Comentariile membrilor:

 =  Poetul acela
PÃCALÃ VIOREL SILVIU
[13.Jan.07 17:38]
pot fi și eu.

 =  un poet sau altul
ioana cheregi crișan
[14.Jan.07 14:08]
Da, Viorel, poți fi tu...sau altcineva :)

 =  "n-aș vrea să te trezesc să-ți arăt moartea"
Constantin Codreanu
[14.Jan.07 15:21]
Teama de a trezi aici, chiar dacă "n-aș vrea să te trezesc să-ți arăt moartea" e, totuși, teama de a trezi poetul la viață.

Cu drag,
Constantin

P.S.
Viorele, cu același succes pot fi și eu acel poet:)!

+ teama de a trezi
florin caragiu
[14.Jan.07 16:13]
este un poem deosebit, cu un modelaj bine realizat al jocului contrastelor, al intensității lirice. "Teama de a trezi" poetul ne introduce în jocul dintre sensibilitatea extremă și amplitudinea cosmică a reverberațiilor sale, ceva decisiv se întâmplă: "lumea dispare încet/ n-aș vrea să observi nervurile acestui cântec/ care se desprinde din tine ca o frunză". Sunt puse într-o corespondență memorabilă, cumva învăluită și învăluitoare, desprinderea cântului și transparentizarea lumii, urmând ca pe acest fond să vină o tușă de forță care creionează portretul poetului: "un copac/ sau doar un poet înspăimântat de splendoarea căderii". Tocmai această sensibilitate cere o vedere mereu învăluită în mister: "n-aș vrea să te trezesc să-ți arăt moartea/ nu pot să-ți spun simplu că vom trece/ tu ești poet/ nu pot să-ți spun nimic în cuvinte". Aceasta tocmai din cauza forței ei explozive care o face ca un zonă minată, sau expusă avalanșelor, peste care se pășește în tăcere, fapt exprimat prin niște metafore superbe: "pielea ta ar exploda sub cântecul aspru al ploii/ de aceea țin în palme liniștea și te hrănesc cu ea". Liniștea e mediul ei conductor și hrănitor, poetul fiind asemuit cu un pământ al limbajului, casă a ființei: "ești un poet ca un pământ din care venim/ și în care ne întoarcem". Totul este acoperit, conștiința poetului are nevoie să rămână învăluită pentru a continua să vadă ca într-un somn extatic (indicat și în retenția respirației), întrerupt de tresăririle ce arată totuși înregistrarea crizei de comunicare, pustietății, aleatorului, cealaltă față a lumii: "dar tu nu trebuie să știi/ nimic despre însămânțările noastre/ ești un poet într-o gară pustie/ ești un poet care nu respiră/ ci tresare între plecări și sosiri întâmplătoare".

 =  Florin,
ioana cheregi crișan
[14.Jan.07 19:43]
analiza și aprecierile tale mă bucură și mă onorează. nu mă așteptam să-mi fie apreciat un text atât de liric. mulțumesc!

 =  Constantin,
ioana cheregi crișan
[14.Jan.07 19:54]
ai ales ideea centrală a textului. da, și tu poți fi...:)mulțumesc.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0