poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 10463 .



Dumitru Gorzo, Ilies Gorzo – “Cartea Sudata”
articol [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [PaulBogdan ]

2009-10-29  |     | 



Dumitru Gorzo, Ilies Gorzo – “Cartea Sudata”

Octombrie 30 – Noiembrie 15, 2009

Vernisaj / Lansare: Octombrie 30, 2009, 6-9Pm, Centrul National al Dansului Bucuresti

Galeria SLAG are placerea de a va invita la vernisajul / lansarea proiectului

“Carte Sudata”.


“Cartea Sudata” (pisla sintetica, rasini, adezivi, pigmenti, suruburi / text taiat in placi de linoleum si imprimat manual) este rezultatul colaborarii artistului plastic Dumitru Gorzo si al poetului, Ilies Gorzo. Cartea, intr-un tiraj de 100 de exemplare, a fost produsa in totalitate de cei doi. Cartea sudata, cum zice chiar autorul textier, este o carte asudata. La ea s-a muncit imens. In consecinta, ea nu poate fi citita decit cu flexul.

Doua povesti se deruleaza, cea a accesului la carte, la text, care este una generala, si cea a posedarii obiectului, cu aluzie directa la povestea colectionarului.

Cartea este inchisa cu trei suruburi sudate de unde si imposibilitatea citirii textului.

De aici se naste dilema in fata alegerii solutiei morale prin care cartea poate fi posedata. Este sau nu corect sa distrugem integritatea unui obiect de arta pentru a avea acces deplin la continutul lui?

Unde incepe si unde se opreste interactiunea cu un obiect destinat contemplarii?

Din punct de vedere plastic, aceasta carte – obiect se inscrie perfect in sfera creatiei lui Dumitru Gorzo. Lucrarile artistului sint eficiente, ritmice si metodice pastrind o acuta idiosincrasie. Acest tip de tensiune palpabila traverseaza opera lui Dumitru Gorzo.

Poezia lui Ilies Gorzo e altfel decit a confraților, asa si debutul lui e unul cu flama. Intins cit o jumatate de masa, volumul, paradoxal, inchide in el poeme condensate, luate la ciocan pina cind au devenit capsule pocnind de inteligenta si aluzii comice.

Seriozitatea lui Ilies Gorzo in bascalie este inimitabila. Versatil, se indeparteaza de el insusi, mimeaza stiluri si maniere, apoi revine impecabil la felul lui de zicere. Poate scrie „in genul” oricui, demasca clisee si mecanisme poetice asamblate „pe vapor”. Intrebarea este – il poate cineva imita pe el? Pe acel Ilies Gorzo din momentele lui de gratie, cind nu apeleaza la poante facile, cind este extrem de precis in constructia miniscenariilor satirice?



Textul „Cartii Sudate” va fi publicat pe zidurile orasului.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!