permis-o cu un fost coleg...
Sper să nu se supere.....

 =  Răspuns
George Pașa
[05.May.09 20:09]
Voi încerca să țin cont de observațiile tuturor, dacă voi mai scrie. Sper că voi ajunge și eu, cândva, la poezie, asemenea domniilor voastre.
Cu respect,
Pașa




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0