poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5283 .



Galia Gruder și Burschi Gruder - «Aventurile cârligului de rufe Uf»
articol [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Marina ]

2009-07-26  |     | 



Editura Hasefer, București, 2009
ISBN: 973-630-201-5
Preț: 21.8 LEI


Publicată în condiții grafice deosebite la Editura Hasefer în 2009, cartea pentru copii «Aventurile cârligului de rufe Uf» are o dublă calitate: în primul rând, dincolo de imaginația necesară aventurilor neverosimile, conferă un suport pozitiv de reflecție celor mici, în al doilea rând, este realizată de un cuplu de artiști ai penelului care au încântat în egală măsură, copilăria a cel puțin trei generații de cititori: Galia Gruder și Burschi Gruder.

Galia Maria Gruder este originară din Basarabia și are o dublă specializare: Facultatea de Chimie Industrială de la Politehnică și Facultatea de Litere din București. Activitatea sa științifică în domeniul cristalelor dure și metalelor neferoase a fost evidențiată prin numeroase comunicări stiințifice și publicații de specialitate în țară și în afara acesteia, iar pasiunea pentru literatură i-a permis publicarea unor cărți precum «De la silex la diamante sintetice» (Ed. Tineretului, 1960), «Povestea unui cristal de sare » (Ed. Tineretului, 1967), «Familia diamantului» (Ed. Stiințifică, 1968), «Strălucire si destin: o istorie a pietrelor prețioase» (Ed. Tritonic, 2000), Cartea aurului (Editura Humanitas, 2003), Cartea nestematelor (Editura Humanitas, 2003), Istoria fascinantă a pietrelor prețioase (Tritonic, 2007), «Darurile Lumii Noi (1492 - 1992)» (Trei Iezi Cucuieți, 1994) precum și alte cărți pentru copii ilustrate de soțul său Burschi Gruder.

Captivată de avantgardă, suprarealism și știință în egală măsură, Galia Maria Gruder este cunoscută și ca autoare de literatură science-fiction, fiind publicată și premiată la concursurile de gen în țară și străinătate. A frecventat celebrul Cenaclu al Marțienilor (cenaclul fiind numit așa datorită întâlnirilor de marți!) de la Uniunea Scriitorilor în perioada conducerii acestuia de către regretații Adrian Rogoz (un mare promotor al genului sf, șeful colecției de «Povestiri științifico-fantastice» de 1 leu, și care m-a fascinat în copilărie printr-o calitate mai puțin cunoscută, cea de poet – volumul de versuri «Inimă rezistentă») – de scriitorul Vladimir Colin, sau, mai târziu, de teoreticianul literaturii de anticipație românești, Ion Hobana.

Graficianul Max Emanuel (Burschi) Gruder, s-a născut la data de 16 mai 1928 la Cernăuți, din părinți originari din Bucovina. Se va stabili cu părinții la București în 1935. Este cunoscut ca un ilustrator de cărți pentru copii încă din anul 1946, când, după război, student fiind la Politehnica din București secția mecanică, și având un talent remarcabil la desen, a început să colaboreze la revista «Tinerețea».

Așa cum este menționat și în «Dicționarul benzii desenate din România», autori Dodo Niță și Virgil Tomuleț, editura MJM Craiova 2005 sau în «Dictionnaire de la bande dessinée roumaine», 2008, autori Dodo Niță și Mircea Arapu, Burschi Gruder este considerat unul dintre inovatorii stilului de banda desenată din România, fiind, în fapt, decanul acestui gen de ilustrație de la noi.

Din anul 1949, când s-au înfíințat publicațiile pentru copii, Burschi Gruder a colaborat permanent la toate revistele de gen care apăreau la București, săptămânale sau lunare, sub semnătura de Burschi.

Până în 1989 a fost ilustrator permanent la «Pionierul», «Scânteia Pionierului», «Cravata Roșie», «Arici Pogonici», «Luminița», «Soimii Patriei», iar după 1989 la «Clopoțel», «Licurici», "Luceafărul copiilor" și «Universul Copiilor», până ce acestea și-au încetat apariția.

A continuat să ilustreze cu predilecție reviste pentru copii iar printre colaboratorii și prietenii săi de-o viață o amintim pe cunoscuta graficiană de origine română, Lise Marin, cel mai longeviv ilustrator-autor de cărti pentru copii de la editura Nathan din Paris.

De-a lungul timpului, unele din desenele sale apărute în periodicele din Romania au fost reproduse în reviste pentru copii din Polonia, fosta Jugoslavia, fosta RDG, fosta URSS, Moldova ș.a.m.d. fiind citate pozitiv în presa culturală a vremii (Gazeta literară, Contemporanul etc).

Burschi Gruder a realizat nenumărate coperți la reviste și cărți, a inventat povestiri în imagini, adept al stilului BD occidental, a ilustrat cărțile lui Marin Sorescu, Tudor Opriș, Ion Vlasiu, Iosif Sava, Dumitru Prunaru, Alexandru Mironov, Iosef Eugen Campus, Eduard Jurist, Alexandru Sen, Apostolescu Stelian, Leonid Petrescu, Radu Nor, Gabriel Cheroiu, Adriana Iliescu, Galia Gruder ș.a. manuale didactice precum și propriile cărți, a creat personaje care au rămas în memoria cititorilor și părinților lor, azi bunici.

In anul 1956 a ilustrat prima sa carte «Alarmă în subterană» care s-a bucurat de succes, fiind citată în presă și editată apoi și în limba engleză, apoi a fost solicitat să ilustreze și alte cărți, reușind astfel să publice peste 120 de titluri pentru editurile Tineretului, Ion Creangă, Didactică, Stiințifícă, Coresi, All, Hasefer.

In prezent, Burschi Gruder își continuă activitatea de grafician ilustrator la București, unde desenează cu aceeași pasiune și colaborează constant la revista pentru copii "Pipo", pe care o puteți găsi și online.

«Aventurile cârligului de rufe Uf» este o carte ce trebuie răsfoită numai în prezența celor mari și celor mici.
Un cârlig de rufe Uf se poate împrieteni cu oricine, mai mult, poate pleca oriunde prin lume atunci când dorește. Totul este să aibă prieteni adevarați, câteva rândunici voiajoare, o familie iubitoare, noțiuni de geografie și un bagaj de vise.

«Aventurile cârligului de rufe Uf» este mai ales, dovada unei vocații autentice, a doi autori români care și-au dedicat viața literaturii pentru copii și nu numai, pe care vă invit, astfel, să-i apreciați așa cum ați făcut-o dintotdeauna.



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!