Comentariile membrilor:

 =  Prețios dar...
Ina Simona Cirlan
[25.Dec.06 19:22]
... sub bradul Agoniei, George! Eu mi l-am însușit cu mare plăcere, mulțumesc!
O realizare deosebită cu un final de excepție! Felicitări, George!
Sărbători fericite și luminoase alături de cei dragi!
Cu mult drag!

 =  liliachiu azur
mariana fulger
[26.Dec.06 08:04]
Ninge frumos, ninge alb, omenește parcă, prea mult ne-am dorit albul să ne-mbrace, ninge în tăcerile ființei, peste regrete, peste pietre, ninge simplu, fizic, dintr-un cer de plumburi. Un text remarcabil ca dimensiune, detalierea acțiunii, profunzime a trăirilor, poezie. Îți datorez un i de la comentariul anterior. Azi e și mai frumos, e iarnă. Sărbători fericite.

 =  din vise
George L. Dumitru
[27.Dec.06 15:38]
Ina
E de prisos sa spun ca te asteptam. Povestea in sine are o poveste in afara ei care m-a trecut printr-o sumedenie de emotii si de stari. Scriam de mult la ea intr-un ritm al meu, paralel cu timpul. In noaptea de ajun am lucrat la diacritice pana la doua noaptea. M-am culcat si am visat ceva cu totul special. Cand m-am trezit mi-a fost cat se poate de clar ca personajul Pastratorul Izvorului are multe in comun, desi pare absurd poate, cu Mos Craciun si mai departe, cu mosii din nori si din ceruri si mi s-a parut cat se poate de potrivit si deloc intamplator s-o postez chiar in ziua de Craciun. O fi de ras, dar eu cred ca visele mele sunt niste povestiri mai bune decat cele pe care eu, in mod constient, le pot scrie. Chiar cea de fata e o prelucrare de vis, scuzat sa-mi fie jocul de cuvinte.
Multam fain si de urari si de "mult drag" si te asigur ca toate cate mi le trimiti sunt, cel putin, reciproce. La multi ani! si un an bun.

 =  poezie si fulgi
George L. Dumitru
[27.Dec.06 15:57]
Mariana
Chiar cred ca poate fi o poveste de Craciun, desi acum o luna credeam contrariul. Drumul pe care vine Mosul e acelasi cu cel pe care pare a pleca Zarizan. Am zis "pare" ca sa inlatur o temere a ta. E trista povestea dar poate fi sau nu poate fi tragica. Eu am lasat cititorul sa hotarasca. Ghiocel a trecut printr-un delir, coma, deces clinic zi-i cum vrei dar oamenii se intorc adesea de acolo. Nu l-am trimis la morga ci doar la camera de garda, nu l-a examinat legistul ci medicul de serviciu. Serios, chiar m-am gandit la toate astea.
Am o curiozitate. Tradu-mi, te rog, titlul primului comentariu, pierdut se pare:e ceva, e, sigur.Intinderea textului sau mai era ceva.
Ma bucur ca mi-ai scris cand ningea.Asa frumos, cum nu mi-am inchipuit, liliachiu azur. N-am vazut niciodata marea sub ninsoare. Am o slabiciune pentru porturi si pentru apa, cat de multa.

 =  !Un text care ar trebui recomandat
carmen mihaela visalon
[27.Dec.06 17:17]
Pentru frumusetea stilului, pentru idee, pentru umor, pentru originalitate, pentru finalul deschis si neasteptat.
Nu mai am stele dar am admiratie pentru cei care scriu bine si bucuria de a lauda.

 =  verzi dar bune
George L. Dumitru
[28.Dec.06 09:36]
Deci Carmen si-a dat mana cu Mihaela si, impreuna, au facut excursia citirii acestui text neprietenos prin lungimea lui. Multumiri surprinse. Si ce promo incercasem in alta parte ca sa te conving. Stele zici. Vorbele venite de la tine si de la cei ca tine sunt stele adevarate. In afara de asta, mai mult si mai mult, imi plac cele verzi, care mi se invart la nesfarsit, in jurul capului. Galbene mai treaca mearga dar de rosii nici nu vreau sa aud,sunt alergic

 =  pip pip
felix nicolau
[30.Dec.06 13:14]
pai penelul tau solid tre sa elimine poezia din proza, formularile pretentioase si patetice, sa mizeze pe epitete surprinzatoare si putine, pe formulari pregnante. ai darul onomasticii si al surprinderii situatiilor interesante. so, speed up!

 =  Trist dar adevarat
carmen mihaela visalon
[30.Dec.06 15:21]
Of, of, of. De ce oare nu m-a intristat atat de tare comentariul lui Felix. Pentru ca, dupa parerea mea, in loc sa faca ceea ce era de facut, respectiv sa recomnade textul ca fiind unul dintre cele mai bune publicate pe Agonia in ultimul timp, vine, si cu autoritatea unui comandant te bate pe obraz spunandu-ti: Mai, soldat! vezi ca trebuie sa mai cureti un pic sectorul proza, de starea asta de scotisoara imanenta .
Pe de alta parte, sunt de acord. Textul ar mai trebui "curatat", dar nu de poezie ci de pasajele in care devine un pic prea nepoetic- vezi episodul din tren cu aerele post fasole: )- si poate si scena din cort, ambele, impreuna, amandoua, neaducand nici o informatie esentiala pentru drumul (personajului) de la iluzie la izvor.
Si finalul ar mai trebui un pic lucrat, pentru ca ii lipseste ceva. Tensiunea poetica care sa ne faca si pe noi sa pastram in sange mirosul de scortisoara, multi ani dupa ce am citit textul. Stii, eu cred ca lipseste si un tablou in care sa fie deschisa calatoria sufletului.
Dar, indiferent de micile imperfectiuni, textul ramane demn de cartea de onoare a Atelierului Literar Agonia si cu riscul uniei noi persecutii spun: este dureros ca Felix iti da lectii in loc sa-ti dea locul pe care il meriti in acest moment pe Agonia, acela de cetatean e onoare, pentru ca esti un autor de valoare.

 =  erata
carmen mihaela visalon
[30.Dec.06 15:24]
De ce oare m-a intristat atat de tare comentariul lui Felix, nu De ce oare nu m-a intristat

 =  ei, acuma
felix nicolau
[30.Dec.06 17:19]
eu nu dau lectii nimanui, sunt total satul de ispita asta. ceea ce i-am sugerat lui George se referea strict la starea actuala a modalitatii de elaborare a prozei. bineinteles ca george este valoros, dar ar fi o aiureala sa nu ne ajutam intre noi privitor la tehnica

 =  Felix, cu iertaciune, cu plecaciune
carmen mihaela visalon
[30.Dec.06 18:37]
Daca nu dai lectii astept sa dai steaua pentru recomnadare. Acum sau pe un alt text. Al lui Pip sau al altui autor valoros. Astept sa ma propui si pentru pierderea brumei de nivel ramase, si mai ales astept sa fii politicos. De cate ori intri in dialog cu mie, titlul commurilor tale suna asa: Ei,na, Ei, acuma. De ce astept politete? Pentru ca ea este apanajul boierilor. In ceea ce priveste ajutorul cu privire la tehnica, zau ca-ti dau dreptate. Asta vreau eu de la tine, nu elogii la poezii asa si asa sau bataii pe obraz de genul: "bravo, ma, vezi ca poti" ci critici adevarate pe paginile unor ilustii necunoscuti, indiferent de sex, varsta sau culoarea politica.

 =  invitatie
George L. Dumitru
[30.Dec.06 21:33]
Felix
Multumesc pentru promptitudine si pentru sinceritate.Sfaturile tehnice mi se par juste, si eu le-am simtit pe unele si apoi unul din scopurile comentariilor e chiar imbunatatirea stilului sau gasirea unuia cat mai aproape personalitatea autorului. Niste semne de intrebare ar mai fi dar mi-ar placea sa le rezolvam altfel.
Carmen
Nici nu stiu cu ce sa incep. Si eu m-am gandit sa renunt la replicile cu portiile de fasole iar acum regret ca n-am facut-o, numai de dragul de a mai colora dialogul putin. In ceea ce priveste cortul am vrut sa aduc ceva grotesc si sa dau o tusa in plus ansamblului, o identitate aparte.
Esti o pretioasa mana intinsa, pentru mine, acum la sfarsit de an, pe care as vrea sa o tin strans, dincolo de orice dispute.
Totusi, discutiile au ajuns la probleme mai profunde, care nu privesc numai persoana mea si acest text. Eu cred ca o rezolvare onorabila, fara sa facem de ras boierismul abia nascut ar fi sa ne intalnim intr-o sambata la Deko si sa spunem ce avem de spus intre patru sau sase ochi. Sau orice alta modalitate, numai asta nu.

 =  poliment
felix nicolau
[30.Dec.06 22:58]
"ei na! ei acuma!" sunt expresii perfect boieresti. le folosea o matusa de sora vitrega a maica-mii. critici elaborate fac la rubrica, la cutit, dar in gen, nu e bine sa ajunga cineva acolo

 =  Felix, Geroge
carmen mihaela visalon
[31.Dec.06 18:01]
Dupa parerea mea exista boieri si boieri. Eu, prefer boierii din neamul domnului Paleologu- Dumnezeu sa-l odihnesca la loc cu verdeata- sau "republicanii" din neamul lui Nichita, adica cei care raman politicosi, in orice clipa, si apara literatura cu orice pret.
Gerorge,
Intre mine si Felix nu este nimic de lamurit. Nu ma place, nici in postura de autor si nici de comentator si isi permite sa mi se adreseze asa cum se adresa matusa sa, fetei din casa.
Dar nu-i bai. Sustin in continuare ca boier te nasti nu te faci si talentul si viata fiecaruia dintre noi depind de darurile Pazitorului Izvorului, nu de Cutitul de Argint.
In speranta ca tu vei reusi sa scrii multe proze de cea mai buna calitate si ma vei invita la lansarea volumului de proza la Humanitas, imi cer iertare pentru ca am indraznit sa spun ce cred. Nu voi mai polemiza pe pagina ta:)
La muti ani!

 =  Erata
carmen mihaela visalon
[31.Dec.06 18:02]
George, nu geroge, daca ma am si alte greseli imi cer iertare, dar ma pregatesc sa plec la petrecerea de Revelion.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !