poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3394 .



Basescu si Oedip
articol [ Cultura ]
Fragment din cartea Þara lui Gaiță Colecţia: Texte umoristice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Ioanid ]

2009-09-18  |     | 



Domnul președinte Băsescu a fost prezent zilele trecute în loja oficială a Operei Române pentru a urmări spectacolul "Oedipe". Să mai zică cineva că n-avem un președinte meloman. După ce-a ascultat partiturile, mai de operă bufă, interpretate de Elena Udrea chiar pe libretul domniei sale în fața comisiei de anchetă, vocalizele duduiei Ridzi înainte de a-și prezenta demisia din funția de Ministru al Tineretului și Sportului, și tremolourile Prim Ministrului Boc atunci când a anunțat disponibilizarea a peste 200.000 de bugetari până-n 2011, dl. Băsescu, sfătuit de gașca sa de intelectuali, s-a hotărât să treacă la partituri mai grele. A vrut să se ducă mai întâi la opera „Nabucco” de Verdi, mai ales că semnase de curând la Ankara acordul asupra gazoductului, însă Ministrul Culturii, dl. Alexandru Paleologu, l-a sfătuit să meargă împreună cu dânsul la "Oedipe", să vadă, citez: „un spectacol auster în minimalismul lui intrinsec, mustind de paradigme exhaustive.”

Opera a fost un adevărat succes, înregistrându-se doar câteva mici imperfecțiuni sonore: de câteva ori microfoanele de pe scenă au intrat în microfonie cu cele instalate în loja oficială de băieții de la serviciile secrete. Ziarul nostru a pus mâna pe stenogramele acestor înregistrări și vi le oferă în premieră spre citire. Din respect pentru soția președintelui, am eliminat fragmentele sonore cu dânsa.

Băsescu: „Ce dracu, măi Mario, de i-a-mbrăcat p-ăștia din cor în uniformele astea lălâi și cenușii. Ce-au făcut cu banii pe care i-au primit de la Paleologu? Te pomenești că scena a costat 70.000 de euro și nu le-au mai rămas și bani de costume. Hmm. Sună cunoscut. O să-i sugerez lui Organ să o lase-n pace pe Elena și să se ocupe de Paleologu. Îți dai seama ce cheltuială inutilă, c-am auzit că "Oedipe" are vreo 4 scene, unde dracu le-or ține pă restul de trei?”

Băsescu: „Mario, mai ține mult, că pă mine mă cam încearcă somnul și nici nu pot să dorm ca lumea din cauza sopranelor ăstora de coloratură. De ce le-o zice așa nu știu, că văd că toate sunt albe. Auzi, ce-o fi văzut Liiceanu la spectacolul ăsta? Un descreierat care își omoară tatăl, se culcă cu maică-sa și pe urmă își scoate ochii cu un ac. Păi chestii d-astea le-au fumat demult ăia de la „Știrile de la ora 5”. Mai bine mă duceam la meci, la Steaua Dinamo că și-acolo ieșea sigur cu omor, dar măcar beam un spriț după meci cu „stăpânul cătușelor”. Hă, hă, hă. Ce pontos sunt.”

Băsescu: „Bine dragă, n-o să mai râd așa de tare. Știu că e tragedie, că mi-a spus Patapievici la telefon. Lasă că la sfârșit, când or fi camerele pe mine, vărs și eu o lacrimă, să vadă lumea că-mi pasă. Mario, mă uit la spectacol ca curca-n lemne și nu pricep de ce n-au trimis ăia armata să-l termine pe Sfinx-ul ăsta mâncător de oameni, și-au trebuit să-l aștepte atâta amar de timp pe Oedip. Oare pe vremea aia nu existau mineri?

Băsescu: „Mario, ști ce-a zis Săftoiu la „Vorbe grele”? Că cică: "Este posibil ca Udrea să fii fost plantată lângă Traian Basescu de forțe oculte”. Mă mir că n-a spus și despre mine c-aș fi un fluturaș care zboară din floare în floare, dacă tot a comparat-o pe Elena cu o plantă. „Fluuuturaaaș nu mai aaai aripioaaaare, Cocoșelul ți le-a retezat” Da dragă, știu că nu sunt versuri din "Oedipe". Sunt din "Frumoasa Elena" de Offenbach. Mi-a zis dl. Tismăneanu în seara aia când l-am făcut marț la table. Hai că nu mai cânt așa de tare. Dă-mi telefonul tău să joc jocul ăla cu șarpele, că p-al meu îl țin închis, să nu mă caute liderii ăia de sindicate și să mă deranjeze în timpul spectacolului.”

Acest articol este un pamflet și trebuie interpretat ca atare.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!