Comentariile membrilor:

 =  frumos
Adela Setti
[17.May.07 12:27]
patru elegii în patru tonalități nuanțate.
imagini curajoase ("amintirile mele sînt două șosete rupte
de cîte ori le încalț îmi iese cîte o idee proastă
ca un deget roz
uneori murdar", "jarul are un efect ciudat asupra mea
îmi văd în el toți morții din neam", "apa este rece și aproape curată
nu mai curg pe ea mațele de porc
de la abator"), amestecate cu scene cotidiene ("vezi că s-au ars micii îmi spune soția") și reflecții senzoriale ("cum ai mînca bomboane de ciocolată
una cîte una
pînă la capătul cutiei")

un discurs simplu, frumos curgător, de o maturitate aparte.
elegia se simte peste tot, titlul este foarte bine ales, și întreg textul este străbătut, de la un capăt la altul, de o anumită conștiință a vârstei.

și pentru că mi-a plăcut, înstelez.
Adela

+ steluța
Adela Setti
[17.May.07 12:29]
pierdută din grabă.

 =  flash-back
Vasile Munteanu
[17.May.07 12:44]
nu stărui asupra automorfismului pe care îl reclamă acest "4" - poate cardinalitate afectivă, poate structurare cronologică;

m-am oprit într-unul dintre ochiurile "Vezii" (care teribil seamănă chiar cu inima poetului) pentru a spune că m-a impresionat modul în care textul se derulează, parcă pe "Continuos play", lectura de la coadă la cap conferind parcă adevărata imagine a acestei oglindiri în trecătoarea undă din care ne vor rămâne cuvintele...

cu plăcerea lecturii,

+ elegii pentru fiintele mari
Anghel Pop
[17.May.07 12:54]
Imi place stilul asta, creioneaza mici tablouri memorabile...
Un mare avantaj. Poezia trebuie sa impresioneze retina, sa se cuibareasca in memorie... tu reusesti asta fara sa te fortezi.
E ca si cum unii mai invata sa inoate printre cuvinte, si dau din maini disperati stropindu-ne cu tropi, pe cand tu aluneci la suprafata ideilor cu lejeritate.

Frumos, foarte frumos.
Vezi ca devin dependent... si in ultima vreme ne lasi in sevraj, nu mai vrei sa ne dai bomboanele poetice pana la capatul cutiei.
:)
Las si eu o stea, pentru ca aceste elegii le merita din plin. Ne dai lectii.
:)
Imi par niste peanuri moderne. Si cand zic asta, zic foarte mult. Tu vei intelege ce vreau sa spun prin "peanuri moderne". E foarte mult in zilele grele de azi.
:)

 =  aurifer
Dana Banu
[17.May.07 12:57]
o poezie mustind de savoare, imagini de un pitoresc intact, largi decupaje care atrag printr-o anume spontaneitate ce nu e la îndemâna oricui, rostire buclucașă cu aură gravă, un melanj fermecător

 =  răspunsuri
Liviu Nanu
[17.May.07 14:08]
Adela - Da, patru tonalități diferite, asta am încercat. Poate ar fi trebuit să le zic "pseudoelegii".
Vasile, 4 nu înseamnă nimic, pur și simplu mi-a fost lene să merg mai departe, inițial mă gîndisem să scriu 10 :)
Anghel, amabil ca de obicei. Dar eu cred că te-au prins versurile mele într-o stare anume, tu nu ești așa impresionabil.
Dana, ai reușit în doar cîteva cuvinte să descrii aproape toată lirica mea.
Tuturor, mulțumiri pentru lectură și semn

 =  crezi tu?
Vasile Munteanu
[17.May.07 20:46]
crezi că mi-ar fi fost dificil să trec de la "cardinalitate" la decalog? :)

în altă ordine de idei, scuză-mi alăturarea celor (numai) 2 de "parcă".

același,

 =  completare
Anghel Pop
[18.May.07 00:34]
Ai dreptate, Liviu, e putin mai mult decat impresia lasata de acest mic ciclu de poeme, care oricum e definitoriu pentru stilul tau original, Nanu TradeMark.

Ar putea fi un premiu de excelenta pentru toate poeziile scrise in acest stil, in marea traditie a umorului liric cu accente grave, ce reia vechile probleme ale conditiei umane dintr-o perspectiva tulburatoare si cuceritoare.
Si pentru calitatea umana care razbate mereu printre randuri.

 =  natura si metafore
Fluerașu Petre
[18.May.07 01:27]
Am banuit ca tu esti autorul cand am vazut titlul pe prima pagina. Felicitari, ca de obicei te apleci asupra naturii, asupra frumusetilor mici ale acesteia.

Felicitari pentru lirismul bine conturat si pentru metaforele inedite.

petre

 =  alte răspunsuri
Liviu Nanu
[18.May.07 09:02]
Ted, tu ești un poet talentat, matur, profund și prolific. Adică nici nu mi-aș putea închipui că nu știi ce spui. Numai că (și aici am avut niște discuții, noi doi) uneori te înțeleg mai greu. Dar asta e vina mea, prietene. Mulțumesc pentru timpul acordat.
Anghel, fără să-mi propun, se pare că lirica mea este suportabilă în cea mai mare parte, poate chiar profilactică pentru unii. Anul trecut, la Agigea (apropos, oare s-o mai face festivalul?), l-am cunoscut pe Traian Uba, care-mi spunea printre altele, că nu i s-a mai întîmplat niciodată să rîdă citind un poem, așa cum a făcut-o lecturînd cartea mea. Asta m-a bucurat, pe Traian nu puteam să-l bănuiesc de subiectivism, așa cum nu-l bănuiesc pe Liviu Comșia, care taie cu barda în textele mele, dar uneori le și apreciază. Așa că mi-ai dat o idee: pe la 70 de ani, voi face probabil o antologie cu cele mai "năzdrăvane" poezii, deocamdată nu am suficiente pentru așa ceva.
Petre, mi-am mai numărat încă o dată metaforele, am găsit două, care pot susține poemul. Blaga spunea că o metaforă face o poezie, a doua o omoară. Poate ar fi trebuit să mă rezum la una singură, m-am gîndit la asta chiar în timp ce o scriam. Faptul că a ieșit un poem bun în opinia ta (la care fie vorba între noi, țin foarte mult), mă face să reevaluez această teorie. Cineva, mai precis maestrul Bogdan Geană, la începuturile mele pe acest site, mă socotea un postmodernist get-beget. Nu știu dacă avea sau nu dreptate, eu nu sînt teoretician (deși am scris un manifest despre boemiism, ascuns însă privirilor). Asta înseamnă că folosesc din plin tot ce-mi pică sub ochi, adică microuniversul și cotidianul, banalul și amănuntele vieții, pot constitui o sursă de inspirație. Cum fac șintoiștii, aș încerca o comparație, care văd un zeu în fiecare obiect sau ființă din jurul lor. Că e bine sau rău, timpul va decide. Mă bucur că tu ai apreciat efortul meu și ai găsit valențe estetice în umilele mele încercări liricoide.

 =  incotro
felix nicolau
[21.May.07 15:32]
Liviule, cunoscand eu trecutul tau poetic, as putea zice ca ti-ai imbunatatit ludicul cu o gravitate bine ingropata in text. sper doar sa nu devii prea discursiv , sa pastrezi nervul si ruptura. oricum, progesul e evident, ceea ce inseamna ca tu chiar intineresti. treaba ta...

 =  Felix
Liviu Nanu
[21.May.07 19:59]
Felix, cunoscînd capacitatea ta de analiză și obiectivitatea cu care te apleci asupra autorilor ce-ți intră în "colimator", nu pot să spun decît că prezența ta pe textul meu mă onorează, dar mă și obligă să țin ștacheta cît mai sus.

 =  un discurs poetic...
Petruț Pârvescu
[22.May.07 09:59]
un discurs bine temperat, frumoase poeme... se vede dincolo de talent.
cu prietenie,
p.parvescu

 =  Si eu
Daniel Puia-Dumitrescu
[22.May.07 00:20]
Sincer, omule, fara sa fac aprecieri de genul ca te cunosc si imi place cum scrii, e cam singura poezie de la recomandate. Ce naiba se intampla pe saitul asta, nu mai exista oameni care se pricep la poezie?
Sanatate!
Daniel :)

 =  .
Gheorghe Pașa
[22.May.07 10:09]
Chiar dacă nu avem aici elegii în sensul clasic al cuvântului, tonalitatea gravă, așa cum s-a mai spus, împletindu-se cu aceea ironică și chiar autoironică, Liviu Nanu ne oferă o poezie de calitate, trecându-ne prin cele mai diverse stări. Apreciez textul, deși subiectivitatea mea ar putea fi oarecum rănită, dar las și eu loc în suflet autoironiei. Îmi cer scuze că nu recurg la o aplicație pe text, dar esență a ceea ce gândeam și eu s-a spus deja. E doar un semn de plăcere a lecturii.

 =  răspunsuri
Liviu Nanu
[22.May.07 14:20]
Petruț, cred că ești prima dată cu un semn pe un text de-al meu, mă onorează prezența și aprecierea ta.
Daniel, îți înțeleg surprinderea, dar eu cred că nu ai (pe deplin) dreptate. Uite, cineva a apreciat poezia mea, deci editorii lucrează. Pe de altă parte, la recomandate intră și texte care acumulează 3 stele, fără să fie propuse de un editor. E bine, e rău? eu cred că e bine, atît timp cît nu se negociază steluțele. Onorat de semn.
Gheorghe Pașa - ai surprins foarte bine, sînt un fel de pseudoelegii. Dar autoironia mă definește și pot spune că cele mai bune poeme pe care le-am scris sînt în această direcție. Mă bucur că ți-a făcut plăcere lectura.

 =  elegii vesele
Bogdan Nicolae Groza
[22.May.07 16:44]
:) O poema sugubeata in stilul tau, care pe langa ca binedispune da si de gandit. Mai scrie asa elegii, care numai triste nu sunt :)

 =  Bogdan
Liviu Nanu
[23.May.07 12:06]
Bogdan, ai văzut partea "șugubeață", și nu e rău, este un efect pe care l-am urmărit, dar nu e singurul. Unii au văzut tristețe și autoironie (care poate fi tot o tristețe mascată), și pot să spun că și ei au dreptate. Onorat de trecere.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !