Comentariile membrilor:

 =  este un poem foarte bun
Gina Nicolae
[02.Apr.04 11:32]
Buna,
Sunt noua pe aici, insa am avut placuta surpriza ca intr/o lume ... tulbure, oamenii mai au timp si pentru poezie. Am spicut din versurile tale si, sincera sa fiu, sunt pe placul inimii mele. Numai bine! Gina

 =  "Atât a fost de scris"
Elia David
[02.Apr.04 11:53]
"Aici în ochiul cu lumini tăcute" - se intampla poezii care nu intamplator imi plac. N-am spus-o pana acum, dar orele de lectura s-au contopit cu cele ale asteptarii sonetelor viitoare -
"Într-un torent de cercuri nenăscute"

 =  atat de frumos
dana stanescu
[02.Apr.04 12:19]
Superbe! Ar trebui stranse intr-un volum.

 =  gând de la un cititor
Vasile Munteanu
[02.Apr.04 12:24]
Adrian,

constant, am revenit, dar, îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, în afara celor exprimate la „Sonet 9”:

„e-n frumusețea simplă a discursului tău poetic, cel puțin pentru mine, un paradoxal romantism semantic, pe care aș înclina să îl cred "tăcere".
Cuvintele, stilizate deplin, au o luciditate, o transparență care pot părea contradictorii, deoarece, invitând la meditație, concomitent, erup înțelesuri la suprafața lor, anulându-le sensul tradițional, atât de sleit de semnificații, către care, la o lectură superficială, ai putea să te lași ademenit. E, așa cum am spus, o paradoxală împletire între "ideea simplă" și "simpla idee", între desăvârșit și nedesăvârșit.”,

am simțit că mi-ar veni foarte greu să spun „altceva”. Poate că „frecvența”, cel puțin cu această ocazie, a determinat reducerea „intensității”. Poate că „ce”, de această dată, a triumfat în fața lui „cum”. Poate...
Nu vreau să mă fac greșit înțeles, sonetul tău îmi place, însă îl simt puțin „diluat”, puțin „grăbit la copt”, rodul lui „a apărea astăzi”.

Un cititor constant,

 =  o alta critica
liviu dascalu
[02.Apr.04 12:58]
"Atat a fost de scris si declarat". Asta e un sonet, nu un proces verbal.
"Desfigurat, cadranul amuteste". E prea tare cuvantul "desfigurat".
"Se-nvartoseaza vechiul" - ideea ramane in obscuritate. Ce ai vrut sa spui?
In general, ideile isi gasesc niste concretizari nu tocmai nimerite. Remarc doar sonoritatea sonetelor tale, in general. Cred ca e mult loc de perfectionare. Nici pe departe nu sunt publicabile, deocamdata.

 =  Spațiu limitat
Adrian Munteanu
[03.Apr.04 15:08]
Vasile,
Ai observat că încerc deplasarea accentului tradițional al sonetului, de pe tematica " de dragoste " sau " de natura " ( subiecte pentru care, de altfel, el a și fost creat ) spre introspecția interiorului uman, cu posibila lui salvare sau decădere. Unii mi-au spus odată, fără să citească sonetele mele, că nu poate exista un sonet în afara dragostei. Eu încerc să demonstrez că se poate, dar nu e așa de simplu. În această situație, alegându-mi un singur spațiu de manevră, cât ar fi el de vast, evident că de la sonet la sonet nu se poate face o schimbare tematică de 180 de grade. Singurul lucru pe care-l pot face este să umblu la nuanțe, în cadrul subiectului ales, în încercarea de a realiza o geografie interioară a unui individ, în general, cu aripile frânte, pentru că eu asta văd că este predominant la noi, chiar dacă nu ne face placere să recunoaștem.
Dacă reușesc sau nu este o altă poveste. Cred totuși că e prea devreme să vorbim de o pierdere de suflu. Ar mai fi de așteptat încolo, după 100 de sonete.
Mai ai răbdare ?

 =  Dilemă cu final deschis
Adrian Munteanu
[03.Apr.04 15:19]
Liviu,

De ce n-ar putea fi un sonet chiar și un proces verbal ? Pentru că așa ceva este împotriva unor canoane ? Care sunt acelea, cine le-a fixat și câtă eficiență mai au ?
În privința unei idei obscure , nu întreba autorul ce a vrut să spună. El a spus ce avea de spus, iar introspecția critică aparține altora. Dacă ceva nu e de înțeles, vina aparține fie autorului, care nu a știut să se facă înțeles, fie cititorului care nu are suficiente capacități intuitive. Prefer să nu optez pentru una dintre aceste două variante.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !