poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 10132 .



Constanța 2013 - Fascinația mării
comunităţi [ poezie.ro ]
Cronica festivalului

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Noricã ]

2013-10-15  |     | 



Sâmbătă 5 octombrie 2013 a avut loc Festivalul Național de Creație Literară “Fascinația mării”, ediția I, organizat de Cercul Militar Constanta, sub coordonarea Statului Major al Forțelor Navale. Festivaluri similare organizate de Cercul Militar au mai avut loc în ultimii doi ani, țin minte că cel de anul trecut s-a numit “Neliniștea mării”. Probabil celui de anul acesta i s-a zis Ediția I pentru că, pentru prima dată, a avut suportul Statului Major al Forțelor Navale.

Participanții au fost cazați la Căminul Cercului Militar. Pe la ora prânzului, când am dat o raită pe acolo, i-am putut saluta pe bunii mei prieteni, cu care mă întâlnesc pe la festivaluri – Pavel Lică, Laurențiu Orășanu, Cornel Rodean, Florin Rotaru, Violeta Urdă (ordinea e alfabetică), dar și pe alții, cunoscuți de pe site-uri literare, pe care i-am văzut cu bucurie pentru prima dată – Cezar-Florin Ciobîcă și Liviu Ioan Mureșan.
Nu e lipsit de interes faptul că, pe la ora 16, m-a sunat Violeta Urdă:
- Dane, nu reușesc să ajung la Centrul Militar, spune-mi pe unde s-o iau.
- Păi spune unde ești.
- Am întrebat pe cineva și, în urma indicațiilor, am ajuns la Centrul de recrutare.
Am izbucnit în râs.
- Asta pentru că ai întrebat de Centrul Militar, corect este Cercul Militar.
Și i-am dat toate indicațiile, în timp ce mi-o imaginam recrutată, îmbrăcată într-o uniformă în care, cu siguranță, i-ar sta nemaipomenit. Nu că nu i-ar sta bine și fără!

După scurte vizite la Muzeul de Marină și la Muzeul de Istorie, pe la ora 17 a început festivitatea de premiere, în sala de spectacole a Cercului Militar.
Mai întâi au luat cuvântul reprezentanții Forțelor navale:
- Lt. col. Iulian Ivan, reprezentantul Secției Tradiții și Cultură Militară din cadrul Statului Major General;
- Comandor Vasile Gheorghieș, reprezentantul Secției Învățământ și Tradiții din cadrul Statului Major al Forțelor Navale;
- Cpt. cdor. Ion Burghișan, reprezentantul Comandamentului Flotei.
- Ultimul enumerat, dar cel mai important: comandantul Flotei, contraamiral de flotila dr. Alexandru Mîrșu (vezi mai jos).




După care moderatorul festivității, Aurel Lăzăroiu, în ținută militară de gală, a anunțat câștigătorii în maniera Premiului Oscar. La fiecare secțiune, a prezentat mai întâi nominalizații, pe primii șase concurenți. După care, în ordine crescătoare, șeful juriului la secțiunea respectivă îi anunța pe câștigători, care veneau pe scenă să-și primească diploma și... Aici trebuie spus că, din lipsă de fonduri, cu excepția premiilor I (200 lei și un trofeu frumos) și II (100 lei), ceilalți nominalizați au primit cărți, donate de membrii Cenaclului literar “Mihail Sadoveanu” al Cercului Militar. Eu am ajuns într-o situație delicată, am anunțat câștigătorii de la secțiunea Epigramă, care au lipsit în totalitate, dar au avut grijă să mă delege pe mine să le ridic premiile. Cum nu puteam ca, pe scenă, să le mut dintr-o mână în alta, a fost regizată o scurtă scenetă, de genul “Premiul domnului Petru-Ioan Gârda va fi ridicat de reprezentantul acestuia, domnul Gleb Derevenco”. A doua zi le-am recuperat pe toate de la Șeful Cercului Militar, domnul Liviu Tănase, organizatorul principal al festivalului. În momentul acesta am pe birou șase diplome, două plicuri și patru cărți ce așteaptă să ajungă la destinatari, asta după ce am dat deja trei diplome la festivalul de la Galați.
Prezentarea cîștigătorilor a fost urmată, la fiecare secțiune, de lectura câte unui text din creația celor de pe locurile I, II și III. Nu voi reproduce aici decât epigrame, ar fi prea mult să dau citate din toate secțiunile.
Clasamentul pe secțiuni este urmatorul.



Domnul colonel în rezervă Alexandru Birou, șeful juriului la secțiunea Poezie umoristică, înmânându-i premiul domnului maior Florin Rotaru


1. Poezie umoristică/fabulă:

1.Florin Rotaru - Buzău
2. Vali Slavu - Aninoasa, Hunedoara
3. Eugen Deutsch - Iași

M. Eugen Moga - Brașov
M. Cătălina Orșivschi - Vama, Suceava
M. Traian Brătianu - Constanța

2. Epigramă:

1. Petru-Ioan Gârda - Cluj-Napoca
2. Laurențiu Ghiță - București
3. Janet Nică - Bechet, Dolj
Nicolae Bunduri - Brașov

M. Ica Ungureanu - Buzău
M. Dan Prundoiu - Brașov

3. Poezie:

1. Lucica Sava - Rm. Vâlcea
2. Dan-Petruț Cămui - București
3. Sorin Lucaci - București

M. Carmen Ștefania Luca - Roman
M. Mariana Eftimie Kabbout - Galați
M. Steliana Cristina Voicu - Ploiești

4. Haiku:

1. Daniela Maria Varvara - Corbu, CT
2. Grigore Chitul - Bistrița
3. Ana Drăgoianu - Þânțăreni, Dolj
Florentin Genovel Frățilă - Rm. Sărat

M. Viorel Ștefancu - București
M. Cezar-Florin Ciobîcă - Botoșani
M. Anamaria Mateiciuc - București

5. Proză scurtă / umoristică:

1. Violeta Cuțurescu-Urdă - București
2. Vasile Larco - Iași
3. Ottilia Ardeleanu - Năvodari
Mihai Batog-Bujeniță - Iași

M. Laurențiu Orășanu - București
M. Sever Purcia - Sibiu
M. Andreea Elisa Roff - Cluj Napoca
M. Liviu Ioan Mureșan - Bistrița
M. Mihaela Gheras - Bacău

**
Trofeul - Lică Pavel - București
Diploma de excelență - Cornel Rodean



Domnul colonel în rezervă Pavel Lică, domnul maistru principal de marină Aurel Lăzăroiu și domnul “amiral… plin” Ananie Gagniuc


Ce e cu trofeul concursului? La fel ca anul trecut, unul din concurenți a fost declarat cel mai bun din toți. Criteriul a fost participarea la mai multe probe, cu rezultate cât mai bune la fiecare din ele. Am totuși vaga impresie că au fost comparate mediile de la diverse secțiuni, ceea ce mi se pare ușor incorect, juriile fiind diferite. Asta nu înseamnă că îi contest trofeul lui Lică Pavel, foarte bun la epigramă, proză și poezie umoristică.
După festivitate a avut loc o cină festivă prelungită, la care în mare formă a fost Ananie Gagniuc, inițiatorul și moderatorul unui adevărat recital al participanților.



Imagine de la cină – Ionuț Țucă, Violeta Urdă, Pavel Lică, Florin Rotaru


În final voi spune câte ceva despre jurizarea la secțiunea epigramă. Fiind șeful juriului la această secțiune, am încercat un sistem inovator. Motivația a fost aceea că, anul trecut, din 14 participanți, am recunoscut epigramele a 8 dintre ei, datorită stilului inconfundabil, ceea ce te face automat subiectiv. În plus, jurizarea pe seturi de epigrame este subiectivă și din alt punct de vedere – dacă îți place/ displace foarte mult o epigramă, ești tentat să dai note crescute/ scăzute întregului set. Așa cum anunțasem deja, m-am hotărât să amestec epigramele și să le trimit într-o ordine aleatoare altor trei judecători. Neavând de jurizat seturi ci epigrame distincte, vrând- nevrând gradul de obiectivitate crește. Evident, pentru a respecta procedura, eu nu am dat note, câtă vreme cunoșteam componența seturilor. Numele le-am aflat abia la festivitatea de premiere.
Inițial am avut de gând să aleg trei judecători nu din Constanța ci din țară, sau chiar din afara granițelor, epigramiști prestigioși și incontestabili, utilizatori de internet. Dar cu excepția lui Cornel Rodean, căruia îi mulțumesc și pe această cale, toți ceilalți pe care i-am abordat mi-au răspuns că intenționează să participe în calitate de concurenți. Așa încât am completat juriul cu cei mai buni epigramiști din CUC, Ananie Gagniuc și Ionuț Daniel Țuc. Pardon, Țucă.

Amestecarea epigramelor a fost lungă și migăloasă. Pentru cei interesați, voi descrie procedura.
Etapa I. Am creat o tabelă excel în care pe o coloană erau numerele de concurs ale celor 35 participanți, pe a doua coloană numărul fiecărei epigrame, de la 1 la 6, iar pe a treia coloană am generat numere aleatoare de la 1 la 210. Ca să fiu riguros, primele trei epigrame (tematice) ale fiecărui concurent au avut numere de la 1 la 105, următoarele trei epigrame (netematice) de la 106 la 210. Această etapă mi-a luat cca o oră și jumătate.
Etapa II. Am luat fiecare epigramă a fiecărui participant și am așezat-o în poziția indicată de coloana 3. Asta a durat vreo 5-6 ore.
Etapa III. Am uniformizat fișierul rezultat - fonturi, titluri. Numai o treime din participanți citiseră anexa la regulament și respectaseră indicațiile de acolo. A durat și faza asta vreo oră.
După care, evident, am trimis fișierul cu cele 210 epigrame celor trei judecători, menționând că primele 105 epigrame trebuie să respecte tema “Marea și oamenii ei”. Ca o observație, remarc faptul că tema a fost ușoară, niciuna din epigrame nu a fost eliminată sau depunctată pentru nerespectarea temei.
Preluarea notelor n-a fost nici ea lipsită de incidente, am constatat ulterior că butonasem greșit câteva note. Cred că aici se pot aduce îmbunătățiri, în sensul primirii în tabele excel.
Obținerea rezultatelor finale a fost ușoară. Am aplicat formule cu care am făcut media fiecărei epigrame și apoi media fiecărui concurent. M-am distrat un pic și am obținut câteva liste suplimentare:
- Clasamentul epigramelor, indiferent de autor
- Clasamentul concurenților, dat de fiecare judecător.
Primul lucru care ar trebui menționat este acela că pe primele șase locuri nu au fost toți cei nominalizați. Se mai găseau acolo Florin Rotaru, Grigore Chitul și Lică Pavel, care ulterior au fost mutați la alte secțiuni, unde au obținut poziții mai bune.

Câteva concluzii finale.
- Epigrama de pe locul 3 (vezi mai jos) a fost a unui participant care nu a ajuns în primii șase, lucru care îmi confirmă teoria – nefiind susținută de altele, la fel de apreciate, nu a avut rol de locomotivă.

- Juriul a fost ușor neomogen, lucru care poate constitui un avantaj. Ananie Gagniuc, fiind un umorist înăscut, a apreciat în primul rând poanta, drept care a fost cel mai generos în note. Cornel Rodean, un foarte bun teoretician, a notat construcția și poanta, dar a sancționat sever orice greșeală de prozodie, așa încât a avut cea mai mică medie a notelor. Ionuț Țucă a dat dovadă de o maturitate neașteptată, nu atât pentru vârsta lui, cât pentru faptul că nu mai făcuse parte niciodată dintr-un juriu. Ca rezultat, cei trei judecători au obținut clasamente diferite, clasamentul final fiind cu adevărat o medie a celor trei clasamente individuale, pe care ei de altfel nici nu le știu. Eu am făcut statisticile abia după festivitatea de premiere. Am studiat notele celor trei, pe diverse cazuri în care diferă mult între ele și pot spune că diferențe mari au apărut numai la epigramele participanților din partea de jos a clasamentului.

- Există persoane care contestă frecvent clasamentele diverselor concursuri de epigramă, acuzând în special subiectivitatea și părtinirea organizatorilor. Cum, în cazul nostru, nu poate fi vorba de părtinire, iar subiectivitatea a fost redusă la minim, cred că singurul lucru contestabil este competența juriului. Aici vin și afirm cu convingere, întărită de această experiență: trei jurii formate fiecare din trei Elis Râpeanu, din trei Bunduri și din trei Tudorache (persoane cu experiență nu numai de creație, dar și de analiză) vor scoate garantat trei clasamente diferite. Există predilecții sau antipatii pentru jocuri de cuvinte, pentru diverse teme, pentru anumite forme prozodice, ca să nu mai vorbim de vederi politice… Subiectivitatea nu va putea fi niciodată eliminată în totalitate.

- Munca de pregătire a fișierului de epigrame amestecate, atât de lungă și laborioasă pentru 35 concurenți, poate deveni o piedică insurmontabilă la un număr de 80-90 concurenți. Iar rezultatele nu cred că merită efortul. Cu atât mai mult cu cât a apărut între timp și un argument contrar: Nelu Gârda, știind că voi amesteca epigramele, a trimis trei epigrame despre soacre din șase posibile. Lucrul în sine nu e condamnabil, dar e posibil ca cineva să trimită pe viitor două-trei epigrame cu poante similare, știind că nu va putea fi descoperit până în final.

Termin cronica evidențiind cele mai bine notate 12 epigrame. Toți participanții care doresc amănunte despre poziția lor în clasament și/ sau media fiecărei epigrame, mi le pot solicita prin email.

1. Grigore Chitul - În zona de tratament cu nămol de la ghiol

Trec în bikini, dezinvolte,
Pe plajă tinere firave,
Ca niște iahturi ce fac volte
Prin cimitirul de epave…

2. Petru-Ioan Gârda - Salvamar ad-hoc pentru soacră

Sfidând al mării viu tumult,
Pe frig, pe ploaie, vânt și ceață,
M-am chinuit extrem de mult,
...Că tot ieșea la suprafață.

3. Iulian Bostan - La zi de sărbătoare

Steaguri, panglici, banderole,
Fast, imagini de prim-plan,
Plebe - cârnăciori, fasole,
Politicieni - ciolan.

4. Laurențiu Ghiță – Marinarii

Ei sunt veșnic mușterii
Unor bârfe de import:
Își deosebesc copiii
După vorbă, ... după port!

5. Petru-Ioan Gârda - La aniversarea mea

Vine mama, vine tata,
Sora cu bărbatul său,
Vine nora,-mi vine fata,
Vine soacra,-mi vine rău!

6. Lică Pavel – Justiție

Cum flota s-a evaporat,
Printr-un tertip ce mie-mi scapă,
Ne mai rămâne de-aruncat
Și primul marinar la apă!

7. Ica Ungureanu - Motivație

Sirenele de pe cuprinsul țării
Vin la Constanța –și reiese clar -
Că nu-s atrase-atât de vraja mării,
Cât de vrăjeala domnului primar.

8. Vasile Larco - Moment prielnic

Abil e-oportunistul care
Găsește, uneori pe-alese,
Și în portița de scăpare
O cheie-a marilor succese!

9. Nicolae Bunduri - Electorală

Într-un an electoral,
L-am ales și l-am votat
Numai că, ajuns “pe val”,
“Omul mării”…ne-a uscat!

10. Florin Rotaru - Ereditate

Al nostru politician,
Ce și-a lăsat, odată, satul,
Păstrează-o genă de țăran
...Că prea „le are” cu săpatul.

11. Dan Prundoiu - La mare

Când iese soarele, alene,
Un foc imens inundă zarea
Și umple plaja de sirene.
(Vin pompierii și salvarea)

12. Mircea Micle - Înghețate

Fragi, fistic sau ciocolată,
Dintre toate cele trei
Cea mai bună "înghețată"
Este-aceea de...hamei.




Nelipsita fotografie cu agoniști: Ananie Gagniuc, Dan Norea, Florin Rotaru, Laurențiu Orășanu, Cornel Rodean. Prezentă, cu sufletul și cu diploma din mâna lui Calimero, o puteți vedea pe Vali Slavu.



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!