poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6119 .



"Îngerii din Moscopole. Exilul", Catia Maxim, Editura Tracus Arte
articol [ Presa ]
lansare de carte

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [minela ]

2013-04-06  |     | 
















"Îngerii din Moscopole. Exilul", autor Catia Maxim, Editura Tracus Arte



,,… fără a fi o specialistă în istorie, mi-am dorit să aduc în atenția cititorului de limbă aromână și a celui de limbă română câteva întâmplări și evenimente ce-au răscolit Balcanii în perioade mai mult sau mai puțin îndepărtate. Ele încă fac să sângereze și astăzi răni nevindecate. ‘’ (Catia Maxim)

Joi, 28 martie 2013, la Garlic Pub, București, a avut loc lansarea romanului ,,Îngerii din Moscopole. Exilul’’, autor Catia Maxim, Editura Tracus Arte.

Au luat cuvântul domnul Ioan Cristescu, editorul Tracus Art, Cornelia Maria Savu, poet, jurnalist, critic, Aurica Piha, membră a Societății Culturale Aromâne.


Domnul Ioan Cristescu deschide evenimentul afirmând despre romanul ,,Îngerii din Moscopole. Exilul’’: ,,Am ales să public cartea Catiei Maxim din două motive: în primul rând pentru că avem nevoie de roman istoric ... care înseamnă documentare, pasiune pentru subiect, înseamnă cunoașterea istoriei foarte bine, ... etnologie, folclor, mentalitate; în al doilea rând, Catia Maxim este un autor consacrat și mi-a dovedit, încă de la primul roman pe care l-am pubicat- ,,Între timpuri’’ – până la primul volum - ,,Îngerii din Moscopole’’ - că stăpânește arta prozei ... o proză foarte bine documentată și foarte bine condusă...’’. În continuare subliniază faptul că cel mai important lucru al unei nații este să aibă onoare, iar Catia Maxim a surprins foarte bine această tipologie a onoarei aromânilor.


 photo P9030039_zps3e24763a.jpg

Doamna Cornelia Maria Savu vorbește despre romanul istoric revenit în actualitate și subliniază faptul că, deși nu este istoric, Catia Maxim reușește, printr-o documentație bine pusă la punct, să aducă prin cartea sa istoria unei colectivități, a unor oameni care trebuie să-și dovedească trecutul, să-și dovedească faptul că există. Mai amintește despre distrugerea orașului Moscopole și exilul oamenilor de acolo, spunând că faptele relatate în cele două romane, reprezintă o foarte bună priză la istorie la document. ,, ... Catia Maxim încearcă să fie prozatorul, autorul obiectiv, care să nu ocolească momente spinoase ale istoriei neclarificată până astăzi, în totalitate, chiar de specialiști ...se remarcă ideile nobile, acelea de păstrare a identității, de a fonda o asociație care să vorbească lumii despre tragedia de la Moscopole păstrând vie istoria armânilor în lume ... cartea Catiei Maxim este un roman cu deschidere , un roman cu final deschis, cum ar zice Umberto Eco, este o lectură plăcută, a cărei continuare o aștept cu foarte mare interes’’. Cornelia Maria Savu încheie prin a felicita autoarea pentru reușita romanului.

Aflăm de la doamna Aurica Piha, jurnalist și membru al Societății Culturale Aromâne, că - ,,Îngerii din Moscopole. Exilul’’ - este o continuare a cărții lansate în urmă cu un an, un sacrificiu, o poveste de dragoste despre doi tineri care mor pentru vatra lor. Dumneaei amintește despre semnificația ,,Cârligului Latinesc ’’ aflat pe coperta romanului, creație aparținând artistului aromân, sculptorul Mihai Tugearu. Ne vorbește despre armânii din Moscopole, oraș spulberat de ienicerii lui Ali Pasha care și-au păstrat tradiția, obiceiurile, muzica, anumite expresii, etnografie, port, tot ce ține de rădăcinile unui popor puternic ce renaștere prin însăși istoria sa, un popor care din cauza războaielor balcanice s-a risipit în patru state : Serbia, Grecia, Bulgaria și Albania.

Catia Maxim citește un fragment din romanul său, după care mulțumește tuturor celor de la Societatea Culturală Aromână care au ajutat-o cu documente, cărți și alte materiale necesare în realizarea romanului .
Am ascultat cu plăcere cântecele interpretate de un ansamblu armânesc, melodii specifice comunității depre care tocmai am aflat câteva lucruri frumoase. Abia aștept să citesc romanul, pentru a descoperi mistere despre tradiția și istoria acestor oameni pașnici și frumoși, alături de care conviețuiesc de când mă știu.
Catiei Maxim îi doresc inspirație și pentru noul roman, cititori mulți!


 photo catia_zps977141fe.jpg


O carte, odată scrisă,
Nu produce imunitate la scris.
Te vei îmbolnăvi de microbul
Cărții următoare.
Și tot așa...
Ca o veșnică stare de gripă,
Cu un milion de rădăcini
De microbi.
(Marin Sorescu - Bolnavi de carte)

Bine punctat ...escule!






.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!