agonia
romana

v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4681 .Pâș, pâș, în București pe furiș! Lansare de carte - Andrei Păunescu și George Gîtlan
articol [ Regional ]
dublă lansare de carte

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [minela ]

2012-10-28  |     | 
În pima săptămână a lunii octombrie, într-un club din centrul vechi al micului Paris, a avut loc dublă lansare de carte - Andrei Păunescu și George Gîtlan.

Ștefan Ciobanu și Alex Turcu deschid  evenimentul  cultural cu  un moment poetic  din  ,,Zodiacul  cu femei’’ (Regina de la mâna mea)  și ,,Iobag la patron, iobag la stat’’ (Oameni de zăbavă), lecturi selectate de Alex Turcu, autor Andrei Păunescu.

Primul momentul  muzical  ne-a fost dăruit de Eugen Avram , prezentat de Sorin Teodoriu.  Aflăm date interesante despre unul dintre prietenii parioriorilor, născut în București  la  11 iunie 1963. Eugen Avram a absolvit ,,Școala de muzică și arte plastice’’, secția clarinet-pian. Mai târziu urmează, timp de 3 ani, cursuri private de chitară clasică. In 1980 își înființează propriul grup folk - ,,Căutătorii’’-  cu colegi de la Liceul Matei Basarab, obține premiul  întâi  la faza națională inter-licee a festivalului Cântarea României , tot cu acest grup are și primele apariții la TV.  
Photobucket
Devine student la A.S.E. unde înființează grupul rock,, Albedo’’, grupul folk ,, Exton’’ și un grup de satiră și umor. Obține multe premii, iar în perioada 1983 – 1986 are spectacole și turnee în toată țara cu Brigada ASE, alături de grupul ,,Song’’, ‘’Divertis’’. Participă la ,,Nopțile de rock din Costinești’’, invitat de Andrei Partoș. Organizează spectacole studențești, baluri de boboci, concursuri de miss. 
Evoluția folkistului își pune amprenta pe viața artistică a acestuia și în următorii ani. În 1994 are primele apariții pe scena Folk Club - Casa Eliad; 1995 – Director artistic la Casa de discuri Alpha Sound, responsabil cu muzica românească. Proiecte materializate: “Restituiri Folk – vol.1” (s-au vândut peste 500.000 de unități); primul album Elena Cârstea;  albume cu: grupul Karma, Horia Căciulescu, Gina Pătrașcu, Savoy, Gheorghe Gheorghiu etc.  În 1995 piesa “Cântec pentru tine” obține premiul întâi la Festivalul  “Om bun”,  în interpretarea lui  Cristian Dumitrașcu (în prezent, solist vocal in formația  Circa 7).
“Cântec pentru tine” apare, cu acordul autorului, pe o casetă a grupului ,,Prefix 032’’, ajungând să fie cunoscută mai mult în această interpretare.
În 2004 – editează albumul ,,Regăsire’’, sub propria  egidă,  probabil primul album conceput și realizat exclusiv de un singur om (text și muzică, aranjament, toate instrumentele,  vocile, design CD și copertă, producție și editare).
,,Mi-e dor de tine’’, ‘’Fata pe role’’, ’’Regăsire’’,  sunt doar câteva dintre melodiile interpretate de Eugen Avram. 

Urmează lansare de carte,  George Gîtlan cu volumele de versuri - ,,La lumina gleznei  tale’’,  volum  cu titlu de donație pentru ,,Asociația  Mara’s Angels’’  și ,,Hemoragie în vers alb’’, editura  Contrafort, Craiova  2012, ambele cărți fiind  dedicate muzei  poetului - femeia. După prezentarea succintă făcută  de Claudia Minela, poetul George Gîtlan și prietenul său Alexandru Urmeș (VonAl), recită în tandem câteva dintre poeziile din  volumul ,,Hemoragie în vers alb’’, poezii răsplătite  cu aplauze, venite din partea doamnelor.   Alexandru Urmeș, venit din Constanța, moderator și realizator de emisiuni  radio on-line din 1994, a fost primul admirator al poeziei lui George Gîtlan care a primit cartea  ,,hemoragie în vers alb’’ înaintea lansării, volum  din cuprinsul căruia versurile au plutit pe unde radio în casele multor ascultătoare.

Ștefan Ciobanu îl întreabă pe autor dacă printre invitații aflați în sală există și una dintre muzele care l-au inspirat. Răspunsul lui George Gîtlan a  venit rapid și  amuzant: ,,Mai multe...’’. Una dintre alese a fost  tânăra și frumoasa barmaniță  discretă , căreia poetul i-a scris : ,,acolo Dumnezeu/ mi te-a tatuat  pe tine/ alergând printre mese / iar eu citeam / citeam în pielea ta goală / fiecare tatuaj / până te-am învățat pe de rost / n-am știut niciodată cum te numești / nici acum nu știu însă de fiecare dată / când te văd alergând printre mese / îmi e de-ajuns să știu / că ești / și mă bucur de fiecare ceașcă de cafea / când mi-o servești tu / cu  mâinile tale aripi’’. (Înger cu tatuaje)

Următorul moment muzical, cuprinzând melodiile ,,Uneori’’ si ,,Visul’’, ne este acordat de Mirela Tolbaru(voce) și  Corina Scutaru(chitară), prietene cu poetul, venite special de la Pitești, pentru lansarea cărții acestuia, un gest admirabil. Versurile melodiilor sunt semnate de  George Gîtlan .

Clara Mărgineanu, realizator emisiuni , TVR Cultural, jurnalist și poet,  prezintă cele două volume,  aparținând lui Andrei Păunescu, despre care spunea că -,, își tranferă viața în scris, cu un talent și cu un curaj numai de el știute. ..  ne-a dăruit  două cărți frumoase :  Zodiacul cu Femei  și  Iobag la patron, iobag la stat (publicate la Editura Semne, Fundația Constantin),două  cărți diferite ca stil și ca manieră, două ipostaze ale lui Andrei Păunescu  în care acesta se regăsește perfect.’’  Clara Mărgineanu a ales  să aducă în atenția  publicului poemele : ,,Drogări’’-,,un poem percutant și frumos’’ -  și  ,,Urăsc tatuajele permanente’’,  un poem scris în vers alb,  al cărui mesaj profund ajunge la cititor, rezonând cu gândurile acestuia : ,,mi-am deturnat  cariera ... am ajuns să am mai mult, dar să fiu mai puțin...pentru  că urăsc tatuajele permanente ... Și mă fac vinovat de omisiuni cu circumstanțe agravante’’, versuiește Andrei Păunescu.  ,,Iată câtă explozie de trăire pentru  un om care aparent  pare că ascunde din ființa sa cât poate de mult, pentru a se dezvălui  în versuri ’’ ,  spune Clara Mărgineanu.  A urmat un dialog impresionant între cei doi prieteni : CM : ,,...este scrisul un exercițiu de  exorcism, Andrei, poți să-ți diminuezi,  să-ți anihilezi durerile prin scris?’’ AP: –cine nu suferă, nu scrie și cine nu vrea să scape de suferință prin scris,  cred că face o operă tehnică, o operă de meșteșug al cuvintelor...’’.
Nae Georgescu, profesor universitar la jurnalism, facultatea Spiru Haret, coleg cu Andrei Păunescu, a venit special pentru dubla lansare de carte.  Prezența acestuia a fost  o surpriză pentru autor, precum și prezența  altor  folkiști ca Horia Stoican și  Puiu Crețu, cel din urmă interpretând câteva melodii, amintesc  aici pe cea mai cunoscută și iubită de consumatorii muzicii folk ,,Tâmplarul priceput’’. 
Urmează   momentul  muzical dăruit de Andrei Păunescu și prietenii  săi –Ionel Tănase (Tase), tobe și Vlady Săteanu, chitară, membri  trupei  ,,Totuși’’.  Am ascultat melodii  de la ritmul dinamic al rock –ului, la ritmul liniștit al folkului : ,,Ce simplu mi-ar fi dacă nu te-aș  iubi’’ ‚’’Te văd chiar când ochii îi închid’’, o melodie a cărei versuri fac parte din volumul ,,Zodiacul cu femei’’ ,’’Haide mamă, haidă tată!’’ un cântec din 1987 (versuri Adrian Păunescu) ‚’’ Glasul gâdelui’’, ’’Amor cubist ’’‚’’Iobag la patron, iobag la stat’’ ,’’Simplă srisoare de dragoste’’ , reprezintă doar o parte din repertoriul bogat prezentat de cantautor  în recitalul său.  
Parodii le  folk au constituit   momentul  special  al serii, conținând versuri  care au stârnit hohote de râs în sală, precum  melodia  ,, Nebun de cald’’, parodie după ,,Nebun de alb’’ a lui Emeric Imre.

Photobucket

Au urmat  momente de muzică și poezie, o înlănțuire de stări, având nuanțe diferite, oferite de Andrei Păunescu. Amintesc  poemul ,,Crematoriul cu pretenții’’,  un gând legat de ,,vestimentație bărbătească ... boarfele nu merită nimic și de aceea facem totul pentru ele’’și ,,haikul’’ -  dăruit prietenului său Daniel Șerban, proaspăt  căsătorit,  prin care Andrei Păunescu îi transmite: ,, ne consolăm între noi/ eu că mă despart/ tu că te însori’’.(este de fapt un senryu, o formă  de  haiku, scriere cinică, străbătută de sarcasm,  devoalând slăbiciunile omenești).
Sorin Teodoriu transmite  salutări de la Nicu Nicușor, Walter Ghicolescu  si Emilia Dănescu, mesaje venite pe chatul TV al site-ului literar.
Impresionant a fost momentul remember Cenaclul Flacăra, un moment în care au fost amintite nume mari ca Zoia Alecu, Doru Stănculescu,  Maria Gheorghiu, personalități  invitate la acea  ediție minunată în care Andrei Păunescu și prietenii săi speciali au povestit despre Cenaclul Flacăra și părintele său spiritual Adrian Păunescu, despre muzica și poezia acelei perioade. Clara Mărgineanu aduce în atenția publicului  spiritul  folkului,  susținând că el trebuie transmis mai departe, noii generații,  printr-o  mișcare puternică pe care  Andrei Păunescu  o numește  -  ,,Și totuși există iubire’’.  Întrebat fiind dacă ,,poezia este pentru mase’’, Andrei Păunescu răspunde,  referindu-se la poezia muzicii folk : ,, tatăl meu a spus odată unui apropiat:  ,,un cântec de mase este de mase, dacă-ți vine să îl cânți și la masă ’’.

7 octombire, o seară leneșă de toamnă, cu miros de frunze arse, o seară în care iubitorii de muzică și poezie s-au întâlnit într-un club, din centrul vechi al orașului, care încă mai poartă amprenta întâlnirilor junimii scriitoricești a  micului Paris de secol nouăsprezece.
,,o să ne amintim mult timp de această întâlnire’’ (Andrei Păunescu)
Photobucket

Da. Ne vom aminti cu plăcere de aceste seri  care sper să existe mult timp de acum înainte, pentru că nu trebuie să uităm că  ,,totuși există iubire’, atâta timp cât poezia și muzica vor dăinui în timp.

.  | index


 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!