Comentariile membrilor:

 =  ht
Muller Stelian
[19.Feb.04 14:48]
Antiamericanism ieftin.Nu stiam ca dictatura lui Saddam are atatia admiratori.Sa numesti democratia americana democratie absurda e semn ca esti atins de paranoia.Irakienii au dreptul la libertatea politica ca fiecare om de pe planeta.E asa greu de priceput?

 =  CIne și ce pricepe ?
Eugen Galateanu
[19.Feb.04 15:51]
O, vai, ah, cerule,nu mi-am dat seama, scuze, irakienii au dreptul la libertatea politică a cui ? A dlui. Bush ? Și dacă nu se pupă cu ideile lor despre libertate ? Și dacă din cauza aceasta mor nevinovați, atât irakieni cât și americani ? Ce părere aveți despre asta ?

 =  ga
Muller Stelian
[19.Feb.04 19:08]
Domnule Galateanu sunteti in plin sofism.Multi ca dumeavoastra nu vor sa priceapa ca daca vrei sa ajungi vreodata in secolul 21, trebuie sa treci prin trecatoarea ce se cheama democratia liberala occidentala,adica prin declaratia universala a drepturilor omului.Capitol la care Saddamul dumneavoastra mult iubit nu exceleaza deloc.

 =  politică
Zareh Ara
[19.Feb.04 19:26]
Domnule Stelian, în credința dumitale... nu uita că Binele este o valoare relativă, cu atât mai mult cu cât politica nu are morală.

 =  gar
Muller Stelian
[19.Feb.04 19:38]
Binele e o valoare relativa.Alt sofism de prost gust.

 =  stelian
Zareh Ara
[19.Feb.04 19:44]
Eu cred că de prost gust e răspunsul dumitale de "om al secolului XXI".
Pa.

 =  Nitzica politologie daca serviti...
Mihai Popeti
[20.Feb.04 19:05]
Domnul Stelian e foarte vehement. Domnul Stelian l-a citit pe Francis Fukuyama si s-a regasit la sfarsitul istoriei. Si e optiunea sa. Totusi:
Cuvintele democratie absurda nu sunt de loc o dovada de paranoia. Macar in sens patologic. Paranoia, pana la urma, la origini, e supra-sensibilitate. Care unora le lipseste. Altfel si-ar da seama ca democratia in care vointa poporului este in buna parte formata de catre cei alesi - pana una alta un popor nu poate fi "subiect" ci doar obiect pentru ca ii lipseste unitatea si omogenitatea necesara.
In plus, libertatea e o valoare construita. Si difera de la cultura la cultura. Acum, bineinteles ca putem fi euro-centrici, ameri-centrici, sau orice-centrici. Dar fair ar fi sa ii admitem si pe ex-centrici macar pe holul rasei umane. Care nu e definita prin faptul ca e alba si citeste "Times".
Si, democratia liberala pare sa se transforme (uneori, la luna plina) in amok-cratie care cu principiile liberale nu se mai atinge de mult. Cuvintele "rasism cultural" poate va spun ceva...

 =  Corectare
Mihai Popeti
[20.Feb.04 19:10]
Bineinteles, ca, pentru a fi un pic mai coerent as putea totusi termina propozitia de la capatul primului paragraf al comentariului de mai sus cu " - nu este altceva decat o democratie absurda, o democratie fatada mentinuta pentru ca legitimeaza eficient un set de elite."

 =  hsfdg
Muller Stelian
[21.Feb.04 00:17]
Domnule Popeti Un lucru e sigur.Cei mai multi imigranti de pe planeta sunt nenorocitii ce fug din Orientul Mijlociu.Ganditi-va ca ei accepta sa se stabileasca pana si in Romania,o tara in fond de lumea a treia.Cred ca exemplul asta e de ajuns pentru a pune punct unor sterile reflectii teoretice.

 =  si totusi se misca...
Mihai Popeti
[21.Feb.04 15:21]
De acord pana aici. Si poate reflectiile teoretice sunt un pic sterile (de aceea nu am insistat - cum ca mai erau multe de zis).Imigrantii sunt des veniti din lumea a treia. Dar asta in parte pentru ca li se inculca viziunea de lumea a treia - lumea intai. Romania e, in fond, o tara de lumea a doua nu a treia. Izul e de lumea a treia. Plus ca nu a zis nimeni ca imigrantii sunt mai fericiti unde merg. Majoritatea pleaca pentru valori materiale, si de obicei pentru a le obtine si a se intoarce la cultura lor. Daca ar fi sa fim un pic sofisti am spune ca si detinerea de valori materiale este o forma de libertate. Ceea ce nu inseamna totusi implicit ca libertatea este doar o forma a detinerii de valori materiale. Una dintre concluziile unei recente lecturi in domeniul psihologiei decizionale (desi mergea si fara) este: la problemele pe care nu le avem nu ne gandim. Asta se intampla foarte des la emigranti. Se gandesc la ce probleme au, si ce se va rezolva. Pentru ca asa e firea omului, daca ii merge bine nu ia la cunostiinta. Nu reactionam la si nu constientizam de obicei decat lucrurile care ne deranjeaza. Si dupa aia plecam si observam ca multe lucruri care ne avantajau nu mai sunt. De exemplu o scara comuna a valorilor cu comunitatea de origine. Multi imigranti sunt nefericiti. Si asta pentru ca libertatea nu este monopolul culturii vest-europene. De obicei se regasesc in situatia in care trebuie sa suporte aceasta stare pentru ca au dinamitat toate podurile din urma lor.
Sa fiu bine inteles, nu spun ca nu exista cei care cer pe drept motiv azil politic. Dar e interesant ca o fac mai degraba in germania decat in irlanda (desi e cunoscut faptul ca irlanda sta mult mai bine cu locurile de munca). Si asta pt ca par sa fie mai multi caini cu covrigi in coada aici (DE) decat acolo.
Problema e totusi ca libertatea este definita diferit de la cultura la cultura. Si ceea ce ma face pe mine sa ma simt liber l-ar innebuni pe celalalt. Asa ca o cultura (printr-un stat + aramata) nu are dreptul sa ii impuna unei alte culturi (di cadrul unui stat) propriile valori. Ideea e ca musulmanilor li s-a luat din fasa dreptul de a fi subiecti. Ei sunt considerati obiecte. Ca niste figuri de sah. Acum, daca figurile sunt controlate de alb sau negru nu conteaza. Pentru ca oricum fanatismul si indoctrinarea (pe care le-o presupunem in mod stereotip - o faceam si eu pana am intalnit cativa si am vorbit cu ei) ii face incapabili sa fie stapani pe propria viata sau sa articuleze si traiasca valori proprii. Si cred ca asta e in fond baiul.
Critica vs. Bush mi se pare deci adecvata, atata vreme cat nu uitam ca Bush trebuie sa fie considerat un simbol al unui trend si nu o persoana (ca atare fiind total neinteresant dupa parerea mea).

 =  Un urs de pluș pe nume Bush
Eugen Galateanu
[21.Feb.04 23:33]
Bush e neinteresant. Și poate, inocent, în sensul inocenței marilor inocenți. Mai gravă e dorința de a-ți impune cu cizmele, propriile idei. Care, de cele mai multe ori, sunt proaste. Un singur exemplu-Afganistanul.Câtă energie cheltuită împotriva rușilor! Câtă energie cheltuită împotriva afganilor! Și de ce, degeaba. Există o zicală care se potrivește perfect acestei puteri imperiale- mai rea decât imperialismul anglo-francez la un loc "N-au uitat nimic, n-au învățat nimic". Regimul din Irak probabil că nu era perfect. Dar era un stat laic într-un ocean fundamentalist. Și s-a dus și acela. Iar soldați o să tot moară...multă vreme de-acum înainte.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !