Comentariile membrilor:

 =  Dragoste-Creatie-Divin
Elena Albu
[15.Jan.04 17:42]
Iti multumesc, Maria, pentru acest articol care infatiseaza tulburator o iubire preamult- si nu intotdeauna favorabil- comentata.Dragostea care duce la creatie are ceva divin in ea.Toate cele bune!

 =  eminescu
Nicolae Tudor
[15.Jan.04 22:15]
“A vorbi de Eminescu este ca si cum ai striga intr-o pestera vasta- scria Arghezi undeva-, nu se poate sa ajunga vorba pana la el fara sa-i tubure tacerea. Numai graiul coardelor ar putea sa povesteasca pe harpa si sa legene din departare delicata lui « singurateca slava »’’
Asadar, ne-ai adunat Maria in jurul focului, ca, pe soptite sa-l iubim o ora, cat a fost El dispus sa primeasca-n schimb « pentru toate ».
Tot ce misca-n tara asta in aceste zile simte golul ca Eminescu nu este, si ni se face dor si foame de el. Alcatuirile noastre sufletesti pastreaza cu siguranta ceva din fiinta lui de lut pieritor.
Este fericit poetul? Dar cine e fericit?
A fost nefericit Sarmanul Dionis?
El n-a vrut decat sa fie iubit. A vazut in femeie simbolul fericirii. Ca-l iubea sau nu, ramanea straina lumii sale « reci », unde isi gasea intotdeauna refugiul. Deceptia i-a dat inaltimea care-i lipsea din dragoste, inaltimea plopilor fara sot. Deceptia a fost locul de incoltire a Luceafarului. Dar el nu a iubit femeia : » Eu ma inselam pe mine insumi luand drept dragoste, dorinta de dragoste, adica dorinta aceea de a ingenunchea inaintea unei femei frumoase pe care mi-o zugraveau imaginatia si simturile mele »
Liricul propriilor sale experiente, aplecat peste urna nesatioasa a timpului a meditat la destinul efemer al omului
« Poti zidi o lume-ntreaga, poti s-a sfara-mi...orice-ai spune,
Peste toate o lopata de tarana se depune(...)Iata tot ce te asteapta
Ba sa vezi...posteritatea este inca si mai dreapta
Neputand sa te ajunga, crezi c-or vrea sa te admire ?
Ei vor aplauda desigur biografia subtire,
Care s-o-ncerca s-arate ca n-ai fost vreun lucru mare
c-ai fost om cum sunt si dansii...magulit e fiecare
ca n-ai fost mai mult ca dansul.
(...)
toate micile mizerii unui suflet chinuit
mult mai mult ii vor atrage decat tot ce ai gandit »
« S-a spus ca era bolnav si s-a justificat prin boala talentul sau, s-au facut consideratii despre lungimea si latimea fruntii lui, mai mult decat atat, si groaznic, dupa moarte i s-a cantarit creierul.. S-a constatat ca era bativ. S-a constatat ca nu era betiv. In general i s-a acreditat o viata de om ultrasensibil, trist si, din punct de vedere al fericirii intime, un ratat. Sa fi fost asa ? Totul se potriveste, totul nu se potriveste. Vieti la fel de febrile ca si viata lui, vieti si mai febrile au fost. Dar, daca dintr-o pricina sau alta, dintr-o tristete sau alta, dintr-o infrangere sau alta, Eminescu n-ar mai fi ajuns sa scrie »Luceafarul« si « Oda in metru antic », el Marele Eminescu n-ar mai fi fost Marele Eminescu » (nichita stanescu)


 =  Pentru Elena
Maria Prochipiuc
[16.Jan.04 08:58]
A scrie despre Eminescu în aceste vremuri e mult prea mult, e poate o îndrazneala, a-ți omagia trecutul și pe cei care au contribuit, pare ceva...
Pentru mine a fost doar o aducere aminte... că undeva, chiar foarte aproape de trecerile mele zilnice a fost un OM, ca mine, ca alți, dar care a contribuit tulburător de mult la cultura acestui neam. Poate și noi cei de azi ,încercam prin comunitățile de la Iași, Timișoara, București, Chișinău să reânviem acele întâlniri care aveau loc sub cupola Junimii ...

+ pentru o iubire nemuritoare
Monica Mihaela Pop
[16.Jan.04 09:14]
Dacă Eminescu nu ar fi existat, trebuia să-l inventăm!
Eu îți mulțumesc pentru acest text, Maria, text care nu numai că e ca o lacrimă la mormântul Eminescului, ci mai degrabă e stilizarea unor inimi frumos rotunjite într-o iubire nemuritoare.
Acord o stea nu pentru text, pentru că acesta e el însuși o stea, ci pentru a atrage atenția asupra lui.



 =  multumesc, Maria
Florina - Daniela Bordieanu
[16.Jan.04 10:47]
am plecat ieri acasa cu un gand rasucit in minte, pe site nu citisem nimic despre Eminescu, fusese 15 ianuarie.
mai apoi, pe seara, acasa, am vazut la stiri cum primarul din Bragadiru a sarbatorit un asa eveniment cu Andreea-nu-mai-stiu-cum si cu alte fatuci de scot in ziua de azi diverse sunete sub denumirea de "muzica pop" pe niste pseudo-versuri si iar m-am intristat.
cum nu ma pricep sa scru eu insami despre Eminescu, m-am resemnat oarecum: a mai trecut un an la 15 ianuarie.
astazi insa, de dimineata, mi-am rasucit gandurile.
Pe site-ul de poezie s-a scris despre Eminescu.
Mai intai un articol de Cosmin(postat ieri, dar dupa ce am plecat eu acasa), acum acesta, al Mariei.
Si ma bucur.Mult.
Alte cuvinte nu mai scriu. Mi-e de ajuns sa le citesc pe ale voastre.

Multumesc, Maria.

 =  Vai - vai!
Ovidiu Ivancu
[16.Jan.04 12:20]
daca vom continua sa vorbim despre Eminescu cu aceleasi clisee de acum 100 de ani, se va alege praful de el!!!

 =  si totusi :)
Florina - Daniela Bordieanu
[16.Jan.04 12:37]
si totusi e bine, continuam a vorbi despre Eminescu :),
inseamna ca nu e praf pe memoria lui.
sa fie doar cliseele de vina?

o noua interpretare ar fi binevenita, Ovidiu. Unde e?

 =  Pentru Nicolae
Maria Prochipiuc
[16.Jan.04 13:34]
,,A vorbi de Eminescu este ca și cum ai striga într-o pestera vasta- scria Arghezi undeva-‘’ Ai deptate Nicolae!
Probabil din prea multă nostalgie m-am distanțat de oprera poetului și am căutat o parte în care ne puteam regăsi fiecare din noi (poate doar unii care mai cred în minunea dragostei). Fiecare are punctul lui de vedere, poți aduce laude dar și… când lauzi ai ce spune, când nu ai ce, critici ( nu e cazul tau).
,, A vazut in femeie simbolul fericirii. Ca-l iubea sau nu, ramanea straina lumii sale « reci », unde isi gasea intotdeauna refugiul. Deceptia i-a dat inaltimea care-i lipsea din dragoste, inaltimea plopilor fara sot. Deceptia a fost locul de incoltire a Luceafarului.” E o realitate pe care cred ca exista și astăzi. Mie nu mi se pare ceva ieșit din normalul cotidianului nu e singurul care ar fi putut avea decepții în dragoste, dar spre deosebire de alti poeți muza lui a fost vie , nu o închipuire sau ceva de care nu s-a putut apropia. Chiar marele Balzac spunea: ,, e absurd să pretinzi unei femei să iubească același bărbat( si invers), la fel cum e absurd să spui că un artist celebru are nevoie de mai multe viori ca să compună sau să execute o melodie încântătoare … dar a uitat că mulți interpreți , deși nu s-au despărțit de viorile lor , au cântat deseori și pe ale altora.” Se pare că muza lui Eminescu trebuia să reprezinte simbolul necredinței femeii de a înțelege tulburătoarea poezie a dragostei.
Comentariul tau mi- a adus o mare bucurie , in tumultul discutiilor avute pe tema Eminescu, dar mai ales Veronica! Îți mulțumesc!

 =  Frumos
Felicia Baltag
[16.Jan.04 13:43]
S-au scris și se vor scrie multe despre Eminescu. Clișee sau nu... cine știe, Ovidiu. Oricum, în ciuda afirmației tale, care nu ar strica să fie reformulată (în felul acesta lumea și-ar da mai bine seama de ce ai vrut să spui cu adevărat), eu vreau să o felicit pe Maria. Da, felicitările mele minunat suflet pentru fiecare cuvânt în parte. Ai reușit prin acest text, "el însuși o stea", să-mi aduci bucurie în inimă. Nici nu mai știu de câte ori ți-am recitit rândurile. Eminescu e cel ce m-a învățat să iubesc poezia, m-a fermecat prin simplitatea și armonia versurilor sale, și ca și tine, mă întreb: "Ce ar fi fost sau ar fi Iașul fără Eminescu?"
Ce mi-a ramas în minte, referitor la cuvintele tale:
"Iașul e un loc sfânt, un loc unde vii ca un pelerin. Cu ce vii? Cu ce ai! Și dacă n-ai altceva de dat, vii cu sufletul în mână.",
"El a iubit-o pe Veronica fiindca nu i-au trebuit mai multe viori pentru a crea o melodie nemuritoare.",
"Poate nu întâmplătoare erau cuvintele lui Eminescu pentru Veronica...", iar finalul, nici nu se putea mai bine:
"Trecand odata pe drumul nemuririi mi-am îndreptat pașii spre "Mormântul genialului și nefericitului Eminescu", care a avut o soartă mai bună decât a poetului. Mâini pioase îl îngrijesc; necunoscute îi aduc flori; odată am găsit buchete de viorele, presărate așa, pe țărână, încât să alcătuiască cuvântul: V E R O N I C A"."

 =  Pentru Monica-Mihaela
Maria Prochipiuc
[16.Jan.04 13:54]
Sunt atît de sinceră încât știu că nu te vei supăra pe mine pentru ce voi spune, trecerea ta pe la noi mi-a făcut o mare bucurie, nu pentru stele ci pentru faptul că ai înțeles cu adevărat mesajul meu( de fapt era mesajul celor doi) că totuși noi existam și suntem cunoscuți ( după cum si alte popoare) după ceea ce am fost și suntem. Mi-au plăcut și cuvintele tale : ,,e stilizarea unor inimi frumos rotunjite într-o iubire nemuritoare.”

 =  Pentru Florina
Maria Prochipiuc
[16.Jan.04 14:37]
Suflet plin de bucurii, știam că mă aștepți să vin cu ceva, am încercat să postez de dimineață dar se pare că am avut probleme cu conexiunile, am reușit e adevarat mai spre seară , și cu ajutor de aranjare a textului ( ii multumec ! nu îi fac numele public să nu se înteleagă greșit) iar faptul că ai plcat cu un gând răsucit nu mi se pare atât de grav - :)
Știu că tu simți cu inima , cuvintele nescrise au ajuns la mine ca un fior

 =  Pentru Ovidiu
Maria Prochipiuc
[16.Jan.04 15:06]
Ovidiu,
Nu întâmplător l-am abordat pe Eminescu din alt unghi. Mă gândeam că mi se va reproșa, că am vorbit mai mult de Veronica , dar ... te rog , propune o altă abordare , (asta e o formă ) tu poate vii cu ceva nou, colaborăm !!!

 =  Florinei
Ovidiu Ivancu
[17.Jan.04 14:25]
Incercarea de demitizare a lui Eminescu a fost deja initiata cu ani in urma de catre cei de la "Dilema". at despre eronica Micle... e tot atat de sfanta ca si Stefan cel are. E arhicunoscut, printre altele, episodul Veronica - Caragiale. Reinterpretarea operei eminesciene a inceput. Mioara Bot si Augustin Z.N Pop sunt numelle care imi vin acum in minte. Cat despre necesitatea reformularii opiniei mele, nu de cuvinte trebuie sa ne temem noi ci de ceea ce spunem prin ele. O idee nu poate fi reformulata fara a face prostitutie intelectuala. O idee e acceptata, combatuta sau ignorata.cat despre Eminescu, trebuie sa acceptam ca este un poet inegal valoric, nu tot ceea ce a scris este capodopera. Iar chestia cu "ultimul mare romantic al literaturii romane" e atat de hilara ca nici nu o maI comentez.

 =  Pentru Floris
Maria Prochipiuc
[19.Jan.04 08:11]
Ai dreptate că ,,S-au scris și se vor scrie multe despre Eminescu. Clișee sau nu... cine știe,...” Nici nu am venit cu nimic nou, am vrut doar să consemnez acest moment petrecut de mult în Iași.
Comentariul tău e justificat, mai ales că : ,,Eminescu e cel ce m-a învățat să iubesc poezia, m-a fermecat prin simplitatea și armonia versurilor sale,..."

Draga mea, fiecare cu părerile lui, si mie nu-mi displac, fiindcă te fac să mai vezi lucrurile si altfel, si respect opiniile fiecăruia. Rămân la cuvintele lui Pascal: ,, dacă acești oameni mari sunt mai mari decât noi, e fiindcă au capul mai sus decât noi, dar picioarele le au tot atât de jos ca ale noastre. Poernesc toți de la același nivel și se reazemă pe aceeași scoarță a pământului...”





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0