Comentariile membrilor:

 =  incontinenta poetica
Horia Patrascu
[16.Jun.06 09:53]
Cam asa e!
Pe de alta parte, pozia e preferata pentru ca se preteaza mult mai bine unui asemenea mijloc de comunicare cum e internetul. Poate fi citita mult mai usor, fiind de dimensiuni reduse, este mult mai ambigua, permitand comentarii cu care sa nu te faci de cacao, daca n-ai inteles nimic, dar te-a trecut o crampa afectiva, poti spune ca ti-a rascolit maruntaiele s.a.m.d.
De asemenea, se pare ca poezia, aceea prezenta pe agonia, este produsa in cantitati uriase, uneori de cate un singur autor, datorita rapiditatii si repetabilitatii actului creator, foarte asemanator din aceste puncte de vedere cu actul excretor. Sa scrii zilnic o poezie sau doua este inadmisibil, si totusi aceste lucruri se intampla, in unele cazuri productiile fiind in mod constant geniale, cum este cazul unei poetese incontinente de pe acest site.
Cata rabdare, cata atentie, cata munca necesita in schimb proza! S-a luptat Zabet pentru un viers cum v-ati luptat dumneavoastra cu o fraza? Ma indoiesc!
Dar e firesc, legea efortului minim functioneaza si in cazul poetilor de pe agonia.

 =  pt.ultima data...
Dan Carlea
[16.Jun.06 12:52]
Stimate domnule ATANASIU,am scris de mai multe ori pe tema asta,dar nu am fost sustinut de nimeni.
Mai spun o data si pe cuvantul meu de fost pionier de rahat ,daca mai deschid gura pe site-ul asta pe aceasta tema.

TREBUIE SCHIMBATA REGULA PRIVITOARE LA NUMARUL DE TEXTE PE CARE UN USER LE POATE POSTA LA 24 DE ORE !

La inceput, au fost motivatii serioase pentru a permite membrilor sa posteze mai multe texte pe zi,dar acum ESTE SUFICIENT UN TEXT.
Foarte putini oameni sunt capabili sa creeze mai mult de un text valoros la 24 de ore si acestia, in general, isi scot carti,nu au nevoie sa posteze cu sacul.
Nu iti convine sa lucrezi un text valoros,sa iti sara capacele sufletului resapat cu hartii mototolite si dupa ce postezi sa vina un user cu 4 epigrame,altul cu 4 "haiku-uri" (am scris cu ghilimele fiindca vad ca e moda haiku-urilor si lumea nu prea stie cat de greu e de scris asa ceva,sa respecti si regulile,sa aiba si profunzime,etc.) si te imping din prima pagina cu texte in cateva ore si te citesc doar cativa (si asa,am mai explicat pe larg faptul ca multi nici nu citesc din paginile cu texte ,ci numai de la "fierbinti").Dupa aia,daca esti vazut prea des pe la "fierbinti",vin unii care fac pe prostii si te intreaba candid : "ce te intereseaza,ba,sa fii la fierbinti"?
Pai altfel te citesc putini,le urlu,doar,doar,or intelege si daca scriu doar pt. mine, imi scriu in jurnal si nu imi mai stric ochii in ecranul asta de 2 lei,ca nu am bani de LCD.
propun o noua regula : INDIFERENT DE NATURA TEXTULUI(poezie,epigrama,haiku,proza,eseu,poveste de adormit copii tembelizati de televizor-cum scriu eu ,etc.) NU ESTE VOIE CA UN USER SA POSTEZE MAI MULT DE UNUL LA 24 DE ORE.

AMIN. daca nici de data asta nu sunt inteles(la cat de logic am explicat)scot cutitul si ma impusc.




 =  SubScriu...
Elena Toma
[16.Jun.06 13:26]
sunt în asentimentul domnilor Atanasiu și Carlea. felicitări pentru idee, d-le Atanasiu.

 =  propunerea lui Dan
Corneliu Traian Atanasiu
[16.Jun.06 19:37]
mi se pare de luat în seamă. Un autor poate posta zilnic cîte un text și asta îi asigură o frecvență mai bună decît 5 într-o zi la intervale mai mari. Cred că problema este a celor ce n-au acces permanent și de acasă la internet. Pentru ei e mai greu să te pronunți. Postează și ei cînd ajung la net.

Mai ciudat decît faptul că producătorii de poezie au randamente excesive mi se pare acela că nu încearcă și alte genuri literare. Și asta poate și din cauză că ele nu sînt promovate la fel ca poezia.

Pagina (nu știu dacă zic bine) "proză românească, eseuri, literatură și cultură" nu face decît să izoleze producțiile curente fără nici o altă distincție.


 =  vot
constantin cornelia
[16.Jun.06 21:18]
Mie imi place asa cum e acum.

 =  sugestii umile
Odãgescu Bogdan
[17.Jun.06 01:41]
Sa vedem o chestie... Poeziile dintr-un vers, distihurile, poeziile pentru copii, unele haiku-uri sunt postate grupat de catre multi autori cu bun simt... Se poate si cu epigramele! Le grupezi frumos cate 10 pe tema, si hop le postezi!

Exista o multime de trucuri pe acest site prin care poti sa te faci remarcat, insa spun sincer ca un ipocrit poate fi mirosit de la distanta, iar impresia fata de un om nu ti-o faci din cateva versuri sau fraze. Respectul se castiga!

E adevarat ca ar putea exista o mai buna demarcare a genurilor prin alta interfata. Pentru webmasterul site-ului chiar nu e asa greu de facut, ca doar o invatat la viata lui sa lucreze cu baze de date si alte de-astea, insa totusi e bine. Ar trebui totusi sa se stie mai clar regulile dupa care se pun materiale la rubrica "texte fierbinti", ca atunci cand sunt doritori de reclamatii, sa aiba o baza in ce zic. Pot veni si cu exemple de angoase din ultima vreme.

 =  nu mă pricep
Corneliu Traian Atanasiu
[17.Jun.06 05:56]
prea bine, dar impresia mea este că lista fierbinți ține doar de un algoritm automat care combină numărul de afișări cu numărul de comentarii stabilind și intrarea, și ierarhia. Se vede după faptul că uneori același text ba intră, ba iese în coda listei. Iar cele din frunte se instalează durabil.


 =  un fel de răspunsuri
Paul Bogdan
[17.Jun.06 06:32]
Stimate Domn,

Articolele sunt recomandate(stea roșie) din simplul motiv că aceastea intră în ordine cronologică în prima pagină agonia.ro. Nu același lucru se întâmplă cu eseurile care, în cazul în care sunt recomandate, intră astfel doar în pagina textelor recomandate.
Dacă sesizați diferența dintre indexurile paginilor poezie.ro și agonia.ro, care sunt prezentări diferite a site-ului, o să înțelegeți de ce stelele roșii "au curs gârlă pe articole"

Subiectele fierbinți sunt generate de NUMÃRUL comentariilor, nu de accesări.

 =  acesta e punctul meu de vedere.
ADRIANA GIURCA
[17.Jun.06 08:23]
Cred ca autorul a intentionat sa atraga atentia asupra unui aspect foarte important, dar citind comentariile, am vazut ca iar a luat-o fiecare cu ce-l doare. O sa ma abtin sa intru in polemica cu cei care gasesc peste tot un loc sa lupte pentru o cauza marunta, si am sa transmit domnului Corneliu Traian Atanasiu ca apreciez acest punct de vedere, la fel de mult cum am apreciat "femeia adulterina".
Pe de alta parte, trebuie sa mentionez ca incercarile de a scrie, in general, merita atentia noastra, indiferent de genul ales. Unele genuri sunt mai greu de abordat, mai greu de inteles pentru un necunoscator si a scrie un haiku sau o epigrama poate fi mai greu decat a scrie un articol. Sunt de acord ca editorii sa incerce sa inlesneasca accesul publicului la alte genuri decat poezia, dar a canaliza atentia acestuia spre altceva e un deziderat greu de realizat, avand in vedere dreptul de libertatea cititorului instruit de a citi ceea ce ii trezeste interesul, intr-un mod pe care nici o armata de editori nu il poate controla.
Numai autorul o poate face.

 =  norocul poeților
Monica Manolachi
[17.Jun.06 08:52]
Sunt de părere că scrisul valoros iese mai devreme sau mai târziu la lumină indiferent de spațiul unde este făcut public. Ar fi absurd să credem că frumosul e frumos numai în context. N-ar trebui uitat că frumosul e frumos și în sine.

 =  polemicul
Monica Manolachi
[17.Jun.06 09:05]
Am uitat să adaug un lucru important pentru mine: apreciez genul eseistic nu atât pentru efortul mai mare - și o poezie bună poate lua timp și nervi -, ci pentru mediul oferit, mult mai prielnic dezvoltării unui spirit critic autentic, pe care unii uită să și-l manifeste.

Mi se pare că, în ziua de azi, a te manifesta critic pare o atitudine periculoasă din punctul de vedere al celui criticat. Ne vine greu să acceptăm o părere diferită, ne simțim amenințați, ca și cum omul ar putea muri din cauza unei fraze ori a unei sintagme. E adevărat că tonul criticii este o altă poveste, și în acest caz simțul umorului ar fi de dorit, dar a ajunge să refuzi critica e ca și cum ai refuza dialogul.

Susțin eseurile polemice pe teme ce țin de poezia și proza publicate pe acest site sau prin alte părți.

 =  umila parere
maria ioana
[17.Jun.06 16:08]
Nu cred ca mai pot aduce ceva nou in aceasta polemica, dar mi-as exprima parerea cam asa: sunt total de acord cu ideea genurilor "vaduvite"/"eclipsate". Chiar m-am intrebat de atatea ori ce-i cu explozia asta de poezie, e un trend, e "cool" sau e pur si simplu o chestiune de lejeritate? Pentru ca e mai usor de scris, de citit, ofera libertate de interpretare etc, etc, cam tot ce a spus Horia in comentariul sau.
A scrie poezie e clar mai usor decat a scrie un text. Ma refer la poezia aceasta, "pe banda", bineinteles. Pentru ca un text, oricat de scurt, banal, ambiguu, cere un efort imens: de potrivire a frazelor, de "inflorire" a expresiilor in limitele bunului-simt (literar, evident), de construire a unor paragrafe logice, legate, cu cap si coada si cu o idee care sa transpara la fiecare propozitie. Asta, bineinteles, daca iti propui sa exprimi o idee; altfel, asa, "de forma", poate scrie oricine.
Or la poezie e putin altfel; daca e ambigua, poti scrie la nesfarsit cuvinte peste expresii peste formulari si abia apoi sa le dai o interpretare; sau, mai bine, sa interpretezi odata cu cititorii tai...Sau dupa ei.
Da, proza e eclipsata...Uitat-va si in spatele poeziei, pentru ca mai exista si altceva!

 =  răspunzînd
Corneliu Traian Atanasiu
[19.Jun.06 09:38]

Bogdan, am băgat la glavă. Mi s-a părut mie că doreai chiar să-mi bagi în cap cu o anume iritare? Nu sîntem toți inițiați în tainele astea și dorim doar să aflăm de la cei ce știu.

Adrian, mulțumesc pentru aprecieri. Sigur că e greu să încerci să formezi și diversifici gustul, dar aici sînt foarte mulți tineri care n-au prea citit altceva decît poezie (și poate, de multe ori, nici poezia marilor autori, ci doar aceea de ultimă oră) și, într-un fel, nu știu cum, ar putea fi făcuți atenți să mai bage în seamă și alte producții.

Monica, ai foarte multă dreptate, eseul este un mod de a pune în discuție și, eventual, de a pleda pentru o idee cu mijloace de calitate și de a risca o confruntare decentă și cu părerile altora. De a-ți cultiva mijloacele cu care să o poți face.

Maria, nu am înțeles să contest poezia, vreau doar, ca și tine, să atrag atenția că există texte de calitate (pe care autorii le lucrează cu efort și cu talent) și în genurile mai puțin vizibile și că un anume efort editorial le-ar putea pune în lumină mai bine.





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !