poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 10024 .



Autorul lansează „Autorul” la Bookfest
articol [ Carte ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nia ]

2010-06-09  |     | 

















Sâmbătă 12 iunie, ora 18, în spațiul „Agora” din pavilionul 16-17 de la ROMEXPO, în cadrul Târgului de carte „Bookfest -2010”, autorul își va lansa volumul de proză „Autorul”. Manifestarea sa este inclusă în programul de lansare a noilor apariții la Editura „Criterion Publishing”.

„Autorul” include mai multe proze scurte și o proză scurtă puțin mai lungă care așteaptă definirea criticilor. Primul care se pronunță, după membrii Agoniei care au comentat, la timpul potrivit (acum - trecut), textele incluse în carte, este scriitorul Bedros Horasangian care semnează „Cuvântul înapoi” de la începutul cărții și care va prezenta sâmbătă 12 iunie și această nouă încercare a „autorului”:

„Laurențiu Orășanu ne propune o carte despre lumea de astăzi. Despre el însuși, în diverse ipostaze, și personaje din imediata noastră apropiere. Cumva senin și degajat, altminteri atent și preocupat de tot ce se întâmplă pe lumea asta. O întreagă umanitate se mișcă prin prozele lui mai vechi și mai noi. Mai scurte sau mai lungi, sub diferite pretexte și și mai diferite contexte. Umorul și ironia fac casă bună cu o atentă înțelegere a umanității din care facem parte. Cu toții. Buni și răi, mai deștepți sau mai puțin, șmecheri sau naiv-candizi; că proști, ca pe vremea lui Liviu Rebereanu, nu mai există. “Românii e deștepți” (Camil Petrescu). E bine așa: cum, necum, ne descurcăm.
Sunt aici, în acest volum – care este cu totul altceva decât „Dicționarul cu umor geto-dacic” care a fost un exercițiu de bravură și inventivitate epică – câteva scurte proze și o alta, mult mai lungă și consistentă care dă titlul (dar și greutatea specifică) întregului volum. „Autorul”, o povestire cu suflu romanesc, dă măsura unei întregi experiențe. Avem aventura existențială a unui individ care chiar vrea și reușește să devină „autor”, dar și o radiografie a lumii din care face parte. Cu și fără voia lui. Istoria e prezentă la tot pasul, nu doar prin pete și detalii ce dau culoare și savoare, deseori, textului, dar și prin evenimentele care au marcat destinul autorului. Cu și fără ghilimele.
Un joc de du-te vino dintre realitate și ficțiune, un balans bine echilibrat între ce se întâmplă în jur și viața unui om care chiar vrea să devină „autor”. Cumva în descendență lexicală anglo-saxonă, evitând, poate fortuit, penetrantul și orgoliosul nostru neaoș „scriitor”. Scriitorlâk pe care autorul Laurențiu Orașanu îl persiflează cu tot talentul său de umorist ironist consacrat, dar îl și omagiază indirect prin efortul și ambiția de a-l încastra într-o lume care nu prea are nevoie de „autori”. “
(Bedros Horasangian)

Autorul vă așteaptă (la lansare sau / și la standul Criterion Publishing / nume de cod D35, Pavilionul 17 pe durata Bookfest). Nada e pregătită:

“S-ar putea ca ideea acestei cărți să nu fie o idee bună. S-ar putea ca, la sfârșit, cititorul să nu exclame admirativ: „Halal idee! Mie nu mi-ar fi trecut prin minte așa ceva!” Dar, ca să ajungă acolo, la exclamație, un cititor ar trebui să citească tot. Tot-tot. Până la ultima pagină. Iar, dacă ar citi toată cartea, înseamnă că ar putea cădea în capcana întinsă de autor. Pentru că se știe că un autor este de fapt un vânător care se bazează pe curiozitatea cititorului. Curiozitatea îl împinge pe cititor, în majoritatea cazurilor, la majoritatea cărților, să citească până la sfârșit. Faptul că el, cititorul, constată, până la urmă, că nu a fost nicio idee sau că a fost o idee bună, sau una proastă, este absolut irelevant. Scopul autorului a fost atins. A nimerit drept la țintă: cartea sa a fost citită. Și acesta e singurul lucru care contează pentru un autor.” (Autorul)



Photobucket





.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!