poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6710 .



Gala Tinerilor poeți Traian T. Coșovei
articol [ Cultura ]
editia a II a (cronica eveniment)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [minela ]

2015-11-29  |     | 








Club 99 a găzduit sâmbătă, 14 noiembrie, 2015, Gala Tinerilor Poeți -Traian T, Coșovei - ediția a -II-a .
Evenimentul a fost moderat de Dan Mircea Cipariu care a prezentat fiecare echipă formată dintr-un poet consacrat și un debutant, premiat la diverse concursuri.
Nora Iuga și Alina Naiu – volum de versuri ,,intangibil 45”- este echipa care deschide evenimentul.
 photo P2070206_zpsq5fwitk0.jpg
,,Alina Naiu are două fețe distincte: este o mare inocentă și poezia ei este de o puritate rar întâlnită pentru că ea nu se preface, nu-și pune măști niciodată, nu încearcă experimente ... Sunt absolut sigură că scrie exact așa cum simte și cum îi dictează fondul său interior... apar aceste două fețe – copilul și bătrânul puse față în față... - deci inocența și înțelepciunea. În același timp se proiectează în fundal ideea morții, de aici există o cruzime care se reflectă în imaginile ei repetate obsedant. E vorba despre cuie care sunt înfipte în lemn, în carne, e vorba despre gheare ... e foarte mult sânge... poezia are o puternică amprentă cristică, mie îmi sugerează crucificarea Domnului Iisus Cristos ... Alina este captivă romantismului (romantismul nu este un curent literar, este o stare de spirit), ea nu șochează prin invenții moderniste , dar anunță o prozatoare și asta este teribil... Epicul dă viață poeziei, epicul face ca poezia să ne comunice. În epic ne recunoaștem pe noi și întâmplările noastre.”, spune în prezentarea sa doamna Nora Iuga apoi citește două dintre creațiile poetei.
 photo P2070207_zps3nms7bzv.jpg

Fiecare autor aflat pe scenă a dat citire unui poem semnat de Traian T. Coșovei, în memoria celui care a susținut tinerii și poezia până în ultimul moment al vieții.
Urmează cel de-al doilea invitat - Raluca Neagu, unul dintre cei doi câștigători ai concursului Traian T. Coșovei din 2014 - prezentată de doamna Riri Sylvia Manor din Israel. Raluca Neagu a debutat cu volumul de versuri ,,unde se termină lumina”, publicat la Editura Tracus Arte, 2014. ,,Pentru mine o poezie bună trebuie să-ți dea un cuțit în abdomen... Raluca m-a surprins extraordinar de mult. Are magicul pe care ți-l dă contrastul bazat pe complexitatea vieții, trecută prin prisma creierului și a inteligenței și printr-un ochi foarte pătrunzător de poet. Adică un poet care are aripi, dar care are întotdeauna și un picior ancorat pe pământ, ceea ce face poezia extrem de pătrunzătoare, stârnind asociații neașteptate... I-am făcut o surpriză și am tradus un poem în ebraică.” Doamna Sylvia Manor citește ,,încrucișat” – română/ ebraică - poemul ,,portret cu ochii închiși și lamă de cuțit”.
 photo P2070238_zpsay8t7asd.jpg
,,Sub biciul căii ferate” este titlul poeziei semnată de Traian T. Coșovei, citită de Raluca Neagu, înainte de a lectura poezia sa ,,tata a plecat în țara lui hitler”.
 photo P2070249_zpsu3yndutf.jpg

Momentul următor îl are ca protagonist pe Ioan Es. Pop care-l prezintă pe poetul Merlich Saia ,,în dublă postură de el și el” apoi citește o poezie a acestuia, după care lecturează un poem semnat de domnia sa și unul scris de Traian T. Coșovei.
 photo P2070251_zpse8wmpmcd.jpg
Dan Mircea Cipariu invită pe scenă următorul cuplu – Adrian Suciu și Adrian Cîrstea. ,,...cred că trăim într-o lume atât de nebună, de stupidă și de bolnavă, încât fiecare dintre noi, atunci când întâlnește un poet premiat și nu face nimic pentru acel poet premiat, să-l ajute, să-l scoată la lumină, să-l încurajeze, fiecare dintre noi care nu face nimic pentru el, e sub o formă sau alta complicele criminalilor care fac lumea noastră mizerabilă... ”, spune în scurta sa prezentare Adrian Suciu apoi dă cuvântul lui Adrian Cîrstea pentru a citi din creațiile proprii.
 photo P2070255_zpswjts8qqh.jpg
Echipa - Lucian Vasilescu și Tudor Voicu - câștigătorul premiului Ediției a doua a Concursului pentru Debut Traian T. Coșovei, 2015, încheie seara evenimentului organizat de Direcția 9, coordonată de Adrian Suciu și Cristina Berinde. Felicit premianții, tineri a căror poezie merită toată atenția celor care simt intens cuvântul liră.
 photo P2070270_zpsammrhhnh.jpg
,,...e tonic să bag de seamă că un juriu literar dă un verdict frumos și un verdict corect... Tudor Voicu scrie o poezie care iese bine din masa de poezie scrisă acum, plană, a zornăielilor agresive sau în planul vulgarității, în planul autosuficienței. Există un plan și în poezia lui Tudor Voicu, dar acesta este un plan al unui strigăt-șoptit... Poezia lui Tudor Voicu este o poezie 3 D, are profunzime și înălțime”. Lucian Vasilescu, un poet și un om minunat, face o alegere extraordinară pentru a-și confirma spusele în ceea ce privește talentul incontestabil al lui Tudor Voicu citind:. ,,să vorbească prin tine un tată mai vechi/ cu vocea întinsă ca un obuz peste dealuri/ și să nu-l poți traduce/ nici în vis nici pe apă/ să te întrebe mereu ce mănânci prin locurile pe unde mergi să nu dormi// să vorbească prin tine o iubită mai veche/ cu glasul stins ca o cruce spălată de ploaie/ să afle ce gânduri te petrec prin tramvaie// să iubești o femeie cu ochii copilului/ care a desenat prima oară o casă/și să crezi că într-o zi cerul tău va fi/ mai curat decât depărtarea oceanelor/dar să știi din viața trecută că se termină bine/ se va găsi cineva să-ți cumpere un costum nou-nouț/ pantofi care să nu te strângă și cel puțin o femeie și un bețiv să te plângă”.
Tudor merită din plin acest premiu. Cred că sunteți în asentimentul meu.
 photo P2070275_zps8foxpalc.jpg
Muza fie cu noi! Pană ușoară!
A relatat pentru dv.
Claudia Minela

 photo P2070281_zpsj07wdjvn.jpg



 photo P2070224_zps88aqapmp.jpg


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!