poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2432 .



Acoperă-mă... plagiind!
articol [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [cinnamon_after_midnight ]

2005-05-09  |     | 



La capitolul „tendințe în lumea muzicală”, pot să mă opresc asupra a doi termeni: „cover” și „plagiat”. Misiunea mea ar fi să decid care e mai lipsit de scrupule și merită să atragă o pedeapsă mai dură.
COVER-urile (lb. engleză- a acoperi, acoperire, capac, paravan, învelitoare, adăpost- fig. VERSIUNE) (n.r.) nu sunt altceva decât niște variante ale unui binecunoscut cântec aparținând unui grup sau artist, reluat, prelucrat, pentru a... Motivele sunt multiple: readucerea în atenția publicului a unei melodii care făcea furori mult mai demult- cel mai bun caz; sau, o situație demnă de milă: să asigure celebritatea unor trupe minore, fără suflu creator pronunțat. Un exemplu de multi-cover ar fi piesa „Word Up”, a vechilor Cameo. După ce trupa rock americană ne-a delectat cu o reeditare a cântecului, nici românii nu au vrut să se lase mai prejos: „Hai sus” al celor de la Voltaj nu e altceva decât un cover... al cover-ului făcut de Korn (aceasta se aude din riff-urile puțin mai dure ca cele ale grupului creator- Cameo).
PLAGIATUL (comiterea unui furt literar, artistic sau științific) (n.r.) e o altă acțiune neortodoxă ce primează pe teritoriul muzical de azi. Costi Ioniță, acest „one-man show” (ne-a dovedit-o de mai multe ori: scrie versuri, compune, produce; să nu mai vorbim de impresariat- tinerele descoperite de el) poate avea și el zile proaste. De ce? Recent, fiind invitat la o emisiune live, urma să-(și) cânte „noua”piesă, care (surpriză!!!) nu era a nimănui altcuiva decât a interpretului grec ce cântase mai devreme pe scenă...
Comparând aceste două abateri de la valoarea artistică, ajung să mă încurc în propriile opinii și concluzii: cu ce e mai nevinovat acela care „cosmetizează” un vechi șlagăr care sună cunoscut de la primul ritm decât acela care sustrage un original, uitând cu desăvârșire de morală? Pe de o parte, preluarea melodiei pentru un cover se stabilește pe baza unor clauze contractuale care prevăd câștiguri de ambele părți. Pe de altă parte, plagiatul se obține gratis și adesea trece o perioadă mult mai lungă pînă se descoperă furtul. Deci, în ciuda faptului că se încalcă dreptul de autor, cifra de afaceri a plagiatorului crește. Altfel spus: banii fac legea.
Nu idolatrizez trecutul, însă valorile consacrate se găsesc cu precădere într-însul. Desigur, și prezentul are o galerie de modele adevărate, care trebuie căutate în medii adecvate. Probabil vă gândiți din prima la școală: merită admirat, și, evident, urmat acela, fie el profesor sau elev, care nu e un produs al societății de consum. Intenția mea nu e de a reifica (vezi mai sus lipsa justificată a ghilimelelor din jurul cuvîntului ), ci de a scoate în evidentă criteriul după care ar trebui să ne ghidăm în privința valorilor: originalitatea. Drama prezentului este pierderea unicității. În consecință, vremurile pe care le trăim par adesea o “variațiune” neasumată a temei trecutului, cu pseudo-îmbunătățiri “pe ici, pe colo… în părțile esențiale.”
Oare “creatorul” zilelor noastre nu poate fi decât un Midas al vocației sale? Oricare ar fi răspunsul, întreb cititorii: ar prefera să fie un cover sau un plagiat?

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!