Comentariile membrilor:

 =  marirea si internetul
Guinevere
[16.Jun.03 08:24]
Sanyi, eu sint de acord cu tine, ca suportul poeziei este cuvintul.

As dori sa aud parerea ta si a altora despre intrebarea asta din articol: "ai visuri batrinicioase de marire?" Autorul subliniaza incompatibilitatea dintre asemenea eventuale visuri si faptul de a publica pe internet.

Credeti ca are dreptate? Si:

Are careva dintre noi asemenea visuri de marire? Sint sigura ca avem aici oameni sinceri care sint gata sa spuna ce gindesc cu adevarat.

De ce ne publicam/afisam/comunicam poeziile aici si nu in alta parte?

 =  cred ca:
cornel marginean
[16.Jun.03 18:00]
ieri am fost la o lansare de carte, un volum de poezie de debut,
la discutiile de dupa , unde erau o seama de poeti mai tineri si nu numai, am afirmat ca ultimele poezii , de un an incoace le-am scris pe poezie .ro,
nu stiu- am zis- daca merita sa caut 10.000.000 de lei pt 200 de exemplare pe care le vor citi sa zicem 50 de persoane, curioase sau amabile, din care 5, sau zece vor spune poate ceva critic, si sa nu le pun pe site , unde cel putin voi auzi niste pareri lipsite de nesinceriate, datorita anonimatului, aici benefic.

am fost aspru criticat, dar nici nu stiau de poezie ro nimic, chiar redactori de reviste si editori, si mi s-a aruncat in fata ideea hartiei materiale , palpabile, necesare a fi prinsa in mana,etc, ( sens invers fata de esenta poetica, strict spirituala)

ce mai ...

problema e spinoasa

chiar ideea de internet nu a fost inca lamurita de filozofi cu atat mai putin de Manolescu , care evident ramane tributar hartiei

Marire, vis de marire, e normal, e uman, e un raspuns individual la integrarea constienta in grupul social al fiecaruia, a vrea recunoastere e un semn al dorintei de a fi impreuna cu ceilalti, si nu o marire cum e inteleasa de membrii cei harsiti ai structurilor Uniunii scriitorilor:(

vrem nu vrem trebuie sa intram in hora internetului

si mai spun ceva , marii poetii ai veacului care vine sunt printre noi pe poezie ro:)

s-auzim de bine

 =  Guinevre, Cornel
Kiraly Sandor
[18.Jun.03 03:28]
GUINEVRE, eu am visuri de marire.
Si am sa-ti mai destainui ceva.
Voiam chiar si eu sa public pe hartie.
Dar acum mi se pare din ce in ce mai putin valabil. Senzatia e altfel aici, pe Internet.

Si aici vin la ce zice CORNEL. Interactivitate este ce a adus in plus acest mediu de comunicare.
SI aici simtim ca inca mai exista interes pentru poezie, pentru literatura.
Si mai vedem ca in ziua de azi cei mai multi din cei interesati scriu, si scriu peste mediocritate.
Si cei care nu iau in serios fenomenul poeziei pe internet sunt niste neseriosi. Pentru ca o fac si din superioritate prost inteleasa si din superficialitate.

 =  Rugaminte
Radu Tudor Ciornei
[18.Jun.03 04:02]
Du te rog subiectul in forum si promit ca o sa vin pe acolo. Am atit de multe de spus dar inca nu am vreme.
Buna tema !

 =  voluptate
MIU CRISTIANA
[20.Jun.03 00:10]
Poti scrie unde vrei si eu descopar cu placere Internetul.
Dar nu exista o voluptate mai mare decat sa-ti scrijelesti vorbele pe hartie, s-o simti cum ar vrea sa se vaiete si sa n-o lasi.
Brigaela

 =  Cristiana
Alexandru Popp
[20.Jun.03 21:54]
CRISTIANA, nu numai că poți scrie unde vrei, poți și să compui, fără să mai scrii. Și uneori astfel de versuri trăiesc mai mult. Mă gândesc la atâtea cântece populare care abia de mai puțin de două secole au ajuns să fie scrise.
Și visez că și azi, cine știe prin ce colț de lume se mai face așa. Și e clar că un astfel de poem nu trăiește dacă nu se găsesc generații care să-l iubească. Nu mai e nevoie de nici o critică. Frumusețea și delectarea sunt criteriile valabile în această supraviețuire.

 =  parerea mea de e-cititor
Robert Flint
[01.Jul.03 19:52]
dl.Manolescu pare a acuza de amatorism e-poetii lipsiti de atenta supervizare a specialistilor si cred ca aceasta problema nu pune in pericol sensibila poezioara romaneasca.
insa atunci cand domnia sa, specialistul in literatura, candida la presedentie dadea dovada de un amatorism periculos pt. "eterna si fascinanta romanie".
eu l-as invita pe site sa-si dea cu avizata parere.
cu respect: Flintobert

 =  parere pe scurt (iam)
Raluca Toma
[11.Jul.03 05:11]
Oare cand se vor schimba si la noi valorile? Nimeni nu intelege ca progresul se produce prin schimbare? Internetul poate sa devina un mijloc de comunicare important pentru societatea noastra.De ce sa nu beneficieze si literatura de avantajele comunicarii on-line? De ce nu se accepta schimbarea? Poezia e poezie fie ca o tastezi fie ca o scri pe o coala de hartie.

+ omer
Luminița Suse
[11.Jul.03 05:42]
Literatura este acolo unde cuvântul poate fi scris, afișat, scrijelit - simțit. Nu contează suportul fizic ci ceea ce transmite afectiv, cognitiv etc. Mai mult, ca să publici ceva pe Internet nu este nevoie să omori copaci din pădure! În câțiva ani nici ziarele nu le vom citi pe hârtie. Valoarea, dacă există, se va impune. Unde le place tinerilor să fie, acolo ar trebui și dumnealor să vadă viitorul comunicării informațiilor. Păcat.
Omer, eu am adăugat în textul tău link la textul citat. Sper să nu-ți fie cu supărare.
Steluța este pentru fraza de încheiere a textului tău și ideea pentru care merită să privim cu încredere înainte la... progesul cuvântului.

 =  Oriana
Alexandru Popp
[12.Jul.03 02:20]
Multumesc. Si pentru link si pentru steluta.

 =  eu asta cred!
Tosa Claudiu
[12.Nov.03 20:48]
Dupa parerea mea pentru multi hartia a devenit un complex, din punct de vedere literar.Am intalnit aici pe site texte care m-au facut sa deschid carti de Eminescu sau Nichita pentru "simplul" fapt ca imi aduceau aminte de acesti oameni, si descopeream cu bucurie ca talentul il gasesc atat pe hartie cum se spune in acest articol citat, dar si in internet.Talentul si valoarea sunt incontestabile atunci cand exista simturi, sentimente, cuvant si nu-n ultimul rand originalitate, indiferent ca nu se afla pe hartie ; de ce trebuie sa conteze asta ?
Eu vad in acest site "oameni ca mine" , regasesc aici ceea ce credeam ca nu mai exista, oameni pentru care un curcubeu mai conteaza dupa o ploaie , cineva care isi aduce aminte de dara benzinei din baltile-n care calca cand era mic, persoane care mai stiu cum e sa suflii intr-o papadie pe mijlocul unui camp.De ce trebuie refuzata asa de mult aceasta parte a modernismului ? Pentru simplul fapt ca "altii" nu au avut posibilitatea pe care noi o avem nu inseamna ca nu e corect sau ca nu e normal.Am invatat o gramada de lucruri stand aici, si nu am sa fac o comparatie intre asta si ce am invatat la scoala pentru ca nu are rost ; lucrurile se completeaza intre ele.
As ruga pe cei care sustin ferm acel articol sa intre pe site aici si sa-si "piarda" vremea citind cate ceva.Le-as arata ca sunt postate si texte ale vechilor poeti dinainte care nu au fost si nu pot fi uitati.Hartia dupa parerea mea nu este decat un complex, asa cum am mentionat si la inceput.
Ca sa ma simt EU, uneori scriu, si o fac aici unde este lume cu care am "ceva" in comun, unde este lume pe a caror buze a ramas acel gust clasic si de demult al poeziei si al literaturii si care nu trebuie sa fie neaparat intre pagini.
Ar trebui sa se incerce tocmai, sa se adune cat mai multi tineri debutanti in aceasta noua forma si solutie, si nu sa fie alungati si descurajati.
Sunt sigur ca e plin aici de persoane care cauta vise de marire si foarte bine ca fac asta, un om fara macar 1% sentimentalism nu se mai poate numi om.Visele, ar trebui sa stie unii domni, ca se afla peste tot , in jurul nostru, chiar si pe Internet.Chiar acei poesti clasici ne indeamna in textele lor si ne invata ca putem fi asa cum simtim, oriunde ; chiar ei ne arata ca visele nu sunt pagini, nu sunt vorbe , nu sunt nici fapte, sunt pur si simplu toate la un loc, adunate.In afara de malul marii pe care privesc uneori melancolic si plimbarile de pe faleza am ceva in plus, site-ul poezie.ro/agonia.net ; de ce sa fie exclus acest ultim element, pentru ca e modern sau pentru ca nu e in concordanta cu ideile unui om complexat de fire albe si ani pe care ii caracterizeaza ca fiind numai experienta ?
Nu e adevarat , si dupa mine , asa cum a spus mai sus Cornel Marginean , o parte din marii poeti ai veacului AICI se afla.Ar trebui sa le fie rusine celor care sustin ca pe internet nu exista literatura, si-ar trebui sa isi aduca aminte de doinele si baladele populare care nici ele nu au fost scrise.
Tineretul trebuie incurajat, si cea mai buna modalitate de a o face, cand e vorba de literatura, eu cred ca este aici.
Si as vrea sa inchei cu o precizare ; scrie undeva in articol:
"in momentul in care iti schimbi suportul iti schimbi si aspiratiile".
Eu unul cand am schimbat suportul mi-am LARGIT sfera de aspiratii , si NU am schimbat-o!

 =  test
Radu Herinean
[12.Nov.03 20:51]
test

+ subiect fain, Omere
Dan Mitrut
[12.Nov.03 21:39]
oamenii se schimba mai greu.
probabil peste cativa ani spusele domnului Manolescu vor fi privite ca pe o gluma rasuflata.
aici e vb cred de o teama: teama scrijelitorilor pe hartie de a nu pierde monopolul audientei, al vanzarilor. ganditi-va totusi ca editarea unei carti misca niste bani, multi putini, dar ii misca.
si mai e rezistenta si neincrederea in fata noului.

poezia oriune ar fi ea, pe orice suport, ramane Poezie.

iar valoarea nu e este monopolul nimanui. asa s-au mai obisnuit unii sa dea girul ei, incat acum nu se mai pot dezbara de aceasta proasta obisnuinta.

 =  o idee
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
Dan

Si eu cred acelasi lucru.Pana nu demult parea atat de imposibil ca practic dintr-o tensiune sa faci un obiect numit "calculator".Acum pare aproape imposibil sa fie folosit cand e vorba de poezie si literatura.Cunosc cateva persoane care scriu destul de bine si inca mai umbla pe la edituri cu exemplare dar raspunsurile pe care le primesc sunt total diferite fata de cele de la telefon.Daca prima oara li se spune ca in functie de talent vor fi publicate, dupa "analizarea" textelor li se explica ca totusi trebuie sa si plateasca o suma "substantiala".
Sa ne gandim un pic ce ar insemna daca jumatate din numarul celor ce totusi reusesc cu eforturi sa stranga bani si sa publice, ar veni aici pe site.Bineinteles ca e privita de unii cu revolta ideea expusa prin agonia.net pentru ca ar scadea monopulul vanzarilor si al reclamelor editurilor.
Dar aici pe site nu e vorba numai de valoare, ci poti invata multe, poti afla multe, poti cunoaste oameni foarte talentati si interesanti si dupa mine, poti avea mai multi cititori.Nu trebuie sa cumpere cineva o carte si in al doilea rand sunt comentarii , critici.Ma gandesc ce ar fi o gazeta cu titlul "Agonia.net" sau ceva asemanator.Poate ca domnul Manolescu ar mai fi de acord cu ideea asta pentru ca e vorba de ciorna insa totusi ce ar fi in gazeta nu s-ar compara cu numarul posibilitatilor de aici.Ca un rezumat saptamanal a textelor preferate si ale comentariilor ar merge sa spunem, dar parca e mai bine asa cum e acum.
Ar fi frumos ca macar o parte din "personajele controversate" a "Uniunii Scriitorilor" sa fie aici pe site, si da atunci cand ar considera ca ceva este reusit ar propune publicarea.Asa da.Si bineinteles sa participe la activitatile de pe site.

 =  Nu, nu, nu...
Axel Lenn
[13.Nov.03 02:20]
Netul este viitorul in perspectiva noului: exista deja e-volume, care nu apartin unor amatori, si care nu pot fi celulozice dintr-un singur considerent - muzica si clipurile nu pot sta pe celuloza. Poate Nicolae Manolescu va face posibil lucrul asta, si atunci pica netul. Si lumea pe spate...

Cel mai nou stil de lansare a unui volum nu e netul totusi, ci CDul. Sunt convins ca Manolescu a vazut asa ceva. Stie, cred, si Luminita Marcu, eleva lui.

Duhneste celuloza de nonvalori, netul mai putin. Parerea mea! Problema "conservatorilor" e alta: computerul. E lucru dracu' sa te-apuci sa-nsiri pareri critice sau s-o pui de-un chat la zeci si multe de ani. Si, mai mult de-atat, netul prinde teren, nu gluma - ma-ntreb (retoric) in defavoarea cui.

Dylan a lansat o moda. Era greu sa-ti faci auzit glasul si sa fi (re)cunoscut prin mijloacele obisnuite din perioada respectiva; azi exista netul, dar in USA e aglomeratie mare si aici - multe siteuri literare, greu sa le acoperi. Asa incat este la moda inca sa te lansezi prin texte in muzica - nu prin voce sau altceva. Un caz mai recent: M. Manson.

O reteta reusita de poezie ar suna, la standardele actuale, cam asa: Text + sound + imagery. Si tot la standardele respective, prezentarea elogioasa a nu stiu carui critic pe volumul tau (revenind la celuloza) este pur si simplu "de prost gust". Criticii au reviste de profil - cusca lor adica. Cine a fost pe-afara stie...

 =  Da
Felix Grai
[13.Nov.03 06:26]
Da,da, da...

 =  ar trebui postat pe index
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
Eu unul cred ca subiectul ar fi bine sa fie dus pe index.Sunt foarte multe lucruri de spus si cred ca multi dintre noi ar mai avea destule comentarii.

 =  Nu mai jubilati
Maduta Florin
[28.Jun.04 08:24]
Ar fi induiosator daca nu ar fi ridicol cit de repede v-ati pus de-acord. Cuvintul tot cuvint, fie el scris, vorbit, pictat, pescuit, coafat etc. Ba mai mult: principiile de baza, fonetice, morfologice si sintactice, au tins sa ramana cam la fel de cateva mii de ani. Q.E.D. Ridicol, domnilor, ridicol.
1. Stilul s-ar putea sa fie influentat de suport. Faceti un experiment imaginar. Presupuneti ca scrisul nu ar fi fost inventat niciodata. Am fi avut, fireste, Miorita, Mesterul Manole, etc. Dar poezie in stilul 8zecist, sau macar stanesciana, sau macar eminesciana? Raspunsul, dragilor, nu e evident.
2. Aspiratiile s-ar putea sa devina altele odata cu schimbarea suportului.
Hirtia e relativ greu accesibila. Internetul e ieftin. Ca sa publici pe hirtie iti trebuie o validare prealabila de la persoane validate prealabil. Desigur, poti face rost de 10.000.000 si iti poti publica o carte pe cont propriu. Asta nu inseamna insa si ca o vei introduce in circuit. In universul tipografic, puterea culturala este distribuita intr-un numar relativ mic de centre. Reprezentantii acestor centre au capacitatea de a impune temele culturale si programele scolare. In felul acesta valoarea unui scriitor este recunoscuta de un numar mult mai mare de persoane decit numarul celor care citesc cu adevarat. Nu e inca evident ca internetul va duce la aparitia unei situatii similare.
Si ar mai fi...
Sa auzim numai de bine




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !